Quantcast
Channel: Ehandel.se
Viewing all 20380 articles
Browse latest View live

Svenska Trustly lägger grunden för europeiska bankbetalningar

$
0
0

Trustly har värvat friskt under sommaren. Bland annat har man handplockat nyckelpersoner från betaljätten Klarna, men även från tyska Sofort som numera är en del av Klarna, inför Trustlys planerade expansion i Europa. Nu meddelar det svenska teknikföretaget att man rullat ut sin betaltjänst på 21 nya marknader. Något som innebär att Trustlys lösning, som gör det möjligt för kunder att handla på nätet och betala direkt från sina bankkonton, nu finns i 29 europeiska länder. – ända sedan starten har vårt mål varit att erbjuda kunderna en enhetlig betalningslösning direkt från sina bankkonton i hela Europa. Trustlys vision är att göra bankkontot enkelt, säkert och relevant i konsumenternas dagliga digitala liv oavsett enhet, säger Carl Wilsson, vd och medgrundare av Trustly. Ska uppnå ledande ställning Trustly grundades 2008 och den egenutvecklade tekniken som företaget använder för onlinebetalningar har lockat allt fler e-handelskunder på senare år. I slutet av 2014 plockade företaget in 23 miljoner euro i riskkapital, ett tillskott som var öronmärkt för en satsning ute i Europa. – Med vår beprövade produkt och teknologi ser vi fram emot att lösa nätbutikernas och kundernas betalningsbehov. Vi är väl rustade att uppnå en ledande ställning inom europeisk e-handel, säger Carl Wilsson.

E-handelsleverantörer hjälper UF-företag ut på nätet

$
0
0

Varje år har landets gymnasielever möjligheten att testa på livet som entreprenör som en del av sina studier via Ung Företagsamhets utbildning, UF-företagande. I år har man fått in cirka 2500 anmälningar, varav 200-300 UF-företag över hela landet kommer att starta en webbshop. Något som så klart lockar leverantörer inom e-handelsbranschen som mycket väl kan ha flera framtida kunder och samarbetspartners bland de unga företagarna. Ett av dessa företag är Visma, som varje år arrangerar en tävling för att uppmuntra fler UF-företagare att starta nätbutiker. Utöver det erbjuder man bland annat även fri tillgång till sina webbaserade program för att sköta bokföring och att bygga en nätbutik. Gynnsamt ur flera perspektiv Men man är inte ensamma om att se nyttan med att samarbeta med unga entreprenörer. Systemleverantören Fortnox erbjuder även de företagen kostnadsfri tillgång till sina program och affärssystem. Man har även inlett ett nytt samarbete med eValent Group som innebär att UF-företagare får använda Nordisk E-handels plattform i två år utan kostnad för att komma igång med sin affärsidé. – För oss är detta samarbete gynnsamt ur flera perspektiv. Personerna bakom UF-företagen kan representera våra framtida kunder och medarbetare samtidigt som vi är med och motiverar entreprenörskap samt affärstänk i ett tidigt stadie. Inte minst får vi vara med om nya och spännande affärsidéer, säger Sara Ali, vd för eValent Group.

JD.com har öppnat sitt första kontor i USA

$
0
0

JD.com fortsätter jakten på sin största rival Alibaba, fast den här gången på utländsk mark. Det kinesiska e-handelsföretaget, som är en av landets största e-handlare med 118 miljoner aktiva användare, har nämligen slagit upp portarna till sin första anläggning i USA. Det nya kontoret, som även inhyser ett forskningscenter, öppnades igår och ligger i Santa Clara, Silicon Valley. Totalt räknar man med att det nya kontoret kommer att runt 100 anställda när allt är på plats. – I takt med att vi anställer personal och bygger ut vår nya anläggning de kommande månaderna ser vi fram emot att skapa nya samarbeten och attrahera nya talanger som kommer att hjälpa JD.com att uppnå sina mål att leverera en oöverträffad nivå av service och kvalitet, säger Rain Long, ansvarig för JD.coms HR-avdelning. Ett självklart val Förutom att forskningen ska fokusera på existerande och ny teknik som ska förbättra användarupplevelsen för kunderna i Kina, är tanken även att det nya kontoret ska förbättra relationerna med amerikanska handlare, varumärken och partners. JD.com har under den senaste tiden lockat allt fler västerländska varumärken till sin marknadsplats, framför bland annat Alibabas Tmall. Man har även satsat allt mer på import av olika varor från USA då de kinesiska konsumenterna efterfrågar amerikanska varumärken i allt större utsträckning. – Med tanke på omfattningen och styrkan i amerikanska varumärken, produkter och möjligheter, var USA det självklara för vårt första kontor utanför Asien, säger Richard Liu, grundare och vd för JD.com.

