Quantcast
Channel: Ehandel.se
Viewing all 22368 articles
Browse latest View live

Rocket Internet stänger ny fond med 420 miljoner dollar

$
0
0

Tyska Rocket Internet, som ägs till 14,2 procent av det svenska investmentbolaget Kinnevik, ligger bland annat bakom e-handelsbolag som Zalando, Delivery Hero och HelloFresh. Nu har man stängt finansieringsrundan till sin nya fond Rocket Internet Capital Partners. Enligt ett pressmeddelande uppgår investeringsåtagandena till totalt 420 miljoner dollar, motsvarade cirka 3,6 miljarder kronor, där Rocket Internet själv bidrar med cirka 50 miljoner dollar. Europas största Internetfond Investeringshorisonten för fonden är minst nio år och dess storlek gör den till Europas största internetfokuserade fond och en av de största europeiska fonderna inriktade på startup- och tillväxtföretag. Tanken är att den nya fonden ska kunna investera parallellt med Rocket Internet såvida investeringarna inte anses vara strategiska för Rocket Internet. Fonden kommer inte heller att delta i såddinvesteringar i Rocket Internet-grundade företag.

Nytt samarbete ger nordiska nätbutiker en väg in i Kina

$
0
0

PostNord Danmark samarbetar sedan tidigare med China Post i ett försök att hjälpa danska e-handlare att sälja sina produkter i Kina via e-handelssajten Ule.com. Nu slår man ännu ett slag för e-handelsföretag som vill komma in på den kinesiska marknaden. Ett nytt avtal med Alibaba Group ger nämligen PostNord rätt att etablera en nordisk plattform på shoppingportalen Tmall Global. – I Kina finns det cirka 350 miljoner konsumenter som handlar på nätet och Alibaba Group är den största aktören inom e-handel. Därför är vi mycket glada för detta samarbete, som gör det möjligt för oss att hjälpa danska och nordiska verksamheter att sälja sina varor i Kina, samtidigt som vi kan sköta frakten, säger Peter Kjær Jensen, PostNords chef för affärsområde eCommerce & Logistics. Hundratals miljoner konsumenter Den nordiska plattformen vänder sig särskilt till företag som ännu inte har etablerat sig i Kina eller som vill bredda målgruppen för sin näthandel till att även omfatta kinesiska konsumenter. För Alibaba är samarbetet ett sätt att kunna erbjuda sina kunder nordiska produkter som har ett gott anseende i Kina. – Danska och nordiska varumärken kommer nu exponeras för de mer än hundra miljoner kinesiska konsumenter som besöker vår plattform och söker efter unika, internationella produkter. Vi ser samarbetet med PostNord som ett centralt partnerskap i Europa som ger kinesiska konsumenter tillgång till produkter av hög kvalitet, säger Amee Chande, landschef för UK/Irland och Norden hos Alibaba Group. Vi har kontaktat PostNord för ytterligare information om samarbetet med Alibaba och hur det kommer att se ut.

Verdane lägger 50 miljoner kronor på e-handelsbolag

$
0
0

Verdane Capital fortsätter att investera i e-handelsbolag och återigen står Aggregate Media som säljare. Sedan 2006 har Verdane köpt fem portföljer med andelar i totalt 44 bolag från Aggregate Media där det senaste köpet skedde våren 2014. Nu är det alltså dags igen och enligt uppgifter från Di Digital ska affären vara värd cirka 50 miljoner kronor. Verdanes ägarandel uppgår till cirka 11 procent efter affären men tanken är att andelen ska växa genom nyemissioner. – Vi ser fram emot att göra följdinvesteringar på drygt 100 miljoner kronor i dessa bolag. Vi vill äga cirka 25-40 procent av våra bolag över tid, säger Henrik Aspén. säger Henrik Aspén, partner på Verdane till Di Digital. Nordenlansering för digital begravningsbyrå Bland bolagen återfinns Schoolido, en digital skola för högstadiet, Ecoride som tillverkar elcyklar och rabattsajten Smart Senior samt resesajten Allinc och Collector, betalleverantören som nyligen lanserade en helhetslösning för betalningar på nätet i hela Norden. Utöver dessa finns även leksaksbutiken Stor&Liten som återuppstod på nätet 2011 samt Funera, en begravningsbyrå på nätet som lanserades 2013 och som nu står inför en Nordenlansering, samt – Idag domineras marknaden av Fonus, med cirka en tredjedel av omsättningen i Sverige. På många orter kan man tala om ett lokalt monopol. Funera kan erbjuda en likvärdig tjänst till ett pris som är en tredjedel lägre, säger Björn Beckman, som blir investeringsansvarig för Funera.

