Quantcast
Channel: Ehandel.se
Viewing all 22350 articles
Browse latest View live

Från e-handelsstart i Holland till omnisatsning i Sverige

$
0
0

E-handelsföretaget Suitsupply började som ett e-handelsföretag i Amsterdam år 2 000. Sedan dess har företaget enligt egen utsago utvecklats till ett "raket inom herrmode", och i dag är omsättningen uppe i tre miljarder kronor. Samtidigt har e-handelskonceptet breddats till att Suitsupply nu också omfattar fysiska butiker - närmare bestämt 84 stycken över hela världen. Nu får Sverige sin första fysiska Suitsupply-butik, och den blir med sina 890 kvadratmeter störst i Europa. "Ett logiskt nästa steg" Precis som många andra e-handlare har Suitsupply som strategi att titta på var företagets e-handel är populär när det ska tas beslut om var de fysiska butikerna ska placeras. Och det är precis därför Sverige har valts ut till nästa butiksöppning. - Att etablera Suitsupply i Sverige har länge varit på vår önskelista då vår onlineförsäljning i området har ökat snabbt under de senaste åren. Detta är ett logiskt nästa steg för att våra kunder ska komma närmare produkten och uppleva våra in-house tjänste, säger Fokke de Jong, vd Suitsupply, i ett pressmeddelande.

45 miljoner till Twistshake: "Vår sista investering"

$
0
0

Riskkapitalbolaget Eequity, som ryktas vara på gång med en ny miljardfond för e-handel, gör nu ytterligare en e-handelsinvestering. Di Digital rapporterar nu på morgonen att företaget gått in med 45 miljoner kronor i Twistshake. "Redan är ett exportbolag" Twistshake är ett e-handelsföretag som tar fram och säljer bebisprodukter på nätet och kanske främst en ny form av nappflaska som ska vara bättre än konkurrenternas. - Marknaden för bebisprodukter har generellt sett varit ganska mossig, men Twisthake är en uppstickare som på kort tid tagit en mycket bra position inom segmentet. Det finns en stor efterfrågan på deras produkter och vi gillar att Twistshake redan är ett exportbolag, säger Felix Erhardt, partner på Eequity, till Di Digital. Företaget startades 2014 i Västerås av Vienar Roaks och Camillo Eriksson och har nu uppnått en omsättning på runt 50 miljoner kronor. Företaget säljer inte bara via nätet utan även vi andra återförsäljare. Den snabba framgången ska enligt Vienar Roaks ligga i sociala medier och att företaget inte drar sig för att skicka ut gratisprodukter för att fånga upp potentiella kunder. Eequity hoppas nu att e-handelsföretagets produkter ska bli en exportsuccé. Sista i tredje fonden Eequity meddelar också att detta förmodligen är den sista investeringen i riskkapitalbolagets tredje fond. - Det här blir med allra största sannolikhet vår sista investering i den tredje fonden, säger Felix Erhardt. Nu får alltså e-handlare sugna på investering vänta på den nya fonden som ryktas ligga på 1,5 miljarder kronor. Eequity har dock själva lagt upp “ryktet” på sin egen sajt så vi skulle nog gissa på att fonden är ganska så stundande, även om Eequity spelar svårflörtade och ej vill kommentera fondspekulationerna. LäS äVEN: eEquity ska dubbla sitt kapital med ny miljardfond Enligt Di Digital ska Twistshake använda pengatillskottet till att bredda produktsortimentet samt nyanställa.

E-handelsfesten fortsätter - nu intar Indiska Finland

$
0
0

Tidigare i veckan kunde vi meddela att e-handeln och skönhetssajten Skincity skulle lansera en finsk e-handel, som nästa steg i sin nordiska expansion. Nu står det klart att företaget får sällskap av en annan e-handel på sin resa in i grannlandet. I morse kom nämligen nyheten att Indiska också har släppt en finsk e-handelssajt. LäS äVEN: Efter vinstfesten: I dag öppnar Skincity i Finland "Tror på lokal närvaro" Indiska har av allt att döma lämnat sin tuffaste tid bakom sig, vilket framför allt verkar vara e-handelns förtjänst. Nu berättar företaget att bakgrunden till den finska satsningen är att Indiskas onlineförsäljning i Finland har ökat med 87 procent sedan förra året. LäS äVEN: E-handelscomeback för Indiska - ökade med 103 procent - Den finska marknaden är ett stort fokusområde för Indiska där vi tror att vi kan växa. Som en del av detta lanserar vi nu vår e-handel på finska, då vi tror på lokal närvaro och möjligheten att kommunicera med kunderna på deras egna språk, säger Indiskas vd Karin Lindahl i ett pressmeddelande. Nästa steg i finsk kommunikation Indiska har sedan tidigare kommunicerat på finska med sina medlemmar i Finland i till exempel nyhetsutskick och kundtjänst, vilket ska ha bidragit till att öka försäljningen. Nu är ambitionen att en sajt på finska ska driva på omsättningen i Finland ytterligare. Samtidigt satsar Indiska på sina fysiska butiker i Finland. För ett par veckor sedan nyinvigdes företagets butik i köpcentret Forum i Helsingfors, efter att ha genomgått en renovering.

600 ambulansbesök på Amazons lager

$
0
0

Nyligen uppdagades det att e-handelsjättens lagerarbetare i Storbritannien kissade i flaskor för att hinna med i e-handlarens tempo, samt undvek att dricka vatten. Amazon får ofta utstå kritik för arbetsmiljön på sina lager men det ska samtidigt nämnas att de har över 550 00 anställda, så det lär vara svårt att undvika all kritik. LäS äVEN: E-handelsjättens anställda kissar i flaskor för att hinna Den senaste tiden har dock just lagercentralerna i Storbritannien pekats ut som speciellt hårda mot arbetarna. Nu rapporterar tidningen The Guardian att ambulans fått tillkallats 600 gånger, på tre år, till Amazons distributionscentraler i landet. Enligt Amazon är detta dock en låg siffra med tanke på antalet arbetade timmar. - Det är helt enkelt inte korrekt att påstå att vi har osäkra arbetsförhållanden baserat på dessa data eller med obekräftade uppgifter. Förfrågningar om ambulansservice till våra distributionscentraler är övervägande ihopkopplade med personliga hälsotillstånd och inte arbetsrelaterade. Ambulansbesök på våra brittiska lager var i fjol 0,00001 per arbetad timme, vilket är dramatiskt lågt, ska Amazon ha sagt i ett uttalande. Liknande lager hade åtta besök The Guardian har dock även jämfört ett av Amazons brittiska lager, där 1 800 personer jobbar, med ett av dagligvarujätten Tescos distributionscentraler som sysselsätter 1 300 personer. Båda lagren ska också vara i ungefär samma fysiska storlek. Till Amazons lager var det under de senaste tre åren 115 ambulansbesök, medan Tesco-lagret endast hade åtta stycken. Siffror som förstås inte målar Amazon i något bra ljus. Ambulansbesöken till Amazon-lagret har dock minskat och var under förra året "endast" 28 stycken, jämfört med 2015 då ambulans fick tillkallas 49 gånger.