E-handelskungen Pär Svärdson blir Årets Företagare 2015

$
0
0

Adlibris grundare och numera Apoteas vd, Pär Svärdson, prisas återigen. Pär och Apotea tog förra året hem Prisjakts tävling årets Nätbutik. Detta följde man upp med utmärkelsen årets E-handel 2015 på Nordic Ecommerce Summit i Stockholm. I fredags fick Pär Svärdson gå upp på scenen igen och ta emot priset som årets Företagare i Sverige 2015 vid en galakväll i Stockholms stadshus. Ett pris som ges ut av organisationen Företagarna. – Det var många framgångsrika företagare nominerade i år och alla har visat hur oerhört duktiga de är. Vinnarna har genom att omsätta sina idéer i praktiken och hårt arbete tagit sina företag på en framgångsresa som ännu inte är slut, säger Günther Mårder, vd för Företagarna. "Utraderat arbetslösheten bland unga" Pär Svärdson som var med och startade bokjätten Adlibris är förstås hemma på det digitala och enligt juryn är det e-handelns styrka som årets företagare lyckats applicera. "årets vinnare är en serieentreprenör som förstått den enorma kraften i att applicera ny teknik på en gammal bransch. Med en oerhörd entreprenörskraft har företagaren skapat en omsättningsökning som är smått ofattbar och har utraderat arbetslösheten bland de unga på orten." Apoteas grundare som i en tidigare intervju påpekat hur e-handel inte är någon rocket science, är förstås glad över att bli utsedd till årets Företagare. Bolaget siktar på en halv miljard i omsättning i år. – Det är ett erkännande att få priset inför så många väldigt duktiga människor. Det är jättekul och hedrande, säger Pär Svärdson. Rapunzel-Ida årets Unga Företagare Samtidigt som Pär kammade hem priset som årets Företagare tog Ida Backlund, grundare till e-handeln Rapunzel of Sweden, hem priset årets Unga Företagare 2015. - Det känns fantastiskt roligt för just i år har det hänt så mycket i företaget. Att vinna här betyder väldigt mycket för mig, säger Ida Backlund. Ida Backlund tar emot priset årets Unga Företagare 2015

Alibaba expanderar i Europa och tar Singel-dagen med sig

$
0
0

Kinesiska JD.com har precis meddelat att man öppnat sitt första kontor i USA, då passar rivalen Alibaba på att berätta om sina planer på att öppna kontor i Italien, Frankrike och Tyskland, som en del av bolagets expansion till Europa rapporterar Wall Street Journal. Kontoren ska öppnas inom några månader enligt Alibabas Michael Evans, som rekryterades i somras för att styra upp e-handelsjättens internationella expansion. Bolaget ska även utöka sin närvaro i USA, Asien och andra platser meddelade Evans under ett event inför kinesiska Singles Day tidigare idag. Singles Day till Europa Singles Day, som äger rum den 11 november (11/11), är Kinas motsvarighet till Cyber Monday och landets absolut största e-handelsdag med nya försäljningsrekord varje år. Alibaba har tidigare meddelat att man kommer att satsa allt mer utanför Kinas gränser, något som även innebär att den kommande e-handelsdagen inte bara kommer att riktas mot de kinesiska konsumenterna. Förutom att Alibaba kommer att fresta Kinas befolkning med produkter från utländska återförsäljare, ska man även locka utländska kunder till att e-handla från kinesiska återförsäljare under bland annat Singles Day.

Flipkart stänger konkurrenterna ute genom att gå app only

$
0
0

Igår var det dags. Flipkart, en av Indiens störta e-handlare, drog igång sitt stora e-handelsevent Big Billion Day. Något som innebär att kunder under fem dagar kan shoppa loss till rabatterade priser, fast enbart om de använder sig av e-handlarens app. I år kommer man nämligen bara att rulla ut de rabatterade produkterna i appen, inte på desktop och inte ens på sin mobilsajt. Målet är naturligtvis att få fler att ladda ner och använda sig av deras app, men samtidigt riskerar man att förlora pengar och kunder som istället kan shoppa loss på Amazons indiska sajt, som även de kör en liknande rea-vecka just nu. En risk man verkar villiga att ta för att på längre sikt kunna knyta till sig kunderna ännu närmare än idag. Flipkarts systersajt Myntra gick app only tidigare i år och Mukesh Bansal, Myntras vd, som även är e-handelschef på Flipkart, säger att att det var ett smart drag av flera skäl. – Tänk på alla hård- och mjukvarufunktioner som man kan dra nytta av. Som kameran, kontakter och möjligheten att se vart de befinner sig som kan hjälpa oss att förstå användaren och bättre kunna leverera en personlig köpupplevelse, säger Mukesh Bansal till Tech in Asia. Kriget avgörs i mobilen En kunna erbjuda en mer personlig e-handel är alltså ett av skälen med att enbart använda sig av en app. Att få mer engagerade kunder är en annan. Enligt Myntras chef för mobila affärer, Abhishek Rajan, såg man en klar skillnad på kunder som använde sig av deras app innan man tog steget. – Kunder spenderade tre gånger så lång tid inuti appen än på sajten. Dessutom ökade inköpsfrekvensen med det dubbla efter det att kunden konverterat från webben till appen, samtidigt ökade den genomsnittliga kundvagnen, säger Abhishek Rajan. Att stänga ner sajten och enbart satsa på appen var alltså ett smart drag för Myntra och hade en positiv effekt på försäljningen. Något som kan bero på att Indien är ett av de länder med flest smartphone-användare i världen. Inom ett par år räknar man med att Indien kommer att gå om USA och knipa andraplatsen efter Kina. Men den största anledningen att Flipkart satsar på sin app under rea-dagarna, och troligtvis kommer att göra det helt i framtiden enligt vissa källor, beror på att företagets grundare och vd, Sachin Bansal, är helt säker på att kriget om e-handeln i Indien kommer att avgöras i mobilen. Och här kommer apparna att spela en avgörande roll. 90 procent av trafiken via appar Redan för flera år sedan passerade den mobila trafiken till landets e-handelssajter den från desktop. Bansal påpekar också att med tanke på hur trenden ser ut just nu kommer drygt 90 procent av trafiken komma från smartphones inom en snar framtid. Han tror också att 90 procent av den trafiken kommer att gå via appar. – På desktop var webbläsaren kung, så är det inte i mobilen och vi ser det redan nu. Om du vinner i mobila appar, tar du hem allt, har Sachin Bansal kommenterat det hela vid ett tidigare tillfälle. Problemet för kunderna är dock att det inte finns utrymme för hur många appar som helst på en mobil. I Indien har den genomsnittlige användaren runt 50 appar installerade, många betydligt färre på grund av mobilens kapacitet. Att jättarna därför är tidigt ute med att gå app only handlar även om säkra sin plats i mobilen.

