Quantcast
Channel: Ehandel.se
Viewing all 20418 articles
Browse latest View live

Efter Brexit - Nordirland blir nytt e-handelscentrum?

$
0
0

När det under sommaren 2016 stod klart att Storbritannien skulle lämna EU, uppstod genast frågetecken kring hur landets utträde ur unionen skulle påverka e-handeln. Landet har länge varit ett av de mest populära för till exempel svenskar att e-handla från, och ifall importavgifter införs är det inte helt osannolikt att beställningsfrekvensen hade fått sig en törn. LäS äVEN: "Skräckscenariot är att det blir som med Norge" Men nu visar det sig att farhågorna kanske har varit överdrivna. Nu har nämligen EU och Storbritannien kommit överens om att inte införa någon gränskontroll eller några gränsavgifter på gränsen mellan Nordirland och Irland. Det innebär att Nordirland, som tillsammans med Storbritannien utgör United Kingdom, av allt att döma i princip kommer att vara kvar inom EU:s inre marknad trots att Storbritannien lämnar EU. Det rapporterar flera brittiska medier. Oklart om Storbritannien får gräddfil Enligt Tamebay är det inte helt klart ifall det nya avtalet innebär att hela Storbritannien plötsligt får en gräddfil in till EU:s marknad, eller ifall det snarare är tänkt att Nordirland får någon form av specialstatus. Men oavsett kan det göra Nordirland till ett nytt e-handelscentrum, tror tidningen Tamebay. - Det blir en inkörsport till EU och en plats som är lättillgänglig för handlare, skriver tidningen och spekulerar i ifall fler e-handlare kommer att etablera sig närmare den irländska gränsen. Sedan slutet av 1990-talet är Nordirland i stort sett självstyrande, men provinsen uppges samarbeta med Irland på ett antal politiska områden. För några dagar sedan stod det även klart att personer som är födda i Nordirland kommer att kunna ha kvar sitt medborgarskap i EU.

Webhallen härmar Musikhjälpen - sätter programledare i bur

$
0
0

Som vi vet så är juletider även välgörenhetstider. Nyligen berättade vi om flera e-handlare som valt att uppmärksamma detta i olika kampanjer till förmån för välgörande ändamål. LäS äVEN: Givmild jul när e-handlarna delar med sig Nu meddelar även Webhallen att de hoppar på tåget. Detta gör de dock i vanlig ordning på sitt eget vis. Inspirerade av Musikhjälpen genomför de nu för första gången "Streamhjälpen". - Vi stänger in tre programledare i en bur, för att under sex dygn uppmärksamma orättvisor runt om i världen och samla in pengar. årets tema är "Barn är inte till salu", skriver företaget på kampanjens hemsida. 144 timmar med spel i fokus Självklart streamas kampanjen - i totalt 144 timmar. Sedan klockan åtta igår kväll pågår detta nu för fullt och den som vill beskåda spektaklet kan bänka sig framför Webhallens kanal på streamingtjänsten Twitch. Men det finns förstås en skillnad mellan förlagan Musikhjälpen och Webhallens egen kampanj. - Till skillnad från vår inspirationskälla Musikhjälpen, där just musiken står i fokus, fokuserar vi på något som ligger oss nära om hjärtat, nämligen spel! Våra programledare kommer att streama populära tv- och datorspel, interagera med tittare genom utmaningar och önskningar om vad som ska spelas, samt gästas av kända profiler inom spelbranschen. Vi bjuds bland annat på celebert besök från Fatshark Gaming Studios, Heaton, Slop3 med flera, skriver företaget. Programledarna som hoppat in i buren är Staffan "Dysfori" Remes, cosplayaren Elvina, "Grimalkin", samt den vana streamaren Michaela, i spelens värld även kallad "MissMikkaa". - Vi ser fram emot att på vårt eget sätt belysa det oerhört viktiga arbetet som sker för att ge utsatta barn en trygg framtid" säger Staffan Remes, eventansvarig på Webhallen, i ett pressmeddelande inför Streamhjälpens startskott.

Hemköp klimatkompenserar sina e-handelsleveranser

$
0
0

Axfoodäga Hemköp håller sakta men säkert på att rulla ut sin e-handel över vårt avlånga land. I slutet av september meddelade dagligvarubutiken att deras e-handel då nådde 1,7 miljoner svenskar. LäS äVEN: Hemköps e-handel når 1,7 miljoner svenskar I slutet av november lämnade man samtidigt över jobbet med den färdiga matkassen till numera Axfoodägda Middagsfrid. LäS äVEN: Hemköp skrotar matkassen Nu kommer nästa utveckling på e-handelsfronten. Hemköp meddelar idag att man som "första svenska dagligvaruaktör" klimatkompenserar sina leveranser från butik till kund. Detta gäller alltså vid beställning av matvaror på Hemköp.se. - Vi är stolta över att ta ett helhetsgrepp kring hemleveranserna för att ta ansvar hela vägen hem till kunden. Det här är ett första steg och vi ser över hur vi på fler sätt kan göra både butik och näthandel mer klimatsmart. Här är klimatkompensationen en viktig del, säger Maria Nobel, hållbarhetschef Hemköp, i ett pressmeddelande. Målet är att bli helt klimatneutrala år 2020. Ett mål man ska dela med övriga bolag i Axfood-koncernen. - Hemköps klimatkompensation bidrar till att skapa hållbara betesmarker i Mongoliet. Syftet med projektet är att förbättra lokala miljöer och den biologiska mångfalden. Samordning sker via företaget ZeroMission som också hanterar klimatkompenseringen, förklarar företaget.

