Quantcast
Channel: Ehandel.se
Viewing all 22353 articles
Browse latest View live

Skåne får Sveriges första drönarutbildning

$
0
0

I höst gör Trafikflyghögskolan i Ljungbyhed och Folkuniversitetet i Lund gemensam sak och startar Sveriges första drönarutbildning. Den kommer att vara en 50 veckor lång yrkeshögskoleutbildning belägen i Ljungbyhed, i norra Skåne. 35 platser 35 studenter får plats på utbildningen och de kommer att få lära sig flygsäkerhet, entreprenörskap samt mjuk- och hårdvaruteknik. - Arbetsmarknaden är enormt stor och expansiv, säger Michael Johansson, prefekt vid Trafikflyghögskolan vid Lunds tekniska högskola, till TT. Utbildningen har beviljats av Myndigheten för yrkeshögskolan (Myh), som endast beviljar utbildningar som man ser ett behov av på arbetsmarknaden. Och att utbildningen kommer just nu är kanske inte så konstigt. För en månad sedan kunde vi berätta att Sverige får sitt första drönarområde i Västervik och i Stockholm har nu drönare börjat rulla på gatorna. I USA har bland andra Amazon, UPS, Walmart, och Google alla börjat med olika drönarprojekt. Stort intresse för utbildningen Mycket riktigt har intresset redan visat sig vara stort och många intresserade har hört av sig. - Vi tror att intresset är jättestort. Vi har fått många mejlförfrågningar, säger Michael Johansson. Malmö Yrkeshögskola kommer att ansvara för en stor del av undervisningen och Trafikhögskolan sköter resten.

Krisen är ett faktum: PostNord gör megaförlust på 1 miljard

$
0
0

Senast igår kunde vi rapportera om att PostNord befinner sig i kris och att svenska regeringen nu rycker in för att rädda skutan. Nu på morgonen kommer bekräftelsen - företagets bokslutskommuniké för 2016 talar sitt tydliga språk: Bara under det fjärde kvartalet gjorde PostNord en förlust på över 1 miljard kronor. Det kan jämföras med förlusten på 304 miljoner under motsvarande kvartal under 2015. Problemet: Digitaliseringen Totalt gick företaget minus 1,58 miljarder under hela 2016. Och enligt företaget själva är det alltjämt digitaliseringen som är problemet. - Den snabba digitaliseringen har medfört en dramatiskt negativ volym- och resultatutveckling för den danska verksamheten. Beslut har fattats att införa en ny och för framtiden finansiellt hållbar produktionsmodell, skriver Håkan Ericsson, Postnords VD, i en kommentar i bokslutsrapporten. Som vi berättade igår så är problemen främst på den danska sidan, där myndigheternas krav på att alla invånare ska ha en obligatorisk e-post lett till kraftigt minskade brevmängder. Nu konstateras i rapporten att andelen brev minskat med hela 90 procent sedan år 2000. Enligt Håkan Ericsson kommer företaget nu att påbörja en omställning som i sig kommer att kosta mycket pengar. "PostNord Lyssnar" ska lyssna på kunderna Under 2016 har PostNord även jobbat för att bättra sig när det gäller att ta emot klagomål från kunder och leverantörer. Detta görs bland annat genom vad man kallar “PostNord Lyssnar” i den svenska organisationen. - Resultatet har blivit en fördjupad förståelse för vår kunds kund, mottagaren, upplever sina kontakter med PostNord och har även resulterat i kvalitetshöjande åtgärder, skriver företaget i bokslutet. Under 2017 ska PostNord Lyssnar även införas på företagets övriga huvudmarknader. Fått skarp kritik av PTS Projektet har dock inte hindrat Post- och telestyrelsen, PTS, från att rikta skarp kritik mot företaget för just deras bristande hantering av kritik från kunder och leverantörer. Nettoomsättning för helåret 2016 uppgick till 38,4 miljarder och periodens resultat landade på totalt -1,58 miljarder.

Tre butikskedjor byter plattform på rekordtid

$
0
0

Venue Retail Group är en ledande aktör inom väskor, skor och accessoarer i Sverige och Norge. Totalt har detaljhandelsgruppen 131 butiker vilket inkluderar kedjorna Accent, Morris och Rizzo. I slutet av förra året berättade vi hur Venue Retail slängt ut den internationella e-handelsplattformen Intershop och istället valt den svenska lösningen Viskan eStore. Redan då hade man flyttat över Accent till Viskans system och Rizzo och Morris skulle följa kort därefter. Nu meddelar bolaget att flytten är klar och man har därmed helt lämnat Intershop bakom sig. - På rekordkort tid har vi genomfört ett lyckat plattformsbyte för accent.se, rizzo.se och morris.no. Vi får nu ett bättre verktyg att sälja online samt driva trafik till våra butiker, säger Stephan Ebberyd, CFO på Venue Retail Group. "Trygghet med samma system som andra" Viskans system används även av butikerna MQ, Lager 157 och Hemtex och e-handelsleverantören riktar uppenbarligen in sig på just omnikanal. Detta ska även ha legat till grund för Venue Retails val av nytt system. - Genom att vi använder samma system som andra ledande butikskedjor kan vi dessutom känna oss trygga i att vi har en leverantör som förstår våra behov och ett system som ligger i framkant med omnikanal både idag och i framtiden, säger Stephan Ebberyd. Plattformsbytet ska inte bara gällt själva sajterna utan även order management-systemet har bytts för alla de tre koncepten.

