Quantcast
Channel: Ehandel.se
Viewing all 22353 articles
Browse latest View live

Ellos rekryterar från KappAhl och Polarn & Pyret

$
0
0

Ellos Group, som har e-handelssajterna Ellos, Jotex och Stayhard i sin portfölj, har varit i ropet på sista tiden. Nyligen förvärvade Stayhard det svenska modevarumärket Castor Pollux och kort därefter rekryterades Malin Hultqvist Claesson som ny VD till e-handelsbolaget. Nu är det dags att plocka in lite nytt folk även i Ellos, som är den största e-handelsplatsen inom gruppen. I april tillträder Pernilla Forsman, som närmast kommer från Polarn & Pyret men som tidigare även arbetat som designer på Hennes & Mauritz och Gant, tjänsten som kollektionsansvarig för Ellos Barn. – Vi är mycket nöjda med att kunna stärka upp Barnteamet med Pernilla. Barn är ett av områdena där vi ska flytta fram positionerna ytterligare och Pernillas erfarenhet blir en viktig pusselbit i det arbetet, säger Hans Ohlsson, VD för Ellos Group. Ellos skiftar mot e-handel I maj är det sedan dags för Carina Ladow att tillträda positionen som kollektions- och inköpschef för Ellos. Carina Ladow kommer närmast från rollen som sortiments- och designdirektör på KappAhl där hon tidigare även även varit sortiments- och designdirektör, marknadsdirektör samt affärsområdeschef för Dam. – Ellos har en mycket intressant position i det strukturella skiftet mot mer e-handel och det ska bli spännande att bidra till att stärka det välkända varumärkets attraktivitet. Hårdare konkurrens och snabbrörliga köpbeteenden är några av utmaningarna och jag vill bland annat bidra med att öka snabbheten och flexibiliteten i arbetsprocesserna, säger Carina Ladow.

Borås går vidare med gymnasieutbildning i e-handel

$
0
0

Vi har tidigare rapporterat att Borås under de senaste veckorna lockat till sig, inte bara en, utan två utbildningar inom e-handel. En tvåårig YH-utbildning samt en kortare yrkesutbildning inom digital marknadsföring. I slutet av förra veckan berättade vi även att Liberalerna i Borås drivit frågan om en ny spetsutbildning på gymnasiet inom logistik och e-handel. Något som nu ser ut att kunna bli verklighet. Röstades ner i november Enligt Borås Tidning röstade utbildningsnämnden i Borås igår ja till att utreda formerna för en gymnasieutbildning med inriktning på e-handel och logistik. En fråga som främst drivits av nämndens vice ordförande, Andreas Cerny (L), samt kommunalrådet Morgan Hjalmarsson (L). Frågan har varit uppe tidigare men de rödgröna röstade i november ner förslaget i fullmäktige. – Det här är viktigt för tillväxten i området, logistik och e-handel är ju en mycket viktig näringsgren, säger Andreas Cerny till BT.

Inet dominerar Sweclockers tävling Årets datorbutik

$
0
0

Datorbutiken Inet har för åttonde, ja du läste rätt, året i rad tagit hem titeln årets Datorbutik. Detta i tekniksajten Sweclockers årliga tävling och omröstning. 4000 medlemmar på Sweclockers sida har röstat och alltså utsett Inet till den bästa datorbutiken 2015. Ny hemsida på gång Det är inte så att Inet är utan konkurrens. På andraplats kom Webhallen följt av Komplett, NetOnNet och Dustin. Många datorförsäljare är även delaktiga på Sweclockers för att försöka vinna datorentusiasternas gunst. Inet är uppenbarligen en av de bästa på att uppfylla dessa medlemmars behov. – Det är en stor ära att bli utsedd till årets Datorbutik av våra absolut viktigaste kunder här på Sweclockers, att så många valt att rösta på oss är vi otroligt stolta och tacksamma för! Vi sätter alltid kunden i fokus, måste hela tiden bli bättre och i år har vi en hel del planerat, bland annat en uppdaterad hemsida och förbättrade öppettider på kundtjänst, något som vi hoppas våra kunder kommer uppskatta, säger Inets vd, Erik Wickman, till Sweclockers. årets utmanare NetOnNet Inet dominerade tydligen alla kategorier som exempelvis sortiment och service. - återförsäljaren tar hem förstaplatsen i så gott som alla kategorier, inklusive bästa sortiment, service och leveranstid. För den fjärde kategorin, bästa prissättning, är racet jämnare i toppen. Visserligen kammar Inet hem vinsten även här, men följs tätt av återförsäljarna Netonnet och Webhallen där endast ett tiotal röster skiljer dem åt, skriver Sweclockers i samband med utdelningen. Det enda som Inet inte kammar hem är årets utmanare, vilket kanske sett lite dumt ut, och den som får förstaplatsen här är istället NetOnNet. Där NetOnNets fortsatta satsning på datorkomponenter sägs imponera på datorentusiasterna. CDON konstaterar man samtidigt "fortsätter att tappa medlemmarnas favör" och sjunker till femteplatsen bland utmanarna.