Skånska Byggvaror öppnar fem nya butiker 2016

$
0
0

Skånska Byggvaror, som numera ägs av Byggmax, ligger då inte i vinteride. I slutet av 2015 fortsatte man sin nordiska expansion genom att köpa upp Pavillon, en återförsäljare av uterum och växthus i Danmark. I år är det dags att bygga vidare på sin omnikalsatsning. Redan i höstas flaggade byggjätten för att man skulle öppna tre nya butiker under första halvåret 2016, men det blir fler än så. Nu meddelar Skånska Byggvaror att man utökar med fem butiker under året. – I butikerna möter vi nya kundgrupper och stärker vår synlighet i Sverige. Kunderna kan känna och klämma på uterum, växthus, fönster och dörrar. Butikerna är en viktig satsning som gör det ännu enklare för kunderna att få tillgång till vårt sortiment, säger Anders Johansson Eickhoff, VD Skånska Byggvaror. Fortsatt samarbete med Plantagen De första tre butikerna som slår upp portarna ligger i Malmö, örebro och Uppsala varefter två butiker kommer att öppnas i Värmdö och Falun. Det innebär att Skånska Byggvaror med butiken i Helsingborg kommer att ha elva butiker, varav två i Norge under varumärket Grönt Fokus. Precis som tidigare byggs butikerna upp inne i befintliga Plantagen-butiker och är drygt 600 kvadratmeter stora. – Shop in Shop-lösningen hos Plantagen är en drömlösning för oss. Vi får omgående tillgång till hem-intresserade kunder som naturligt kommer i kontakt med inspirerande produkter och våra kunniga medarbetare, säger Beiron Palm, chef affärsutveckling Skånska Byggvaror.

Partykungen får två nya delägare efter rekordår

$
0
0

Nätbutiken Partykungen fortsätter att avancera efter rekordåret 2015 då man omsatte 73 miljoner kronor, fram till den sista augusti. En tillväxt med 80 procent jämfört med året innan. 5 miljoner i vinst Enligt bokslutet för det brutna räkenskapsåret, sept 2014 till augusti 2015, hade företaget ett rörelseresultat på 8,7 miljoner kronor och årets resultat blev som vi berättat tidigare 5,1 miljoner kronor. - Under året har mycket arbete spenderats på utveckling av en helt ny hemsida. Den nya hemsidan kommer säkerställa att bolaget kan fortsätta hålla sig i framkant med ny teknik och nya standarder på webben, ge en helt annan möjlighet för mobil och tablet-anpassat innehåll samt möjligheten till att hantera flera språk och valutor i samma system, skriver Jeff Jansson, delägare, och Joel Svensson, grundare, i årsredovisningen. Den nya hemsidan lanserades i samband med Swish för e-handel som vi raporterat en hel del om. Nordisk expansion 2016 Partykungen planerar även att nästan fyrdubbla lagret inför en nordisk expansion, där Norge är först ut. - Under 2016 kommer bolaget även att flytta till nya förhyrda lokaler på Ersbo industriområde i Gävle, uppförda specifikt för bolagets ändamål och verksamhet. Verksamheten expanderar då från nuvarande 1500 kvm till 5750 kvm. Bolaget innehar det registrerade varumärket "Partyking" med tillhörande domäner i Norge, Finland och Danmark som en förberedelse för en internationell expansion, går det att läsa i rapporten. Värdering på 40 miljoner Vi kan även se att antalet aktier ökat. Joel Svensson och Jeff Jansson är majoritetsägare i Partykungen, eller G9 Media som bolaget bakom heter. Det har dock skett en nyemission där syftet är att knyta nyckelpersoner närmare bolaget. - Vi har gett två nyckelpersoner möjlighet att investera i bolaget och valde att göra detta via en nyemission. Ett sätt att knyta viktiga personer närmare företaget, säger Jeff Jansson, delägare på Partykungen. Hur mycket pengar tar ni in? - Emissionen låg på 784 320 kronor och pengarna är inte avsedda för något specifikt utan går in som arbetskapital, fokus i affären var att låta de två personer som visat intresse få investera och få dem mer involverade i bolagets resa. Jag och Joel har kvar våra innehav som tidigare, säger Jeff Jansson. De som nu gått in i bolaget är Partykungens lagerchef, Stefan Renöfält, och inköpsansvarige Karl Söderström. Nyemissionen värderar Partykungen till 40 miljoner kronor och ska enligt Jeff Jansson vara baserat på föregående bokslut. Att belöna sina anställda och knyta folk närmare verksamheten är inget nytt grepp för företaget. I slutet av 2015 gav Partykungen alla sina fast anställda en extra månadslön för ett bra arbete under året. Bilder på det nya lagret:

