Quantcast
Channel: Ehandel.se
Viewing all 22353 articles
Browse latest View live

NetOnNets nya VD laddar för praktik på lagret

$
0
0

Efter en rekryteringsprocess på flera månader stod det i slutet av förra veckan klart att den som efterträder Susanne Ehnbåge som vd för NetOnNet är Susanne Holmström, som närmast kommer från försäkringsbolaget Trygg Hansa. Innan dess arbetade hon i 12 år inom telecom på Tele2. LäS äVEN: NetOnNet har hittat Susannes ersättare - och det är Susanne - Nu känns det fantastiskt att få ta med den erfarenhet som jag har fått i andra branscher in till handeln. Det ska bli väldigt spännande, säger hon till Ehandel.se. Då blir det alltså ännu en ny bransch för din del? - Ja, men jag tycker att kundbeteendet och utvecklingen mot digitalisering återfinns i många branscher. Beteendet är ofta detsamma, och nu kan jag ta mig med inspiration från mina tidigare branscher. Jag tycker överlag att olika industrier borde vara bättre på att lära sig av varandra. Samtidigt är jag förstås ödmjuk över att jag är ny i just den här branschen. "Ett fint läge att kliva in nu" Susanne Holmström hyllar NetOnNet för den omställning som företaget har genomgått de senaste åren. Hon menar att hemelektronikföretaget har varit duktigt på att anpassa sig efter kundbehovet i ett tidigt skede, och att den nuvarande modellen - med en kombination av e-handel och lagershoppar - kommer att gynna NetOnNet framåt. - Den positionen gör att vi är slagkraftiga på marknaden, och nu gäller det att vidareutveckla det, säger hon, och fortsätter: - Av det jag har sett utifrån så tycker jag att NetOnNet har tagit modiga och tuffa beslut och investerat i IT och infrastruktur i en tuff tid. Så det är ett väldigt fint läge för mig att kliva in nu. Hur tänker du dig att NetOnNet ska hantera konkurrensen från till exempel aktörer i andra länder? - Det är lite tidigt för mig att svara på det i detalj, men jag ser NetOnNet som ett nytänkande och flexibelt bolag som rör sig snabbt och är väl anpassat för framtidens marknad. Jag ser att det finns god potential i att bygga vidare på det som har påbörjats. Inleder med att lära känna personalen Susanne Holmström tillträder inte sin nya tjänst förrän den 1 oktober i år, men hon har redan hunnit med att besöka delar av företaget. När hon väl är på plats i höst tänker hon inleda med att "lägga tid och kraft på att lära känna företaget och alla medarbetare", som hon uttrycker det. - Jag tycker att det är viktigt att komma nära de olika delarna i en verksamhet, så jag ser fram emot att tillbringa lite tid på lagret och tänker även ta något samtal i kundtjänsten, berättar hon. Du planerar alltså att själv packa ett paket eller två? - Ja, absolut. Om de låter mig vill säga, haha. Jag ser en enorm potential i att lära känna alla delar av ett företag, avslutar Susanne Holmström.

Lagerjätte bygger ut - nytt avtal om 159 000 kvadrat

$
0
0

Fastighetsaktören Bockasjö har sedan tidigare ett lager i Eskilstuna på 23 000 kvadratmeter som hyrs av e-handeln Sportamore. Nu meddelar Bockasjö att företaget har ingått ett avtal med Eskilstuna kommun som ger företaget tillgång till en 159 000 kvadratmeter stor markyta, där företaget nu ska bygga fler lagerbyggnader. Vill bygga två nya lager Planen är att etablera två nya lagerbyggnader, som ska bli 27 000 respektive 31 000 kvadratmeter stora. Den nya lagerytan ligger i anslutning till Sportamores befintliga lagerlokal, där e-handeln KitchenTime för övrigt också håller till. - Tillsammans med Eskilstuna kommun är vi väl rustade att både möta e-handelns behov av lagringskapacitet och att fasa ut gamla byggnader med mer ändamålsenliga lokaler, konstaterar Joakim Hedin, vd på Bockasjö, i ett pressmeddelande. Från Eskilstuna Logistikpark, som området kallas, nås enligt Bockasjö 3,5 miljoner människor inom en timme. Samtidigt kan leveranser till Norden genomföras inom ett dygn, och Joakim Hedin tycker därmed att Eskilstuna är den perfekta platsen för nordiska e-handlare att etablera sig i. - Vi menar att det är ett väldigt bra geografiskt läge för just e-handel, säger han till Ehandel.se. Den uppfattningen delar Eskilstuna kommun, som ser fram emot den nya lageretableringen. - Vi glädjer oss åt Bockasjös offensiva satsning som befäster Eskilstunas position som ett av landets viktigaste och mest expansiva logistiknav, säger David Hofmann, vd för Eskilstuna Logistik och Etablering AB. "För diskussioner" även om Bockasjö nu har fått ovan nämnda markyta till sitt förfogande, finns det inga beslut om vilka som ska husera i de kommande lagren. Nu ska satsningen marknadsföras och först därefter kan det bli avtal med nya e-handlare. Fritt fram för intressenter att höra av sig till Bockasjö, med andra ord. - Det finns inga avtal än, men däremot för vi diskussioner med nya tänkbara etableringar, säger Joakim Hedin. Om namnet Bockasjö låter bekant i e-handelssammanhang, så kan det bero på att företaget just nu är i färd med etableringar av logistikbyggnader på Hisingen Logistikpark. Företaget har också färdigställt terminaler i örebro och Västerås, som numera har PostNord som hyresgäst.