Investerar igen - blir största ägaren i KidsBrandStore

$
0
0

KidsBrandStore, som under sitt senaste verksamhetsår ökade med 100 procent och nådde 65 miljoner i omsättning, har nu fått ett nytt tillskott i kassan. Investmentbolaget eEquity, som för två år sedan gick in med 21 miljoner kronor i bolaget, har nu valt att skjuta till ytterligare 60 miljoner. LäS äVEN: KidsBrandStore ökar med 100 procent och når 65 miljoner - Vi har varit delägare i det här bolaget i två år. Under den tiden har bolaget fyrdubblat sin storlek, och vi ser stor potential för fortsatt tillväxt, säger Magnus Wiberg, partner på eEquity, till Ehandel.se. "En summa som passade bra" Den nya investeringen innebär att eEquity blir majoritetsägare i KidsBrandStore, även om de inte vill uppge exakt hur stor andel de kommer att inneha. Magnus Wiberg menar att eEquity och KidsBrandStores grundare Mikael Arnåsen och Peter Markstedt har samma inställning till bolaget och hur det ska utvecklas i framtiden. - För oss spelar det inte så stor roll om vi är minoritets- eller majoritetsägare. Det här var helt enkelt en summa som passade bra att gå in med. Butiker har gett fart i e-handeln De senaste åren har KidsBrandStore öppnat fysiska butiker i ett antal köpcentrum runt om i Sverige. Planen är att de nya pengarna ska användas bland annat till fortsatt butiksexpansion. Exempelvis väntar en butik i Oslo. LäS äVEN: KidsBrandStore storsatsar på fysiska butiker - De vi har öppnat hittills har gått fantastiskt bra, och då särskilt i syfte att boosta e-handeln i varje region. Vi kommer att öppna fler butiker, både i Sverige och i övriga Norden, säger Magnus Wiberg. Har ni planer på att även ta er an andra marknader? - Nej, vi kommer att fokusera framför allt på Norden. Eequity har sedan 2010 investerat i ett antal e-handelsföretag, som till exempel Eleven, RoyalDesign, Caliroots, Footway och NA-KD.

Hennes sexshop ska bli störst - utmanar "tyska gubbar"

$
0
0

Att vara 27 år och kvinna och driva en e-handel som säljer sexprodukter, är inte en helt vanlig kombination. Det menar Lili Sapi från Lund, som sedan några månader tillbaka driver Palora.se. - Det är både för- och nackdelar. Det är frustrerande att de som styr branschen mestadels är äldre (tyska) gubbar, för konsumenterna är mest kvinnor. Men samtidigt är det fantastiskt att jag får representera en ny generation, och komma in med nya tankesätt, skriver hon till Ehandel.se. 1000 order på en månad Palora.se är en svensk systersida till en av Danmarks största sexshoppar, Sexshop.dk, och Lili Sapi har redan märkt att även den svenska marknaden har god potential. - Vi har fått 1000 order på en månad, vilket tog den danska butiken ett år för att lyckas med. Jag vet inte om det betyder att svenskarna är kåtare än danskarna, haha! Men att Lili Sapi skulle jobba med sexprodukter, var inget som hon själv förutsåg. Med en masterexamen i media- och kommunikationsstudier visste hon dock att hon ville jobba med digital innovation och nu är hon mycket nöjd med sitt val. - Jag visste att jag ville ha kul på jobbet. Dock trodde jag aldrig att jag skulle jobba med en e-handel för sexleksaker. Men jag stormtrivs, skriver hon. "Perfekt kombination" Och att sälja sexprodukter på nätet, tycker hon är en bra lösning för att kunna nå dem som behöver hjälpmedel, men upplever ämnet som något av ett tabu. - E-handel och sexleksaker är en perfekt kombination. Tyvärr är sexleksaker fortfarande stigmatiserat, så det är fantastiskt att kunna erbjuda våra kunder möjligheten att handla privat och tryggt från nätet. Innan jag började med detta hade jag ingen aning om hur många som faktiskt är beroende av hjälpmedel för att kunna ha ett funktionellt sexliv, exempelvis människor med funktionshinder. Jag är stolt över våra produkter och hur de har en riktig inverkan på folks privatliv. I grunden är detta produkter som är skapade för att ge lycka och välbefinnande. "Jämställt sexliv ska vara självklart" Lili Sapi tycker också att sex och sexprodukter behöver belysas ur ett jämställdhetsperspektiv - och det är hon inte ensam om. Inte minst sedan kampanjen #metoo briserade tidigare i höstas, har hon märkt att det finns fler som vill belysa den aspekten. - Jag känner absolut av #metoo. Främst när det kommer till de influencers vi samarbetar med. Det är främst unga kvinnor som aktivt driver diskussioner om hur vi tjejer ska ta för oss, och uppnå orgasm i samma grad som män. Ett jämställt sexliv ska vara lika självklart som jämställda löner. Jag är väldigt glad att få sponsra personer som driver en viktig diskussion. "Om ett år är vi störst" Just nu planerar hon för företagets fortsatta tillväxt under 2018 - och målet är att vara Sveriges största sexshop om ett år. Och hon har redan noterat att nätbutiken tycks ha goda förutsättningar för att lyckas även i Sverige. - Just nu har det gått snabbt och vi fortsätter växa. Tanken är utöka vårt team med nya digitala talanger under 2018. Om ett år är vi störst i Sverige. Efter det vill jag lansera våra egna produkter.