Memnon Networks försvinner när nya Unifaun tar plats

$
0
0

Sedan Unifaun och Memnon Networks gick samman våren 2014, med målet att bilda en ledande leverantörer av transportadministrativa system i norra Europa, har man bland annat hunnit med att bilda två nya dotterbolag. Ett i Polen och ett i Norge. I våras var planen att Unifaun och Memnon Networks skulle existera som separata bolag och varumärken på den svenska och finska marknaden, men nu har man valt att revidera planen något. – För att fortsätta vår expansionsresa och bli ännu tydligare på marknaden väljer vi nu att smälta samman vår verksamhet än mer och tillsamman bilda det nya Unifaun. Det innebär bland annat att vi från och med nu endast kommer att synas under ett varumärke – Unifaun, säger Martin Randel, VD Unifaun. Fräschar upp plattformarna Man har även passat på att uppdatera sitt gemensamma namn med en ny logotyp och ny grafisk profil. Dessutom slår man nu ihop sina webbsidor till Unifaun.com för att göra det lättare för kunder och partners att ta del av utbud av tjänster. – Vi kommer även fortsättningsvis att ha två olika transportörsneutrala lösningar på den svenska marknaden; Unifaun Web-TA och Unifaun Online. Där den första relanserades som en ny fräsch plattform under hösten 2015 och där Unifaun Online får samma uppfräschning i slutet av januari 2016, säger Martin Randel.

Värnamo city ska räddas med gemensam e-handel

$
0
0

Butiker runt om i landet har på senare år fått känna av nätets köpkraft. Men istället för att sitta still i båten väljer nu ett antal butiker i Värnamo att öppna en gemensam e-handelsportal, rapporterar Sveriges Radio. Tanken är att nätbutiken ska vara ett komplement till butikerna i centrum och alla som vill får vara med. – Jag tror faktiskt vi är ganska unika när vi erbjuder den här möjligheten till handeln i Värnamo, säger, Anders Wallin, vd och centrumledare på Värnamo city. "Lönsamheten sjunker som en gråsten" Många av stadens handlare är positiva till satsningen och modebutiken Trend House tog klivet ut på nätet redan i oktober på egen hand. Man har inte märkt av någon nedgång besökarantal i butiken sedan lanseringen, däremot har man fått flera nya kunder över hela Sverige. Samtidigt säger Bengt Jonsson, som driver en fotobutik i Värnamo, att det idag är livsviktigt för butikerna att finnas på nätet. – Lönsamheten sjunker som en gråsten för detaljhandeln. Våra barn och barnbarn har andra köpvanor. Vi måste finnas på nätet, säger Bengt Jonsson.