Från "ett" till "inget" klick med ny lyxservice för e-handel

$
0
0

Att låta kunden handla med så få klick som möjligt har blivit något av en helig graal inom e-handeln, där Amazon visade vägen med en patentansökan redan på 90-talet. LäS äVEN: E-handelns största och mest hatade patent faller på måndag Men inget varar för alltid, och nu är "ett klick" inte längre lika hett som tidigare. I USA har Walmart nämligen lanserat vad som beskrivs som en "klickfri" e-handelstjänst, vilket innebär att kunden alltså inte ska behöva klicka alls. Det rapporterar flera medier. Gör studiebesök hos kunden Tjänsten, som fått namnet Jetblack, vänder sig till boende i New York med högre inkomst, och för att använda servicen måste man vara medlem. När det steget väl är avklarat får man som kund prata med Jetblacks personal i telefon i tio minuter. Detta för att företaget ska få en uppfattning om vilka produkter och varumärken som kunden är intresserad av. Det ska också vara möjligt att få ett hembesök av Jetblack, som då går igenom kundens hem för att få input angående preferenser. Och därefter börjar det roliga. Då kan kunden nämligen bara sms:a iväg en förfrågan, till exempel "förslag på present till barnkalas", varpå Jetblack återkommer med tre alternativ. Kunden kan då välja den vara som passar bäst, och om hon eller han önskar extra tjänster som till exempel presentinslagning. Sedan tar Jetblack hand om resten. Kunden ska i de flesta fall få sin vara levererad samma dag. Att tjänsten är helt klickfri är alltså att ta i, men kunderna behöver inte själva klicka runt bland varor på olika e-handelssajter. Sparar in dyr barnpassning Jetblack väljer i första hand ut varor från Jet och Walmart, men ska även ha inlett samarbeten med ett antal andra större företag samt några mindre butiker i New York. LäS äVEN: Walmart bekräftar Jet-köpet som landar på 3,3 miljarder dollar De som är medlemmar får betala 50 dollar i månaden för att använda servicen, vilket Jetblack dock menar betalar sig snabbt, med tanke på att man slipper att lägga "vad ett par timmars barnpassning kostar på Manhattan" när man inte behöver ge sig ut för att handla själv. Enligt sajten Retaildive har Jetblack en lista på tusentals personer som väntar på att bli insläppta i klubben. Företaget uppges också arbeta på att utöka antalet produktkategorier med bland annat olika typer av livsmedel.

E-handelsjätten lägger flera miljarder på logistikrobotik

$
0
0

Den kinesiska e-handelsgiganten Alibaba meddelade igår, under sin globala logistikkonferens, att de kommer att investera flera miljarder dollar i sin logistik, som ligger under företaget Cainiao. Det ska inte bara handla om att stärka logistiknätverket i Kina utan ambitionerna är större än så. - Det här nätverket är inte bara nationellt utan globalt. Vi vill koppla ihop alla fraktbolag, lagercentraler, logistikhubbar, städer och hus, ska Alibabas grundare Jack Ma ha sagt i ett uttalande. Målet sägs vara att erbjuda leverans samma dag över hela Kina och att nå hela världen inom tre dygn. I dag ska Cainiaos leveranstid vara under tio dagar internationellt och man når 1 500 distrikt i Kina inom två dagar. "Vi kan inte undvika framtiden" För att uppnå de nya målen ska det alltså investeras flera miljarder dollar i logistiknätverket. Leveranstiden ska kortas ner med hjälp av ny teknik, robotar och smarta system, exempelvis AI för att optimera flödena. - För 13 år sedan så sa jag att vi kommer att nå en miljard paket om året. I dag skickar vi över en miljard paket i veckan. Vi måste fundera ut infrastrukturen för att kunna hantera en miljard paket om dagen. Vi kan inte undvika framtiden, säger Jack Ma. Cainiao bjuder även på en video som visar hur de idag använder ny teknik i sina lager och distributionscentraler. Och även om vi redan sett det mesta tidigare så är det uppenbart att de har tonvis med robotar som hjälper till med att få ut e-handelspaketen till kunderna. Lagret är dock bara en del, vilket enligt Jack Ma inte räcker, utan alla delar ska genomsyras av smart teknik som minskar leveranstiden. I samband med den stora logistiksatsningen så visar Cainiao även upp en ny leveransrobot och ett smart leveransskåp, det senare verkar dock mest vara ett koncept. Ny typ av leveransrobot Den nya leveransroboten, som heter G Plus och kan ses i artikelbilden ovan, verkar dock vara närmare lansering och den testats just nu vid Alibabas huvudkontor i Hangzhou, Kina. Roboten ser ut som en liten lastbil och en fördel, mot tidigare liknande robotar, sägs just vara att den kan ta många fler paket, samt köra mycket längre. Det går dock inte jättesnabbt då maxhastigheten är satt till 15 kilometer i timmen. Delen som håller paketen ska även kunna justeras för olika leveransstorlekar. När G Plus nått sin destination ska mottagaren kunna gå upp till roboten och få ut sitt paket med hjälp av en pinkod. Roboten ska dock även kunna lämna av paketet själv.