E-handeln med skor & kläder sänker den fysiska handeln

$
0
0

Det faktum att allt fler väljer att köpa sina skor och kläder på nätet får allt fler konsekvenser för den fysiska handeln. Nu visar en rapport från Svensk Handel att både fysiska sko- och klädbutiker tappade i januari. "Marginalerna lägre i januari" På klädsidan sjänk försäljningen med 3,2 procent och för skobutikerna gick det ännu sämre - hela 6,4 procent tappade de under januari. - Modehandeln börjar året svagt, där framför allt skosidan sticker ut med ett tapp på mer än sex procent. Januari är dock en reamånad där väldigt lite av försäljningen är vårvaror, vilket gör att marginalerna är lägre än normalt under månaden, säger Mikael Sandström, branschordförande för Svensk Handel Stil, i ett pressmeddelande. Stigande priser - förutom under hösten Samtidigt rapporterar Dagens Industri att priserna på kläder och skor steg rejält under förra året med 3,5 respektive 2,5 procent. Under perioden september-december sjönk dock priserna med drygt 1 procent i bägge kategorierna. 2016 års höstsäsong blev kortare än normalt, vilket märks på att försäljningen sviktade främst i september och oktober. - Vi vet också att allt fler köper kläder och skor från rena e-handeslbutiker, och när modet är sportigt hamnar också mer av inköpen hos sporthandeln, säger Maria Sandow, kanslichef för Svensk Handel Stil. även HUI Research rapport över den digitala handelns utveckling under tredje kvartalet i fjor, pekar ut kläder och skor som de vanligaste produkterna som svenskarna väljer att handla på nätet. I samma mätning noterades ett starkt uppsving för just sporthandlarna vars nätförsäljning ökade med hela 26 procent under fjolårets tredje kvartal.

Efter förlusten: Tusentals anställda får gå från PostNord

$
0
0

Efter att vi under morgonen kunnat berätta att krisen inom PostNord nu är ett faktum, kommer också uppgifter om att detta även riskerar att få stora konsekvenser för företagets anställda. De senaste åren har företaget minskat antalet anställda med 1000 personer om året, och nu meddelar VD:n Håkan Eriksson att personalminskningarna kommer att fortsätta. Brev och paket ska gå i samma flöde Orsaken är att PostNord i takt med kraftigt minskande brevvolymer, ska ändra hela sin produktionsmodell. Idag är brev och paket separerade i det logistiska flödet, men dessa ska nu slås ihop till att hanteras i ett och samma flöde. - Vi är förmodligen det första företaget i Europa som gör något liknande. Det är bara sista biten ut till kunden där breven, precis som i dag, kommer att hanteras av en brevbärare, säger vd Håkan Ericsson till DN. 1000 danskar har rätt till tre årslöner Och personalneddragningarna kommer att bli dyra. När danska Posten bolagiserades 1995 gjorde man en uppgörelse med de anställda att de skulle få tre årslöner om de blev uppsagda. Idag har en tredjedel av de 3000 anställda danskarna sådana avtal. - Det blir dyrt när vi ska betala tre årslöner när vi säger upp personal. Sådana villkor har vi inte i Sverige, konstaterar Håkan Ericsson. PostNord Sverige slipper uppsägningar Exakt hur mycket omställningen kommer att kosta företaget vill Ericsson i dagsläget inte gå in på, men han räknar med att det hela kommer att ta 3-4 år att genomföra. Vad gäller den svenska verksamheten så kommer den dock klara sig från neddragningar tills vidare. Detta då det redan gjorts kraftiga nedskärningar i Sverige. Ehandel.se har under dagen sökt PostNord för en kommentar.

Experten varnar: 9 000 nätbutiker med säkerhetshål

$
0
0

Nu rapporteras det om fortsatta problem med e-handelsplattformen Magento. I oktober 2016 skrev vi om att tusentals nätbutiker stal kundernas kreditkortsuppgifter åt tredjepart. Då gällde det nära 6000 e-handlare vars sajter på plattformen Magento blivit hackade. De svenska e-handelsexperterna på företaget Scandiweb har nu funnit att 9 000 nätbutiker på Magento riskerar att bli hackade. - Den listan som tidigare publicerades av en säkerhetsexpert var butiker som redan var hackade och snodde kunders kortuppgifter, detta är butiker som har säkerhetsbrister som troligen inte är utnyttjade ännu, säger Mikael Jorkvist, CTO på Scandiweb, när vi frågar om deras undersökning. Scandiweb utvecklar e-handelssidor på Magento och därmed är de förstås intresserade av att, för det första veta om potentiella risker, och att förebygga dem. Totalt har de skannat av över 23 000 nätbutiker och alltså funnit 9 000 som äventyrar kundernas säkerhet. Antingen via felaktiga inställningar på servern eller i själva e-handelssystemet. Hur många av butikerna är svenska eller nordiska? - Jag har inte exakta siffror på det men när jag har testat lite spontant så ser jag att det finns en hel del svenska butiker med säkerhetsproblem. Jag har också fått det bekräftat från säkerhetsföretag i branchen att de upplever samma sak, att det ligger på dessa nivåer, säger Mikael Jorkvist, men tillägger att Sverige brukar vara något bättre än genomsnittet. Många delar med sig fritt av orderdata 10 procent av butikerna ska även ha så pass allvarliga säkerhetsproblem att vem som helst kan ladda hem kunddatan. - Utan någon egentlig IT-kunskap kan idag vem som helst ladda hem drabbade butikers kunddata, förklarar Mikael Jorkvist. Mikael förtydligar att det i princip bara är att gå till butik.se/laddahemdata så får man en stor fil med all orderdata hos de med sämst säkerhet. För att kontrollera sin egen Magento-sida så kan man använda Magebee.se, ett verktyg som Scandiweb lanserar som kontrollerar efter säkerhetsproblem. Verktyget är inte helt olikt Magereport.com som vi skrivit om tidigare. Men fler verktyg som hjälper till att täppa igen allvarliga säkerhetshål skadar förstås inte.

Peter Höjman driver nätbutik igen: "Kan nå miljonen i år"