E-handelsparken lanserar stor Popup-butik för e-handlare

$
0
0

Det händer en hel del i Helsingborg just nu där Ehandel.se har sitt huvudkontor. Vi kommer hålla e-handelskonferensen Emeet här den 7:e april, något ni förstås inte får missa. Utöver det har vi fått se staden bli centrum för ett större pilottest av paketautomater. Vår grundare Dan Nilsson har varit med och dragit igång e-handelsparken E-commerce Park of Sweden, ett kontorshotell med lager för e-handlare. Parken, Staden och Cityföreningen Nu meddelar e-handelsparken att de kommer öppna en popup-butik tillsammans med staden och cityföreningen. Den som har hand om det hela är Rikard Axelsson som är Inkubatoransvarig på e-handelsparken. Projektet kallas Hbg Pop-up och ska främst samla lokala e-handlare i vad som ser ut att bli en ganska stor tillställning. Vi kontaktade Rikard Axelsson för att få veta mer om denna Hbg Pop-up. När öppnar Hbg Pop-up? - Vi kommer att genomföra HBG Pop-up vid två tillfällen under 2016. Vi planerar att köra fredag till söndag vid tillfällena. Exakt när detta sker är inte bestämt ännu. Vem är ansvarig för det? - Ansvarig för projektet är E-commerce park of Sweden, men vi får mycket god stöttning av Cityföreningen och projektet finansieras delvis av Visionsfonden. Hur stora är lokalerna och hur många e-handlare får plats där? - De lokaler vi diskuterar just nu är cirka 400 kvm och ligger väldigt centralt. Vi planerar att runt 30 e-handlare är lagom för att kunna exponera sitt varumärke och sina produkter på ett bra sätt. Vid det andra tillfället hoppas vi ha fått in mycket feedback och input så om det blir samma lokal vet jag inte ännu. Vi kollar även på andra event som händer i staden och om man skulle ordna en lokal i närheten av dessa för att ta del av folkströmmen. Vilka e-handlare kommer vara med och hur ansöker man om en plats? - Vi vill att lokala e-handlare ska vara med och vi hoppas att det kommer vara allt från de som omsätter 50 tusen till de allra största. Detta är ett projekt som vi kommer lära oss mycket av och vem vet vart vi landar efter dessa två event. Vi har börjat ta in intresseanmälningar och är man sugen på att veta mer, mailar man mig. Får vi in många ansökningar och intresseanmälningar så är en större lokal inte otänkbart, vi gör ju detta trots allt för e-handlarna. Vi tackar Rikard Axelsson för svaren och kommer hålla utkik efter denna Hbg Pop-up framöver. Det är inte omöjligt att vi gör ett reportage ifrån popup-butiken under 2016.

Nu kan skrivaren själv beställa bläck på Amazon

$
0
0

I april 2015 lanserade Amazon sin tjänst Amazon Dash. Små knappar som kan placeras lite varstans i hemmet och sedan användas för att lägga beställningar på förbrukningsvaror med ett enda klick via Amazons marknadsplats. Men tanken med satsningen har inte främst varit att fylla våra hem med plastknappar, Amazon har haft större planer än så. Tanken är att hårdvarutillverkare ska integrera tekniken bakom Dash i exempelvis kaffemaskiner, skrivare, tvättmaskiner och andra hushållsapparater. En funktion som nu rullas ut i en rad olika maskiner. I veckan har e-handelsjätten nämligen gjort verklighet av en "påfyllningstjänst" vid namn Amazon Dash Replenishment Service, DRS. Enligt USA Today är Brother, som bland annat tillverkar skrivare, en av de första att använda sig av och integrera tekniken i sina produkter. Från storföretag till hobbyister Den japanska tillverkaren har tagit fram 45 skrivarmodeller som är kompatibla med DRS och som med hjälp av sensorer automatisk kan känna av när tonern är på väg att ta slut och automatiskt beställa nytt bläck från Amazon, om användaren valt att använda sig av tjänsten vill säg. General Electric är en annan jätte som valt att hoppa på tåget tidigt och i slutet av månaden ska man lansera ett antal tvättmaskiner som automatiskt kan beställa tvättmedel på egen hand. även Whirlpool, en av världens största tillverkare av vitvaror, är på gång med liknande lösningar. Men det är inte bara tanken att stora tillverkare ska använda sig av och integrera Amazons nya påfyllningstjänst i sina apparater. På Amazons hemsida kan man läsa att e-handelsjätten vill samarbeta med tillverkare av alla storlekar, från storföretag till hobbytillverkare Det verkar dock krävas att man är ansluten till Fulfillment by Amazon som tar hand om de automatiska beställningarna som trillar in.