Han tar över ansvaret för Pierce snabbväxande kassa

$
0
0

Den snabbväxande e-handeln Pierce har lagt ett par händelserika år till handlingarna. Under 2017 nådde försäljningen på företagets 17 marknader upp i 618 miljoner kronor, och under 2018 års första kvartal ska bolaget ha upplevt en tillväxt på 48 procent. LäS äVEN: Slog 600 miljoner - köper upp spansk konkurrent Nu väljer Pierce - som för den oinvigde säljer reservdelar till motorcyklar via butikerna 24MX, XLmoto och Sledstore - att möta tillväxten med en rekrytering på det finansiella området. Bolaget har nämligen anställt Tomas Ljunglöf som ny CFO. "Har bred internationell erfarenhet" Han kommer närmast från rollen som interim Group CFO på Evidensia, som omsätter 2,5 miljarder kronor på att bedriva djursjukvård i ett antal länder. Ljunglöf har också arbetat på Glocalnet, som han ska ha varit med och byggt upp till Sveriges tredje största telekom-företag innan det förvärvades av Telenor. Nu hoppas Pierce att han ska hjälpa Pierce att nå nya höjder med hjälp av sina kunskaper om "börsnoterade och riskkapitalägda tillväxtbolag". - Tomas har bred internationell erfarenhet och tillför bolaget kompetens inom strategisk ekonomistyrning i tillväxtbolag. Jag är mycket glad att Tomas har valt att ansluta till vårt team och har stora förväntningar på vad han kan bidra med för att utveckla Pierce, säger Henrik Zadig, VD Pierce AB. "Känns väldigt inspirerande" Tomas Ljunglöf tillträder sin nya tjänst nu i maj, och verkar se fram emot sitt nya uppdrag. - Antalet lönsamma e-handlare som lyckats så bra som Pierce med sin internationalisering är mycket lätträknade. Bolaget är utan tvekan en av de svenska e-handlare som bäst utnyttjat den potentialen som finns utanför Sveriges gränser. Dessutom har man utvecklat starka samarbeten med branschens viktigaste varumärken och samtidigt byggt en bred portfölj av egna varumärken, säger han, och fortsätter: - Det är tydligt att Pierce har hittat konceptet för internationell framgång och står mycket väl rustande inför framtiden. Att få vara med på den fortsatta tillväxtresan och lära mig en ny affärsmodell samt bidra till att utveckla bolaget ytterligare känns väldigt inspirerande.

Ny kritik mot varubreven - PostNord byter ut maskiner

$
0
0

När det stod klart att PostNords tjänst Varubrev skulle bli mindre flexibel från och med den 1 maj i år, dröjde det inte länge förrän protesterna började hagla. För e-handlarna blev varubreven, som nu skulle få betydligt mer exakta mått för avsändaren att förhålla sig till, helt enkelt betydligt mindre flexibla att använda. 38 kronor i straffavgift Det stod också klart att många e-handlare saknade ett lämpligt alternativ, vilket bland annat framfördes i form av en namninsamling som så småningom överlämnades till PostNord. LäS äVEN: Upprop mot strypta varubrev överlämnat till PostNords vd Från PostNords sida har beskedet hela tiden varit att förändringen av varubreven var nödvändig för att fler paket ska kunna få plats i mottagarnas brevlådor. Under en övergångsperiod skulle dock de e-handlare som fortsatte att skicka för stora eller otympliga paket som varubrev fortfarande få sina paket levererade. För den servicen tillkommer dock en avgift på 38 kronor som PostNord tar ut i efterhand. LäS äVEN: De strypta varubreven är här: "Inga problem har uppstått" 12 eller 4 centimeter högt? Nu har dock en ny tvist dykt upp i följetongen om varubreven. Precis som tidigare får varubreven väga två kilo, men måtten har minskats till längd 34 centimeter, bredd 24 centimeter och höjd 7 centimeter. Enligt uppgifter till Ehandel.se händer det dock att "PostNord debiterar lite godtyckligt" eftersom det verkar ha uppstått förvirring i vilka sidor av paketet som egentligen är att se som längd, bredd respektive höjd. - De hävdar att varubrevet är 12 cm högt och således ska kosta 38 kronor i straffavgift, medan vi hävdar att paketet är 4 cm högt. Har även haft 19x19x7 där PostNord hävdar att 19 är höjden och vi 7, och så här rullar det på i jämn takt, berättar en e-handlare för Ehandel.se. E-handlaren i fråga menar att det nära på verkar vara slumpen som avgör hur paketen ska mätas, och han ställer sig frågande till hur han ska hantera kundernas leveransfrågor om det inte finns exakta regler för vad som gäller. Sämre mätning med äldre maskiner När Ehandel.se kontaktar PostNord vill företaget inte lämna ut någon information angående hur många som har fått betala in straffavgiften på 38 kronor sedan varubreven gjordes om. Företagets presstjänst medger dock att det händer att det blir fel när paketen ska mätas. - Det är tråkigt om mätningarna upplevs som godtyckliga. Ibland kan mätningen störas och när måttet inte är helt säkert väljer vi att hellre fria än fälla. Enstaka äldre sorteringsmaskiner kan inte mäta varubreven på samma sätt som de nyare, och det är bland annat därför vi jobbar med att uppgradera och ersätta maskiner på flera platser i landet, skriver Maria Ibsén, presskontakt, i ett mejl till Ehandel.se. "Längsta måttet längd och kortaste höjd" Om man som e-handlare har drabbats av vad man anser vara oskäliga avgifter är det kontakt med PostNords kundservice som gäller, även om det kanske kan upplevas som byråkratiskt. - Det längsta måttet ska räknas som längden och det kortaste som höjden. Om PostNord och handlaren har mätt på olika sätt måste handlaren förstås höra av sig till kundservice så vi får reda ut det, skriver Maria Ibsén.