Partykungen till Finland: "Undviker onödig stress"

$
0
0

Gävles stolthet, e-handlaren Partykungen, har tidigare tagit sig an Norge och Danmark med lokala nätbutiker. Kvar är alltså att erövra Finland och det arbetet börjar idag, då företaget lanserar Partyking.fi. "Inte fungerat helt hundra" E-handelsbolaget har tidigare valt att placera utlandslanseringar lagom till sin högsäsong, Halloween. Med tiden har man dock märkt nackdelar med detta. - Detta blir vårt tredje land utanför Sverige som vi lanserar vår e-handel på lokalt språk. Våra erfarenheter sedan tidigare är att det kan vara väldigt roligt att lansera inför Halloween, som är företagets största högtid på året, men att det också inneburit onödig stress och saker som inte fungerat helt hundra, säger företagets grundare och VD Joel Svensson i ett pressmeddelande. Nu gör man helt enkelt en smyglansering under en mycket lugnare period för att kunna testköra alla system, så att de fungerar optimalt till det att Halloween-försäljningen tar vid. - Genom att göra den finska lanseringen under lågsäsong och med minimal marknadsföring har vi tid på oss att hitta ett bra arbetssätt och fixa eventuella fel innan högsäsongen drar igång. Det gör inget om allt inte är 100 från början, säger Joel Svensson. "Största utmaningen är språket" Dagens Finlandslansering följer i andra e-handlares fotspår genom att inkludera lokal kundtjänst på finska, utöver en helt översatt sajt. Finland sägs länge ha varit en attraktiv marknad för Partykungen, men också en av de mer krävande att expandera till enligt Partykungens Siri Brever, som är ansvarig för externa marknader. - Den största utmaningen med Finland är språket. Både norskan och danskan kan vi förstå själva men med den finska satsningen har vi fått rekrytera finsktalande personal och fördjupat vårt samarbete med Contentor, som är vår översättningsbyrå. Vi har därför också höga förväntningar på att Finland kan bli en viktig pusselbit i vår fortsatta tillväxt, säger Siri Brever. "Global sajt näst år" Joel Svensson berättar samtidigt att företaget inte är nöjda med att bara finnas i Norden. Nästa steg är en global sajt på Partyking.com. - Vi äger sedan tidigare Partyking.com och kommer där att satsa på en engelskspråkig sajt med möjlighet för leverans till en stor del av världens länder. Data som vi sedan kan använda för att se vilka länder som har störst potential för lokala satsningar. Om allt går som det ska räknar vi med att vara igång med den engelskspråkiga sajten någon gång under nästa år, säger Joel Svensson.

Lager 157 startar ny e-handel - vill förändra B2B

$
0
0

I höstas kunde vi berätta att Lager 157 skulle nå e-handelsmålet på 100 miljoner i omsättning bland annat genom att skapa en underavdelning på sin sajt som var avsedd för B2B-handel. LäS äVEN: Baby och B2B ska ta lager 157 till 100 miljoner "Enkelhet är vad vi strävar efter" Nu kan Ehandel.se som första publikation avslöja att företagets B2B-satsning tar en ny vändning. B2B-handeln kommer nämligen att börja stå på egna ben, vilket sker genom att Lager 157 i nästa vecka lanserar en helt ny e-handel. Den kommer att heta 157work.com och sälja arbetskläder. - För att kunna sätta ett tydligt B2B-fokus har vi valt att driva 157work.com som en renodlad e-handel mot företag. Vi erbjuder bra plagg till otroligt bra pris, helt enligt vår princip att dela med kunden. Vill företaget ha profilering så kommer vi även att hantera det för att addera kundvärde. Enkelhet är vad vi strävar efter, skriver Joachim Jerkersson, e-handelsansvarig på Lager 157, till Ehandel.se. "Stark efterfrågan" bakom idén Han menar att initiativet bland annat kommer efter att flera företag efterfrågat just den typen av kläder. - Lager 157 håller en hög utvecklingstakt och i det ingår att titta på nya marknader utifrån behov som är synliga på marknaden. Vi har stark efterfrågan på prisvärda plagg från olika arbetsplatser och branscher där man söker moderna, funktionella och prisvärda plagg för det nya näringslivet. För Lager 157 är det också ett sätt att bidra till förändring av en annars konservativ del av klädhandeln. Ny kollektion till hösten Den stora efterfrågan som företaget upplever gör även att de lanserar en ny kollektion av just arbetskläder redan till hösten. - När vi går in i något så gör vi alltid det med målet att hålla hög utvecklingstakt. Till hösten kommer även en helt ny kollektion riktad mot företag och arbetsliv. Plagg som efterfrågats av våra kunder kommer komplettera vårt sortiment ytterligare, för att vara den leverantör som våra kunder efterfrågar. "Vi delar vinsten med våra kunder" Nu hoppas företaget att deras nya koncept på sikt ska förändra B2B-handeln i grunden. - Lanseringen av sidan 157work.com kommer att ske den 5:e juni, med tanken att förändra B2B-handeln. Schyssta arbetskläder till alla. Vi delar vinsten med våra kunder, avslutar Joachim Jerkersson.

E-handelns supersyskon blev Årets Entreprenörer

$
0
0

Syskonen Emil och Wilma Holmqvist har tagit både Youtube och e-handeln med storm, och i dag omsätter de miljoner på sina olika verksamheter. Och även om duon har satsat allt mer på sitt varumärke Hickap - förra året lanserades till exempel en ekologisk kollektion - så har de långt ifrån tappat sina Youtube-rötter. LäS äVEN: Hickap tänkte om - gör hela sortimentet ekologiskt "Bara att nomineras var en vinst" På galan Guldtuben, som sändes i SVT i förra veckan, tog Emil och Wilma Holmquist hem priset “årets Entreprenör”. Detta trots tuff konkurrens från kända profiler som Isabella Löwengrip, Kenza och Hannah & Amanda. Nu har duon hunnit smälta sitt pris något, men glädjen är fortfarande stark. - Vi blev otroligt överraskade av att vi vann! Att bara bli nominerad och jämförd med dessa stora entreprenörer var en vinst för oss. Att sedan gå och ta hem allt känns helt galet! skriver Emil Holmquist i ett mejl till Ehandel.se. Fick flest röster Tanken med Guldtuben är enligt galans hemsida att "hylla Sveriges främsta digitala kreatörer", och anledningen till att just Emil och Wilma vann sitt pris var att flest personer hade röstat på dem. - Vi har fantastiska följare som vi har allt att tacka för detta! För oss betyder det otroligt mycket på så sätt att vi får något slags kvitto på att vi gör något bra. Att alla tusentals timmar vi lägger ner faktiskt uppskattas, och att vi har ett grymt stöd, avslutar Emil Holmquist. LäS äVEN: Från Youtube-succé till e-handel och miljonomsättning