Borås får äntligen sin YH-utbildning inom e-handel

$
0
0

Under förra året nekades Borås ett antal YH-utbildningar, varav en inom e-handel. I år har man dock fått revansch. I förra veckan stod det klart att IHM Business School kommer att starta en utbildning i digital marknadsföring i februari, och nu har man landat ytterligare en utbildning. Denna veckan meddelade nämligen YH-myndigheten att den tvååriga utbildningen Digital Business Developer kommer till Borås, tillsammans med två andra utbildningar inom teko-området. – Det är fantastiskt roligt. Det betyder att man kan säkra kompetens till e-handelsföretagen och ökar möjligheten att nya företag startas. Det är viktigt för regionen, säger Hanna Moisander, verksamhetsansvarig för E-handelsstaden Borås. Tredje gången gillt Men det har inte varit enkelt att få utbildningen till staden. Yrkeshögskolan, E-handelsstaden Borås, kompetensmäklare, Näringslivsenheten i Borås Stad och det lokala näringslivet har arbetat tillsammans och fört kontinuerliga dialoger med YH-myndigheten, branschorganisationer, lokalpolitiker samt Västra Götalandsregionens kompetensplattform. Samtidigt har en en arbetsgrupp bestående av representanter från Ellos Group, H&M, Ateljé Margaretha, NetOnNet, Consortio Fashion Group och Svensk Digital Handel under de senaste tre åren arbetat fram förslag på kompetenser som är nödvändiga att kunna rekrytera för att expandera. – Det är tredje gången gillt, vi har jobbat i tre år på att få till en YH-utbildning. Nu stärks Borås som nav för e-handeln i Sverige, säger Johnny Eriksson, personalchef på Ellos Group och engagerad i Ehandelsstaden Borås.

Rutinerade rävar ska locka ut vitvarukunderna på nätet

$
0
0

Redan i höstas berättade vi om Vitvaruexperten.com, en specialistbutik på nätet för vitvaror och hushållsapparater från alla stora leverantörer. Tanken var att lansera i början av 2016, och nu är det dags. Men även om butiken är ett nytt namn i branschen kan man inte säga detsamma om namnen bakom företaget. Grundare är Mikael Hagman, tidigare VD för Sony i Sverige och senast Sverigechef på Media Markt, tillsammans med Christian Kahlson och Marcus Höglund, med bakgrunder inom bland annat Media Markt, ONOFF och LG. Samtidigt är den finska hemelektronikjätten Verkkokauppa en av huvudägarna i Vitvaruexperten. – Jag och mina medgrundare har under flera år upplevt att det saknas något på den svenska vitvarumarknaden. Någon som erbjuder ett stort urval av leveransmöjligheter och tjänster. Någon som genom sin erfarenhet och expertis gör urvalet lättare för kunden, och samtidigt pressar priserna, säger Mikael Hagman, VD. Lägre priser än i butik Förutom att man kommer att erbjuda personligt anpassade leveranslösningar med installation kommer just expertis och kundservice att vara två av Vitvaruexpertens hjärtefrågor enligt Hagman. Bland annat har butikens certifierade kundrådgivare minst fem års erfarenhet av att jobba med vitvaror – Vitvaror är ett område som de flesta har ganska lite kunskap om. Som kund är man ofta beroende av butikens råd, och den bästa rådgivningen är både professionell och objektiv. Han påpekar också att e-handeln med vitvaror och hushållsapparater hittills varit relativt liten i Sverige, jämfört med exempelvis England och Danmark. – Vissa tycker kanske att e-handel inte känns lika pålitligt som fysisk handel, kanske för att man tvivlar på rådgivningen som erbjuds på nätet. Det är precis det vi vill ändra på. Att handla hos oss ska vara precis lika tryggt som att handla i butik, samtidigt som priserna är lägre och utbudet större, säger Mikael Hagman.