E-handlare i USA får tillgång till PayPals gratisreturer

$
0
0

I dag meddelade Paypal att företaget bygger ut sin tjänst "Return Shipping on Us" så att den även gäller i USA. Lanseringen innebär kort och gott att det nu även i USA är möjligt att returnera varor utan kostnad om de har betalats med PayPal. Därmed har konsumenter i nära 40 länder nu tillgång till de fria PayPal-returerna. USA-lanseringen ska enligt uppgift vara tänkt att sammanträffa med starten på den starka handelsperioden inför julen som nu påbörjas i landet. Förra året ska PayPal ha märkt av höjda försäljningssiffror redan från slutet av september. Tänkt att locka fler kunder Enligt PayPal har både säljare och köpare mycket att vinna på att använda tjänsten. Företaget hänvisar till undersökningar som visar att 48 procent av konsumenterna i USA inte handlar online om de erbjuds möjlighet att returnera sin beställning utan kostnad. Enligt sajten TechCrunch vill PayPal inte uppge exakt hur mycket pengar de fria returerna kostar bolaget, men miljoner kunder ska ha använt tjänsten sedan den hade premiär i Frankrike för ett år sedan. Utöver USA fick i dag även Italien, Malaysia, Ryssland, Singapore och Sydafrika tillgång till "Return Shipping on Us".

Erin Brockovich kommer till konferensen NES i Malmö

$
0
0

Erin Brockovich, originalet inte Julia Roberts, kommer till e-handelskonferensen Nordic eCommerce Summit i Malmö den 4-5 November. Kvinnan som utan någon juridikutbildning var den drivande kraften bakom en av de största skadeståndsutbetalningarna i USA, där Pacific Gas and Electric fick punga ut med 333 miljoner dollar efter att ha förgiftat dricksvattnet i en stad i Kalifornien. Så vad sjutton har Erin Brockovich med e-handel att göra? Sarah Wittbom, VD för Nordic eCommerce Knowledge som står bakom konferensen, erkänner att Erin inte alls har något med e-handel att göra men detta betyder inte att hon inte har en plan för konferensen och en tanke bakom att ta dit Erin. - Vi har en supertung e-handelsagenda i år. Det är 5 talare mer än förra året och som vi ser det kommer det vara ämnen som både är konkreta men också omfattande för e-handeln. Rakuten kommer prata om Big Data och då hur de på riktigt jobbar med kundata för att driva sälj. Bemz, Mapiful och Owegoo om hur man skräddarsyr produkt, sajtupplevelse, kundtjänstupplevelse och leverans. Vi behövde ha en talare som avslutade dag 1 med att bara prata om hur man blir en bättre människa, säger Sarah Wittbom. "Påminner om många e-handelsgrundare" Det är gissningsvis också ett bra dragplåster för konferensen som nu ligger alldeles runt hörnet. Sarah Wittbom ser dock likheter mellan Erin och e-handelsprofiler i branschen. - Hon påminner om många e-handelsgrundare vi känner. Hon hade inget, saknade juridisk utbildning, men gav sig aldrig i när hon upptäckte att Pacific Gas och Electric Company skadade människorna i en stad. Många e-handelsgrundare som vi träffar har verkligen arbetat hårt och åstadkommit fantastiska bolag. Vi vill hylla det med årets tema: ”Delete plan B” eftersom många bara har gått på mod och satsat på det de tror på, och Erin! Tanken bakom att ta dit Erin Brockovich ligger även i ett nytt inslag som handlar om att försöka skapa en bättre värld. Det låter kanske som en stor uppgift att ta upp på en e-handelskonferens men Sarah beskriver det såhär. - Vi börjar med ett inslag på våra konferenser som internt kallas: ”Jag vill bidra till en bättre värld-talare” Det är många som vi pratar med som oroar sig för vart världen är på väg. Vårt bidrag är att ta hit en talare som rent konkret har bidragit till en bättre värld och som ger hopp, säger Sarah Wittbom avslutningsvis.