Schenker inviger sitt robotlager i Arlandastad

$
0
0

I december besökte Ehandel.se Kompletts automatstyrda lager i Sandefjord där införandet av robotar sades ha ökat effektiviteten ordentligt. Nu har DB Schenker presenterat en liknande lösning, som i går visades upp på Lekmers lager i Arlandastad, som drivs av DB Schenker Logistics. Den nya lagermodellen, som går under namnet CarryPick, innebär att ett 60-tal robotar flyttar sig på lagret och tar med lagerhyllorna till en plockstation. När hyllan anländer till stationen visar en lampa vilken låda i hyllan som varan ska plockas ur. Personalen kan därmed hela tiden stå kvar på samma plats och packa kundernas order i takt med att robotarna levererar varorna. - Det nya systemet är det första i sitt slag i Europa och stärker DB Schenkers position inom e-handelsmarknaden. CarryPick-lösningen ökar personalens produktivitet med upp till 60 procent samtidigt som man kan spara 15-20 procent golvutrymme, säger Anders Holmberg, affärsutvecklingschef på DB Schenker Logistics i Sverige. Kan plocka 40 000 orderrader per dag CarryPick hos Lekmer omfattar 1550 hyllor med plats för 35 000 olika artikelnummer. De 60 robotarna ska enligt DB Schenker göra det möjligt att plocka upp till 40 000 orderrader per dag. Drygt halva Lekmers lageryta omfattas av robotsystemet, och resten av ytan används för till exempel sällanköpsvaror och varor som är för stora för att placeras i robothyllorna. Under året som gick flyttade Lekmer sitt lager till de nya lokalerna i Arlandastad. Till en början drogs företaget med en del problem men enligt ett uttalande från Qliro Group i december ska situationen nu ha förbättrats. Enligt DB Schenker är CarryPick-lösningen lätt att anpassa efter behov, och den ska vara möjlig att använda i alla DB Schenker Logistics anläggningar. - Vi är stolta och mycket glada över att ha implementerat den största CarryPick-lösningen i världen hittills, säger Anders Holmberg.

Runelandhs bästa e-handeln under Web Service Award

$
0
0

Igår gick årets upplaga av Web Service Award av stapeln. Ett evenemang som arrangerats sedan 2000 och där företag, organisationer och myndigheter tävlar i sex kategorier om att bli utsedda till Sveriges bästa webbplats och intranät. Under de senaste två åren har Ellos-ägda Jotex prenumererat på priset i kategorin E-handel men i år bröts den trenden. Priset gick istället till Kalmarföretaget Runelandhs som säljer inredning och utrustning för industri och kontor med motiveringen: ”Att alltid ha kunden i fokus när man utvecklar sin webbplats ger resultat! Det här en e-handelswebbplats som är perfekt för sin målgrupp. Besökarna ger webbplatsen toppbetyg i alla delområden och juryn håller med.” Sembo förbättade sig De övriga nominerade i kategorin var Netonnet.se, Sembo.se och WillabGarden.se. Men även om resesajten Sembo fick se sig slagna i e-handelskategorin gick man inte helt lottlösa. De fick nämligen ta emot ett hedersutmärkelse som Bästa förbättrare E-handel. Ett pris som går till den webbplats som har lyckats med att öka sitt Web Service Index, läs andelen andelen nöjda besökare, mest av alla undersökta sajter i respektive kategori. Web Service Award baserar sig på en webbplatsundersökning med svar från 155 891 besökare. En expertjury använder därefter resultatet för att utse vad man anser är Sveriges bästa webbplats.

Nelly.com och Topshop gör gemensam storsatsning

$
0
0

Från och med den 8 februari kommer den brittiska modegiganten Topshop att ingå i sortimentet hos Nelly.com. De två företagen inledde sitt samarbete med att i gemensam anda lansera en digital pop up-shop i november förra året. En satsning som verkar ha fallit väl ut. - Vår första digitala pop-up shop, exklusivt för Topshop, var en stor succé. Vi är därför stolta och glada att ingå i ett långsiktigt samarbete med det brittiska varumärket, och ge våra kunder möjligheter att köpa deras senaste kollektioner hos Nelly.com, säger Magnus Månsson, VD på Nelly.com. Inleder med 90-talskollektion När företagen nu ingår ett samarbete blir Topshops vår- och sommarkollektion den första att presenteras på Nelly.com. Den uppges vara inspirerad av 90-talets "streetstyle, romantik och modern konst". Topshop är verksamt i 40 länder och har 330 butiker i hemlandet Storbritannien. Företaget finns sedan tidigare representerat i Sverige med en handfull butiker, och samarbetet med Nelly.com uppges vara ett sätt för modebutiken att skapa en långsiktig försäljningsstrategi på den svenska marknaden.