Brist på flexibla arbetstider ligger nätmathandlarna i fatet

$
0
0

MatHem.se går som tåget och förstärkte nyligen sin styrelse med bland andra Erik Mitteregger för att stå bättre rustade för en entré på börsen. Men även om matbutiken ökar dubbelt så mycket som branschen i stort, enligt branschstatistik från Svensk Digital Handel, finns det orosmoln vid horisonten. I en intervju med Arbetsmarknadsnytt menar Tomas Kull, VD för MatHem, att brist på flexibla arbetstider är ett stort bekymmer för alla nätbaserade matkasseföretag. – Vi omfattas av avtal som kraftigt begränsar tiderna som vi får jobba, vilket även påverkar utnyttjandegraden på våra maskiner om vi automatiserar. Om inget händer är risken att vi tvingas flytta ut delar av verksamheten till andra länder, säger Tomas Kull. Lagarna påverkar även maskinerna Mathandeln på nätet är fortfarande en liten del av den totala dagligvaruhandeln men omsatte drygt 4 miljarder kronor under 2015. Lösplocksmarknaden ökade med 46 procent under tredje kvartalet 2015 och tillväxten väntas inte mattas av under den närmaste tiden. MatHem omsätter runt 800 miljoner kronor och har 800 anställda men konkurrensen är tuff och marginalerna små. E-handlaren kör ut varor sju dagar i veckan och snabba och flexibla leveranser är en viktig del för att kunna konkurrera. Samtidigt ska varorna som kunderna beställer på nätet plockas och packas på MatHems lager i Stockholm och Göteborg. Allt fler e-handelslager automatiseras, så även hos MatHem, men även här påverkas man av arbetstidsregleringar. – Vi omfattas av ett avtal som kraftigt begränsar tiderna som vi får jobba, vilket även skulle påverka utnyttjandegraden av våra maskiner om vi automatiserar. Vi vill gärna investera omkring 100 miljoner kronor i maskiner men det blir tufft om maskinerna bara kan gå 10-11 timmar om dygnet, säger Tomas Kull till Arbetsmarknadsnytt. Får inte jobba natt Mathem får in de flesta beställningarna mellan sju och tio på kvällen men då e-handlaren omfattas av butiksavtalet, som innebär att de anställda inte kan schemaläggas mellan klockan 24 och 5 på morgonen, kan personalen inte börja plocka och packa varorna redan samma kväll som ordrarna kommer in. – Om våra anställda kunde börja jobba klockan 23 skulle kunderna få sina leveranser snabbare. Istället måste de vara på jobbet klockan fem på morgonen, vilket många inte föredrar. Jag tror att de flesta hade föredragit att börja klockan 23 och vara hemma strax efter 8 på morgonen, säger Tomas Kull. Nu hoppas att frågan lyfts i den kommande avtalsrörelsen och att det förhandlas fram flexiblare och bättre villkor för branschen. Både för att kunna bli mer effektiva och kapa kostnader, men även så att inte jobben riskerar att lämma landet. – Det behövs jättestora förändringar. Vi behöver ett nytt bra avtal som gör att vi kan konkurrera på riktigt, säger Tomas Kull.

Nätet fixar reservdelarna när du sitter i skiten

$
0
0

B2B-företagen börjar sakta men säkert hitta ut på nätet, så även de som säljer lite mindre sexiga prylar, men ack så nödvändiga. I oktober 2011 lanserade Swecon, som ägs av Lantmännen och är återförsäljare av Volvo anläggningsmaskiner i Sverige, sin e-handel. Nu har man sett till att ge den en uppdatering. Eftersom många av Swecons kunder finns ute på landsbygden, och ofta har många mil till sin närmaste butik, var steget ut på nätet ganska naturligt och den nya sajten har fått ett antal funktioner som ska underlätta ytterligare för kunderna. Bland annat har kunderna tillgång till funktionen ”Mina Sidor” där de kan se hela sin maskinpark med exempelvis chassinummer och hyttnummer. Något som ska göra det enkelt att hålla ordning på både reservdelar och andra tillbehör. – Vårt mål med e-butiken är att alla ska kunna handla på enklast möjliga sätt. Strukturen och navigationen är tydlig och dessutom gör sökfunktionen att det är enkelt att hitta rätt reservdel, säger Lars-Ove Andersson, e-handelsansvarig. Kunden hjälper till att bygga butiken Och då anläggningsmaskiner har en tendens att gå sönder ute på fältet, och inte hemma i vardagsrummet, kommer sajten snart även att vara fullt responsiv som innebär att en order kan läggas direkt i telefonen eller på en surfplatta. Idag har Swecon 90 000 säljbara artiklar från Volvo i e-handelssortimentet och samtidigt kan kunden söka på cirka 260 000 artiklar för att se vilken reservdel som passar bäst. Här finns sprängskisser över de flesta modeller som gör det enkelt att analysera vilken reservdel som behövs och vilka egenskaper den har. Tanken är också att butiken ska utvecklas i takt med kundernas kommentarer och efterfrågan. Bland annat kommer man under 2016 att lägga till det begagnade sortimentet av reservdelar som ska vara mycket efterfrågat. – I framtiden vill Swecon utöka sortimentet och erbjuda artiklar från fler leverantörer för att förbättra webbutiken ännu mer. Självklart kommer vi som vanligt att lyssna på vad kunderna vill ha, säger Lars-Ove Andersson.