$
0
0

“Man brukar ju säga att man lyckas tredje gången man bygger hus - och nu är jag inne på mitt tionde bolag”. Så inleder e-handelsprofilen Peter Höjman när vi ses för att han ska berätta om sin nya e-handel. Efter en tid med andra uppdrag har nämligen mannen som gav billiga arbetskläder på nätet ett ansikte gjort comeback som e-handlare. I maj förra året tog han över Evofilm.se som säljer en unik sorts självhäftande solfilm att ha på bilrutan. Nu har Peter Höjman tillbringat hösten med att bygga en ny sajt varpå Evofilms sortiment har vuxit till fyra typer av solfilm för knappt 50 bilmärken. Enligt den nygamla e-handlaren innefattar hans målgrupp alla från hundägare och småbarnsföräldrar - till bilintresserade och hantverkare som vill skydda från insyn. - Det var lite därför jag fastnade för den här affärsidén. Det är en komplicerad och dyr produkt, men genom att jobba med den här materialkvalitén och den här tjänsten så blir det tillgängligt för så många fler. Och det är lite häftigt, sammanfattar han sitt nya projekt. Vill inte växa eller anställa Peter Höjman driver sitt företag från hemmet där han har inrättat sitt lager i en container på tomten och sköter företagets produktion i garaget. Han är märkbart uppspelt över att vara tillbaka inom e-handeln och ett arbete som ger honom frihet och lösa tyglar. - Jag tycker att det är roligt. Jag kan inte låta bli. Jag älskar att ha kontakt med kunder, och jag får jobba med händerna och göra någonting annat än att sitta bakom en skärm hela dagarna, säger han. Anledningarna till att Peter Höjman gav sig in på att sälja just solfilm var att det var en nischad produkt som fyllde en lucka på marknaden, samt att det är ett upplägg som går att tjäna pengar på, men som samtidigt inte riskerar att dra iväg så pass mycket att han måste anställa medarbetare. - En sak som var viktig för mig är att det här bolaget aldrig kan bli stort eftersom marknaden är för liten. Det finns en begränsning. Jag vill aldrig mer ha som mål att bygga ett bolag. Jag har redan gjort den resan och lärt mig jättemycket. Det är inget mål för mig längre. Förfrågningar från Tyskland och USA Evofilm.se grundades redan 2012 av en företagare som även drev ett framgångsrikt bolag inom plattsättning. Varför ville inte han ha kvar det om det nu är en så bra affärsidé? - Han startade det här som en hobbyverksamhet och kom till slut till en punkt där han hade familjen, sin firma och den här verksamheten i källaren och när båda hans företag växte kunde han inte behålla båda. även om Peter Höjman inte vill att hans nya företag ska växa för mycket tror han att det har potential att nå 2-3 miljoner i omsättning. Han har redan fått beställningar från Finland, Norge och Danmark. Då finns det kanske en risk för att företaget växer mer än du hade tänkt? - Ja, det är ju det som känns lite jobbigt, för jag har även fått förfrågningar från USA och Tyskland. Men min dröm är att aldrig mer ha anställda. När jag gjorde min analys av det här företaget tänkte jag “shit vad skönt, här är ett bolag som faktiskt kan fungera och som har potential, jag kan utveckla det med min kunskap och min erfarenhet, men det kommer inte att växa mig ur händerna”. Siktar mot två miljoner nästa år Framöver ska Peter Höjman kombinera sin e-handel med uppdraget som halvtidsanställd inkubatoransvarig på E-commerce Park of Sweden. - Jag vill vara kvar och jobba med inkubatorn för av alla anställningar jag har haft genom åren - och det är ganska många - så är det här det roligaste jag har gjort. Målsättningen är att jag ska livnära mig på min egen e-handelsverksamhet men jag vill inte släppa taget om kunskapsdelningen och av att vara en del av communityn. Sen i vilken form det kommer att vara under nästa år, det återstår att se, säger han. Hittills har Evofilm.se omsatt några hundra tusen kronor om året, men Peter Höjman tror att den summan kan växa ganska snabbt, inte minst med tanke på att den nya sajten nu är på plats. - Jag kommer att landa på mellan 600 000 och en miljon i år, och nästa år tänker jag sikta in mig lite mer på de andra nordiska länderna så när vi går ur 2018 kanske jag omsätter en och en halv, max två, miljoner. Det tror jag är realistiskt. Och det är det jag klarar att göra själv.

Trollhättan nästa e-handelsstad - får ny förening

$
0
0

Efter att Borås, Helsingborg och Kalmar alla försökt profilera sig som Sveriges främsta e-handelsstäder, får de nu sällskap av Trollhättan. "Ska verka som naturlig mötesplats" Lokala e-handelsentreprenörer i regionen har gått samman och bildat Trollhättans e-handelsförening. - Vår vision är att utveckla Trollhättan som en del av Sveriges självklara e-handelsnav. Föreningen skall verka som den naturliga mötesplatsen för e-handelsbranschen i Trollhättan med omnejd. Föreningens mål är att tillgodose bred kunskap och stort nätverk mellan föreningens medlemmar och att skapa de bästa förutsättningarna för e-handelns små och stora företag, skriver Lars Svensson, en av föreningens initiativtagare och e-handelsrådgivare på det lokalt baserade e-handelsföretaget Wixton, till Ehandel.se. Efterfrågat av kommunen Föreningen bildas efter att Trollhättans stad pekat ut just e-handel och logistik som ett strategiskt framtidsområde och i linje med det efterfrågat att de personer i staden med kunskaper om e-handel ska bilda en kärna som på sikt kan fungera som en katalysator för att fler ska vilja etablera sig i regionen. Kommunen har själv deltagit i uppstarten av föreningen och kommer under året även att starta upp och driva en satsning på platsmarknadsföring. Föreningen jobbar således med att nu bygga upp ett lokalt nätverk. - Nu försöker vi knyta upp några nyckelpersoner för att kunna få fotfäste mot högskolan, näringslivet, e-handlare, banker och logistikbolag. Det är viktigt att alla får vara med från början och staka ut vilka behov som finns. Samtidigt så har vi en dialog med externa experter som vi hoppas kunna ta hjälp av över tiden, skriver Lars Svensson. Första eventet i mars Om en knapp månad anordnar den nybildade föreningen sitt första event, som de kallar E-Com Meetup. Den 8 mars mellan 17 och 21 är alla intresserade välkomna att lyssna på föreläsare, delta i mingel samt att lyssna på en trubadur. Bland dem som delar med sig av sina erfarenheter av e-handel finns Thomas Löfgren, som grundade Junkyard.se, Malin Salzberg från Gymgrossisten.com samt Lars Svensson själv. Hälften av platserna redan fyllda Eventet är gratis, men då det finns ett begränsat antal platser behöver alla intresserade föranmäla sig. Och trots att E-Com Meetup bara varit offentligt en knapp vecka, så har redan hälften av platserna bokats. - Vi förväntar oss att med råge fylla de 100 platser som finns, konstaterar Lars Svensson. Hur ska ni kunna konkurrera med närliggande Borås, som ju också profilerat sig som ett “e-handelsnav”? - Vi ser inte att vi konkurrerar med Borås, som vi anser vara ett föredöme för branschen, utan vi vill gärna se oss som ett komplement för att bredda områdets kunskapsbas och samverka i olika frågor. Borås besitter en bred kunskapsbas som vi inspireras av. Vi tror att den positiva konkurrensen, som kan uppstå om det blir så att det skulle uppstå en tävlingskänsla mellan städerna, inte heller skulle vara negativ. Fler event för medlemmar Efter att föreningens första event avklarats den 8 mars är visionen att olika event även i framtiden kommer att vara en del av erbjudandet till föreningens medlemmar. Tanken är att föreningen ska fungera som en trygg mötesplats för tankar och idéer kring e-handeln i Trollhättan. - Vi hoppas också kunna hjälpa våra medlemmar med kontakter med bra leverantörer samt hjälpa till med att förbättra avtal och upplägg med leverantörer och logistikpartners, avslutar Lars Svensson.