Nordstrom anställer 350 för jobb inom e-handel

$
0
0

Varuhuset Nordstrom storsatsar på säsongsanställda inför julen. Företaget vill anställa 350 personer omgående för jobb inom varuhusets e-handel. De 350 jobben ska enligt tidningen Lancaster Online förläggas i Elizabethtown där företaget nyligen öppnat en distributionscentral för e-handel. De aktuella säsongsjobben ska enligt uppgifter till tidningen utgöra en del av totalt 1 600 e-handelsjobb som Nordstrom är på gång att skapa vid tre olika distributionscentraler. De andra centralerna ska ligga i Cedar Rapids, Iowa och i San Bernardino, Kalifornien. De anställda ska huvudsakligen arbeta med att packa order som beställts via Nordstroms e-handel för en lön på 13 dollar i timmen. De 350 personerna är välkomna att börja jobba omgående, och säsongsjobben kommer att vara till december eller januari, beroende på hur mycket Nordstrom säljer. Många av de 350 kommer dock förmodligen att erbjudas fortsatt anställning, enligt företaget.

Dustin visar tillväxt men privatkunderna sviker

$
0
0

Sveriges största e-handel, Dustin, har under morgonen släppt sin rapport för det fjärde kvartalet (juni-augusti) i det brutna räkenskapsåret 2014/2015. Under perioden kan bolaget visa upp en omsättningsökning med 7,4 procent till 1759 miljoner kronor. Kvartalets resultat uppgick till 30 miljoner kronor, att jämföra med -20 miljoner kronor föregående år. Tillväxten inom Dustins huvudsegment var trots den relativt svaga marknaden fortsatt god under kvartalet skriver man i rapporten. Den organiska tillväxten inom företagssegmentet (B2B) uppgick till 9 procent under fjärde kvartalet och försäljningen har utvecklats positivt, bland såväl små och medelstora företag, som inom större företag och offentlig sektor. – Vår onlineförsäljning, som utgör basen i Dustins verksamhet, fortsätter att utvecklas positivt och bidrar till en allt starkare position bland små och medelstora företag, säger Dustins vd, Georgi Ganev. – Vidare valde vi att under kvartalet stärka relationen med ett antal större kunder som vi långsiktigt vill växa med, vilket har påverkat volymen positivt men marginalen initialt negativt. Planerad butiksöppning i höst Sett till helåret, september 2014-augusti 2015, ökade omsättningen med 7,6 procent till 7933 miljoner kronor. Periodens resultat uppgick till 125 miljoner kronor, att jämföra med 164 miljoner kronor föregående år. Samtidigt konstaterar man att konsumentsegmentet (B2C) är ett komplement till Dustins kärnverksamhet B2B. – Segmentet (B2C) svarade under det fjärde kvartalet för 8 procent av den totala försäljningen. Omsättningen minskade med drygt 20 procent relativt fjolåret medan marginalen minskade med 1,1 procentenheter under kvartalet till 3,4 procent. Vår strategi att prioritera lönsamhet före volym ligger fast, säger Georgi Ganev. Inom kort kommer Dustin även att slå upp portarna till sin första fysiska butik. Den 20 oktober har nätjätten bjudit in till en förhandsvisning inför öppningen av Dustins konceptbutik på Sveavägen i Stockholm.

Brittisk polis säljer stöldgods på Ebay

$
0
0

Det är inte bara den norska tullen som använder nätet för att sälja av gammalt smuggelgods. Den brittiska polismyndigheten har också insett fördelarna med att kränga överblivet gods och beslagtagna varor online rapporterar The Guardian. Initiativtagare är polisen i Sussex, ett traditionellt grevskap i södra England, som sett till att skapa sig en egen Ebay-sida. Där auktionerar de sedan ut sådant som ligger och skräpar på polisstationen, som till exempel Fifty Shades of Grey på DVD, en gigantisk Buddha-staty och ett parti med 16 par solglasögon. – Vi har sålt en del riktigt ovanliga saker som målningar, viktorianska dörrhandtag i mässing och vi har en gammal kolbox som ska listas de kommande dagarna, säger Natalie Tipler vid Sussex-polisen. Skänker till välgörenhet Det mesta som polisen i Sussex kommer över verkar alltså hamna på Ebay, med vissa restriktioner. Varor som tobak och alkohol kan man inte sälja, man ser också noga över så att man inte listar några piratkopior, såsom märkeskläder, klockor eller parfymer. Pengarna som trillar in skänker man sedan till olika samhällsprojekt. – Det är otroligt vad folk vill köpa, vi har bland annat sålt en vägskylt, en stövelskrapa och trädgårdprydnader. En människas skräp är en annan människas skatt, säger Natalie Tipler.

Kritiska reflektioner - Hur kan vi göra Emeet bättre?