Crownstudent firar med 30 000 sålda mössor

$
0
0

Nu fylls snart åter gatorna med jublande studenter, mössor som flyger i luften och den ljusnande framtid är vår. Jublar gör också den e-handlare som, enligt egen utsago, är störst på nätet med att sälja studentmössor; Crownstudent. Redan förra året kunde vi berätta om företagets framgångar och nu står det klart att dessa fortsätter. LäS äVEN: Studentmössor för 20 miljoner efter fem år på nätet 30 000 mössor utskickade Inför årets utspringningar har Crownstudent sålt 30 000 mössor, varav de allra flesta är mössor som kunderna designat själva med hjälp av företagets digitala konfigurator. Framgångarna ska ha resulterat i en omsättningsökning på 35 procent, jämfört med hur mycket de sålde inför förra årets studentfirande. Sedan den 18 maj är dock möjligheten att beställa egendesignade mössor stängd, eftersom Crownstudent vill kunna garantera att alla mössor kommer fram i tid. För den som kommer på i sista stund att de glömt skaffa sin studentmössa, har företaget dock en lösning som kan rädda firandet. - Vi har tagit fram det vi kallar för turbomössorna, med brodyr och där det oftast bara står "Student 2018". Det kan vi erbjuda, men i övrigt kan du inte göra någon personlig design, berättar Jesper Knutson när Ehandel.se träffar honom på företagets kontor i skånska Löddeköpinge. Mössorna kan ha ett antal funktioner som kunden själv väljer. För varje extra funktion läggs en summa på priset, men enligt Jesper Knutson är det få som "maxar" och tar med alla funktioner som finns. De flesta hittar en medelväg och spenderar runt 500-800 kronor på sin mössa, menar han. Kunderna leker i timmar Men de flesta är ute i god tid. Vissa kunder börjar exempelvis redan nu med att designa mössan de vill ha på huvudet när nästa årskull tar studenten, alltså i juni 2019. Och medan vissa e-handlare brottas med att försöka förlänga den tid som kunderna spenderar i nätbutiken, så är detta sällan ett problem för Crownstudent. - Många spenderar väldigt mycket tid med att sitta på vår hemsida och designa sina mössor. Vi har besökare som sitter två-tre timmar i streck och leker med olika varianter. Jag tror det beror på att studentmössan är en annorlunda produkt och att det är en “once in a lifetime” när man väl använder den, säger Jesper Knutson. Skickar ut svart låda till skolor Han betonar att företaget har sitt största och huvudsakliga fokus online, och att det kommer att förbli så inom en överskådlig framtid. Som renodlad e-handlare har de inga planer på att ha någon fysisk försäljning i större skala. Däremot har konceptet med omnikanal börjat intressera dem. - Ja, vi har många konkurrenter som fortfarande jobbar offline ute på skolorna. Och vi ser att det finns en poäng med att finnas ute på skolorna, som vi vet att vi i någon mån måste anpassa oss efter. Men vi gör inte något uppsökande arbete, utan vi satsar på e-handel till 100 procent. Däremot så har vi börjat skicka ut en så kallad Black Box. Det är en utprovningslåda som innehåller alla våra elva storlekar och mössor med lite olika tillval och liknande. Så det är ett sätt för oss att tänka omnikanal och utnyttja offlinekanalen till att driva försäljningen online. De som beställer lådan kan vara allt ifrån en hel skola till en enskild klass eller till och med en grupp med kompisar. Jesper Knutsson säger att företaget i år för första gången dessutom hade något fler killar än tjejer som beställde mössor. - Tidigare har vi haft en övervikt för tjejerna, som utgjort cirka 55 procent av kunderna. Men i år var det faktiskt nästan 50-50, med lätt övervikt åt killsidan. Den svarta lådan är ett av Crownstudents sätt att synas ute bland målgruppen. Finlandexpansion kan kantas av peakar Han berättar att företaget inte ser någon skillnad i exempelvis hur mycket tjejer och killar väljer att designa sina mössor, men att tjejerna ofta beställer tidigare under säsongen, gärna redan under hösten. Killarna däremot tenderar att vänta till framåt vårvintern. Det mönstret har gjort att företaget, tvärt emot vad man kanske hade kunnat tro, inte har någon extrem övervikt av beställningar när studenttiden närmar sig, utan att försäljningen ligger relativt jämnt utspridd under året. Men tänk om den klassiska studentexamen återinförs, som det har pratats om. Då vet ju folk inte förrän i slutet av vårterminen om de kommer att kunna delta i studenten och få ha sin fina mössa. Vad händer med er planering då? - Nej, det där är ju farligt, så är det ju. Det skulle skapa väldiga peakar i vår produktion, säger Jesper med glimten i ögat. - Och så ser det ju lite ut i Finland! De får sina betyg i april-maj och sen ska de ha mössorna i maj, så den marknaden har en utmaning på så vis, fortsätter han. Trots det visar det sig att just Finland är ett av de länder som Crownstudent nu blickar mot. Den första utlandsexpansionen tror de kommer att ske inom de närmsta tolv månaderna och av naturliga skäl är urvalet ganska begränsat eftersom det inte är alla länder där begreppet “studenten” är en gammal tradition. Förutom Finland tittar Crownstudent därför på Danmark, men de är väl medvetna om att bägge länderna har sina respektive utmaningar. - I Finland skulle just deras studentexamen förstås resultera i att vi skulle få väldiga peakar i produktionen. Och i Danmark är studenttraditionen väldigt stark offline och där finns starka aktörer som inte verkar på nätet. Deras studentkultur ser dessutom annorlunda ut än vår. Men vi har tittat länge på de marknaderna, även som det är den svenska tillväxten som stått i fokus. Förutom studentmössor gör Crownstudent även exempelvis teknolog-mössor, alltså mössor som används av högskolestudenter på tekniska utbildningar. Dessa köps in av respektive lärosäten och finns inte tillgängliga i e-handeln. Hur är det med Norge då? Många e-handlare drar sig ju lite inför Norge på grund av att de inte är med i EU och sådär, hur har ni tänkt? - Ja, så är det ju och nu är inte den norska kronan så stark heller. Innan kunde man ju få tillbaka i alla fall lite på tullen, men det är borta nu, så jag skulle säga att främst ur ett ekonomiskt perspektiv så är inte den norska marknaden så intressant för oss i nuläget. Dessutom har Norge en annorlunda studenttradition där studentmössan i dagsläget inte spelar samma roll som den gör i resten av Norden. I Norge har de stort fokus på bland annat sina Russekläder och Russebussar. Däremot vore det otroligt spännande att lyckas etablera traditionen med personifierade studentmössor även på den norska marknaden framöver. Men jag tror inte att vi kommer att börja leverera bussar som ingår i det partykonceptet, skrattar Jesper. Hyrde “Russebuss” för spex Men det visar sig också att även om Crownstudent inte kommer att börja köra Russebuss i Norge - så har de faktiskt gjort precis det, fast i Sverige. I höstas anordnade företaget nämligen ett rejält spex i Stockholm. De kontaktade fem stycken influencers som de visste gick sista året på gymnasiet och skulle ta studenten nu i juni. Sedan hyrde de in en buss som de prydde med företagets logga och lät var och en av influencer-tjejerna dra med sig alla sina polare. Sen var det bara att kuska runt en dag i Stockholm och fira den kommande studenten. Crownstudents influencer-buss i oktober 2017 blev ytterligare ett sätt för företaget att markera fysisk närvaro och att driva försäljning till sina digitala kanaler. - Det blev en dag av fullt med musik och konfetti och så kunde folk komma och träffa en influencer, som såklart var det stora dragplåstret. Att liknande spex görs igen kan heller inte uteslutas, men mer än så vill Jesper Knutson inte avslöja i nuläget. Vill öka med 20 procent till Inför nästa års firande hoppas företaget kunna öka omsättningen, som för helåret 2017 landade på drygt 15 miljoner, med ytterligare 20 procent. Idag jobbar fyra personer på kontoret i Löddeköpinge och merparten av produktionen är förlagd till Polen. Dessutom samarbetar Crownstudent med flera konsulter, en modell de trivs med. Och om fem år hoppas han att företaget har vuxit, men att organisationen fortfarande är liten. - Vi vill hålla oss små vad gäller personella resurser. Vi vill bygga vår tillväxt på bra och flexibla system, som kan växa och är skalbara. Inte på att vi behöver tio man till för att vi lanserar en ny produkt. Tillväxten hoppas han ska ske både genom att företaget hittar nya former för merförsäljning och genom att de tar större marknadsandelar inom målgruppen, som är ungefär lika stor varje år. Vad kan stoppa er? - Det skulle nog vara om gymnasieutbildningen avskaffas helt. Men det har även pratats om kortare examen och obligatoriskt gymnasium förstås. Och med fler examensperioder så får vi automatiskt en större målgrupp, så vi får hoppas att det går på det hållet.