Matkassarna står stilla när kunderna plockar själv

$
0
0

Linas Matkasse, Middagsfrid och gänget som gärna vill leverera färdiga matkassar var stjärnorna när e-handeln var ung. Nu står det dock klart att det är i lösplocket, det vill säga när kunden slänger ihop sin egen kasse, som vi finner tillväxten. Detta om vi får tro Svensk Digital Handel som bevakar just nätmaten i sitt D-food Index. De senaste tre kvartalen växte färdigplanerade matkassar med 24 procent för Q2 2016, 12 procent för Q3 2016 och årets sista kvartal så växte middagslösningarna med futtiga 4 procent. 44 procent upp för lösplocket Samma period så sjunker även tillväxten för lösplock men inte i samma utsträckning. Från 50 procent i tillväxt under Q2, till 45 procent under tredje kvartalet för att sedan nå 39 procent under julhandelskvartalet. För helåret växte dock lösplocket med 44 procent medan middagslösningarna låg på 15 procent. 15 procent är nära e-handelns genomsnittliga tillväxt och det kan förstås vara så att eftersom middagslösningarna har fler år på nacken så följer de nu e-handeln i stort. Detta medan lösplock fortfarande vinner många helt nya kunder. "För tidigt att dra definitiva slutsatser" Det har även tidigare spekulerats i att nätmaten är nästa tillväxtfas för e-handeln och att när ICA, Axfood, Coop och så vidare verkligen börjar satsa på nätet så kommer näthandeln att äta en rejält mycket större bit av detaljhandeln. Från dagens 5-10 procent (beroende på hur man räknar) till en mycket större andel när konsumenterna även beställer sina dagligvaror online. Tecken på denna nya fas ser vi bland annat i Axfoods köp av Mat.se. När Svensk Digital Handel sammanfattar 2016 konstaterar de att nätmaten växte med 30 procent, vilket kan jämföras med 40 procent under 2015. – Tillväxten under det fjärde kvartalet var splittrad. Middagslösningarna uppvisade en av de lägsta tillväxttakterna vi har uppmätt i D-food Index, samtidigt som lösplocket gick fortsatt starkt. Det är fortfarande för tidigt att dra några definitiva slutsatser av detta. Det kommer att bli mycket intressant att följa hur marknaden formas under 2017, säger Jonas Ogvall, VD på Svensk Digital Handel.

Specters kunder på väg mot 10 miljarder i omsättning

$
0
0

Vi har tidigare berättat om affärssystemet Specter, som tar kunden från noll till 100 miljoner. Nu meddelar företaget att deras cirka 1500 kunder gemensamt omsatte över 9,5 miljarder kronor under 2016, vilket är en 20-procentig ökning från föregående år då kunderna tillsammans omsatte 7,9 miljarder. Många bedriver omnikanal-handel Många e-handlare är kunder hos Specter och många av dem bedriver i sin tur omnikanal-handel i olika former. - Vårt fokus är att underlätta den dagliga verksamheten för företag som köper och säljer varor, så att de skall kunna erbjuda sina kunder den bästa köpupplevelsen. Vi tycker naturligtvis att det är väldigt roligt att det går bra för våra kunder och hoppas att vårt arbete är en bidragande del i deras framgångar, säger Lennart Samsson VD för Specter, i ett pressmeddelande. 71 procent av köpen görs online Enligt Specter går hela 18 procent av e-handeln med varor via deras affärssystem. Samtidigt anger företaget att 71 procent av deras kunders omsättning nu kommer från köp som görs på nätet. Integrationsmöjligheter gynnar e-handlare Och enligt Specter så är orsaken till den höga andelen e-handlare som nyttjar deras system att betal- och logistiksystem kan integreras i realtid. - Vi ser även en stark ökning inom B2B, både traditionell grossistförsäljning såväl som via e-handel. Under senaste året har vi byggt ut integrationsmöjligheterna ytterligare för att tillsammans med våra partners kunna erbjuda en ännu bättre helhetslösning för de kunder som främst säljer varor till andra företagskunder, säger Lennart Samsson.

Shipwallet 1 år senare: "Alla vet att detta är rätt väg att gå"