E-handlarens udda uppdrag: Sälj Statoils tidigare huvudkontor

$
0
0

När e-handelsföretaget och nätauktionssajten Klaravik nyligen fyllde sex år delade företaget med sig av siffror från sin verksamhet. Det stod bland annat klart att företaget, som mest säljer grävmaskiner och andra tyngre maskiner, hade ökat med 80 procent under 2017. Då kom auktionsomsättningen hos företaget upp i 600 miljoner kronor, och nu har förstås företaget tagit sikte mot miljarden. LäS äVEN: Klaravik firar sex år med tillväxt - siktar mot miljarden i år "är rekordstort" Och frågan är om Klaraviks senaste försäljningsobjekt kanske kan ge bolaget en skjuts i den riktningen. Bolaget har nämligen anlitats för att sälja något så unikt som Statoils tidigare huvudkontor, som ligger på ön Melkøya i Norge. Nu ligger hela byggnaden, som i dag används som en slutstation för rörledningar med naturgas, ute för budgivning på Klaraviks auktionssajt. - Det är roligt att ha ett objekt som skiljer sig från våra vanliga tunga fordon, och dessutom rekordstort. Det är bra att vårt unika system och gedigna plattform används för andra typer av objekt också, säger Christian Lenander, vd på Klaravik, i ett pressmeddelande. Kan fraktas världen över Den som vinner budgivningen får inte bara själva byggnaden, som uppges ha plats för över 200 medarbetare. Den säljs nämligen fullt möblerad, så ett antal bord och stolar lär också ingå. Klaravik lyfter fram att objektet har "300 kvadratmeter garderober och en matsal med kapacitet för 150 personer". Den totala kontorsytan är på drygt 5 200 kvadratmeter. Har du inte lust att flytta ditt företag, eller privata boende för den delen, till Melkøya? Inga problem. Enligt Klaravik är byggnaden redo att monteras ned och kan skeppas ut till "alla världens hamnar". Auktionen inleddes i dag och i skrivande stund har inga bud kommit in.

Leksaksaktör tar e-handel med vetenskap till Sverige

$
0
0

Det norska e-handelsföretaget Forskarfabriken - vars ambition är att sälja leksaker som ska öka barns intresse för naturvetenskap - tar nu klivet in i Sverige, genom att lansera e-handeln Forskarfabriken.se. Forskare och föräldrar har gått samman Bakom företaget står enligt ett pressmeddelande "forskare, lärare, mammor och pappor som gått samman kring sin passion att väcka barns intresse för naturvetenskap". Sedan starten i Norge 2002 har gänget enligt egen utsago inspirerat över 100 000 barn att engagera sig i naturvetenskap, både genom sina leksaker och via kurser som anordnats på olika håll i landet. - Vi ser stor potential i e-handel när det gäller att nå fler barn än tidigare. Via digitala kanaler har vi möjlighet att inspirera barn över hela världen genom spännande produkter och intressanta experiment, skriver företaget i en kommentar. Nu blir Forskarfabriken alltså den senaste aktören på den svenska e-handelsmarknaden som vill byta ut barnens leksaker till motsvarigheter som manar till lite mer eftertanke. LäS äVEN: Tröttnade på skräpleksaker - öppnade egen e-handel - Vi ser också stora möjligheter att erbjuda bättre produkter än vad som är tillgängligt för föräldrar idag. När barn upptäcker något nytt med andra sker en speciell kontakt. Vi vill erbjuda produkter som ökar barnens nyfikenhet och stimulerar sociala interaktioner över åldern. "Behövde professionell hjälp" Inför premiären i Sverige har Forkskarfabriken valt att anlita TPL-aktören OnePartnerGroup till att hantera företagets logistik. Valet skedde efter att Forskarfabriken hade undersökt ett antal TPL-aktörer, och kommit fram till att OnePartnerGroups modell passade dem bäst. LäS äVEN: Uppstickaren OnePartnerGroup köper upp logistikföretag - Vi är en social entreprenör, vilket innebär att våra sociala mål är lika viktiga som våra affärsmål. För att fokusera på det som vi gör bäst, nämligen att öka barnens intresse för naturvetenskapen, insåg vi att vi behövde professionell hjälp att hantera order och lager för vår nya svenska webbutik. Vi inledde därför en dialog med ett antal 3PL-leverantörer i Sverige och besökte flera lager mellan Göteborg och Stockholm, avslutar Forskarfabriken.

Fokus på AI när pionjären lanserar responsiv sajt

$
0
0

Efter att ha tillbringat en tid med att ställa om verksamheten, kunde Bubblerooms vd Ville Kangasmuukko i vintras rapportera att företaget hade vänt till svarta siffror. Sedan 2016 har e-handelsföretaget, som grundades så tidigt som 2005, dessutom befunnit sig i en tillväxtfas. LäS äVEN: Bubblerooms comeback: över 10 miljoner i vinst 2017 Kan söka efter mtachning i egen bild Men som många företagare förstås är väl medvetna om, gäller det att inte bli bekväm och luta sig tillbaka. Så resonerar åtminstone Bubbleroom, som i dagarna har passat på att släppa en ny och responsiv sajt. - Vi kommer också att införa möjligheten för kunder att söka efter matchande produkter i bilder som kunden själv tar. Vi ser även att maskininlärning generellt blir allt viktigare för att kunna göra kundupplevelsen bättre. Det är inte bara vi som jobbar med artificiell intelligens inom modebranschen just nu, säger Ville Kangasmuukko i ett pressmeddelande. Han menar att satsningarna är nödvändiga för att hålla sig i framkant i den ständigt föränderliga modehandeln. - Det är på det hela taget en extremt konkurrensutsatt bransch. I synnerhet när det gäller den målgrupp som vi riktar oss till, det vill säga kvinnor mellan 18 och 45 år, berättar han. Kundens bild ger bättre konvertering Precis som flera andra modeföretag har Bubbleroom märkt av att det finns stora möjligheter i att ha en kraftfull närvaro på sociala medier. I dag har företaget till exempel nära 160 000 följare på Instagram, och Bubbleroom var tidigt ute med den - åtminstone i Sverige - nya shoppingkanalen Instagram Shopping. LäS äVEN: E-handlarna hyllar Instagram Shoppings intåg i Sverige Det är också möjligt för Bubblerooms kunder att handla direkt från foton på Bubblerooms produkter som andra kunder har publicerat i företagets flöde, ett upplägg som har visat sig vara populärt. - Alla produkter som har en användargenererad bild konverterar två och en halv gånger mer än traditionella produktbilder med en modell i en studiosituation. Bilderna har ersatt det som tidigare var kundkommentarer. Det har varit väldigt lyckat, säger Ville Kangasmuukko.