Trots sjunkande vinst - H&M planerar för nya marknader

$
0
0

Då var det dags för H&M att släppa sin årsrapport för det brutna räkenskapsåret 2014/2015. För det fjärde kvartalet, september till november 2015, redovisar klädjätten en vinst på 7,1 miljarder kronor före skatt. Ett resultat som är i linje med analytikernas förväntningar, men något lägre än samma kvartal föregående år, då vinsten blev 7,8 miljarder kronor. Samtidigt ökade försäljningen till 48,7 miljarder, jämfört med 42,6 miljarder kronor ett år tidigare. – 2015 har varit ett mycket expansivt år för H&M-koncernen. Vi har öppnat 413 nya butiker netto varav 249 under fjärde kvartalet, tio nya H&M-onlinemarknader och haft framgångsrika etableringar på de nya butiksmarknaderna: Indien, Sydafrika, Peru, Taiwan och Macao. Totalt sett har vi nu butiker på 61 marknader samt onlineförsäljning på 23 av dessa, säger H&M:s VD, Karl-Johan Persson. Nio nya onlineländer kommande året Totalt för året sålde H&M för 210 miljarder kronor vilket är en ökning med 19 procent, mätt i svenska kronor, och elva procent i lokala valutor. – årets resultat efter skatt ökade till 20,9 miljarder kronor, vilket är vårt högsta resultat hittills – detta trots att den starka US-dollarkursen har fördyrat våra inköp avsevärt, säger Karl-Johan Persson. Under räkenskapsåret 2015/2016 planerar H&M att öppna cirka 425 butiker. Störst expansion sker på befintliga marknader och nya planerade butiksmarknader är Nya Zeeland, Cypern och Puerto Rico. Därutöver planerar H&M att erbjuda e-handel på ytterligare nio befintliga H&M-marknader.– Dessa länder blir Irland, Japan, Grekland, Kroatien, Slovenien, Estland, Lettland, Litauen och Luxemburg. Vi är mycket nöjda med utvecklingen hittills inom online och med de satsningar som vi gör för att öka tillgängligheten och servicen för våra kunder, säger Karl-Johan Persson.

Ebay hackar och signalerar en tuff start på 2016

$
0
0

När Ebay släppte sin rapport för det tredje kvartalet 2015, den första efter det att PayPal knoppats av i ett separat bolag, slog man oväntat nog många analytikers förväntningar. Det gjorde man inte igår när det var dags att presentera siffrorna för det fjärde kvartalet och helåret. E-handlaren, som verkar ha svårt att hänga på Amazon och hårdsatsande Walmart, rapporterar en försäljning på 2,3 miljarder dollar under det fjärde kvartalet. I stort sett exakt samma siffror som föregående år. Samtidigt sjönk vinsten efter skatt med mer än hälften till 477 miljoner dollar, att jämföra med 1 miljard dollar förra året. Aktien sjönk som en sten Sett till helåret landade omsättningen på 8,6 miljarder dollar. Lägre än analytikernas förväntningar på 9 miljarder dollar och ner från 8,8 miljarder dollar 2014. Man kan däremot visa upp en vinst på 1,7 miljarder dollar. Under det första kvartalet 2016 räknar Ebay med att omsättningen landar runt 2,1 miljarder dollar, något som inte togs väl emot. Aktien föll med 11 procent i efterhandeln. Ebays VD, Devin Wenig, vill dock lyfta fram det positiva som hänt under förra året och påpekar bland annat att man nu har 162 miljoner aktiva kunder. – Det fjärde kvartalet markerade slutet på ett extraordinärt år då vi slutförde avknoppningen av PayPal. Vi fortsatte att expandera vår verksamhet och kundbas medan vi verkställde vår plan att positionera Ebay för långsiktig framgång.

Stor Qliro-butik lägger till Swish i kassan

$
0
0

Den svenska e-handelsjätten Qliro Group med nätbutiker som CDON, Nelly, Tretti, Lekmer och Grymgrossisten tar sig nu an Swish. E-handelskoncernen omsätter strax över 5 miljarder kronor och har på senare tid lagt mycket krut på sin egen betallösning Qliro. Med detta i bagaget är det förstås mycket intressant att få höra att Gymgrossisten lanserat Swish som betallösning. Swish för e-handel är något vi täckt ordentligt de senaste veckorna och vi har sett butiker som Partykungen och Cyberphoto vara pilotkunder för bankernas nya betallösning. Enligt Erik Löfgren, som är kommunikationschef för e-handelskoncernen, lanserade Gymgrossisten Swish som betalmetod i förra veckan. Varför är det en bra betalmetod att erbjuda? - Det är en enkel och smidig betalmetod, särskilt om man jämför med kort- och direktbanksbetalning, för de som handlar via mobilen och det är en populär app som många använder dagligen för privata transaktioner, säger Erik Löfgren. Vad tycker era kunder? - Detta är ju nylanserat, men generellt sett uppskattar Gymgrossistens kunder att vi lanserar nyheter löpande, framför allt om de förenklar shoppingen, och att vi erbjuder flera olika betalmetoder för att tillgodose deras olika behov och önskemål. "Swish bra komplement till Qliro" Qliro Group satsar som sagt stort på sin egen betallösning Qliro som är baserad kring faktura och delbetalning. Vi undrar förstås hur man ser på att ta in nya betalmetoder inom koncernen. Innebär det några utmaningar för er som e-handelskoncern att erbjuda Swish? - Vi som grupp vill självklart erbjuda det som kunden efterfrågar och ligga i framkant vad gäller de lösningar som vi erbjuder på våra sajter. Betalningar är en mycket viktig del av kundupplevelsen och av denna anledning har vi ju även utvecklat vår egen betallösning i form av Qliro, som har fått ett mycket gott mottagande. Swish kan vara ett bra komplement till detta. Ska övriga butiker inom koncernen också börja med Swish? - Det är för tidigt att svara på nu. Gymgrossisten är en av få butiker inom Qliro Group som tjänar pengar och har bra marginal. Företaget omsatte under förra året 852 miljoner kronor, inkluderat systerbutikerna Bodystore och Milebreaker.