$
0
0

När Shipwallet lanserades för ungefär ett år sedan var det med ambitionen att revolutionera e-handlarnas fraktalternativ genom att erbjuda en unik kassa som skulle ge konsumenterna föreslagna alternativ på fraktområdet. Satsningen började i ganska blygsam skala med aktörer som OddMolly och Swedish Hasbeens, men med tiden hände något och större bolag som Apotek Hjärtat, MediaMarkt och Adlibris fick upp ögonen för den nya tjänsten. I dag omsätter Shipwallet mellan 400 000 och 500 000 kronor i månaden och VD:n och medgrundaren Piotr Zaleski berättar för Ehandel.se att företaget i somras gjorde ett medvetet val att satsa på färre stora e-handlare istället för många små, som var planen från början. - I somras inledde vi samarbetet med Apotek Hjärtat och sedan dess har det rullat på bra. Vi har gått från de här mindre bolagen till att nu nästan bara arbeta med stora bolag, säger han. Samtidigt har Shipwallets tjänst utvecklats från en förhållandevis enkel fraktmodul till en avancerad algoritm som ska kunna kombinera olika fraktsätt för att ta fram det förslag som passar konsumenten bäst. Integrerar taxibolag och cykelbud Piotr Zaleski ger som exempel att en kund som bor i Stockholm och handlar hos MediaMarkt ska kunna välja hemleverans samma dag även om det alternativet egentligen inte finns, eftersom Shipwallet pusslar ihop parametrar som butikssaldon, cykelbud och taxiföretag med företagens centrallager och fraktaktörernas postombud. Det nya Shipwallet bygger till stor del på samarbeten med de e-handlare företaget får som kunder, något vi även kunde gå in på när Adlibris nyligen gick in som delägare i Shipwallet. - Många av våra samarbetspartners, som MediaMarkt och Adlibris, har satsat ganska mycket på det här. Hos Adlibris håller vi fortfarande på med ett AB-test men en ganska stor del av deras trafik går nu via oss, och vi har redan sett att vi tillför värde i form av ökad konvertering. Skulle du säga att det har varit lätt att sälja in er tjänst till e-handlarna? - Logistik är ju komplicerat och jag kan tänka mig att vi möter samma utmaningar som Klarna gjorde i början. Men det har inte varit en utmaning att få personer från stora bolag intresserade. Så säljsidan är inte problemet utan snarare själva onboardingen, att få igång de tekniska delarna. Enligt Piotr Zaleski är nio av tio klagomål till e-handlare fraktrelaterade, så det är vanligt att de VD:ar och marknadschefer som Shipwallet träffar gärna vill förbättra det området av sina verksamheter. - Det börjar bli väldigt tydligt att konsumenterna kräver något mer. Och 15 minuter in i säljmötet fattar alla att det här är rätt väg att gå. Så då är det bara tekniken som ska komma på plats. "är jättenöjda hittills" I höstas lanserade även PostNord en egen frakt-checkout, som vid en första anblick kan se ut att vara något av en rival till Shipwallet. Piotr Zaleski understryker att han inte vet exakt hur PostNords lösning ser ut, men eftersom Shipwallet bygger på en så pass avancerad algoritm känner han sig inte oroad över eventuell konkurrens. - Shipwallet är inte bara en fraktväljare, utan vi kan förutspå ett alternativ utifrån parametrar som adress och kundtyp. Tanken på sikt är ju att man som kund inte ska behöva välja alls. är era siffror ungefär i stil med vad ni hade väntat er att de skulle vara efter ett år? - Jag tror att nu när vi satsar på stora e-handlare blir vi lönsamma först senare, till skillnad från om vi hade fortsatt att fokusera på mindre företag. Det händer så mycket från månad till månad att det är svårt att bedöma var vi kommer att vara om ganska kort tid. Men bara det här att vara relevant för så stora företag så kort tid efter lansering känns förstås jättebra. Vi är jättenöjda hittills. Enligt Piotr Zaleski saknas det inte direkt möjligheter för Shipwallet att växa vidare i snabb takt, men på grund av begränsade tidsresurser har bolaget valt att fokusera på att tjänsteutveckla istället för att skala upp verksamheten med fler kunder. Han menar att hela e-handelsbranschen kommer att behöva tänka nytt när det gäller frakt, inte minst med tanke på utländska e-handlares intåg i Sverige. Och som vi tidigare berättat ska Shipwallets projekt med nya delägaren Adlibris resultera i fraktnyheter som även andra aktörer i branschen på sikt kan få nytta av. Och fraktuppstickarens fokus på gemensamma satsningar lär fortsätta ett tag till. - Shipwallet 2017 bygger helt och hållet på samarbeten, avslutar Piotr Zaleski.

Patrik Weiland byter jobb: "Behöver ny utmaning"

$
0
0

CoolStuffs kundtjänstansvarige Patrik Weiland har etablerat sig som en profil inom e-handelsvärlden, och under de senaste åren har han gått i täten i allt från debatter med PostNord till nya upplägg för ändrat förfogande. "Kan spela pianot med bakbundna händer" Efter ett decennium i sin roll på CoolStuff känner han dock att det är dags att gå vidare. I dag meddelar han på Twitter att han bara har ett fåtal dagar kvar på sin nuvarande arbetsplats innan det är dags att börja på ett nytt företag. - Konstig vecka. Efter nästan 10 år på CoolStuff jobbar jag mina sista 3 dagar, sen väntar nya spännande äventyr på CDON! skriver han i en tweet. Varför ska du byta jobb? - Jag personligen behöver en ny utmaning! Jag har haft 10 fantastiska år på CoolStuff men känner att jag kan spela pianot med bakbundna händer och med ögonen förbundna, förklarar han i ett mail till Ehandel.se. "En spännande uppgift" Nyligen presenterades Qliro Groups årsrapport för 2016, och VD:n Marcus Lindqvist tog upp CDON Marketplace som en av de delar som bolaget skulle satsa på framöver. Vad tycker du ska bli mest spännande med ditt nya jobb? - Det skall bli extremt roligt att sätta tänderna i de möjligheter och utmaningarna som finns på CDON. Jag ska med min erfarenhet bidra till att strukturera och förbättra CDONs kundservice. Det är en kul resa och spännande uppgift som jag ser fram emot att lösa, säger Patrik Weiland. Patrik Weiland tillträder sin nya tjänst den 1 mars.