Pilottest live: Budbee hämtar upp alla returer

$
0
0

Fria hemleveranser kvällstid - det kan kunder som e-handlar från Man of a Kind numera ta del av. Men företagets leveranssatsning har också en annan spännande funktion - nämligen att Man of a Kind ingår i ett pilottest i vilket leveransuppstickaren Budbee också hämtar upp kundernas returer. LäS äVEN: E-handlare satsar på fria hemleveranser på kvällen "Fler går live inom kort" Nu kan vi berätta mer om pilottestet, som utöver Man of a Kind omfattar Polarn O. Pyret, Ridestore och Add Nature. - Vi för dialog med våra övriga handlare och fler kommer att gå live med returupphämtning inom kort. Funktionen aktiveras för varje handlare individuellt, men det kräver ingen integration från e-handlaren då hela bokningen sker via Budbees tracking-länk, berättar Simon Strindberg, CCO på Budbee, för Ehandel.se. Enligt Strindberg finns det två huvudsakliga fördelar med Budbees nya returtjänst. Den ena är att kunden slipper besöka ett ombud för att returnera sin vara, och den andra är att varken e-handlaren eller eller konsumenten behöver tänka på att ordna med en returfraktsedel. Utökas till Göteborg och Malmö Returen går rent praktiskt till som så att kunden får ett nytt val när hon eller han har mottagit sin leverans av Budbee. I samband med det kan man välja en tidpunkt för upphämtning. Ifall returtjänsten kostar någonting eller inte, är upp till e-handlaren att avgöra. Kan det bli aktuellt att även hämta upp returer av varor som inte har levererats av er? - I dagsläget kommer vi enbart att kunna hämta paket som först levererats av Budbee. Vi har givetvis funderat på möjligheten att hämta varor som levererats av andra aktörer och det är något vi tycker är väldigt intressant, skriver Simon Strindberg, och fortsätter: - Dock adderar detta ytterligare komplexitet och vi har valt att titta närmare på detta först när returerna för Budbees leveranser är fullt lanserade. Pilottestet med returer inleddes så sent som i måndags, och hittills ska allt ha gått smidigt. - Allt fungerar som tänkt, det är lite tidigt att säga mer än så. Men redan nu är vi trygga i att lägga till fler handlare och inom kort även öppna upp Malmö och Göteborg. "E-handlarens affärsmässiga beslut" Medan en del e-handlare låter sina kunder betala extra för hemleverans kvällstid, så finns det också företag som erbjuder tjänsten utan extra kostnad. Utöver Man of a Kind ska Budbees leveranser erbjudas kostnadsfritt av bland andra Apotea, Bangerhead och Lyko. Hur e-handlarna väljer att prissätta returerna, om de nu väljer att hoppa på det Budbee-tåget, återstår dock att se. Dock kommer Budbee förstås att debitera e-handlaren för varje omhändertagen retur, precis som företaget redan gör för leveranserna. - Budbee kan och bör aldrig styra hur vår leverans eller retur prissätts mot konsument. Det är e-handlarens affärsmässiga beslut som baserar sig på väldigt många faktorer som till exempel strategi, marginaler och så vidare. Dock är vår ambition att addera så mycket värde genom vår leveransupplevelse att e-handlare kan motivera ett attraktivt pris mot konsument, skriver Simon Strindberg.

Köptes av anrik hörseljätte - släpper ny e-handel

$
0
0

De som börjat höra sämre och vill göra något åt saken, men som för den sakens skull inte anser sig behöva läkarhjälp. Det är målgruppen för nätbutiken Earstore, som i slutet av maj nylanserades efter en renovering. Earstore lanserades egentligen redan 2005 men köptes under förra året upp av det svenska företaget Transistor, som har sålt bland annat hörselprodukter sedan 1953. - Vi vill vara en lättillgänglig instans för alla som vill skydda hörseln och för de som börjar uppleva problem att höra, men som ännu inte tagit klivet till hörselvården. Genom att ha marknadens bredaste sortiment av hörselskydd och instegshjälpedel kan vi hjälpa fler i ett tidigt skede, säger Elisabeth Sjöberg, som är vd för retailverksamheten inom Transistor-gruppen, i ett pressmeddelande. Nya digitala guider I den nya Earstore-butiken kan kunderna också beställa hem förbrukningsvaror till hörappareter, som till exempel batterier. Om man inte vill lägga en order i e-handeln - eller har frågor som man behöver svar - kan man istället få hjälp av företagets kundtjänst, som är redo att hjälpa till på chatt eller telefon. - Vi har legitimerade audionomer och hörseltekniker som kan svara på frågor och man kan också ta hjälp av våra nya digitala guider på nätet för att lättare hitta i djungeln av hörteknik, säger Elisabeth Sjöberg. "En av byggstenarna" Transistor, som under sitt senaste verksamhetsår omsatte drygt tio miljoner kronor, uppger sig vara leverantör av hörselutrustning till alla landsting i Sverige. Med hjälp av den nya e-handelssatsningen vill företaget säkerställa att det håller sig aktuellt även i framtiden. - Detta utgör en av byggstenarna i vår satsning i att bli Sveriges mest moderna hörselföretag, säger Johan Hammarström, vd för Transistor.