Alibaba visar stark tillväxt trots Kinas skakiga ekonomi

$
0
0

Alibaba Group har släppt sin rapport för det tredje kvartalet, som slutade den 31 december, och det verkar inte som att e-handelsjätten påverkats allt för mycket av Kinas försvagade ekonomi, en skakig aktiemarknad och en allt svagare yen. Siffrorna visade sig vara bättre än vad många analytiker väntat sig och totalt uppgick försäljningen till 34,5 miljarder yuan, cirka 5,2 miljarder dollar. Det är en ökning med 32 procent jämfört med samma period föregående år. Samtidigt gör man en vinst på 12,5 miljarder yuan efter skatt, cirka 1,93 miljarder dollar. Mobilt ökade med nästan 200 procent Alibaba har försökt tackla nedgången i den kinesiska ekonomin genom nya förvärv, att fortsätta locka till sig västerländska varumärken till sina marknadsplatser och satsningar på den kinesiska landsbygden. Samtidigt kan man konstatera att köpen via mobile enheter fortsätter att öka i snabb takt. Under kvartalet ökade intäkterna från mobila enheter med 192 procent och totalt står mobilt nu för 68 procent av de totala intäkterna på Alibabas marknadsplatser. – Alibaba Group hade ett enastående kvartal och nådde en milstolpe med fler än 400 miljoner årliga aktiva kunder samtidigt som vi vi behåller vår tätposition när det gäller mobil handel, säger Daniel Zhang, koncernchef för Alibaba Group.

CyberPhoto utsågs till Online Retailer Of The Year

$
0
0

Utöver att utnämnas till Online Retailer Of The Year fick Cyberphoto också ta emot ett hederspris i form av en guldmobilsstatyett. Det var tredje året i rad som företaget fick ta emot utmärkelsen. - Att få uppleva det här på plats var fantastiskt, vi har ställts mot de största i branschen och försvarat vår titel. Det är helt sagolikt, säger Stefan Sjöberg som nyligen har axlat ansvaret för att driva CyberPhotos Mobilavdelning. Testas av tidningen Mobil Mobilbusiness och Mobile Institute har anordnat Mobilgalan varje år sedan 2001. Tanken är att uppmärksamma de bästa inom Sveriges mobilbransch. Priserna delas ut efter att redaktionen på tidningen Mobil gjort tester av butikerna. Och årets stora vinnare är förstås nöjd med att nu ha försvarat sin titel, inte bara en utan två gånger. - Under de senaste 20 åren har vi utvecklat en gedigen tradition av god kundservice och det är ett vinnande koncept som vi självklart kommer att fortsätta med, säger Stefan Sjöberg.

Amazon rasade på börsen trots rekordvinst

$
0
0

Trött på kvartalsrapporter? Tråkigt att höra för här kommer en till då Amazon under torsdagskvällen släppte sin delårsrapport för det fjärde kvartalet. Omsättningen under perioden uppgick till 35,7 miljarder dollar, en ökning med 22 procent jämfört med fjärde kvartalet förra året. E-handelsjätten kan samtidigt visa upp sin högsta kvartalsvinst någonsin med en nettovinst på 482 miljoner dollar, eller 1 dollar per aktie, för det fjärde kvartalet. Att jämföra med 214 miljoner dollar, eller 45 cent per aktie, för motsvarande period förra året. Omsatte över 100 miljarder dollar Trots det rasade aktien med 13 procent i efterhandel då analytikernas förväntningar var ett resultat på 1,55 dollar per aktie, enligt Bloomberg News snittprognos. Sett till helåret ökade landade Amazons omsättning på 107 miljarder dollar, en ökning med 20 procent jämfört med 89 miljarder dollar 2014. Samtidigt gör man en vinst på 596 miljoner dollar, att jämföra med en förlust på 241 miljoner dollar föregående år. – För tjugo år sedan körde jag paketen till postkontoret själv och hoppades att vi kan en dag skulle ha råd att köpa en gaffeltruck. Nu har vi passerat 100 miljarder dollar i årsomsättning och servar 300 miljoner kunder, säger Jeff Bezos, grundare och VD för Amazon.