Klarna om UK: Stort intresse men fortfarande nytt

$
0
0

I mitten av 2014 meddelade det svenska betalbolaget att det var dags att erövra Storbritannien. Klarna skulle satsa 100 miljoner pund på att växa verksamheten på de brittiska öarna. Förra året landade Klarna en stor kund i e-handelsplattformen EKM som förstås öppnar dörrar till många butiker. Andra delen av förra året ska ha gått ännu bättre och antalet stora kunder har ökat. - Bara sedan sommaren har vi inlett samarbeten med butiker som Topshop, Finery, Miss Selfridge och modeplattformen Lyst. Senast häromdagen annonserades ett nytt samarbete med Schuh som under sina tester med Klarna Checkout såg rejäl förbättring i sin konvertering. Det är så klart oerhört kul och motiverande för oss, säger Jonas Köpniwsky, presschef på Klarna. Schuh är en av Storbritanniens största skohandlare på nätet och en stor anledning till varför de valde Klarna ska ligga i den enkelhet som betaltjänsten erbjuder mobila användare. - Vi har redan sett en imponerande konverteringshöjning när kunderna använder Klarna Checkout, säger Sean McKee, e-handelschef på Schuh. "Tyskland och Norden mer mogna" Klarna meddelar samtidigt att över hälften av Schuhs kunder kommer att kunna använda Klarna i kassan. Det är alltså inte ett 100-procentigt införande av Klarna Checkout. - Det går bra i Storbritannien. Vi är fortfarande relativt nya på marknaden om man jämför med våra mer mogna marknader, som Norden eller Tyskland, men vi har sett ett stort intresse för våra produkter bland både butiker och konsumenter, säger Jonas Köpniwsky. Det svenska betalbolaget är förstås inte lika kända i England som i Sverige och verkar jobba sig in hos brittiska e-handlare på olika sätt. I fallet Schuh visas Klarna för alla som väljer standardfrakt. Klarna verkar dock göra framsteg och därmed öka sin kännedom bland nätkonsumenterna och samtidigt öka sin databas med användare. Vad är Klarnas plan för Storbritannien under 2017? - Vi kommer fortsätta arbeta hårt med att hjälpa e-handlare i UK att öka sin försäljning och samtidigt stärka Klarnas varumärke bland konsumenter, säger Jonas Köpniwsky. LäS äVEN: Största uppdateringen av KCO sedan lanseringen

Han ber kunderna om kapital - har fått över 130 bud

$
0
0

Efter ett och ett halvt års e-handel hade Pyret & Snäckan sålt barnvagnar för 10 miljoner kronor, något vi kunde berätta om i slutet av november förra året. Nu satsar det snabbväxande e-handelsföretaget vidare med en ny plattform och har valt ett lite annorlunda sätt för att få in kapital till projektet. Lån på uppemot 50 000 kronor Nämligen att be kunderna om hjälp. Företaget har nu gått ut med en låneförfrågan via sajten Toborrow, där företag och privatpersoner kan lägga upp projekt som andra kan låna ut pengar till. Pyret & Snäckans projekt, som vänder sig till företagets kunder, har som mål att samla ihop en miljon kronor. I skrivande stund har 137 budgivare gått in med 29 procent av det efterfrågade beloppet. - Det är otroligt roligt att så många som över 130 långivare redan efter tre dagar har erbjudit oss strax över 300 000 kronor, och att de tror på Pyret & Snäckan, säger grundaren och delägaren John Hadenius. Långivarna har enligt John Hadenius gått in med allt från 100 till 50 000 kronor. - Vi tyckte det var ett annorlunda men bra sätt att lyfta pengar som vi behövde för att snabba på vår nya shop. Besökte inte banken Pengarna ska användas till att investera i en ny plattform. Enligt sidan för projektet handlar det om att "ta fram ett nytt e-handelskoncept för Pyret & Snäckan som inte tidigare funnits i Sverige och som bygger på att kunden guidas genom hela köpprocessen". Eftersom Pyret & Snäckan vill vara säkra på att bygga en webbplats som tilltalar blivande föräldrar, menar John Hadenius att crowdfundingmodellen passar bra för ändamålet. - Första tanken var ju i stil med att vi låter blivande föräldrar hjälpa oss att finansiera en e-handel av blivande föräldrar för blivande föräldrar, sammanfattar han. Varför valde ni det här sättet? Sade banken och potentiella investerare nej? - Banken har vi inte besökt och externt kapital kommer att bli verklighet inom 6-18 månader. Vi såg därför detta som ett bra alternativ för att kunna möjliggöra den nya plattformen innan investerare kommer in i bilden.

Giltighetstid på betalkort kan snart vara irrelevant

$
0
0

återkommande betalningar är ett växande fenomen. Inte minst inom e-handeln där det också drivs på av den senaste tidens ökande antal prenumerationstjänster på nätet. även om betaltjänster som Klarna också stödjer återkommande betalningar, och i grunden är mer lämpade för det än exempelvis kort, så är det kortbranschen som drivit på kring möjligheterna med att ta betalt återkommande. DIBS gick bland annat ut med möjligheterna kring recurring payments för några år sedan och fenomenet var redan då populärt utomlands. Denna artikel handlar dock inte om återkommande betalningar i sig. Det är idag många betalbolag som erbjuder denna möjlighet. Utan det vi tänkte ta upp är två funktioner som, vad vi förstår, också funnits ett antal år men som nu verkar få en bredare användning. Möt framtiden i VAU och ABU Dessa tjänster heter Visa Account Updater och Mastercard Automatic Billing Updater, eller VAU och ABU för er som gillar förkortningar. Funktioner som gör att en e-handlare automatiskt kan få ta del av kunders nya kort. Betalkort går ju som vi alla vet ut vid ett visst datum. Syftet bakom utgångsdatumet, eller giltighetstiden, är bland annat att minska bedrägerier men även andra anledningar som att byta ut slitna kort eller ompröva en kund. Ett utgångsdatum synkar dock inte alls bra med e-handel. Kundkonton slutar fungera då korten gått ut och speciellt återkommande betalningar lider av att kortet man vill dra pengar ifrån inte längre fungerar. I takt med att kortbolagen får konkurrens av nya betalbolag så behöver de minska friktionen kring att använda kort på nätet, och i butik för den delen. Vi har fått se tjänster som MasterPass och Visa V.me som helt enkelt lagrar korten i en digital plånbok för att enkelt kunna handla med dem på nätet utan att behöva ha kortet på hand. Vad vi kunnat utläsa slutar dock korten i dessa plånböcker också att fungera när giltighetstiden passerat. E-handlare får nytt kort innan kunden Stora e-handlare som exempelvis Amazon har dock börjat utnyttja tjänster som Visa Account Updater. Vilket betyder att de får kundens nya kort innan det gamla går ut. I vissa fall innan kunden ens fått hem det nya fysiska kortet. Detta kan dock leda till upprörda kunder som är vana vid hur det gamla systemet fungerar. I The Guardian skriver kolumnisten Anna Tims om hur hon blivit mäkta förvånad över hur Amazon kunde ha hennes nya kort utan att hon lagt in det själv. E-handlarens kundtjänst sägs också ha varit omedveten om den nya funktionen som automatiskt får in de nya uppgifterna. Likaså banken som utfärdat kortet ska ha varit okunnig på området. "En fantastisk tjänst" Vad vi kan se har dock Visa Account Updater funnits sedan 2012, men då kanske främst i USA. Vi frågade Patrik Müller, e-handelsexpert hos betalbolaget DIBS, om de har stöd för denna funktion. - Nej vi har inte stöd för det. De nordiska inlösarna använder inte den tjänsten, säger Patrik Müller. Patrik berättar samtidigt att de försöker få till ett avtal direkt med kortbolagen för att kunna använda dessa tjänster. - Vi håller på att titta på om vi kan koppla upp oss direkt mot Visa och Mastercard för att lösa detta. Det är ju en fantastisk tjänst, säger Patrik Müller. När utgångsdatumet inte längre spelar någon roll och korten alltmer ligger i en digital plånbok undrar man förstås om korten egentligen fyller en så stor funktion längre. Det viktiga är ju dock att e-handlare kan ta betalt av kunden och att friktionen vid köp är minimal, vilket kortbolagen uppenbarligen jobbar för. I USA måste alla vara med Enligt det globala betalbolaget Adyen så är tjänsterna för automatisk uppdatering av betalkortsinformation tillgängliga i USA, Stobritannien, Irland, Italien och Grekland. Kortbolagen ökar även sina krav på att banker och andra kortutgivare ska stödja funktionerna i VAU och ABU. I USA är det obligatoriskt att man som utfärdare är med i programmen och håller kortuppgifterna uppdaterade, detta sedan oktober 2016. Vi kan alltså räkna med att allt fler börjar använda automatisk uppdatering av kortinformation framöver, samtidigt som Visa och Mastercard lär utöka till fler länder under 2017.