E-handlaren Sofacompany får ny marknadschef - ska växa globalt

$
0
0

Sofacompany är en dansk inredningsbutik, med eget designteam och egen produktion. Företaget väntas i år omsätta runt 300 miljoner danska kronor. Det svenska dotterbolaget omsatte nära 6 miljoner kronor förra året och företaget säljer sina möbler till flera länder världen över. Bara via den egna e-handeln säljer man till tio länder, däribland Vietnam och Sydafrika. Företaget har flera fysiska showrooms men fokuset ska, enligt den svenska majoritetsägaren Procuritas, ligga helt på nätet. Sofacompany startades 2012 av Christian och Cathrine Rudolph, som fortfarande är delägare och aktiva i bolaget. - Vi har under de senaste åren förstått att en förstärkning av organisationen skulle vara nödvändig för att förverkliga våra mål och visioner för företaget. Inledningen av processen var utnämningen av Henrik Andersen som VD år 2016, säger Christian Rudolph, grundare och CDO i Sofacompany, i ett pressmeddelande. “Nästa stora löfte i företagets tillväxt” Sofacompany förväntar sig en tillväxt på över 50 procent i år, jämfört med 2016, vad gäller omsättning i Danmark och internationellt. Och företaget planerar för en liknande tillväxt nästa år. För att klara detta stärker bolaget nu upp med en ny marknadschef. Simon Peschcke-Køedt blir ny CMO på bolaget och han kommer närmast ifrån den danska högtalarproducenten Libratone, där han var global marknadschef. - Simon kommer med en stark erfarenhet av internationell marknadsföring och branding. Han har visat sitt värde i ett annat danskt designäventyr och är det sista stycket vi behövde för att påskynda nästa stora löfte i Sofacompanys tillväxt. Därför ser vi Simon som den perfekta matchen för Sofacompanys ambitiösa tillväxtplaner utomlands, säger Henrik Andersen, VD för Sofacompany. “äger hela värdekedjan själv” Simon ska samtidigt inte ha tvekat inför att ta sig an utmaningen som marknadschef på Sofacompany. - Jag blev snabbt förförd av Sofacompany och deras mycket rena koncept som har resulterat fram stor framgång: vacker dansk design i en gedigen kvalitet till riktigt vassa priser. Det är ett unikt företag som äger hela värdekedjan själv, inklusive tillverkningen av möblerna, vilket gör det möjligt att träffa marknaden med en otrolig grad av öppenhet, säger Simon Peschcke-Køedt.

Succéföretaget Lampan.se byter plattform på alla sina sajter

$
0
0

Att Lampan.se sålt lampor på nätet för 30 miljoner och rapporterat flera framgångsrika bokslut, hindrar dem inte från att nu ta nästa steg i utvecklingen. Det sker genom att företaget byter plattform på samtliga sina sajter, i Sverige, Norge och Danmark. LäS äVEN: E-handeln tar över: Lampor på nätet för 30 miljoner Den nya plattformen kommer att bli Magento 2 och skiftet sker i februari eller mars 2018. Företaget Ecomatic AB kommer att stötta Lampan i utvecklingen av plattformen. "Flexibilitet avgörande" Och Lampans marknadschef Kim Borg menar att det finns flera orsaker till bytet. - Det är en ständig utveckling av vår e-handel och det finns hela tiden nya förändringar som behöver göras för att göra köpupplevelsen bättre och bättre. Det finns flera anledningar till bytet av plattform, men framförallt är det möjligheten till flexibilitet som är avgörande, och att vi kan anpassa plattformen efter de behov som behöver göras för att vi ska klara vår tillväxt, säger han i ett pressmeddelande. "Kommer att finnas fler funktioner" Han lovar dock att Lampans kunder även i fortsättningen kommer att kunna känna igen sig på sajten. - Den nya webbplattformen kommer att ha ett liknande formspråk som vår nuvarande design. Däremot kommer det att finnas funktioner som gör den nya plattformen enklare, tydligare och smartare än den är idag, säger Kim Borg.