PostNord om varubrevstrasslet: "Vi friar alltid hellre än fäller"

$
0
0

När de nya måtten för varubreven infördes för drygt en månad sedan, var många e-handlare skeptiska till hur tjänsten skulle komma att fungera. Och häromveckan stod det klart att flera företagare hade drabbats av att paketen - åtminstone i deras tycke - hade mätts på ett tokigt sätt. LäS äVEN: Ny kritik mot varubreven - PostNord byter ut maskiner även om e-handlarna och PostNord är överens om att paketets kortaste mått ska räknas som höjden, medan det längsta måttet ska räknas som längden, verkar det då och då uppstå situationer där parterna har mätt paketen på olika sätt. Enligt PostNord berodde detta bland annat på problem med mätningsmaskiner på ett antal terminaler. "Blir en djungel att hitta fel" Sedan artikeln publicerades har Ehandel.se nåtts av information från ännu fler e-handlare som har fått betala straffavgift till PostNord på grund av överskridna varubrevsmått, trots att de menar att de har hållit sig inom gränserna. Och det finns ytterligare ett problem - nämligen att det är svårt att få information från PostNord om vilka paket som ska ha varit för stora. - Har bland annat fått detta: "Vi skulle nog velat ha en bild på hur förpackningar med innehåll ser ut och sedan ta detta med terminal som scannar”. Det blir ju lite svårt när dom inte kan berätta vilka försändelser det gäller, menar en e-handlare. - Man kan inte längre få något underlag på sina varubrevsfrakter, du vet således inte vilken order som fakturerats mot en viss kostnad. Det blir en djungel att försöka hitta fel och orsaker till förhöjda kostnader, tillägger en annan. Kundportal har inte fungerat Enligt PostNord beror även detta på tekniska problem. - Som kund ska man också kunna hämta uppgifter om vilka försändelser som har överskridna mått i Kundportalen. Tyvärr har den funktionen inte fungerat som den ska en period och vår IT-avdelning jobbar för fullt för att den ska bli stabil, förklarar PostNords presskontakt Maria Ibsén i ett mejl till Ehandel.se. Hon menar dock att varubreven mäts återkommande gånger under distributionskedjan och att det därför borde vara sällsynt med de fel som e-handlarna hänvisar till. - Om det är några som helst oklarheter kring måtten så väljer vi alltid att hellre fria än fälla, det vill säga att en försändelse med fel mått kan gå igenom för att vi vill vara absolut säkra innan vi debiterar. Den hanteringen skiljer sig inte från tidigare. LäS äVEN: De strypta varubreven är här: "Inga problem har uppstått" Hänvisar till pakettjänst Maria Ibsén understryker också att Varubrev är en brevtjänst, och därför inte spårbar som en pakettjänst är. Det är därför priserna skiljer sig åt, skriver hon, och tillägger att om man vill ha "total spårbarhet på varje försändelse", så får man välja en pakettjänst. - Men givetvis ska man kunna bestrida en faktura och få klarhet i vad som hänt en enskild försändelse. Kundservice ska kunna se vilka försändelser som har överskridna mått. Jag kan tyvärr inte svara på varför några e-handlare verkar ha fått en annan upplysning, men jag ska ta det vidare.

Domare: Amazon inte ansvariga för husbranden

$
0
0

För snart två år sedan så gick hoverboard-trenden varm världen över och i jakten på allt billigare brädor så började flera tillverkare att ta genvägar. Detta resulterade i en hel del “exploderande” hoverboards och kanske framför allt hoverboards som började brinna när de var inkopplade till väggen och laddades. LäS äVEN: E-handlare hålls ansvariga för exploderande hoverboards Stämningarna följde som ett brev på posten och ett fall stod ut. Det gällde en familj i USA fått se hela sitt hus brinna ner efter att en farlig hoverboard inhandlats från e-handelsjätten Amazons marknadsplats. Trots att det inte var Amazon som stod som säljare, utan ett annat företag, så stämde familjen Amazon och krävde 30 miljoner dollar i skadestånd. - Familjen hävdar att Amazon och deras dotterbolag hade information om faran av denna produkt i god tid före branden den 9 januari och de borde ha känt till att produktinformationen var felaktig på deras hemsida, sade familjens advokat Steve Anderson i samband med stämningen. Nu har en domare sagt sitt och Steve Anderson lyckades inte vinna mot Amazon. Enligt beslutet så är Amazon inte ansvarigt för produkter som säljs på företagets marknadsplats. De behåller därmed sin neutrala position som den som tillhandahåller marknadsplatsen, något vi gissar att företaget kämpat hårt för. Amazon ska nämligen ha vunnit flera liknande fall tidigare. "Spelar inte enligt samma regler" Till CNBC, som rapporterar om utfallet, så ger Amazon ett uttalande om att alla deras marknadsplatssäljare “måste följa alla relevanta lagar och förordningar när de listar sina varor på marknadsplatsen”. Enligt CNBC är det dock många i USA som börjar ifrågasätta Amazons “ansvarsfrihet” gällande marknadsplatsen. - Amazon är överallt och dominerande och de blir bara större och gör så att butiker stänger till höger och vänster. Men de behöver inte spela enligt samma regler, ska en advokat, som tidigare försökt vinna ett fall mot Amazon, ha sagt till CNBC. För att övertyga rättsystemet om att de inte är ansvariga så har Amazon bland annat liknat sin marknadsplats vid köp- & sälj-sektionen i gamla tidningar. Något som domare alltså har köpt. Amazon bara en mellanhand Enligt familjen, som fick se sitt hus brinna ner, så anser de att Amazon var en “medförsäljare” i affären, något e-handelsjätten alltså förnekar. - Amazons roll i transaktionen var att tillhandahålla en mekanism för att underlätta utbytet mellan den enhet som försökte sälja produkten och den person som försökte köpa den, ska domaren ha sagt. Enligt domaren ska Amazon inte heller ha brutit mot någon lag gälllande att de skulle ha behövt informera konsumenterna om potentiella faror. Hoverboarden i fråga ska ha sålts av ett kinesiskt bolag som, efter incidenten, inte gått att få tag på. Den drabbade familjen sägs nu överväga ett överklagande.