Fokus på AI när pionjären lanserar responsiv sajt

$
0
0

Efter att ha tillbringat en tid med att ställa om verksamheten, kunde Bubblerooms vd Ville Kangasmuukko i vintras rapportera att företaget hade vänt till svarta siffror. Sedan 2016 har e-handelsföretaget, som grundades så tidigt som 2005, dessutom befunnit sig i en tillväxtfas. LäS äVEN: Bubblerooms comeback: över 10 miljoner i vinst 2017 Kan söka efter mtachning i egen bild Men som många företagare förstås är väl medvetna om, gäller det att inte bli bekväm och luta sig tillbaka. Så resonerar åtminstone Bubbleroom, som i dagarna har passat på att släppa en ny och responsiv sajt. - Vi kommer också att införa möjligheten för kunder att söka efter matchande produkter i bilder som kunden själv tar. Vi ser även att maskininlärning generellt blir allt viktigare för att kunna göra kundupplevelsen bättre. Det är inte bara vi som jobbar med artificiell intelligens inom modebranschen just nu, säger Ville Kangasmuukko i ett pressmeddelande. Han menar att satsningarna är nödvändiga för att hålla sig i framkant i den ständigt föränderliga modehandeln. - Det är på det hela taget en extremt konkurrensutsatt bransch. I synnerhet när det gäller den målgrupp som vi riktar oss till, det vill säga kvinnor mellan 18 och 45 år, berättar han. Kundens bild ger bättre konvertering Precis som flera andra modeföretag har Bubbleroom märkt av att det finns stora möjligheter i att ha en kraftfull närvaro på sociala medier. I dag har företaget till exempel nära 160 000 följare på Instagram, och Bubbleroom var tidigt ute med den - åtminstone i Sverige - nya shoppingkanalen Instagram Shopping. LäS äVEN: E-handlarna hyllar Instagram Shoppings intåg i Sverige Det är också möjligt för Bubblerooms kunder att handla direkt från foton på Bubblerooms produkter som andra kunder har publicerat i företagets flöde, ett upplägg som har visat sig vara populärt. - Alla produkter som har en användargenererad bild konverterar två och en halv gånger mer än traditionella produktbilder med en modell i en studiosituation. Bilderna har ersatt det som tidigare var kundkommentarer. Det har varit väldigt lyckat, säger Ville Kangasmuukko.

E-handlare sålde godis för 18,7 miljoner - på ett kvartal

$
0
0

Företaget Net Trading Group, som bland annat bedriver sin versamhet genom e-handelssajten Maxgodis.se och den finska motsvarigheten Maxikarrki.fi, har lagt ett framgångsrikt kvartal till handlingarna. "Finland har börjat bidra rejält" Under det första tre månaderna 2018 omsatte bolaget nära 18,7 miljoner kronor, vilket kan jämföras med knappt 6 miljoner kronor under samma period förra året. Det motsvarar en omsättningsökning på nära 237 procent. Enligt NTG är det särskilt den finska verksamheten som ligger bakom den starka försäljningsökningen. - Finland har börjat bidra rejält och därför lägger vi extra resurser för att boosta tillväxten ytterligare för att kunna ta en ledarroll på den finska marknaden, säger Morten Hansson i ett pressmeddelande. LäS äVEN: Stort sug efter godis på nätet I mars månad slog NTG dessutom försäljningsrekord med 7,3 miljoner i omsättning, något som för övrigt följdes upp i april med ett nytt månadsrekord på över 8 miljoner kronor. Under året har NTG dessutom infört möjligheten att betala med faktura, vilket man tror kommer att "påverka försäljningen positivt". Nära en miljon minus Samtidigt har dock NTG:s resultat utvecklats i motsatt riktning. Rörelseresultatet för kvartalet landade på minus 920 000 kronor, vilket kan jämföras med resultatet på plus 105 000 kronor för samma månader förra året. Enligt företagets vd är utvecklingen dock enligt planen, och bolaget räknar med att hamna på plus för helåret 2018. - Första kvartalet visar en förlust som också är enligt våra prognoser. Orsaken till detta är att vår verksamhet på åland som riktar sig till den finska marknaden inte kommer att vara kassaflödespositiv förrän slutet av 2018, fortsätter Morten Hnasson. Norsk godisskatt fortsatt succé När året inleddes införde Norge en höjd skatt på socker, som kom att ge en positiv effekt hos Maxgodis. För konsumenterna i landet blev det helt enkelt betydligt mer fördelaktigt att handla från det svenska företaget när priserna höjdes i Norge. LäS äVEN: Norsk sockerskatt blev succé för svenskt e-handelsföretag Nu konstaterar NTG att den fördelaktiga situationen i grannlandet ser ut att hålla i sig. - Den norska regeringen meddelade i sin reviderade budget att de inte ändrar på den nyligen förhöjda sockeravgiften som infördes 1 januari 2018.