Bakslag för Bitcoin - svenska näthandlare fortsatt positiva

$
0
0

I april förra året kunde vi meddela att världens största plattform för datorspel hade öppnat upp för betalningar i kryptovalutan Bitcoin. Detta var en stor nyhet eftersom Bitcoin endast är en “riktig” valuta om det faktiskt går att köpa saker med den. LäS äVEN: Världens största plattform för PC-spel ska ta emot Bitcoin Steam, som spelplattformen heter, meddelade dock häromdagen att det var slut på betalningar i Bitcoin. Sedan den 6 december 2017 kan du inte längre köpa spel hos Steam med kryptovalutan. - Under de senaste månaderna har vi sett en ökad instabilitet i Bitcoins värde och en betydande ökning av avgifterna för att behandla transaktioner i Bitcoin-nätverket. Transaktionsavgifterna som debiteras kunden av Bitcoin-nätverket har till exempel skjutit i höjden detta år och toppade nära 20 dollar för en transaktion i förra veckan, skriver Steam. "ännu större problem när värdet dalar" Företaget poängterar också att när Steam började med Bitcoin så kostade det endast 0,20 dollar att genomföra en transaktion. - De höga transaktionsavgifterna orsakar ännu större problem när Bitcoins eget värde sjunker dramatiskt. Steam tycker helt enkelt att kryptovalutan är för skakig och att transaktionsavgifterna är för höga, vilket sägs skapa problem när man tar emot betalningar. Den 6 december låg för övrigt Bitcoins värde på 13 700 dollar vid dagens slut, enligt sajten CoinDesk. Dagen efter låg den på 16 850 dollar och två dagar senare på cirka 14 900 dollar. Att värdet går upp och ner är det alltså ingen som ifrågasätter, men om det går att hantera är en annan sak. Bitcoins värde den senaste veckan Vi vände oss till den svenska marknaden för att se hur det går för Bitcoin som betalmetod. Vid första anblick ser det ganska torftigt ut. Flera mindre nätbutiker som tagit emot Bitcoin tidigare har tagit bort möjligheten. Några verkar ha gått över till Klarna Checkout och förmodligen inte orkat ta med sig alla tidigare betalalternativ. Hur går det då för de större e-handlarna? Webhallen är förmodligen den största, och numera kanske den enda svenska nätbutiken, som i stor skala accepterar Bitcoin. Inet har länge varit intresserade av att införa Bitcoin i kassan, men de har ännu inte fått tummen ur. "Enbart en positiv sak" Vi vände oss först och främst till Webhallen för att höra hur den senaste tidens turbulens påverkat deras beslut att ta emot kryptovalutan. LäS äVEN: Stor svensk E-handlare tar nu emot Bitcoin i kassan Hur har den senaste tidens utveckling kring Bitcoin påverkat er? - Det har ökat köpkraften bland Bitcoin-innehavare. Så för oss är det enbart en positiv sak! säger Anton Nilsson, marknadschef på Webhallen. "Planerar utvidga antalet kryptovalutor" Bitcoin har stigit ifrån runt 1 000 dollar i början av året till dagens notering på runt 16 000 dollar. Bitcoin-innehavare är helt enkelt mycket rikare idag, än för några månader sedan. Har ni planer på att ta bort möjligheten att betala med Bitcoin? - Absolut inte, snarare planerar vi att utvidga antalet kryptovalutor vi accepterar under första kvartalet 2018. Intresset för Bitcoin har skjutit i höjden den senaste tiden och det för med sig både positiva och negativa saker. En negativ aspekt är detta med transaktionsavgifterna som alltså just nu ligger runt 20 dollar. Det betyder att utöver själva summan du vill föra över i Bitcoin, så måste du lägga på en rejäl slant för att få din transaktion godkänd av nätverket. Måste betala för att få betala Alla transaktioner i Bitcoin-nätverket måste nämligen verifieras och är det mycket som händer så kan det ta timmar innan detta sker. För att ha en större chans att verifieras kan man slänga in en avgift för att “hamna före i kön”. Detta har den senaste tiden lett till att man alltså har fått betala runt 20 dollar för att bli verifierad inom en rimlig tid. Lägger du inte till en transaktionsavgift så är det inte säkert att din transaktion verifieras överhuvudtaget och då får du försöka igen. Hur ser ni på Steams beslut att sluta ta emot Bitcoin, håller ni med dem i kritiken? - Jag vet faktiskt inte riktigt vilken modell Steam använde. Om de inte gick genom en växel som växlar valutan i realtid, till den valuta som Steam normalt accepterar, så förstår jag om det var ohållbart för dem. Vi tar även upp detta med transaktionsavgiften specifikt med Anton och han förklarar hur det fungerar för Webhallen: - Vi har en fast procentuell transaktionsavgift från vår betalningsleverantör. Kunderna betalar indirekt för det i form av något mindre fördelaktiga växlingskurser. Anton förklarar även att deras snittköp med Bitcoin "är avsevärt mycket högre" än snittet i övrigt på företaget. Webhallen är alltså inte lika påverkade som Steam, som har många mindre transaktioner, vilket i sin tur innebär att en hög avgift skapar ett större problem. Inet är inte avskräckta Trots att Inet ännu inte lanserat Bitcoin så har företaget tidigare visat sig vara väldigt positivt inställt till kryptovalutan. Vi frågade företagets vd Erik Wickman hur de ser på Bitcoin just nu: - Vi följer med spänning utvecklingen kring Bitcoin och hos våra entusiastiska kunder, som själva äger Bitcoin, efterfrågas det att vi ska kunna ta emot valutan. Vilket är något vi tittar på att kunna börja göra under nästa år. LäS äVEN: Datorbutiken Inet öppnar för betalning med Bitcoin Turbulensen kring Bitcoin har alltså inte påverkat e-handlarens intresse för kryptovalutan. Erik förklarar även att deras tidigare Bitcoin-partner försvann från marknaden innan de hann integrera betalmetoden. De var alltså på väg att lansera Bitcoin. "Tror det handlar om okunskap" Webhallen är just nu ganska ensamma i Sverige om att som stor e-handlare ta emot Bitcoin. Vi frågade Anton Nilsson varför han tror att det ser ut som det gör på den svenska marknaden: - Det var ju rätt många som gick ut med att de skulle ta Bitcoin men få har levererat. Jag tror att det mest handlar om okunskap, säger Anton Nilsson.

Fick 700 order på en minut: "Det här gör vi aldrig om"

$
0
0

Surdegsbageriet Feldts Bröd & Konfekt i Halmstad har, trots massvis av förfrågningar från framför allt långväga kunder, hittills valt bort att sälja på nätet. Företaget har inte logistiken till det, och delägaren My Feldt berättar för Ehandel.se att det skulle “bli så krångligt” att få iväg alla varor. Men i samband med årets Black Friday togs beslutet att det var dags för ett undantag. Sagt och gjort. En tillfällig webbshop sattes upp och planen var att vid fyra utvalda datum, med start på Black Friday, sälja hundra lådor med företagets populära egentillverkade kolor åt gången. "Var nästan katastrof" Vid det första försäljningstillfället stod det dock klart att absolut ingenting skulle komma att gå som planerat. - Det blev ett sådant otroligt tryck, att webbshopen inte kunde registrera alla order. Det var nästan katastrof. Efter en minut hade 700 order redan beställts och betalats, och då fick vi helt enkelt ta ner sidan, säger My Feldt till Ehandel.se. Men ju fler beställningar desto bättre, tänker kanske någon. My Feldt berättar dock att det för Feldts Bröd & Konfekt skulle ta tre dagar bara att få fram hundra lådor, med tanke på att både kokning och packning måste hinnas med. - Och vi hade inte ens hundra klara lådor, utan dem skulle vi producera efterhand. Nu fick vi fick ta in extra personal och lade nog runt 250 timmar på att få allt klart. Det här gör vi aldrig om. Tack vare extra personal och extra arbetstid kunde alla e-handelsleveranser klaras av Klara efter ett par veckor Redan någon dag efter den massiva e-handelsanstormningen började kunder höra av sig och fråga efter sina kolor, men det skulle ta några veckor innan My Feldt och hennes kollegor äntligen hade fått iväg alla beställningar. På företagets Instagramkonto tackar hon alla som har hjälpt till: - Det här är andra hälften av våra 700 kolalådor med 5 kolor i varje. De är nu kokade, skurna, packade, klistrade, packade i lådor, snörade och packade i kuvert som är skrivna! Samtidigt har vi lyckats hålla uppe butiken med kola hela veckan. Personalen har varit extremt grymma och även de extra fina människorna vi har tagit in för hjälp. Stolt över alla! övriga e-handelssläpp inställda På Instagram har Feldts Bröd & Konfekt också gått ut med att det blir inga fler kolasläpp på nätet, om det nu skulle råda några tveksamheter kring det. Företagets bageri har helt enkelt inte möjlighet att hantera alla order, så den som vill ha kola får bege sig till Halmstad, alternativt be någon annan att handla åt dem, skriver företaget. Men det här är väl ändå roligt, ser ni verkligen ingen möjlig e-handelsfortsättning? - Haha, nej. Det här var helt enkelt inte vår grej.