En oberoende aktör behövs i e-handelsbranschen

$
0
0

Jag har börjat spela på andra planhalvan. Bytt lag från att vara plattformsleverantör i 15 års tid, till att nu driva egen e-handel och därmed se den inifrån. Det jag upplever? Att det är så mycket roligare att vara e-handlare! Varför? För att du ser effekten av minsta lilla förbättring - eller försämring, direkt. Det är roligt, lärorikt och samtidigt utmanande. Att driva en framgångsrik e-handel kräver i dag väldigt mycket av dig som e-handlare. Du behöver vara både generalist och specialist inom många olika områden. Du bör ha kontroll på detaljerna och samtidigt ha en strategi som både är långsiktig och övergripande. Eftersom spelplanen ändras mycket snabbt behöver strategin kontinuerligt uppdateras. Det kan handla om alltifrån förändrade algoritmer på Instagram och Facebook, nya konkurrenter, förändrade fraktvillkor till att Amazon tar en större del av marknaden i Sverige. "E-handlare saknar en helhetssyn" även om dina leverantörer besitter spetskompetens och gör ett bra jobb inom sina respektive områden, upplever jag att det först är när de olika områdena samspelar till fullo som du kan få den bästa effekten. Orsaken är att när högerhanden inte vet vad vänsterhanden gör, så tas inte alltid korrekta beslut. Det är inte alltid ökade budgetar som leder till ökad tillväxt och lönsamhet, är min erfarenhet. Istället handlar en stor del, i att kunna skapa god lönsamhet i din e-handel, om att kalibrera och samordna alla dessa leverantörer. Ett stort krav som ställs är alltså förmågan att kunna vara analytikern i mitten som tar strategiska och kloka beslut baserade på ett helhetsperspektiv. Tittar man på andra, så kan man många gånger identifiera både brister och svagheter hos både stora och små e-handlare. Och visst är det alltid enklare att identifiera svagheter hos andra, än hos sig själv. Men, min erfarenhet och övertygelse är att orsakerna till dessa brister är att många e-handlare faktiskt saknar en helhetssyn på delarna i sin verksamhet. När jag satt i leverantörsledet, främst som plattformsleverantör, hjälpte vi över 5000 företag att få igång sin handel på nätet. även om man som leverantör har de allra godaste intentionerna att vilja hjälpa sina kunder, så blir råden ofta mycket generella. "En ny typ av oberoende aktör" Hur skulle en annan plattform kunna påverka min försäljning? Eller hur vet jag om jag får ut maximalt av min marknadsföringsbudget? Det är funderingar man som e-handlare kan ha svårt att få oberoende och uppriktiga svar på idag. Och vilken leverantör har möjlighet att lägga det engagemang som krävs för att sätta sig in i din verksamhet för att sen kunna hänvisa dig till en konkurrent som lämpar sig bättre för dig? En del i lösningen tror jag skulle kunna vara en ny typ av oberoende aktör, som har en kvalitetssäkrande och samordnande funktion. En part som inte har några egenintressen i varken plattform, marknadsföringstjänster eller verktyg - som har ett utifrånperspektiv på din e-handel, tänker på din kunds bästa och inte bara är förbehållen de allra största företagen. Små förbättringar har stor påverkan Skillnaden mellan att vara e-handlare och att befinna sig på leverantörssidan är stor. Som e-handlare kan små, förhållandevis enkla förbättringspunkter i verksamheten ha stor påverkan på försäljning och lönsamhet. Mina tips för att få en bättre helhetssyn är att lära av de bästa och förkovra sig i viktiga detaljer. Du blir inte bara en bättre e-handlare utan även en bättre beställare och kravställare på dina leverantörer. Titta inte bara på de bästa, utan kontakta, maila och ring dem för att utbyta erfarenheter. En av de i särklass skickligaste e-handlarna i Sverige, Pär Svärdson, fick jag förmånen att äta lunch med. Det jag fick med mig var inte detaljerna, däremot ett nytt perspektiv som var mycket värdefullt. Eller varför inte ta en av semesterveckorna och lära dig mer om Facebook-marknadsföring via Youtube – där finns otroligt mycket kunskap – dessutom helt kostnadsfritt.

Zalando expanderar igen - två nya länder till sommaren

$
0
0

Modejätten Zalando meddelar idag att de går in på två helt nya marknader. Irland och Tjeckien ska från och med denna sommar kunna ta del av lokala varianter av Zalandos nätbutik. Detta är första gången sedan 2013 som Zalando tar sig an nya marknader och med expansionen till Irland och Tjeckien så ska e-handlaren nå 15,4 miljoner potentiellt nya kunder. - Vi är glada att ta Zalando till nya kunder, och vi tror att vårt obegränsade sortiment, vår personliga shoppingupplevelse och omfattande bekväma erbjudande kommer att resonera väl med irländska och tjeckiska kunder. Vi hanterar vår expansion smart och ökar kunskapen från våra befintliga europeiska marknader. Och vi arbetar i vår vanliga Zalando-stil: lansera, lära, iterera och skala, säger Zalandos vd Rubin Ritter i pressmeddelande. LäS äVEN: Zalando pekar ut H&M som en av sina viktigaste partners I samband med att Zalando berättar om de nya expansionsplanerna så avslöjar företaget också att de utökat sitt samarbete med H&M. Mer specifikt gäller det H&M:s varumärke Monki. Från och med augusti i år så ska Monkis produkter finnas tillgängliga på alla Zalandos marknader i Europa. Detta blir det tredje H&M-märket som lanseras i Zalandos nätbutik, efter Weekday och Cheap Monday. E-handelsföretaget kommer, efter expansionen, att finnas i 17 europeiska länder.

Hemköp avskaffar superbilliga leveranser

$
0
0

Matvarukedjan Hemköp har tidigare marknadsfört sina hemleveranser med det fördelaktiga argumentet att själva leveransen endast kostar 20 kronor. LäS äVEN: Hemköp: "Nu tar vi oss an e-handelsmarknaden på riktigt" Detta har dock ändrats nu. - För beställningar under 700 kronor tar vi ut en servicekostnad om 49 kronor för att täcka de kostnader vi har för hantering och administration inför leverans av mindre beställningar, skriver Elin Jarl, som är pressansvarig på Hemköp till Ehandel.se. Infördes i slutet av förra året Hon påpekar att förändringen dock ska ha skett redan i slutet av förra året och motiverar det hela med att de mindre beställningarna annars inte blir lönsamma. - Att leverera mindre beställningar, om ibland endast en vara, är inte miljömässigt eller kostnadsmässigt försvarbart, avslutar hon.