Axfoods VD ny ordförande - ska leda matbranschen framåt

$
0
0

För ett par veckor sedan stod det klart att Anders Svensson, vd för Ica Sverige, skulle ta över ordförandeposten i Svensk Handels styrelse. Därmed lämnar han uppdraget som ordförande för branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel. "Branschens gemensamma kraft" Nu står det klart att den posten kommer att efterträdas av branschkollegan Klas Balkow, som är vd för Axfood. Svensk Dagligvaruhandels styrelse kommer under morgondagen att samlas för att hålla stämma och styrelsemöte. I samband med det kommer Klas Balkow att utses till ny styrelseordförande, och av allt att döma ser han fram emot sitt nya uppdrag. - Branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel är en viktig aktör genom att vara branschens gemensamma kraft och röst i för oss viktiga samhälls- och näringspolitiska frågor. Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med styrelsen och kansliet med vd Karin Brynell i spetsen, säger Klas Balkow i ett pressmeddelande. Spännande tid med bredare alternativ I en intervju som Ehandel.se nyligen gjorde med Klas Balkow, berättade Axfoods vd att han tycker att dagligvaruhandeln just nu befinner sig i en mycket spännande tid. - Vi har haft en period där jag som kund ofta har valt att handla i den butik eller de butiker som ligger nära mig. Nu får ju många ett bredare alternativ och det är klart att det skapar nya möjligheter. Axfood har en marknadsandel på 20 procent och vi tycker förstås att det här är väldigt spännande, sade han då. LäS äVEN: Klas Balkow avslöjar Axfoods e-handelsplan I samband med att Klas Balkow intar sitt nya styrelseuppdrag väljs även Lidl Sveriges nya vd Johan Augustsson in i styrelsen.

Hobbex stänger alla butiker och blir renodlad e-handlare

$
0
0

Nyligen kunde vi rapportera att butikskedjan Hobbex backat med 50 miljoner kronor i sitt senaste bokslut. Samtidigt avslöjades det att två butiker hade stängts ner och ytterligare en var tydligen på väg att läggas ner. E-handeln skulle samtidigt flyttas till moderbolaget och nu får vi förklaringen till detta. LäS äVEN: Hobbex backar 50 miljoner och e-handeln flyttas Nu rapporterar tidningen Market att det är slut på fysisk handel för Hobbex del. Kedjan kommer efter de finansiella svårigheterna att stänga ner alla sina fysiska butiker som i dagsläget räknas till 14 stycken, exklusive företagets lagershop i Borås. I samband med nedstängningen kommer företaget att byta vd och Hobbex delägare Johan Gustavsson förklarar bland annat förlusten med felaktiga interna beslut. - Det handlar om misstag vi gjort internt kombinerat med det förändringstryck vi ser i handeln i dag. Det finns ingen anledning att skylla på vädret eller något annat, säger Johan Gustavsson till Market. "Butikskonceptet fungerar inte" Vi har tidigare kunnat berätta att Hobbex straffats hårt av hamnkonflikten i Göteborg, men det verkar alltså även som att andra saker också gått snett internt i bolaget. LäS äVEN: En månads försäljning i sjön efter hamnkonflikten Nu blickar man dock framåt samtidigt som man letar efter en ny vd "som kan e-handel". Hobbex primära fokus framöver kommer helt enkelt att vara näthandeln. Företaget startades som ett postorderföretag så det är lite som att återgå till företagets hjärta. - Det nuvarande butikskonceptet fungerar inte för den här typen av försäljning. Det kan vi se på siffrorna, säger Johan Gustavsson. Omvandlingen till en renodlad e-handel ska ske snabbt, berättar Johan Gustavsson för Market, och även om de fysiska butikerna ska avvecklas så fort som möjligt så ska fysisk detaljhandel inte uteslutas i framtiden.

Då räknar PostNord med att "Kinaavgiften" försvinner

$
0
0

I veckan lät PostNord meddela att en ny plattform kommer att göra det möjligt för Wish och andra marknadsplatser utanför EU att ta ut moms i samband med att kunden lägger sin beställning. Därmed skulle PostNords omdiskuterade administrationsavgift på 75 kronor per paket försvinna, åtminstone i de fall då säljaren är anknuten till den nya plattformen. LäS äVEN: Kinaavgiften på väg bort - ny teknisk lösning på plats Måste hitta "kommersiell lösning" Men även om PostNord och Wish ska vara överens om att införa den nya lösningen - som alltså också kommer att öppnas för andra säljare - återstår en del arbete innan den nya modellen kan börja gälla. Enligt Thomas Backteman, kommunikationsdirektör på PostNord, handlar det bland annat om att tänka ut hur själva transaktionen ska gå till i detalj framöver. När marknadsplatsen har tagit ut moms från kunden kommer den nämligen att skicka vidare pengarna till PostNord, som fortfarande ska ha uppdraget att betala in den till staten. - Det vi måste göra nu är att hitta en kommersiell lösning, så att vi vet vad alla inblandade ska betala, sade Thomas Backteman till Ehandel.se i veckan. "Uppgörelsen finns där" Nu kommer dock besked om att den nya momshanteringen kommer att vara på plats inom kort. I en intervju i TV4:s Nyhetsmorgon intygar PostNords terminalchef Peter Hesslin att projektet i stort sett är i hamn. - Vi har ett par lösa trådar som vi håller på att sy ihop, men en uppgörelse finns där, säger han. Enligt Hesslin kommer det nya e-handelsupplägget att införas i "nutid", vilket i det här fallet verkar motsvara ett par veckor. - Jag skulle tro att det blir innan midsommar.

Betalbolaget mot börsen - värdering uppemot 90 miljarder

$
0
0

Det globala betalbolaget Adyen, med bas i Nederländerna, erbjuder betallösningar för många e-handlare världen över. Företaget grundades 2006 och omsätter numera nära 220 miljoner euro, eller nära 2,2 miljarder kronor. Betalbolaget hanterar dock e-handelsbetalningar för över 1 biljon kronor. LäS äVEN: Rekord för betalbolaget - slog en miljard dollar Nu känner företaget sig redo att gå in på börsen och värderingen vid noteringen väntas landa på runt 6-9 miljarder euro, eller runt 60-90 miljarder kronor, rapporterar bland annat TechCrunch. Femton procent av företagets aktier kommer att bjudas ut vid börsnoteringen som ska ta plats på Euronext Amsterdam. En exakt tid för noteringen verkar inte finnas men det ryktas om slutet av juni. - Detta erbjudande ger oss frihet att fortsätta bygga bolaget och samtidigt erbjuda våra aktieägare en väg till likviditet. Adyen kommer att förbli ett företag som drivs av en långsiktig vision och strategi, säger företagets vd och medgrundare Pieter van der Does i ett uttalande.