Leverantören lanserar Swish: "Bland de första i Sverige"

$
0
0

Häromdagen kunde vi berätta att Storm Commerce gav sina e-handelskunder en koppling till CDON Marketplace, vilket skulle ge dem en extra försäljningskanal och ett större underlag med potentiella kunder. LäS äVEN: Plattform ger butiker automatisk plats på marknadsplats Nu lanserar en annan plattformsleverantör, Vendre, en annan integrationsnyhet. Företaget har nämligen integrerat Swish som betalmetod. Trots att företaget är ganska litet sett till antal e-handelskunder, enligt Ehandelsindex, ska Vendre vara en av de första plattformsleverantörerna att erbjuda detta. - Integrationen innebär att våra kunders butiker från och med nu kan erbjuda Swish som betalmetod i kassan. Allt som krävs är en implementering med anpassning till respektive butik, säger Gabriel Nordström, försäljningschef på Vendre, i ett pressmeddelande. Lämpligt om man är mobile first Integrationen innebär att alla nya kunder automatiskt får tillgång till Swish, men de måste fortfarande upprätta ett separat avtal med betalleverantören. även Vendres befintliga kunder har förstås möjlighet att aktivera Swish. LäS äVEN: Partykungen lägger själv in Swish i Klarnas kassa Gabriel Nordström menar att satsningen på Swish kan komma väl till pass inte minst för e-handlare som får in en stor andel av sina order via en mobiltelefon. - Vi är stolta över att Vendres plattform är bland de första i Sverige att erbjuda sina slutkunder en ännu bättre kassa och köpupplevelse, säger Gabriel Nordström. LäS äVEN: Mobiltelefonerna står nu för 50 procent av alla order Vendres integration till Swish har utvecklats i samarbete med e-handelsföretaget Harmoniq.se. Förtydligande: Det finns fler plattformsleverantörer som erbjuder en integration med Swish, Quickbutik är ett exempel.

Swish vinner mark: 1,5 miljoner betalningar på en dag

$
0
0

Trots att bland annat betalaktören Dibs gick ut och varnade för att betala med Swish om en sajt verkade oseriös, slog betalmetoden nytt rekord under årets Black Friday. Då genomfördes 1,5 miljoner Swishtransaktioner på en enda dag. Lördagen efter Black Friday var inte mycket sämre, då swishades det 1,3 miljoner gånger. Det rapporterar nättidningen ComputerSweden i samband med en intervju med Swishs vd Anna-Lena Wretman. LäS äVEN: Varannan svensk planerar att handla på Black Friday Siffrorna ovan omfattar samtliga varianter av Swish, men även Swishtjänsten för e-handel har gjort bra ifrån sig på sista tiden. Tjänsten, som stängdes ner under 2016 och återkom i januari i år, ska ha gått från 45 000 e-handelstransaktioner i januari till nästan två miljoner i november. LäS äVEN: Swish avstängt på obestämd tid - e-handlare ej informerade "Användaren kan känna sig lurad" Apropå att kombinationen e-handel och Swish har varit föremål för säkerhetsvarningar, säger Anna-Lena Wretman att det inte har förekommit några säkerhetsproblem eller intrång hittills. Enligt ComputerSweden håller hon dock med om att det kan finnas en risk för att “oseriösa aktörer på nätet smittar av sig på Swish”.– Betalningen sker ju i realtid så om sedan inte varan kommer så är det självklart så att användaren kan känna sig lurad. Men det beror ju inte på ett säkerhetshål i Swish utan på konstruktionen, att betalningen sker i realtid, säger hon till tidningen. Anna-Lena Wretman berättar att många Swish-transaktioner görs inom kollektivtrafiken, men att betalvarianten också har fått stort genomslag hos spelbolag samt hos “stora kedjor som Lindex”. Swish uppges nu ha 6 miljoner anslutna användare.

#Utanadress samlar e-handlare - adresslösa ska också få paket

$
0
0

För de flesta e-handlare är kundernas adresser en stor del av vardagen. Men det finns förstås även människor som inte har någon adress, och nu i december är det deras tur att få paket från e-handlarna. Kampanjen #utanadress siktar på att få ihop 50 julpaket som ska levereras till personer i Stockholmstrakten som saknar fast adress. LäS äVEN: Givmild jul när e-handlarna delar med sig På den specialbyggda hemsidan utanadress.se förklarar e-handlaren Dennis - i ett klipp som redan ska ha fått över 500 visningar - att paketen är tänkta att innehålla förnödenheter som fleecetröjor, filtar, mat och en mobiltelefon laddad med hundra kronor. Det ska även tas fram särskilda barnpaket, som utöver ovanstående ska innehålla en leksak. Meningen är att e-handlarna ska skjuta till sådant som de känner att de har möjlighet att bidra med. Nu är det människor utan adress som ska få paket Tomtedräkter och pyssel Kampanjen har precis kommit igång, men ett tiotal e-handlare har redan skickat in allt från filtar till leksaker till #utanadress. Många ska också ha skjutit till andra varor, så mottagarna kommer att kunna njuta av allt från en egen tomtedräkt till gratis hårklippning. - Precis, många e-handlare har redan skickat varor på helt eget initativ utan något i gengäld. Dom har även själva kommit med förslag på varor. Vilket nu blivit allt ifrån pyssel till fri hårklippning. Mailen har oftast slutat med "vilken adress skickar vi till?", så det är väldigt kul, skriver Dennis i ett mejl till Ehandel.se. "E-handelsfolket extremt handelskraftigt" När insamlingen är avslutad ska Dennis (eller tomten, som han också kallar sig i det här sammanhanget) leverera ut paketen i Stockholm. Allt kommer att resultera i en film på ovan nämnda hemsida. Dennis är övertygad om att många e-handlare kommer att vilja vara med och bidra. - Det känns som att e-handelsfolket är extremt handelskraftiga då samtliga är företagare, skriver han glatt. Kampanjen #utanadress kommer att få en fortsättning 2018.