CDON och CoolStuff ändrar försändelserna i realtid

$
0
0

Vi avslöjade häromdagen att CoolStuff genom tjänsten Viewmybox nu fått en koppling till PostNords system och kan styra om paketen direkt. ändrat förfogande, som tjänsten heter, har tidigare skapat huvudvärk för många e-handlare och då inte bara på grund av dess pris på 150 kronor. Priset kvarstår men man kan nu i alla fall snabbt och smidigt ändra till exempel mottagarnamnet på ett paket. Detta är viktigt om kunden angett fel namn och därmed inte kan få ut sitt paket, eftersom namnet måste överensstämma perfekt. PostNord har tidigare meddelat att de nu satsar på e-handel och tillhörande API:er (gränssnitt) som ska förenkla för nätbutiker och deras kundtjänst. Stoppa bedrägeriförsök CoolStuff och CDON är pilotkunder i detta projekt och båda ska använda Viewmybox som tydligen varit den första tjänsten att få koppla upp sig mot PostNords nya API. - Den nya tjänsten förenklar för e-handlare och ger dem en möjlighet att, under leverans, smidigt och säkert hjälpa sina kunder med leveransändringar och tilläggstjänster från PostNord, säger Johan Hellman, Head of eCommerce på PostNord. Den nya kopplingen ska även göra det möjligt att att stoppa paket snabbare vid misstänkta bedrägeriförsök. Fraktbolaget meddelar också att man under våren kommer lansera funktionen brett i Sverige. - I ett nästa steg kommer fler e-handlare kunna använda funktionen även via andra gränssnitt och systemmiljöer, skriver företaget.

Mathandeln online leder skiftet mot ekologiskt

$
0
0

Med en ökning på 39 procent från året innan är Sverige det land som i allra snabbast tempo omfamnar ekologisk mat. Nu står den ekologiska försäljningen för 7,7 procent av den totala markanden för livsmedelsförsäljning i Sverige, enligt informationssajten Ekoweb. Med 8,3 procent är Danmark det land som har högst andel ekologisk försäljning, men Sverige visar alltså upp en snabbare ökning. Och skiftet mot ekologiskt går snabbare på nätet än i den traditionella handeln. Eko på nätet växer med 40 procent På nätet är andelen ekologiskt uppe i 10-15 procent, en trend som även aktörer som Mat.se bekräftar för Ehandel.se. - Det innebär en försäljning över nätet av ekologiska livsmedel i Sverige på drygt 0,5 miljarder kronor 2015. Försäljningen av ekologiska livsmedel i näthandeln växer för närvarande över året med 40 procent, skriver Cecilia Ryegård, redaktör på Ekoweb. Ekoweb ser en ökning av ekologiskt inom både matförsäljning och hotell och restaurang. årets största succé står den ekologiska vinförsäljningen för, som efter att ha ökat med 68 procent gjort Systembolaget till Sveriges nästa största återförsäljare av ekologiska produkter. Enligt Ekoweb har priserna på ekologiska livsmedel legat i princip stilla under året som gått.

E-handelsdagarna i Sundsvall gör comeback

$
0
0

E-handelskonferenser kan man inte få för många av och snart är det dags för årets första Emeet, men för er som inte har möjlighet att ta er till Helsingborg den 7 april, finns det som tur väl är andra alternativ. Den 15-16 mars är det nämligen dags för E-handelsdagarna i Sundsvall igen. – årets tema är väx med handel och alla föredrag och diskussioner kommer att spinna på den tråden. Vi har även vänt oss lite mer mot de som vill starta här uppe tillsammans med Almi och vår inkubator här uppe, säger arrangören Katrin Lundgren. Betalföretag ska duellera E-handelsdagarna har arrangerats sedan 2011 men tvingades tyvärr ställas in hösten 2014. I år kommer dock konferensen precis som tidigare år att äga rum på Hotell Södra Berget i Sundsvall. Tanken med eventet är att ge e-handlare en naturlig mötesplats där man kan träffas under två dagar för att lyssna på inspirerande föreläsningar, få tips och råd från föreläsarna samt gemensamt utbyta erfarenheter. – Nytt för i år är också betalduellen. Vi har bjudit in ett antal betalföretag som ska få berätta hur de ser på framtidens betalningar och hur de skulle tänkt om de var växande e-handlare. Jag hoppas det ska bli en bra paneldebatt med lite inslag av skoj också såklart, säger Katrin Lundgren.