$
0
0

Först och främst vill jag rikta ett stort tack till alla deltagande handlare, partners och alla på Ehandel.se som var med under dagen. I stort är jag nöjd med vad vi levererade, men det är ju knappast upp till mig att avgöra. Jag fick mycket positiv respons under dagen och kvällen och inkorgen är fylld med bevis på att vi nått vårt mål; Emeet ska sammanföra e-handlare, leverantörer och andra e-handelsintressenter under ett tak för jämlika och utvecklande samtal. För mig är Emeet ett Ehandel.se i den riktiga världen och likt Ehandel.se ska vi ta tillvara på det mandat vi har från svensk e-handel att utveckla den framåt. Jag vet att vi fyller en viktig funktion för liten som för stor. Men nu är inte denna krönika till för självhävdelse utan snarare kritiska reflektioner. Varför så många nya besökare? Varför är andelen förstagångsbesökaren så brutalt stor? Är löftet om Emeet så mycket bättre än vad själva upplevelsen är? Kanske kan det vara så att det räcker med ett Emeet, lite av en ”been there done that”-grej. Är detta positivt eller negativt, eller mer troligt både och? Det är klart att en frisk tillströmning av nytt folk med egna erfarenheter och synvinklar är bra för att driva utvecklingen av svensk e-handel framåt. Det är också klart att effektiviteten och modet hos de som varit med fler gånger är högre och större vilket på sitt sätt borgar för andra typer av samtal. Om många deltagare är nya bör det rent logiskt ta längre tid för själva "ickekonferensen" att komma igång och att nå optimal nivå. Lider Emeet av detta? Gagnar det Emeet? Varför så ojämn fördelning? Vad jag vet så är fördelningen mellan de som driver e-handel ganska så jämn, 50-50 mellan män och kvinnor bland landets alla butiker. Men på Emeet är det inte så, där utgör männen 2/3 bland de deltagande handlarna. Hur kan det komma sig? Bland deltagande partners är det ännu ”värre”. Bland de som deltog på dagen var endast 6 av 38 kvinnor. Vad ska vi göra för att förändra detta? På nästa Emeet kanske vi måste tvinga fram en förändring – kvotera? Ska vi anordna ett Emeet bara för kvinnor, är det vad som behövs? Varför struntar många i att komma? Tack vare våra partners så kan vi göra Emeet helt gratis för alla deltagande e-handlare. Det innebär att alla lokaler, all förtäring, all transport, all fest, all underhållning med mera betalades av våra 10 partners. Och tack vare detta behöver vi alltså inte ta en enda krona betalt av den enskilde e-handlaren. Men vi kanske kan komma att behöva göra det i framtiden. Inte primärt för att vi behöver få in mer pengar, men för att öka det upplevda värdet och göra det (förhoppningsvis) mindre lätt att helt strunta i att komma. När vi summerar vårt sjunde Emeet är det cirka 30 personer som väljer att inte komma och att inte meddela oss detta. Varför gör ni så? Det innebär att budgetar spricker, att eventet blir sämre och att en massa extra administrativt jobb i efterhand. Visst är det ganska osympatiskt och nonchalant? Om vi sätter en prislapp på biljetterna, minskar vi detta svinn då? Ryt till om något var kasst! Jag tar gärna emot feedback på mina reflektioner (michael@ehandel.se) och ni får gärna fylla i den enkät som kommer att skickas ut i dagarna. Allt för att vi ska kunna leverera så bra events till er medlemmar som det bara går. Det är för er vi finns! Och när ni ändå ger den här feedbacken, vad säger ni om ett Emeet Skåne? Ett Emeet Göteborg? Vad säger ni om att vi gör något tillsammans med Nordic eCommerce Summit? Jag skulle vilja avsluta med att påminna om att vi på Emeet utlovade tre DI Gaseller bland de anmälda företagen. Det tog inte mer än ett dygn, sen var den första Gasellen utsedd.