Jollyroom laddar för nytt rekord - har anställt 250 till

$
0
0

Under årets Black Week slog Jollyroom alla tidigare rekord och sålde för 100 miljoner kronor under en enda vecka. Företaget, som länge har varit “på väg mot miljarden”, omsatte under förra året 658 miljoner, och nu är det tänkt att julhandeln ska lyfta företaget till den efterlängade miljardomsättningen för 2017. LäS äVEN: Jollyrooms all time high: 100 miljoner under Black Week LäS äVEN: Jollyroom förbereder lagret för miljardomsättning En miljon julklappar Efter Black Friday skulle omkring 100 000 paket skickas ut från Jollyrooms lager, och under julhandeln väntas trycket bli ännu större. Därför har företaget stärkt upp med 250 nya medarbetare till lagret i Göteborg. - Verksamheten har växt kraftigt under hela året och nu befinner vi oss i den mest intensiva fasen; julhandeln. Vi kommer att skicka en miljon julklappar från våra lager i år, det kräver en stor personalstyrka, säger Terese Fernbring, personalchef på Jollyroom i ett pressmeddelande. LäS äVEN: Givmild jul när e-handlarna delar med sig Jollyroom började enligt egen utsago planera julhandeln redan i januari i år. - Vi har lagt ner tusentals timmar åt att prognostisera och planera för hur vi skall hantera ökade antal kunder, fler order och en större personalstyrka. Vi har 35 nyckelpersoner i verksamheten som under året träffas löpande och arbetar fram detaljerade planer för verksamheten. Tillväxt är roligt, men utmanande att beräkna. Man måste jobba med både en A-, B- och ibland C-plan, säger Terese Fernbring. "Rekryteringsarbetet fortsätter" Tack vare stark tillväxt under de senaste åren ska Jollyroom ha etablerat sig som Göteborgs största arbetsgivare inom e-handelsområdet. Företaget har sedan i somras ett specialiserat rekryteringsteam som bland annat har i uppgift att säkerställa att julbemanningen är på plats. - Hittills har vi rekryterat 250 nya medarbetare till våra lager och rekryteringsarbetet fortsätter. Det har varit, och är, ett pågående intensivt arbete, säger Matilda Dahllöf, rekryteringsansvarig för Jollyrooms lager.

Elgiganten spränger 5 miljarder: "E-handeln stora vinnaren"

$
0
0

All time high blev det för Elgiganten under första halvåret 2017/2018. En ökning med nästan nio procent mellan maj och oktober i år gör att företaget omsatte 5,5 miljarder under perioden. - Från maj till och med oktober ökar vi försäljningen med 8,7 procent, samtidigt som branschen i övrigt har haft en tuff period och utvecklats negativt. Vår framgång beror framför allt på en ökad kundnöjdhet och en kraftig ökning inom både företags- och privatkundssegmentet, säger Elgigantens vd Niclas Eriksson i ett pressmeddelande. LäS äVEN: Svärdson inte längre detaljhandelns mäktigaste Mobiler och gaming sålde som smör Några av storsäljarna har varit nya mobiltelefoner, där både Apple, Samsung och Sony lanserat nya modeller under den gågna hösten. Det ledde till att försäljningen inom telekomsektorn ökade med 18 procent, jämfört med förra hösten. Samtidigt fortsätter även Gamingrelaterade produkter att öka, och när det gäller gamingdatorer har försäljningen stigit med 51 procent. Samtidigt så konstaterar elektronikkedjan själva att även om alla försäljningskanaler ökar, så är det e-handeln som är “den stora vinnaren” under verksamhetsårets första halvår. - Vi växer i samtliga kanaler, men ser en rejäl tillväxt för e-handeln som ökat med 24 procent. Det sker däremot inte på bekostnad av försäljningen i de fysiska varuhusen. Tvärt om ser vi ett starkt samband mellan ökad e-handel och försäljningen i varuhusen. Nätbutiken är en viktig destination för research inför köp och det gäller alldeles oavsett om kunden väljer att slutföra köpet på nätet eller i fysisk butik, säger Niclas Eriksson. Väntas slå besöksrekord på sajten i jul Samtidigt har företaget nu sett en stark start på julhandeln. Rekordet under Black Friday väntas nu följas upp med en ännu mer hektisk julhandel. - Nu går vi in i en av årets mest intensiva perioder, där antalet kunder kommer att öka för varje dag framöver. Förra året hade vi 5 miljoner kundbesök till nätbutiken och våra varuhus under december och det kommer inte att bli färre i år, säger Niclas Eriksson. Under verksahetsåret 2016/2017 omsatte Elgiganten 10,8 miljarder kronor.