Hej kära besökare! Denna datalagring görs på vår sajt

$
0
0

Du har kommit till webbsajten Ehandel.se som drivs av företaget EHANDEL SE AB (organisationsnummer 556861-7517). Mer information om företaget, och vilka vi är som jobbar här, kan du hitta via denna länk. Har du några frågor gällande dina rättigheter enligt den nya dataskyddslagen (också känd som GDPR) så kan du kontakta gdpr@ehandel.se. Vi ska nu berätta hur vi lagrar data om er och vad vi använder den till. Vi driver en nyhetssajt som publicerar nyheter om e-handelsbranschen. Om du besöker Ehandel.se så samlar vi in och lagrar data på fem olika sätt: Cookies/Kakor - mer info om webbkakor(sparas på din dator) Google Analytics - mer info om tjänsten(sparas på det globala företaget Googles servrar) Facebook-pixeln - mer info om tjänsten(sparas på det globala företaget Facebooks servrar) Adforms annonsfunktion - mer info om tjänsten(sparas på det Köpenhamnsbaserade annonsföretaget Adforms servrar) Loggar på egen server - mer info om Glesys(sparas hos det svenska hostingföretaget Glesys i Falkenberg) Cookies:Så kallade cookies används för att erbjuda basfunktionalitet på vår sajt, vilket krävs för att leverera den tjänst som ni bett om genom att besöka sidans olika delar. Kakorna lagras på din egen dator och kan blockeras eller raderas i din webbläsare om så önskas. Google AnalyticsVi använder webbanalysverktyget Google Analytics för att kunna mäta till exempel antalet besökare som vi har. Denna information behövs i arbetet med sajten men också för att kunna berätta för potentiella annonsörer hur många de kan nå genom att annonsera på Ehandel.se. Tjänsten lagrar till exempel vilken webbläsare du använder och vilka sidor du besöker hos oss. Facebook-pixelnVi använder Facebooks så kallade pixel på vår sajt och det gör vi för att kunna nå er besökare i Facebooks sociala nätverk. Tjänsten låter oss rikta budskap till er besökare när ni är på Facebook eller Instagram. Om ni har sett en annons för någon av våra tjänster på Facebook så skedde det med hjälp av den data som Facebooks pixel har samlat in. Adforms annonsfunktionVi använder tjänsten Adform på vår sajt och den används för att kunna visa annonser för er besökare. Tjänsten lagrar data om er för att exempelvis inte visa samma annons flera gångar och för att vi ska kunna se hur många visningar som en annons har. Eftersom vi är en annonsdriven sajt så säljer vi vidare annonsdata men ser då till att köparen följer lagen. Vi gör även vårt bästa för att annonsörer inte ska missbruka vår plattform för olaglig datainsamling. Annonseringen är nödvändig för att vi ska kunna driva vår sajt. Målet med annonseringen är att låta e-handelsleverantörer nå e-handlare med sina tjänster eller budskap. Loggar på egen serverVår egen server, som levererar sidan Ehandel.se till er, står hos det svenska företaget Glesys och där lagras också besöksdata. Denna data behövs för felsökning av servern och den fungerar även som ett komplement till Google Analytics för att se antalet besökare. Vi sparar besöksdata på användarnivå i tre år för att kunna driva vår verksamhet. Vi jämför till exempel ofta besöksdata för en period jämfört med ett eller två år tidigare. Vill du veta vad vi sparar för data om just dig så är det bara att höra av dig till gdpr@ehandel.se så hjälper vi dig med det. Vi kan även hjälpa er med att ta bort personuppgifter som ni eventuellt har delat med oss.

Så många av Amazons säljare slår en miljon dollar om året

$
0
0

Amazon brukar beskrivas som ett hot för svenska e-handlare, men om man sköter sina kort rätt kan e-handelsjätten mycket väl utgöra en möjlighet. Och för en hel del av de e-handlare som håller till på Amazons marknadsplats, går det av allt att döma förhållandevis bra. Samlade in 9,3 miljarder dollar under Q1 Enligt nyhetssajten ReCode säljer nämligen en femtedel av Amazons tredjepartssäljare för över en miljon dollar, det vill säga nära nio miljoner kronor, om året. Samtidigt ska tre procent av säljarna för över tio miljoner dollar. - Det betyder att allt fler handlare håller på att bli säljare inom de större volymerna, konstaterar ReCode. Totalt ska Amazon ha dragit in 9,3 miljarder dollar på sina tredjepartssäljare under årets första kvartal. I den summan ingår bland annat provision och kostnader för lagerhantering. Under samma kvartal landade samma intäktspost på 6,4 miljarder dollar, så det är uppenbart att de externa säljarna är en god affär för e-handelsjätten. 80 procent kombinerar med annat sälj 80 procent av säljarna hos Amazon uppges också sälja sina varor på egna sajter eller andra marknadsplatser. Ebay var länge ett populärt val att sälja varor på. Men enligt ReCodes siffror, som har hämtats från rapporten "The state of the state of the Amazon Marketplace 2018", har andelen som kompletterar sin Amazonförsäljning med att också sälja på Ebay minskat från 65 till 52 procent på ett år.