Tonerkungen abdikerar - AndersIvar tar över tonertronen

$
0
0

E-handeln Tonerlagret.se som senast sågs sponsra kvällen på e-handelskonferensen Emeet meddelar nu att man byter VD. Rikard Westberg som sedan starten för 8 år sedan varit företagets ansikte utåt lämnar nu över butiken i andra händer. Den som tar över är ingen mindre än Anders "AndersIvar" Karlsson, rutinerad e-handlare och känd i branschen för att bland annat förespråka dropshipping. Rikard är övertygad om att företaget hamnar i rätt händer. - Jag har varit med och startat Tonerlagret och jobbat väldigt intensivt för att tillsammans med fantastiska kollegor ta bolaget dit vi är idag. Det har verkligen varit en rolig men också utmanande tid. Det är lite ledsamt att nu lämna över styret till Anders men jag är övertygad om att detta är rätt beslut och jag vet att Anders kommer fortsätta att utveckla Tonerlagret i rätt riktning, säger Rikard Westberg. Tonerlagret har haft en stadig tillväxtökning i flera år men lönsamheten har emellanåt lyst med sin frånvaro. För räkenskapsåret som slutade i april 2014 gjorde man nästan ett nollresultat med en omsättning på ungefär 8,5 miljoner kronor. Det senaste året 2014-2015 ska man dock lyckats vända till vinst med en omsättning på 9,5 miljoner. Just nu följer man budget och enligt Rikard räknar man med en lönsam omsättning på 11 miljoner kronor detta år. En tuff bransch Anders Karlsson har dock förstås en del att jobba med i en ganska tuff bransch med flera stora konkurrenter, något han dock verkar se fram emot. - Rikard är en stor man, inte så mycket till den fysiska storleken men i sin person, och det blir naturligtvis en stor utmaning att ta över rodret efter honom. Det skall bli riktigt, riktigt roligt att få sätta klorna i en för mig ny verksamhet och komma in med klara, friska ögon och kan förhoppningsvis se saker från en ny eller annorlunda vinkel, säger Anders Karlsson. Att marknaden inte är helt lätt när det gäller skrivartillbehör och toners är något vi fått höra om nyligen i Ehandelspodden. Styrelsen har nu alltså valt att lägga Tonerlagret i e-handelsveteranen Anders händer och målen ska vara fortsatt tillväxt och hög servicegrad. Rikard "Tonerkungen" Westberg kommer att arbeta operativt i bolaget under en övergångsperiod, vad som händer efter årsskiftet ska vara oklart. Rikard kommenterar dock framtida planer och drömmar: - En dröm har ju länge varit att få jobba som Chief of Personal Logistics and Company Culture på Klarna med ansvar för interna jetsetresor. Men jag kanske slutar som kanin på Liseberg, säger Rikard Westberg.

Kaffe och mackor inom en halvtimme med ny tjänst

$
0
0

I våras inledde Starbucks ett samarbete med den amerikanska levereranstjänsten Postmates. Något som innebar att Postmates tar hand om de beställningar som kommer in via kaffejättens app och levererar dem till kunden. Först ut är Seattle men redan då sa man att målet var att leverera direkt till kunder över hela landet. Om man ska göra det tillsammans med Postmates och/eller på egen hand återstår att se. Kaffekedjan har i veckan nämligen inlett ett pilottest av en egen leveransservice i New York. Tjänsten, som kallas Green Apron Delivery Service, lovar leverans av dryck och mat inom 30 minuter och är för tillfället endast tillgänglig för de drygt 12 000 som arbetar inuti Empire State Building. Men planerna är större än så enligt nyhetssajten TechCrunch. Inte öppet för andra kunder Att Starbucks börjar med en avgränsad yta, men med en ganska hyfsad kundbas, ger kaffekedjan chansen att så smått lära sig att hantera beställningar i olika storlekar och att få ut dem i tid. Tanken är sedan att modellen kan rullas ut i fler byggnader och stadsområden i framtiden. Intressant är också att beställningarna i Empire State Building sker från en separat sajt där kunden även kan bestämma tid och plats inuti byggnaden för sin leverans. Beställningen tas sedan om hand av personal i ett dedikerat kök inuti byggnaden, som inte är öppet för andra kunder. Vanliga kunder får helt enkelt besöka Starbucks café längre ner på gatan. Om de egna leveranserna kommer att rullas ut i större skala återstår att se men Starbucks säger att det är något man hoppas på i framtiden. Man erkänner dock att det än så länge är ett experiment och att fokus just nu ligger på företagets mobila beställningstjänst, Mobile Order and Pay. En tjänst som gör det möjligt att lägga sin beställning i mobilen på väg till restaurangen och som nu lanserats i större skala i USA och Storbritannien.

EasySize tar danskt provrum till svenska onlinekunder

$
0
0

Enligt företaget EasySize ligger andelen returer inom den europeiska onlinemodehandeln på mellan 30 och 35 procent, och den största anledningen är att kläderna helt enkelt inte passade. Nu gör företaget EasySize ett försök att komma åt problemet genom att lansera en tjänst som ska hjälpa kunderna att beställa rätt från början. Tjänsten består av en algoritm som analyserar till exempel typen av tyg, hur det är skuret och var plagget har tillverkats för att kunna presentera en lösning som ska passa kunden. - Vi tror inte att en korrekt storleksbedömning ska göras utifrån vad kunden tror sig ha för storlek, utan hellre ifrån vad kunder har köpt och returnerat tidigare, säger Ieva Smitaite, kommunikationschef på EasySize. Inga tidskrävande inslag Enligt egen uppgift har företaget tagits väl emot i hemlandet Danmark, där EasySizes databas nu ska innehålla information om tio procent av kunderna som handlar online. På vilket sätt skiljer sig EasySize från andra liknande tjänster? - EasySizes verktyg är väldigt intuitivt och möjligtvis det minst tidskrävande för slutkonsumenten, jämfört med andra storleksverktyg som finns på marknaden. Slutkonsumenten behöver bara skriva in namnet på ett märke och storleken på ett välsittande favoritplagg som han eller hon redan har hemma. Den här informationen finns redan hos kunderna, så det stör inte shoppingupplevelsen att behöva ange de här uppgifterna. Jämfört med andra tjänster kortar vi ner köpprocessen, säger Ieva Smitaite. Ehandel.se har tidigare skrivit om att andra liknande tjänster har uppdaterats för att kunden ska behöva göra så lite som möjligt. Men enligt Ieva Smitaite har EasySize flera fördelar gentemot sina konkurrenter. Förutom att kunden inte behöver lägga ner så mycket tid, krävs inte heller några registreringar och tjänsten ska vara lätt att integrera med många olika butiker. Dessutom ska tjänsten vara baserad på dynamiskt uppdaterad information om beställningar och returer, vilket underlättar när tjänsten ska anpassas till nya märken och nya marknader, enligt företaget. Hur ska ni göra för att nå ut till svenska konsumenter? - Svenska konsumenter är bland de mest aktiva inom europeisk modehandel online. Vi ser stor potential i att hjälpa e-handlare att ge de här kunderna en tydligare köpupplevelse och samtidigt spara pengar genom färre returer. Vi arbetar för närvarande med att kontakta svenska butiker för att se hur vi kan hjälpa dem, säger Ieva Smitaite. EasySize ska redan fungera ihop med 500 svenska märken, och företaget har enligt Ieva Smitaite kontrakt med ett antal svenska onlineföretag. Vilka de är kommer att presenteras senare i år.