Velour by Nostalgi får ny säljchef

$
0
0

Det svenska herrmodevarumärket Velour by Nostalgi, som har en egen e-handel, får en ny säljchef. Rickard Lindström heter han och har tidigare jobbat för Lyle & Scott samt Tiger Jeans. Blir ansvarig för utlandssamarbeten Han blir nu senior säljansvarig för Velour’s totala försäljning samt ansvarig för att utveckla de nya samarbeten i Storbritannien, Norge och Italien. Han kommer också att ansvara för nya konton såsom Gatt, åhléns och NK. - Velour känns som en spännande utmaning med en look som passar mig. De gör en aktuell ompositionering med hållbarhet i fokus. Både slutkonsumenterna och samhället i stort blir mer medvetna om miljön och om hur kläder tillverkas, så samarbetet med Svanen är ett första steg till en bättre och renare värld, säger Rikard Lindström i ett pressmeddelande. LäS äVEN: E-handlare bakom världens första Svanenmärkta jeans

E-handlarnas spexigaste Alla hjärtans dag-kampanjer

$
0
0

Alla hjärtans dag är, förutom en chans att vara romantisk med sin nästa, även en högtid då många e-handlare passar på att kampanja lite extra. Några e-handlare har lanserat Alla hjärtans dag-kampanjer som är utöver det vanliga. Rea på Pokémon På Webhallen uppmärksammar man högtiden genom en kampanj där man rear ut lekfulla produkter, såsom ett Pokémon Snorlax-spel. - Vi har alltid haft en Alla hjärtans dag-kampanj på vår sida så långt jag kan minnas. En kombination av lustiga och en del praktiska saker, lite slumpmässigt sådär, skriver Anton Nilsson på Webhallen till Ehandel.se. Urb-it spelar spel med pensionärerna Hos leveransföretaget urb-it vill man uppmana till att ge lite annorlunda gåvor, och inte bara till sin käresta. Genom en specialdesignad presentgenerator kan man på Alla hjärtans dag exempelvis beställa tjänsten att en “urbare” åker ut till en äldre släkting i Stockholmsområdet och spelar spel med denne. - Det är så vanligt att man uppmärksammar sin käraste på Alla hjärtans dag, vi hoppas att fler vill lyfta alla som betyder något under dagen, säger Celine Fierro på Urb-it. Bad-kampanj väckte ilska På Lush, där man bland annat säljer något så udda som veganska badprodukter, ville man uppmärksamma att alla sorters kärlek behövs. Inför den stora dagen lanserade man därför en kampanj där samkönade par badar och använder företagets produkter. Reaktionerna lät inte vänta på sig - folk var fly förbannade. Dock inte på det man kanske hade kunnat tro. - Jag blir förbannad, så stora badkar finns inte, ska exempelvis en person ha skrivit på Facebook, enligt gaytidningen QX, som också uppmärksammat kampanjen. Kampanjar för singlar På Nelly tröttnade man på att Alla hjärtans dag är så betonat på tvåsamhet - och lanserade en kampanj för singeltjejer med det offensiva namnet “Fuck Valentine”. - Strunta i de traditionella reglerna och gör precis det du vill med den du vill på Alla hjärtans dag. Samla ditt Girl Gang och sprid kärlek, skriver Nelly på hemsidan. Reklamfilm förbjöds av Facebook På Interflora fick man uppleva något så märkligt som att deras Alla hjärtans dag-film förbjöds av Facebook. Filmen visade en naken insmord man som gått hem till sin flickvän för att överraska henne med gitarrsång. Istället dyker dock hennes föräldrar upp i dörren - och där står den glänsande mannen med endast sin gitarr som skydd. Kampanjen döptes till “skicka en blomma istället”, och det budskapet var alltså uppenbarligen för mycket för Facebook. Ica-Jerry kom med chips även Ica har gjort en reklamfilm för att uppmärksamma högtiden. I den kan man se hur medarbetaren Paul sliter hela dagen med att serva alla lyckliga par som kommer in och handlar tillsammans. När dagen är slut står han ensam kvar, med en tår i ögat. Då dyker dock glädjespridaren Jerry upp med chips och Cola. Rabatt på läppinjektioner Bland andra spexiga kampanjer bland landets e-handlare kan nämnas Estellemedical, där man kan få 500 kronor i rabatt på alla läppinjektioner, nätvinhandlaren The Wine Company som listar vinkunskap att skryta med på en romantisk dejt och Apoteket Kronan, där man tar tillfället i akt att uppmärksamma hjärtat ur ett hälsoperspektiv och erbjuder alla besökare en gratis blodtrycksmätning.