Apotea samlar alla fraktbolag i en fraktapp

$
0
0

Apotea har gjort sig känt som ett e-handelsföretag som gärna testar nya fraktlösningar och sluter avtal med flera olika transportföretag. Men när kunderna får större valfrihet blir det också svårare att hålla koll på alla alternativ, och nu verkar Apotea ha sett ett behov av att hjälpa sina kunder att hålla kolla på sina leveranser från nätapoteket. Kunden behöver inte hålla koll E-handlaren har nämligen anslutit sig till en app, med namnet Mina Paket. Kunder som laddar ner den får tillgång till information om alla sina Apotea-leveranser, oavsett vilket företag som står för transporten. Kunderna behöver därmed inte längre hålla koll på vem som är transportör. - Vi strävar hela tiden efter att göra det smidigare för kunderna att handla hos oss. Med Mina Paket får de all information om leveransen samlad på ett ställe. Vi hoppas att det ska förbättra köpupplevelsen ytterligare, säger Pär Svärdson, vd för Apotea, i ett pressmeddelande. LäS äVEN: Pär Svärdson: Fraktalternativ är en stor del av framgången Hittills har Apoteas kunder varit hänvisade till transportföretagens egna appar och spårningssidor för att kunna följa sina leveranser, men nu kommer alltså all information att istället finnas tillgänglig i den nya appen. "Mycket relevant för dagens e-handel" Appen Mina Paket, som har utvecklats av systemleverantören Unifaun, samlar information från alla transportbolag som Apotea samarbetar med. - Att Apotea väljer att samarbeta med oss och appen Mina Paket bekräftar det vi tror om appens funktion på marknaden, att den är mycket relevant för dagens e-handel och fyller ett behov som både konsumenter och e-handlare efterfrågar, säger Axel Lindgren, ansvarig för Mina Paket på Unifaun. Appen Mina Paket går att ladda hem via både App Store och Google Play.

Familj i chock efter inspelning av Amazons röstassistent

$
0
0

I en tid där VR och AI brukar lyftas fram som de hetaste trenderna för framtidens e-handel, har det legat nära till hands att också prata om röstbeställningar. Google och Amazon har tävlat med varandra i att visa upp alla finesser med företagens respektive röstassistenter, och flera e-handlare har sett stora möjligheter i att låta kunderna beställa med rösten. LäS äVEN: Skoköp och vägbeskrivning när Googles assistent visades upp Men att ha en digital assistent i hemmet är inte helt problemfritt, vilket en familj i den amerikanska delstaten Oregon nyligen fick erfara. Deras Amazon-assistent Alexa hade nämligen spelat in familjens privata konversation, utan att familjen var medveten om det. Och inte nog med det - Alexa skickade också vidare konversationen till en av familjemedlemmarnas arbetsgivare. Sattes igång av TV-reklam Händelsen har återgetts av bland andra Reuters, som skriver att Alexas inspelningsfunktion kan aktiveras om man säger "Alexa" eller något annat aktiveringsord, som användaren själv kan välja. Problemet är bara att det räcker att Alexa uppfattar det som att ordet har sagts för att den ska kopplas igång. Assistenten kan också triggas om ordet Alexa nämns i till exempel en TV-reklam som hörs i rummet. Det är det som ska ha hänt i det här fallet, enligt Reuters. På något sätt ska Alexa också ha uppfattat konversationen i rummet som att avsändaren bad assistenten att skicka iväg inspelningen som ett meddelande. Då ska Alexa ha frågat "till vem?" och sedan uppfattat det pågående samtalet som att en mottagare uppgavs. Allt enligt Amazon, vars kommentarer återges av Reuters. Amazon ska också ha sagt att företaget överväger olika möjligheter för att förhindra att liknande saker händer igen. "Ett totalt intrång" Den aktuella konversationen, som alltså skickades iväg till familjemedlemmens arbetsgivare, ska ha handlat om något så oskyldigt som golv. Men enligt en av de drabbade, en kvinna som Reuters kallar "Danielle", var händelsen ändå omskakande. - Jag kände mig invaderad. En totalt intrång i vårt privatliv. Jag sade genast att jag kopplar aldrig in Alexa igen, jag kan inte lita på den, sade hon enligt Reuters.

Löwengrips VD berättar allt om intåget på Amazon

$
0
0

Pingis Hadenius, vd för skönhetsföretaget Löwengrip, har tillsammans med sin affärspartner Isabella Löwengrip grundat, drivit och investerat i ett antal e-handelsföretag under de senaste åren. I dag är duon utöver Löwengrip involverad i e-handelsföretag som StyleIn och Flattered, men också i andra typer av företag, som till exempel Nordic Tech House. På senare tid har särskilt Löwengrip och Nordic Tech House arbetat nära varandra för att få igång skönhetsföretagets försäljning på Amazon. I samband med Emeet Finland, som gick av stapeln i förra veckan, träffade vi Pingis Hadenius och Nordic Tech House grundare Linus Kaasik för att få reda på mer om Amazonprojektet. - För att kunna anamma den transformering som sker på retailmarknaden så behöver du ligga i rätt plattformar, så att du snabbt och enkelt kan finnas på Amazon och andra marknadsplatser som kommer, säger Linus Kaasik. Mer att önska från Amazons teknik För bara ett par dagar sedan började Löwengrips produkter att säljas hos Amazon i Storbritannien, och finns numera också tillgängliga på Amazons tyska sajt. Inom kort är planen att Spanien och USA ska läggas till gruppen av länder där Löwengrip säljs hos Amazon. För att det hela ska fungera så smidigt som möjligt har Nordic Tech House flyttat Löwengrip till en ny plattform. Genom att alla delar av verksamheten samlas i ett och samma system är planen att det ska bli lättare att kombinera den egna e-handeln med försäljningen på Amazon. Men att få integrationen på plats har enligt Linus Kaasik inte varit så enkelt som man kanske förväntar sig när man jobbar med ett bolag av Amazons storlek. - Det har varit en så pass komplicerad process att onboarda för de olika länderna, eftersom Amazon inte har de tekniska förutsättningarna. Men då har vi lokaliserat en plattform som kommer att kunna göra det jobbet betydligt enklare, säger han. "Bygger på personliga relationer" På sikt är planen att fler av Hadenius och Löwengrips e-handelsföretag ska säljas på Amazon i utvalda länder. Att man har valt just den strategin beror på den amerikanska jättens omtalade talang för att hantera e-handelslogistik. - Så länge vi inte är bättre än Amazon på logistik så är det bättre att finnas hos dem. De är så stora och aggressiva, och med tanke på att logistik är väldigt svårt så är det bättre att samarbeta med dem utanför Sverige, säger Pingis Hadenius. Enligt Löwengrips vd har planen hela tiden varit att få Amazon att bli återförsäljare av företagets produkter, vilket enligt henne kräver en hel del nätverkande. - Jag jobbar framför allt med relationerna med Amazon, men då handlar ju det om att jobba med att bli vendor hos dem så att de köper in varorna. Att bara använda deras marketplace seller-plattform, då ska du ju sköta logistiken själv. Det är inte intressant för vår del i alla fall, säger hon, och fortsätter: - Det är inte alls så mallat och enkelt som man tror. Precis som med vilken kund som helst, om man till exempel tänker sig att vi ska gå till Ica i dag, så bygger det på de personliga relationerna. Du får inte det serverat. Har huvudrollen i e-handelsserie Läsare av Ehandel.se känner förmodligen igen Pingis Hadenius som en av huvudpersonerna i serien Ehandelsstylisterna, som har rullat på sajten nu under våren. Tillsammans med kollegan Simon Sjögren har hon avhandlat ett antal viktiga ämnen inom e-handel - och dessutom tagit sig an dem med en humoristisk touch. Det sista avsnittet i serien, åtminstone för den här säsongen, publiceras på Ehandel.se den 8 juni. Har det varit en utmaning att kombinera ganska tunga ämnen med en lättsam approach? - Nej, det kommer rätt naturligt. Vi har det ju så här på kontoret ändå. Jag är nog uppvuxen i humor och det är även Simon så det var väl bara lyckosamt att vi blev kollegor. Vi har ganska tuffa jobb, om man säger så - att vara vd är ju inte alltid så lätt och roligt och man har mycket ansvar, och Simon är operativ chef i Löwengrip Invest - och då är det här ett ganska skönt sätt att få pusta ut. SE äVEN: Ehandelsstylisterna: "Hjälp, jag ska börja med influencer marketing"