Brittisk e-handel studsar tillbaka och näthandlare öppnar butiker

$
0
0

Enligt nya siffror från British Retail Consortium, BRC, såg den brittiska e-handeln, livsmedelsprodukter ej inräknat, en tillväxt på 14,2 procent jämfört med samma månad föregående år. Klart bättre än den tillväxt på 6,5 procent som uppmättes i augusti, vilket var den sämsta tillväxten sedan i april 2013. – Onlineförsäljning studsade tillbaka i september när konsumenterna återvände från semestern och det något blötare vädret fick dem att besöka de digitala butikerna snarare än de på gatan, säger David McCorquodale, detaljhandelschef på KPMG. Möbler och mode hett Samtidigt har man räknat ut att e-handeln stod för 17,7 procent av den totala detaljhandeln omsättningen under september månad. En ökning med 0,5 procent jämfört med samma månad förra året, och den minsta ökningen sedan april 2014. Möbler hade den näst högsta tillväxten av alla kategorier och hade sin bästa månad sedan BRC började sina mätningar i december 2012. Modekategorierna bidrog starkast till den icke-livsmedelsrelaterade tillväxten, mycket tack vare ett dålig september-månad 2014. – De fysiska butikerna var de stora vinnarna under september månad men näthandeln visar att den är en bidragande faktor till den totala försäljningsvolymen år efter år. Vissa renodlade e-handlare öppnar nu även fysiska butiker i ett försök att få bättre kontakt med sina kunder och visa upp sina produkter på ett sätt som man endast kan göra i butik, säger Helen Dickinson, vd British Retail Consortium.

Brist på lastbilschaufförer kan slå hårt mot

$
0
0

Wincanton, en av Storbritanniens största logistikkoncerner, höjer ett varningens finger och säger att det inom kort kommer att saknas ett stort antal lastbilschaufförer . Det är så pass illa att det närmar sig krisnivåer och att det mycket väl kan skapa stora problem för landets ekonomi, och göra ännu större hål i konsumenternas fickor. För att komma till rätta med problemet uppmanar nu Wincanton till kombinerade åtgärder från industrin och regeringen innan det blir ännu värre. Julie Welch, HR-chef för Wincanton, säger att bristen på chaufförer kommer att innebära både längre leveranstider och högre priser. – Det kommer att bli de mindre leveranserna, de som levereras hem till konsumentern, som kommer att ta mycket längre tid. Företag som Amazon kan påverkas och de stora livsmedelsbutikerna som erbjuder hemleverans kan komma att höja sina priser för gratis leverans för att göra dem mer kostnadseffektiva, säger Julie Welch till The Telegraph. Många närmar sig pension Siffror från Freight Transport Association visar samtidigt att Storbritannien behöver drygt 60 000 chaufförer av större lastbilar, utöver de 326 000 som redan finns, men att endast 20 000 nya tillkommer i yrket varje år. Vad som gör tillståndet än värre är att mer än hälften av de yrkesverksamma chaufförerna är över 50 år och närmar sig pensionering. Det är inte heller lätt att locka unga till yrket och mindre än 5 procent av de som sitter bakom ratten är under 25 år. – Att ta ett lastbilskort kostar någonstans mellan 3000 och 5000 pund, en enorm summa pengar för de som försöker komma in i branschen. Samtidigt är de flesta transportföretagen små familjeföretag som jobbar med väldigt små marginaler så de har svårt att hjälpa till att finansiera utbildningen, säger Richard Burnett, vd för branschorganisationen Road Haulage Association.