E-handelsrekord: Julklappar på nätet för 3,5 miljarder hittills

$
0
0

I går kunde vi meddela att årets starka Black Friday-försäljning inte ser ut att påverka julhandeln lika mycket som befarat. Tvärtom syns redan ökningar på omkring 20 procent för både intäkter och order. LäS äVEN: Julförsäljningen upp 24 procent hittills i december E-handel för 1 600 kronor per person Nu kommer PostNord med siffror som också tyder på att julhandeln på nätet har gått starkt framåt hittills i december. Under månadens fem första dagar ska nämligen svenskarna, enligt logistikföretaget, ha e-handlat julklappar för 3,5 miljarder kronor. PostNord konstaterar också att 32 procent av svenskarna redan har hunnit med att handla julklappar på nätet, och att de har lagt cirka 1 600 kronor per person på sina nätköp. Enligt PostNords undersökning har svenskarna hittills i december handlat julklappar för totalt 7,2 miljarder kronor, vilket alltså innebär att nästan hälften av julhandeln har skett på nätet. Något som aldrig tidigare har hänt, enligt PostNords e-handelsexpert Carin Blom. - Givetvis blir dagarna närmast julafton viktiga för den fysiska handeln, men det ska bli spännande att se vad e-handelns andel av de totala julklappsköpen landar på i år. Det känns som att julhandeln flyttar ut allt mer på nätet, och i år kommer den sannolikt att bli större än någonsin, säger hon i ett pressmeddelande. Högt tryck hos ombuden För att möta det starka e-handelstrycket har PostNord bland annat förberett med extrapersonal och infört hemleveranser på kvällstid. LäS äVEN: PostNords hemliga julvapen: Hemleverans på lördagar - Det är väldigt roligt att det är ett sådant rekordår för e-handeln, men det har också skapat ett högt tryck hos ombuden. Därför vore det mycket uppskattat om de konsumenter som har ett paket att hämta, gör det så snart som möjligt när man fått en avi eller ett sms, säger Carin Blom. LäS äVEN: PostNord i akutläge - vädjar till alla att hämta sina paket Totalt sett räknar PostNord med att svenskarna i år kommer att handla julklappar på nätet för 8 miljarder kronor. Bland dem som redan har klarat av julshoppingen på nätet har kläder/skor, böcker och leksaker varit de populäraste varorna att beställa hem.

Rättegången mot Kissies smygreklam inledd

$
0
0

I september 2016 kunde vi berätta att Konsumentombudsmannen (KO) beslutat sig för att ta bloggerskan Kissie och hennes bolag Tourn Media, till domstol. Orsaken var att bloggerskan, som egentligen heter Alexandra Nilsson, enligt KO hade gjort reklam för ett företag vid namn Mobilåtervinning. Reklamen har synts både på Kissies blogg och på hennes Instagramkonto. LäS äVEN: KO tar Kissie till domstol Vill förtydliga lagstiftningen Enligt KO stred reklamen mot marknadsföringslagen på flera punkter, men om så är fallet är långt ifrån solklart, då lagen är oklar. - Vi vill att ett domstolsavgörande ska leda fram till klarare praxis och att bloggare och andra som skriver på uppdrag mot ersättning i framtiden blir tydligare med att ange att det är fråga om reklam och vem som ligger bakom reklamen, sa Konsumentombudsmannen Cecilia Tisell förra hösten. "Ser inte fram emot veckan" Nu är rättegången alltså inledd och igår ska bloggerskan ha hörts i domstol. Tidigare i veckan ska Alexandra Nilsson även ha skrivit ett inlägg på sin blogg med budskapet att hon hade en jobbig vecka framför sig. - Usch, jag ser inte fram emot veckan som kommer alls. Det kommer att vara en lång och utmanande vecka... Men sånt är livet. Ibland har vi superroliga veckor som innehåller en massa skoj och spännande saker, och ibland måste vi möta orättvisor. Men jag klarar det, ska hon enligt DI Digital ha skrivit på bloggen. även när stämningen blev känd skrev Kissie ett inlägg där hon redogjorde för sina tankar kring processen. - Det är ett faktum att vi behöver tydligare riktlinjer när det kommer till annonsering. Många (inklusive mig själv) känner sig osäkra på hur vi ska markera ut reklam, för den här branschen är fortfarande relativt ny. För mig är det en självklarhet att markera ut vad som är reklam. Delvis för att följa lagar och regler, men det viktigaste för mig är att ni ska känna att jag är ärlig mot er. För det är ju tack vare er som jag kan ha bloggen och leva på den. Så det sista jag vill är att dölja att det är reklam, så jag har alltid markerat ut när det är reklam. Men sen ansåg KO att min markering var inte tillräckligt synlig, men då ändrade vi det direkt genom att göra en roller längst upp av inlägget i rosa färg, skrev hon då. Rabalder kring nätstrumpor Kissi har även tidigare i år hamnat i visst blåsväder när hon gjorde reklam för Madlady och då poserade i deras nätstrumpor. Den reklamen fälldes av stiftelsen Reklamombudsmannen, men då var det Madlady som fälldes och inte Kissie. LäS äVEN: Kissie Posade i nätstrumpor - Madlady fälls av RO