Google slutar markera sidor som säkra och hänglåset ska bort

$
0
0

Ehandel.se kunde under förra året avslöja att flera e-handlare hade blivit tagna med byxorna nere när Googles webbläsare började markera sidor med orden “Inte säker”. LäS äVEN: Varning: Din e-handel kan nu vara "Inte säker" Sajter som samlade in personuppgifter utan att använda en krypterad uppkoppling via HTTPS fick se sin webbadress markeras som Inte säker. En markering som förstås är extra dålig för e-handlare som vill skapa en så trygg sida som möjligt för potentiella kunder. Till en början verkar det främst ha gällt sidor som hade en login-ruta, eller ett formulär, på sajten, men idag markerar Googles webbläsare Chrome allt fler sidor utan HTTPS som Inte säker. Och i juli kommer det att börja gälla alla sidor utan HTTPS, oavsett om de samlar in uppgifter eller ej. I oktober kommer även texten Inte säker att bli röd på alla icke HTTPS-sajter när de försöker samla in data. En varningstriangel kommer att poppa upp och prefixet blir alltså rött när någon försöker skriva in information på en sajt som saknar HTTPS. Hänglåset kommer att försvinna Häromdagen meddelade Google nästa nyhet gällande Säker/Inte säker. I dag är det ju så att sidor som använder HTTPS belönas med ett grönt hänglås och prefixet Säker. Detta adress-prefix ska dock försvinna, berättar Google. Sökjätten ser HTTPS som den nya standarden och därmed kommer markeringen “Säker” att försvinna. - Användare bör kunna förvänta sig att webben är säker som standard, och de kommer att varnas när det finns ett problem. Eftersom vi snart börjar markera alla HTTP-sidor som "Inte säker", kommer vi att ta bort Chromes positiva säkerhetsindikatorer så att det omarkerade standard-läget är det säkra läget, skriver Emily Schechter, produktchef Chrome Security. Hänglåset stannar dock kvar en stund men blir grått samtidigt som “Säker” tas bort. ändringen börjar införas på bred front i september i år. Till slut ska dock hänglåset också tas bort och säkra sidor kommer då inte att ha någon som helst markering i Google Chrome. LäS äVEN: Gratistjänsten blir ännu bättre - vilda certifikat rullas ut i januari

Avgjort: Här är några av Nordens bästa e-handlare

$
0
0

Häromdagen kunde vi berätta att flertalet e-handlare hade prisats under galan Retail Awards, som gick av stapeln i måndags kväll. LäS äVEN: E-handlarna tog hem festen på gala för handelns toppar Men det är förstås inte bara de svenska e-handlarna som har gjort bra ifrån sig under det senaste året. Och i går var det danskarnas tur att ta emot priser på branschorganisationen FDIH:s gala, som går under namnet E-handelsprisen. Matbutik tog hem två toppriser Nätmataktören Nemlig.com tog hem "Guldprisen", som delas ut till den e-handel som en jury anser har gjort det allra bästa jobbet under året som gått. Det innebar att kvällen blev en riktig fullträff för Nemlig, som också tog hem priset årets bästa B2C-verksamhet i klassen för företag som har en omsättning på över 50 miljoner danska kronor. årets nya e-handel gick till uppstickaren Too Good To Go, som har som affärsidé att minska matsvinnet. Samtidigt fick Daniel Johannesen och e-handeln Watery.dk priset "året E-ner", som är ett specialpris som delas ut till ett företag som på något sätt har gjort ett extra avtryck i branschen. Vuxenbutik prisades för export Vuxenbutiken Sinful var nominerad till priset Bästa exportcase, och under gårdagen stod det klart att företaget höll för trycket och därmed fick ta med sig priset hem. Priset för bästa prenumerationslösning gick till Barberklingen. LäS äVEN: Internationell succé för vuxenbutik - kan få exportpris På FDIH:s sajt delges mer information om priserna och vinnarna.
Viewing all 22353 articles
Browse latest View live