Bygghemmas ägare köper upp Sneakersnstuff

$
0
0

Det har varit full fart framåt för e-handelsföretaget SneakersnStuff under det senaste året. Bolaget har bland annat hunnit med att öppna en butik i New York och att få en topplacering inom modebranschen. LäS äVEN: E-handel utsedd till mäktigast inom svenskt herrmode Bolaget ska under sitt senaste verksamhetsår dessutom ha sett en rejäl ökning och nått en omsättning på 357 miljoner kronor, och dessutom ökat resultatet till det dubbla. Det rapporterar nyhetssajten Breakit, som också meddelar att Sneakersnstuff ska ha fått en ny ägare. "Intresset var stort" Den nya ägaren är det norska riskkapitalbolaget FSN Capital, som sedan tidigare också är ägare av e-handelskoncernen Bygghemma och butikskedjan Kjell & Company. Enligt källor till nyhetssajten ska köpesumman ha landat på drygt en halv miljard kronor, vilket Sneakersnstuffs medgrundare och vd Erik Fagerlind dock inte vill bekräfta. - Intresset var stort. Jag är nöjd med värderingen men jag kan inte kommentera beloppet, skriver han i ett sms till Breakit. Använder pengarna till utlandsexpansion Erik Fagerlind kommer att vara kvar som vd i bolaget, som med sin nya ägare räknar med att få nya muskler till sin resa ut i världen. - Sneakersnstuff har en kraftig expansion framför sig på tre världsdelar. Vi letade efter en partner som var kapabel att stödja den planen och där är FSN en bra match. Till Ehandel.se skriver Erik Fagerlind att han och Sneakersnstuffs andra grundare, Peter Jansson, ser affären som att deras företag helt enkelt har fått en ny partner, som kan stötta bolaget globalt och långsiktigt. "Ser det inte som att vi säljer" Duon kommer enligt Breakit att återinvestera de pengar de fått från försäljningen i ett nytt holdingbolag, som FSN Capital blir majoritetsägare i. - Vi återinvesterar ju majoriteten, så vi ser det inte som att vi säljer. Däremot så var vi ute efter en större och mer global partner som kan stötta de ambitioner vi har framåt. Samtidigt så var vår tidigare partner Ceder nöjda med den investering de gjorde för tre år sen, skriver Erik Fagerlind.

Miljardjättarna går ihop på sin resa mot Europas betaltopp

$
0
0

Betalleverantören Nets, som bland annat äger Dibs, är en av de större aktörerna inom nordiska e-handelsbetalningar. Nu meddelar företaget att det ämnar att gå samman med den tyska betaljätten Concardis Payments Group. Företagen, som enligt Reuters kommer att ha en gemensam omsättning på 1,3 miljarder euro - drygt 13 miljarder svenska kronor - tänker sig att sammanslagningen ska leda till en starkare position på Europas betalmarknad. - Tyskland har stor tillväxtpotential både på grund av marknadens storlek, den starka konsumtionen och att tre av fyra betalningar fortfarande görs med kontanter. Samgåendet med Concardis Group etablerar oss i den tysktalande delen av Europa, som förutom den starka tillväxten är ett område som blir en idealisk språngbräda till övriga Europa, säger Bo Nilsson, vd för Nets, i ett pressmeddelande. "Ska ta fram toppmoderna tjänster" även hos Concardis ser man stora fördelar med sammanslagningen, som väntas ge ett bredare utbud av bland annat e-handelstjänster till de båda bolagens kunder. För Concardis del innebär dessutom affären att företaget kommer närmare Norden, samtidigt som Nets för sin del alltså får en väg till Europas tysktalande marknader. - Genom att kombinera vår produktkunskap och tekniska möjligheter kan vi ännu snabbare komma ut med toppmoderna och användarvänliga tjänster till kunderna, vilket understryker vår gemensamma ambition vad gäller innovation, säger Robert Hoffmann, vd för Concardis Group. Sammanslagningen sker rent konkret genom att de båda bolagen gör ett utbyte av aktier. I samband med det blir Concardis Group en del av Nets och Concardis aktieägare får då aktier i det nya bolaget. Bo Nilsson kommer att vara kvar som vd för Nets och Robert Hoffman fortsätter som ansvarig för Concardis Group - ett upplägg som innebär att han kommer att rapportera till Bo Nilsson.

Zalando avslöjar varför de valde Tjeckien och Irland

$
0
0

år 2012 kom tyska Zalando till Sverige med en lokal sajt, och året därpå var det Luxemburgs tur. Sedan dess har modejätten koncentrerat sig på sina 15 befintliga marknader, och inte gått in i några fler länder. Men i morse slog nyheten ner som en bomb; Tjeckien och Irland får varsin landsspecifik Zalando-butik till sommaren. LäS äVEN: Zalando expanderar igen - två nya länder till sommaren - Vi har behövt lite tid till att lokalisera vårt erbjudande och till att få fart på våra respektive marknader. Nu bestämde vi oss för att det var dags att utöka antalet marknader igen, säger Linda Hübner på Zalandos kommunikationsavdelning till Ehandel.se. Nära lagren i Tyskland och Polen Irland och Tjeckien är båda länder som enligt Linda Hübner på senare tid har visat upp bra e-handelstillväxt inom just mode, och från Zalandos sida menar man att företagets sortiment och erbjudande kan bidra till den ökningen. - Det är klart att vi vill vara en del av den tillväxten, tillägger hon. Tjeckiens centrala läge i Europa gav dessutom landet ytterligare en fördel i kampen om att bli en av Zalandos nya marknader. - De flesta av våra lager ligger i Tyskland och vi har även en logistikanläggning i Polen, och då är det faktiskt väldigt korta avstånd till den tjeckiska marknaden. "Glada över att ha dem ombord" Zalandos nya marknader, kommer precis som företagets övriga 15 länder, att få ta del av både kundtjänst och sajt på det lokala språket. De ska redan från start få tillgång till ett sortiment på runt 250 000 artiklar, och Zalandos vanliga upplägg med kostnadsfri leverans och fria returer. I samband med nyheten om sina nya marknader avslöjade Zalando också att ett fördjupat samarbete med H&M var på intåg. Det innebär att e-handelsjätten, som sedan tidigare säljer varor från både Cheap Monday och Weekday, nu också får Monki i sitt sortiment. Märket ska säljas på alla Zalandos marknader. är intresset lika stort för ett H&M-varumärke som Monki i resten av Europa som i Norden? - Det är väl egentligen en fråga som H&M får svara på. Men det blir vårt tredje H&M-ägda märke på Zalando och vi är förstås väldigt glada över att ha dem ombord. Vi ser Monki som en utmärkt match för vårt sortiment och vi kommer att sälja märket på alla våra marknader eftyersom vi ser stark potential på alla våra marknader, avslutar Linda Hübner.
Viewing all 22350 articles
Browse latest View live