Akademibokhandeln lönsamt med hjälp av Bokus

$
0
0

I höstas stod det klart att Akademibokhandeln efter flera års övervägande till slut var redo att börja med e-handel. Tidigare hade koncernen delat upp verksamheten så att Bokus stod för nätförsäljningen och Akademibokhandeln för de fysiska butikerna, men nu ska alltså de två företagen existera på nätet sida vid sida. Vad satsningen kommer att innebära för koncernens omsättning återstår att se, men i dag står det klart att tillväxten för 2016 stannade på 0,5 procent. Då agerade Bokus draglok med en ökning på drygt åtta procent medan Akademibokhandeln backade med 2,3 procent, vilket enligt ett pressmeddelande berodde på bland annat nedläggning av olönsamma butiker. Resultatet: 125 miljoner Samtidigt ökade bolagets rörelseresultat (EBITDA) med cirka 20 procent till 125 miljoner kronor för 2016. ökningen ska bero på företagets digitala satsningar, och framför allt e-handeln. Bland annat lanserade Bokus en mobilanpassad sajt i juni förra året. - Under året såg vi att e-handelstillväxten återigen tog fart på marknaden. Det blev särskilt tydligt i julhandeln då många kunder handlade sina julklappar på nätet. Jag är mycket nöjd med hur vi nu är positionerade och med det starka resultatet. Särskilt som vi nu ökat tempot i affärsutvecklingen både i butik och digitalt, säger Akademibokhandelns VD Maria Hamrefors i pressmeddelandet. Akademibokhandelns omsättning nådde under året som gick drygt 1,2 miljarder kronor och Bokus kom under samma period upp i en försäljning på 574 miljoner kronor.

Från Youtube-succé till e-handel och miljonomsättning

$
0
0

Emil och Wilma Holmqvist är syskonen som gått från drömmar om en egen smink- och klädkollektion till att driva två av Sveriges största Youtube-kanaler och numera även den snabbväxande e-handeln Hickap.com. 2016 omsatte syskonens bolag (e-handeln i kombination med intäkterna från Youtube) över 2 miljoner kronor. - För två år sedan tog vi våra första intjänade pengar och investerade dem i några sminkborstar. Dessa har i princip varit de enda produkter som vi har sålt men vi har hela tiden velat bygga upp något större. Detta var givetvis något som var vi var ganska långt ifrån för några år sedan då de krävs ett så pass stort kapital för att förverkliga det, berättar Emil Holmqvist. Ska utstråla attityd och självförtroende Emil och Wilma står bakom de populära youtube-kanalerna “Wilma&Emil” samt “Wilmas Beauty”. Genom att kombinera satsningarna på det populära videonätverket med den egna e-handeln har Emil och Wilma fått ihop pengar som de kunnat investera i att skapa ett eget varumärke. Märket, som har samma namn som nätbutiken, lanserades i november 2016. - Nu några år senare är vi till slut där. Vår vision är att erbjuda kläder och smink som utstrålar attityd och självförtroende. I e-handeln Hickap säljs utöver produkter från Emils och Wilmas eget bolag, även kläder och smink från andra varumärken. - Det är för att fylla ut butiken med lite fler produkter, lättare kunna släppa nyheter och för att skapa högre legitimitet. Vilka fördelar har det att bli stor på Youtube innan man startar nätbutik? - Att vi redan har byggt upp en publik som tittar på oss, dessa är potentiella kunder. Marknadsföringen via våra egna kanaler blir då den billigaste möjliga, det krävs bara tid och energi för att skapa bra innehåll. Eftersom vi byggt upp våra personliga varumärken blir också vårt nya varumärke snabbare uppbyggt då vi står bakom det. "Det är sällan vi tjafsar" Emil och Wilma har redan märkt vilka produkter som går bäst hem hos kunderna och under 2017 kommer Hickaps sortiment att både utökas och bli mer förfinat. I dag sker nästan all försäljning från Hickap i Sverige även om företagets sajt kan ta emot beställningar från hela världen. Emils och Wilmas plan är att steg för steg etablera företaget utomlands, och kanske att öppna en fysisk butik någon gång i framtiden. Hur är det att driva företag ihop som syskon? - För det mesta är det väldigt bra, det är sällan vi tjafsar. Vi har dock hela livet varit väldigt bra kompisar, alltid kommit överens med varandra och umgåtts mycket när vi bodde hemma. Hade vi inte haft den relationen hade det garanterat inte fungerat, säger Emil Holmqvist.

Jonas Breding ny Skandinavien-chef på PayPal

$
0
0

Jonas Breding har innan han kom till PayPal jobbat som försäljningschef på marknadsföringsappen Wrapp och som managementkonsult. Han är klar över vad hans huvuduppdrag som Skandinavienchef kommer att bli. - Mitt uppdrag är enkelt, vi ska möjliggöra för skandinaviska e-handlare att nå nya konsumenter inhemskt och globalt. Just nu växer e-handeln ungefär dubbelt så snabbt globalt som den gör i Skandinavien, så potentialen för en lyckad utlandsexpansion har aldrig varit större. Självklart kommer vi också fortsätta att möjliggöra för skandinaviska konsumenter att handla tryggt, snabbt och säkert online, säger han i ett pressmeddelande. Tre miljoner användare PayPal har omkring tre miljoner användare i Sverige, Norge, Danmark och Island och en av Jonas Bredings uppgifter blir att möta de internationella utmaningar som företaget och branschen står inför. - Den globala betalningsindustrin står inför massiva förändringar drivna av snabbare utveckling, många startup-bolag inom finansiella tjänster, förändrade konsumentbeteenden samt tuffare regler och lagar att förhålla sig till. Här är vi väl positionerade på samtliga områden, så jag ser ljust på framtiden, säger Jonas Breding. Breding kommer att jobba från det skandinaviska huvudkontoret på Sankt Eriksgatan i Stockholm.
Viewing all 22353 articles
Browse latest View live