MatHem mot nytt rekord - en miljard under 2016

$
0
0

När Ehandel.se besöker MatHems lokaler i Göteborg står det snabbt klart att de egentligen är i minsta laget. Enligt företagets grundare och VD Tomas Kull borde flytten till en större lagerlokal egentligen ha skett för ett halvår sedan, men förhandlingarna om var MatHem ska ta vägen är ännu inte helt klara. MatHem i Göteborg ska snart flytta till betydligt större lokaler - Vi kan inte berätta så mycket. Vi sitter just nu i förhandlingar med en fastighetsägare och vi tittar på att bygga nytt. Stort och nytt. Just nu tittar vi på 15 000 kvadratmeter, vilket är ungefär 7-8 gånger så stort som det vi har här i dag, säger Tomas Kull. Vad blir det annars för nyheter med det nya lagret? - Vi tittar på olika automationslösningar, så får vi se vad vi gör och inte gör. Det kommer att hända massor även om det är svårt att säga exakt när det blir. Mitt i lagret finns en yta där personalen kombinerar varor som plockats från de olika avdelningarna så att ordern blir komplett Det senaste året har Mathem sett en rejäl tillväxt, med en omsättning på 720 miljoner kronor 2015, och i takt med att inkomsterna rullat in har kunderna kunnat ta del av en utökad service. I Göteborg erbjuder Mathem sedan några veckor tillbaka så kallade samma dag-leveranser, vilket innebär att kunderna kan beställa varor till och med 13.00 och få dem levererade samma kväll. Det är något företaget bland annat hoppas ska underlätta för personer som väljer bort att e-handla mat eftersom de oftast spontanshoppar hem sina dagligvaruartiklar. - Den tjänsten är så ny så vi får avvakta lite, men vi ser ju redan att det är uppskattat. Och det här är något vi är unika med, säger Tomas Kull. Video: Varuplock hos MatHem sker med hjälp av headset och en datorröst Varför tror du att det går bra för MatHem i stort? - Vi har väldigt nöjda kunder, 9 av 10 rekommenderar oss till sina vänner, och det beror på att vi hela tiden fokuserar på att göra det kunderna önskar. Ha rätt sortiment, rätt prisnivå och framför allt, extremt fräscha varor samt ekosortimentet där vi är störst i Sverige, säger Tomas Kull och berättar att MatHem bara låter speciellt utbildad personal packa frukt och grönt, för att vara säker på att varorna alltid ska hålla hög kvalitet. På MatHems frukt- och gröntavdelning arbetar bara särskilt utbildad personal Precis som andra i branschen anser Tomas Kull att den främsta utmaningen är att få folk att ändra sitt beteende. även om flera onlinematbutiker visar upp ökande försäljningssiffror, står mathandeln på nätet fortfarande bara för 1-2 procent av den totala marknaden. Varför är det så svårt att ändra hur människor väljer att handla? - Om en kund slutar handla hos oss frågar vi om vi gjort något fel, och då svarar de flesta att "MatHem är helt suveräna, men jag har så svårt att ändra mitt beteende. Jag kommer på på morgonen att jag behöver en vara och då handlar jag den på vägen hem". Men vi ser att det kommer starkt. Vi har ju en gigantisk volymökning. Endast varor med långt kvar till utgångsdatumet skickas ut till kunderna, resten säljs till personalen för halva priset Inför branschens avtalsförhandlingar som ska äga rum inom kort har Tomas Kull uttryckt ett behov av ett avtal som är mer anpassat för situationen branschen befinner sig i. Enligt MatHems VD är en förändring nödvändig för att inte många svenska e-handelsföretag ska överväga att flytta sin verksamhet till andra länder varifrån det blir lättare att konkurrera. - Nu har det ju tillsatts en arbetsgrupp från handelsanställdas förbund och svenskt näringsliv som har som uppgift att se över de här avtalen. Så min förhoppning är att det kan komma något bra ut ur det. Matkassarna placeras i boxar inför leveransen ut till kunderna Hur skulle ni kunna lägga er verksamhet utomlands? - Det är något vi absolut inte vill göra, därför har jag stor tilltro till arbetsgruppen som tillsatts. Jag tror att det är viktigt för att Sverige ska kunna behålla den e-handeln vi har att vi förstår att e-handeln är internationell. Man skulle kunna leverera från Danmark precis på andra sidan bron, det tar inte mer än åtta timmar till Stockholm, eller i Norge, eller på åland. Jag vet inte exakt hur reglerna ser ut i de länderna. Men jag tror att det är viktigt för e-handeln i stort att man ser det i ett totalperspektiv. För att e-handeln i Sverige ska kunna överleva måste man kunna automatisera, men i Sverige är det som så att vi bara har en nyttjandegrad på 10-12 timmar per dygn medan man kanske i England har 22 timmar per dygn. Och då kan man ju erbjuda kunderna attraktivare priser. Förutom lagerflytten i Göteborg och introduktionen av samma dag-leveranserna har MatHem inte några revolutionerande nyheter på gång under 2016. Enligt Tomas Kull ligger företagets fokus på att ta hand om de befintliga kunderna. Nyligen införde MatHem samma dag-leverans i Göteborg, något man hoppas ska tilltala bland annat de som ofta spontanhandlar livsmedel Var tror du att ni landar på i omsättning för 2016? - över en miljard i alla fall. Vi ligger på en ökningstakt just nu som är mycket mer än det. Så vi kommer att passera en miljard, avslutar Tomas Kull.