Prognosen slog fel: Här är den riktiga julökningen

$
0
0

Efter e-handelsfyllda november blev vi lite försiktiga och spådde en orderökning på 6 procent för hela december. I går kunde vi dock konstatera att orderökningen till och med den 11 december snarare ligger på runt 30 procent, och i dag meddelade PostNord att svenskarna redan har hunnit e-handla julklappar för 3,5 miljarder. LäS äVEN: Julförsäljningen upp 24 procent hittills i december LäS äVEN: Julklappar på nätet för 3,5 miljarder Jämnar ut sig över månaden Med alla nya siffror i ryggen ansåg vi att det var dags för en ny decemberprognos, och nu kan vi avslöja att orderökningen kommer att hamna på 17 procent - det vill säga betydligt högre än vad vi förutspådde i november, men betydligt lägre än om man bara tittar på inledningen av månaden. - I och med den stora skillnaden mellan den förra prognosen, som baserades på månaden som helhet, och hur december har utvecklats hittills så valde vi att göra en uppdaterad prognos. Den här gången tittade vi lite djupare bland siffrorna och jämförde dag för dag. Ordertoppen ligger kvar på den 17:e och totalt ser det ut som att vi får en orderökning på 17 procent, säger Joakim Andersen, analytiker på Ehandel.se. Nära 6% av decemberhandeln på en dag Vi står dock fast vid att decembers ordertopp kommer att infalla den 17 december, vilket är nu på söndag. Då väntas någonstans mellan 5 och 6 procent av alla decemberorder trilla in hos e-handlarna. Julafton blir däremot betydligt sämre, då kan e-handlarna endast vänta sig omkring 1,5 procent av alla decemberorder, och under perioden 17-22 december lär trycket bli lägre för varje dag som går. Statistiken kommer från Ehandel.se Analytics där över 300 medlemmar delar med sig av sin data. Som e-handlare kan du gratis bli medlem och jämföra dina siffror med hela Sveriges e-handel.

BGA Fotobutik nådde kund nummer 100 000

$
0
0

BGA Fotobutik har både snabbt och säkert i tur och ordning tagit sig an Finland, Danmark, Norge, Tyskland och österrike. Med kunder i fem länder var det bara en tidsfråga till den stora milstolpen skulle passeras - och i dag var det till slut dags. Kund nummer 100 000 har nu registrerats i BGA Fotobutiks webbshop. LäS äVEN: BGA öppnar för hela Norden - nästa steg världen? - 2017 har varit året då tillskottet av nya kunder ökat dramatiskt. För ett år sedan hade vi 55 000 kunder, nu har vi gått över 100 000-strecket. Det känns som en resa att vara stolt över, speciellt när man tänker tillbaka på första året då vi hade cirka 4000 kunder, säger Björn Andersson, vd på BGA Fotobutik, i ett pressmeddelande. "Har fördjupat oss i vårt ramsortiment" Det nya rekordet innebär att BGA Fotobutik har gått från noll till 100 000 kunder på fyra år, och det är mycket riktigt bland annat den geografiska expansionen som ligger bakom ökningen. - Vi har utökat, breddat och fördjupat vårt sortiment. Exempelvis har vi satsat väldigt mycket på nya produktkategorin posters, men även fördjupat oss i vårt ramsortiment där vi redan är väldigt starka idag. Vi har också använt oss av fler marknadsföringskanaler än tidigare. Utökad närvaro på sociala medier och samarbeten har haft ett stort fokus sedan i somras, säger Björn. Målet 2018: 100 000 kunder till Sedan starten för ett par år sedan har även BGA Fotobutiks kundgrupp förändrats. Tidigare var fotoramar de i särklass mest sålda produkterna, men nu har önskemålen breddats, och det händer också att kunder är ute efter helhetslösningar innehållande till exempel poster, ram och passepartout. - Dock är det fortfarande kvinnor i åldern 30-45 med barn som är den stora kundgruppen. LäS äVEN: BGA Fotobutik slog rekord - expanderar både lager och butiker Under nästa år kommer BGA Fotobutik bland annat att lansera “spännande lösningar för att snabbare utveckla nätet av fysiska butiker”, och målet är att planerna ska ta bolaget mot nya rekord sett i antalet kunder. - Vi ser en väldigt kraftfull effekt av att kombinera fysisk handel som shoowroom och utlämningsställen med fysiska butiker och ser att det markant skyndar på vår e- handelsutveckling. Målet inför 2018 är att nå ut till minst 100 000 nya kunder, avslutar Björn Andersson.

H&M-rival raketar - väljer bort butiker för e-handel

$
0
0

Den spanska koncernen Inditex, som bland annat äger klädjätten Zara, tillika en av H&M:s främsta konkurrenter, har beslutat sig för att stänga ner vissa av sina butiker för att istället satsa mer på e-handel. Enligt Dagens Industri ska kedjan planera att sälja totalt 16 butiker i Spanien och Portugal, vilket väntas ge företaget motsvarande fyra miljarder kronor, som alltså ska läggas i e-handelspotten istället. Sålde för 18 miljoner euro Samtidigt släppte Inditex idag en kvartalsrapport som visade att företaget under årets första nio månader, från januari till oktober, sålde för närmare 18 miljoner euro. Det är en ökning med tio procent, jämfört med samma period förra året, rapporterar Market. Inditex uppges idag ha e-handel på 45 marknader och bland annat öppnade Zara en nätbutik i Indien så sent som i oktober. LäS äVEN: Zara startar e-handel i indien Det här är heller inte första gången som koncernen satsar på e-handeln. I augusti aviserade företaget exempelvis att de skulle börja leverera beställningar inom två timmar i Madrid och vissa andra större städer. LäS äVEN: Zara börjar med leveranser inom två timmar Samma dag-leveranser erbjuds i dagsläget i totalt sex städer där Zara verkar. Dessa är Madrid, London, Paris, Istanbul, Taipei och Shanghai, enligt Market.

Apotea är hetaste e-handeln inför 2018

$
0
0

Av 438 olika nätbutiker är Apotea den allra “hetaste” inför det kommande året. åtminstone om man får tro resultatet i undersökningsföretaget GFK:s konsumentpanel, som omfattar 3 015 personer. Ikea på andra plats Resultatet av undersökningen har nu sammanfattats av tidningen Market och det är alltså Apotea som toppar listan. Därefter följer bland andra nätbutikerna hos Ikea, Zalando, Tretti, Adlibris, Bagaren och Kocken, Webhallen, H&M, Engelsons och Stadium. Undersökningen baseras på kundomdömen och deltagarna har svarat på frågor om hur nöjda de är med nätbutiken ifråga.
Viewing all 20418 articles
Browse latest View live