Jollyroom förbereder lagret för miljardomsättning

$
0
0

E-handeln Jollyroom har enligt egen uppgift Nordens största utbud av baby- och barnartiklar. Förra året omsatte butiken ungefär 200 miljoner kronor och de senaste åren har tillväxttakten ökat varje år. Sedan tidigare är Jollyrooms mål att omsätta en miljard 2017, och det nya lagret på 9 500 kvadratmeter som ligger precis intill byggnaden där Jollyroom huserar i dag, ska vara en del i att nå det målet. Bolaget tar plats i den nya lokalen i början av 2016. - Vi har en bra tillväxt med ambitiösa mål för de kommande åren. Så då måste vi starta med förberedelserna nu. Logistiken är viktig för att uppnå högre effektivitet, med för trånga ytor är det svårt att driva något effektivt, säger Ole Sauar, VD och grundare på Jollyroom. Populära varor tar stor plats Enligt Ole Sauar säljer Jollyroom för närvarande till exempel mycket barnsängar, lekstugor och diverse andra produkter inom inredning som tar mycket plats. Det nya lagret, som Jollyroom hyr av Eklandia Fastighets AB, har byggts om inför uthyrningen för att anpassas till e-handel, med bland annat höjt tak och större lagerytor. Hyreskontraktet är satt till fem år. Hur länge klarar ni er med det lagret, om ni nu ska nå en miljard till 2017? - Ja, vi får se hur länge det varar. Till 2017 ska det räcka i alla fall, säger Ole Sauar och tillägger att företaget ser stor potential i att med hjälp av varuhissar kunna lasta varor på höjden. Jollyroom får nu en yta på nära 21 000 kvadratmeter i Göteborg, precis i närheten av E6:an. I lokalerna finns förutom lagret även företagets kontor. - Det är ett väldigt bra läge. Det är nära både till Göteborgs hamn och till centrala Göteborg. Där har vi en stor kompetenspool med mellan 700 000 och 800 000 potentiella arbetstagare. Det är bra nu när vi ska expandera, säger Ole Sauar.

Nyrekrytering ska lyfta näthandeln hos iStone

$
0
0

Verksamhets- och IT konsultbolaget iStone har idag mer än 500 anställda och verksamhet i ett tiotal länder. Bland de mest namnkunniga kunderna finns varumärken som Jollyroom, Ballingslöv och öoB, och bolagets e-handelsverksamhet växer i rask takt. Enligt en kartläggning av landets e-handelskonsulter omsatte iStones dotterbolag, som arbetar med e-handelskonsultering, 73,9 miljoner kronor under förra året, en tillväxt på 20 procent. Bland e-handelskonsulter ska man ligga på tredjeplats efter Vaimo och Avensia. Nu ska man ta nästa kliv med Paula Ahlander som ska axla rollen som regionchef för iStones e-handelsverksamhet i Jönköping. – I Paula ser vi en god ledare med tydligt driv som kommer accelerera vår satsning i regionen. Vi är glada över att komplettera teamet med ytterligare en kompetent medarbetare som förstår de möjligheter och utmaningar som följer med att arbeta inom vårt fält, säger Andreas Olldén, Affärsområdeschef iStone Commerce. En digital transformation Paula har sedan tidigare erfarenhet av strategi-, affärs- och organisationsutveckling från en rad bolag som bland annat PwC, Litium Affärskommunikation och som egen företagare. Hon kommer även ta en plats i ledningsgruppen för affärsområdet iStone Commerce med verksamhet i hela norden. – iStone verkar i en bransch där den digitala förändringen går rekordsnabbt och är i stark tillväxt, jag ser verkligen fram emot den resa som väntar. Förutom en imponerande kundbas och ett fantastiskt team med stort kunnande inom e-handel har iStone ett helhetserbjudande som träffar helt rätt på en marknad som är mitt uppe i den digitala transformationen, säger Paula Ahlander.

TV4-Gruppen bryter ny mark i samarbete med Adlibris

$
0
0

Adlibrisgruppen, som är en del av Bonnier AB, består av Adlibris, Discshop, leksaksbutiken Bamba.se och sedan i somras Odla.nu. E-handelsgruppen har en uttalad ambition att bli ledande i Norden och nu tar man nästa kliv i den satsningen. Tillsammans med ett annat Bonnierägt bolag, TV4-Gruppen, lanserar man den nya e-handelssatsningen, Kökets favoriter. – Det finns ett stort engagemang kring matlagning och bakning men inom e-handeln är det fortfarande ett litet segment, säger Julia Reuszner, chef kategorisajter Adlibrisgruppen. – Med Kökets favoriter vill vi skapa en inspirerande butik med ett brett tilltal, starka varumärken till konkurrenskraftiga priser, snabba leveranser och ett sortiment med fokus på färg, form och kvalitet. Ett helt ekosystem Målet med den nya sajten är att bli den ledande e-handelsbutiken för produkter inom matlagning, bakning och dukning. För Adlibrisgruppen är e-handel vardagsmat men för TV4-Gruppen handlar det om att bryta ny mark. TV4-Gruppen har redan en stark position när det gäller mat- och bakinnehåll, och tanken med det nya samarbetet är att komplettera med ett helt nytt ekosystem runt mat för att stärka sitt totala materbjudande till konsument. – Kökets favoriter blir först ut i en omfattande satsning på mat för TV4. Vårt mål är att skapa den ledande och mest inspirerande matupplevelsen på alla plattformar genom att erbjuda innehåll, produkter och tjänster som tar användarna från inspiration till handling, säger Camilla Everberg, affärsområdeschef mat på TV4-Gruppen.
Viewing all 20380 articles
Browse latest View live