KitchenTime köper upp en rad nätbutiker

$
0
0

I mitten av 2014 bytte nätbutiken namn ifrån Lykka till KitchenTime och signalerade samtidigt att man skulle skala upp verksamheten. Namnbytet var även tänkt att bättre förmedla deras fokus på just köket och framför allt köksredskap. Sedan dess har det varit ganska tyst ifrån KitchenTime, Anton och Joel. Men det har inte stått stilla för nätbutiken. Den växer i rask takt, dock med förlust, och omsatte över 11 miljoner kronor för räkenskapsåret som slutade i januari 2015. Fyra nätbutiker totalt Nu får vi reda på att de gjort flera förvärv. Man har bland annat köpt tre stycken nätbutiker av Internet Retail Holding (IRH). TheHome.se som sålde möbler och heminredning, Danskdesign.nu med fokus på köksprodukter samt Drytrend.com med badrumsprodukter har nu tagits över av KitchenTime. Det handlar dock om inkråmsaffärer där man tar över kundbas och leverantörer. Samtliga butiker länkar nu vidare till KitchenTimes hemsida. - Vi har nyligen förvärvat både The Home men även Danskdesign.nu och Drytrend.com från IRH. I höstas förvärvade vi också Culina.se. I samtliga fall rörde det sig om inkråmsförvärv. Genom förvärven får vi tillgång till nya kunder och leverantörer, säger Joel Falck, VD på KitchenTime. "Ledande nordiska näthandlaren" Culina.se sålde köksredskap och deras kundbas synkar alltså perfekt med KitchenTimes eget fokus. - Vi är väldigt glada och nöjda över den utveckling som vi har haft det senaste året, med stark tillväxt både i Sverige, Norge och Finland. Vårt mål är att bli den ledande nordiska näthandlaren inom köksprodukter och dit tror vi att vi kan nå genom både organisk tillväxt och förvärv, säger Joel Falck. Joel Falck berättar samtidigt att de tagit in nya investerare i KitchenTime under 2015. - Under det förra året har två nya investerare gått in i bolaget, dels Ralph Axelson som grundade eTraveli och Lars-Göran Ahlberger som var med och grundade Logent och Net Departo, säger Joel Falck.

Mat.se vill hjälpa kunderna att handla hållbart

$
0
0

Trenden att handla ekologiskt, Krav-märkt och hållbart har de senaste åren vuxit sig allt större, och enligt siffror från Ekoweb går skiftet till ekologiska livsmedelsprodukter snabbare på nätet än i den fysiska handeln. Hos Mat.se står nu 16 procent av försäljningen för ekologiskt eller Krav-märkt. Det är en siffra som är mer än dubbelt så hög som den för livsmedelshandeln i Sverige i stort. 16 procent är också andelen frukt och grönt i Mat.se:s försäljning, vilket också är en jämförelsevis hög siffra. Mat.se fyller på lagret med färska varor varje natt, men en del andra varor kan finnas i lager längre tid - Det handlar nog mycket om att vi till stor del har en kundgrupp som är intresserad av att handla hållbart och ekologiskt, men också om att det är lätt att hitta och att jämföra priser på vår sajt, säger Måns Danielson, VD på Mat.se. Enligt honom har Mat.se främst två huvudfokusområden. Det ena är att göra det enkelt för kunden att handla "bättre", det vill säga att göra bra val och att spara pengar, och det andra är att bidra till ett mer hållbart samhälle. Varför är det så viktigt? - Vi tycker att det är en grundprincip, allt man gör ska vara hållbart. Vi märker att e-handel och dagligvaruhandel kan effektivisera hela den processen så att den blir mycket mer hållbar än vad den är i dag. I dagsläget står livsmedelsbranschen för mer än 25 procent av vår klimatpåverkan. De anställda plockar kundernas order med hjälp av en surfplatta Och synen på hållbarhet genomsyrar mycket av det Mat.se gör. Butiken säljer till exempel bara ekologiska bananer och det ska vara lätt för kunden att välja ekologiska varor. Enligt Måns Danielson har företaget i princip inget svinn alls, men maten som trots allt ändå blir över skänks till välgörenhet istället för att kastas bort. Kunder som beställer kylda och frysta varor får dem levererade i en särskild påse som ska vara möjlig för naturen att bryta ner. Den nya kylpåsen som öppnar för nya leveransmetoder (Foto: mat.se) Mat.se satsar också stort på att hjälpa kunden att planera sina inköp. På sajten finns nu 3 000 recept som kunderna kan få inspiration från, och med verktyget Min Matkasse kan kunden få hjälp att planera middagarna för en vecka i taget. Allt för att göra det enklare för kunden, som i sin tur sparar pengar och slänger mindre. - Jag tror inte jättemycket på modellen med abonnemang av färdiga middagskassar. Konceptet ja, men inte att man ska abonnera. Kunder vill ha olika mycket valfrihet och jag tror att tjänster som Min Matkasse kommer att ta över från de traditionella veckokassarna med färdiga middagslösningar, kommenterar Måns Danielson. Så lite plast som möjligt är att föredra om man vill handla hållbart Den kommande tiden ska Mat.se ha flera nyheter på gång för kunder som vill göra det lättare att handla Krav-märkt och ekologiskt. Måns Danielson är dock hemlighetsfull om lanseringarna som komma skall. - Problemet är att om man inte vet hur något påverkar, då tar man fel beslut även om man vill göra rätt. Vet man hur ens matkasse påverkar miljön, då kan man halvera miljöpåverkan utan att kunden tycker att det är jobbigt, säger Måns Danielson, och hänvisar till studier. är det många som efterfrågar hjälp med att handla hållbart? - Ekologiskt mer än hållbart. Det har pratats om ekologiskt på ett annat sätt än det hållbara, vilket är lite konstigt för jag tycker att det hänger ihop. I nuläget är ekologiskt tyvärr inte alltid hållbart. Alla matkassar förvaras i boxar på väg hem till kunden (Foto: mat.se) Nyligen började Mat.se att leverera mat till västra Skåne, och finns alltså nu i landets alla tre storstadsregioner. I Göteborg och Stockholm går det att beställa matvaror för leverans i baklucka på bil, och det är en service som förmodligen ska utökas även till Skåne inom kort. - Ja, absolut, det blir nog ganska snart. Utvecklingen där är bra. Det funkar som förväntat, verkligen. Det är mycket i framför allt Malmö, Lund och Helsingborg, samt söder om Malmö. Hur många av era kunder väljer leverans till bilen? - Kanske 2-3 procent men det fortsätter att ticka på, vilket är roligt. Och jag tror att vi kommer att se fler liknande lösningar framöver. Mat.se säger sig knappt ha något svinn, men det som blir över skänks bort till välgörenhet I dag kan Mat.se:s kunder beställa fram till midnatt. Sedan beställer Mat.se hem varor till sina lager, innan kundernas order packas mellan 8.00 och 15.00 för att sedan levereras till mellan 15.00 och 22.00. Alla kunder får välja en slot på en timme då de vill få sin leverans. Finns det inte en utmaning i att allt ska klaffa så exakt? - Det fungerar faktiskt väldigt bra. Att vi plockar fel eller att det är ett kvalitetsfel på någon vara, det händer fyra gånger på 10 000 plock, och vi jobbar hela tiden på att minska det ytterligare. Vi hade snöoväder i Göteborg för en tid sedan och då blev morgonrutterna lite försenade, men leveranserna gick faktiskt förhållandevis bra ändå. Flödet funkar förvånansvärt bra. Mat.se har ännu inte avslöjat årsomsättningen för 2015, men prognosen låg på ungefär 200 miljoner. Måns Danielson berättar att företaget mellan januari 2013 och november 2015 ökade sin försäljning från 4 till 20 miljoner i månaden. På sikt uppskattar han att företaget kommer att behöva omsätta 600 miljoner kronor på sina tre lager för att det hela ska utgöra en varaktig satsning med god vinst. Mat.se växer kraftigt och levererar nu till områdena kring Göteborg och Stockholm, samt till västra delen av Skåne När är ni där? - Det har vi inte sagt till någon. Men fortsätter vi i den här takten är det ju bara att räkna fram. Men det kan gå fortare också, säger Måns Danielson. Klart är att Mat.se, precis som resten av onlinematbranschen, ser ut att ha framtiden för sig. - Själva trenden i branschen är att få mer hjälp när du beställer och att varorna levereras snabbt och flexibelt. Det tror jag är de stora trenderna.

Babyshop i ny runda - värdering över 600 miljoner

$
0
0

Nätbutiken Babyshop plockar nu in nya pengar. E-handelsbolaget meddelade under förra året att man räknade med att omsätta 700 miljoner kronor under 2016. Detta i samband med att medgrundaren Marcus Tagesson tog över VD-rollen efter Magnus Fredin. Nu kan Ehandel.se avslöja att Babyshop genomfört en ny investeringsrunda där man genom två emissioner tillfört närmare 55 miljoner kronor till bolagets kassa. 605 miljoner efter investeringar Investerare är delägarna Wakaba e-commerce invest AB, Peter Fräjdin och Realdania som tillför bolaget 30 miljoner. Genom en emission där man kvittade skulder till befintliga ägare drog man även in 25 miljoner kronor ifrån Verdane Capital, Realdania och Net Departo. Enligt våra beräkningar blir Babyshops värderingen efter investering och kvittning 605 miljoner kronor. Företagets grundare Marcus Tagesson och Linn Tagesson kontrollerar efter investeringsrundan ungefär 40 procent av Babyshop. - Vi håller på att ta in pengar men det är inte fullt ut klart ännu. Hoppas att det blir det inom två veckor, berättade Marcus Tagesson i början av veckan. Vi inväntar kommentar på artikeln och de nya uppgifterna och kommer uppdatera nyheten därefter.

Nu kan kunden få sitt paket lagom till frukost

$
0
0

För två år sedan inledde DB Schenker och MorgonTidig Distribution, MTD, ett samarbete som innebar att MTD skulle dela ut Schenkers brevförsändelser tillsammans med morgontidningarna. En tjänst som var riktad till e-handlare och konsumenter som uppskattar morgonleverans via tidningsbudet. Nu lanserar MorgonTidig Distribution den nya tjänsten MTD Postlådepaket, något som ser ut att vara en vidareutveckling av det tidigare samarbetet, och innebär att lätta paket kan levereras direkt hem till kundens postlåda, oftast före klockan 07.00. Minst femtio paket per sändning Paketet kommer enligt MTD att vara fullt spårbart från avsändare till mottagaren som även får leveransinformation om transporten via mail eller sms. Om paketet inte går ner i brevlådan får kunden sitt paket i vad man kallar en ”Påse-på-dörren”. För att kunna använda sig av tjänsten krävs det dock minst femtio paket per sändning, att inlämning av produktions- och fakturaunderlag sker via EDI och att bokning sker genom Unifaun Online.
Viewing all 22353 articles
Browse latest View live