Boråspolitiker vill starta ny gymnasial e-handelsutbildning

$
0
0

Borås har under de senaste veckorna lockat till sig, inte bara en, utan två nya e-handelsrelaterade utbildningar. I februari kommer IHM Business School att starta en utbildning i digital marknadsföring och sedan är det dags för den tvååriga YH-utbildningen, Digital Business Developer, att kicka igång. Men har man som uttalat mål att bli Nordens e-handelsstad nummer ett, då gäller det att inte slå sig till ro. Det menar Liberalerna i Borås som i en debattartikel i Borås Tidning föreslår att utbildningsnämnden inrättar en spetsutbildning på gymnasiet inom logistik och e-handel. – Av all svensk e-handel passerar över 40 procent Borås och det är en mycket viktig del av näringslivet som vi vill stärka. När vi träffar företag är frågan om att finna rätt arbetskraft ofta en av de viktigaste och där ser vi att Borås stad har möjligheter att agera, skriver Morgan Hjalmarsson (L), kommunalråd och Andreas Cerny (L), 1:e vice ordförande i utbildningsnämnden. Måste skapa förutsättningar Förutom att utbildningen skulle ge företagen i regionen bättre förutsättningar skulle den även stärka högskolans profil, samt Borås varumärke och roll som en ledande region inom e-handel och logistik enligt de båda politikerna. – Vi vill att Borås ska vara drivande och skapa sig sin egen framgång. Ett sätt att göra det är att stärka förutsättningarna för utbildning i regionen och vi är övertygade om att en spetsutbildning inom e-handel och logistik är ett viktigt steg att ta.

Vänd på myntet - generera trafik via smarta inköp

$
0
0

Med tidigare erfarenhet av internationella inköp och produktstrategier har alltid produkten varit i fokus, rätt produkt (förhoppningsvis) i rätt tid har tidigare varit ledorden som man varit tvungen att följa i brist på information. Dammigt område blir otroligt spännande Istället har nu inköp i kombination med dataanalys inom e-handel förutsättningar som B2C-handel i de flesta andra traditionella kanaler inte har. Den enkla tillgången på nästintill perfekt data både om kunderna (betalaren) och deras köpbeteende, men också en mycket transparent marknad gör att extern data är relativt lätt att få tag på. Detta gör ett annars väldigt dammigt arbetsområde otroligt spännande och även lönsamt då i stort sätt all databearbetning inom e-handel har som syfte i att öka konverteringsgraden på olika sätt. Många e-handlare arbetar redan med analys av olika typer av data ur ett trafikgenereringsperspektiv för att optimera strukturen på sidan eller köpa rätt ord, det vanligaste verktyget i lådan är Google Analytics som ofta används för att sökoptimera sidan och arbeta med volym och relevans för olika nyckelord. Se det ur ett inköpsperspektiv Det som många gånger glöms bort eller fokuseras på för lite i mängden av data man nu kan få ut, är den traditionella analysen ur ett inköps- och försäljningsperspektiv. Man missar den grundläggande analysen av sortimentet då man allt som oftast istället tittar på vad man har och hur man gör söket bättre på den befintliga portföljen. Vänder man därför istället på myntet och ser samma analys (volym/relevans) ur ett inköpsperspektiv och tittar på vad som efterfrågas (söks) av flest personer, får man facit på vad som bör presenteras i produktportföljen på sidan. ”Istället för att fokusera på rätt sökord för dina produkter, sätt fokus på rätt produkt för dina sökord” Med begränsade resurser är man tvungen att jämför olika alternativ för att prioritera varumärken eller produkter som man tillför sidan, denna analys blir ett sätt att vaska fram ”rätt” sortiment ur ett trafikperspektiv. Fundera lite på innebörden, genom att man bygger upp nya kraftfulla sortiment med stor sökvolym istället för att försöka sökoptimera ett sortiment som redan är sämre från början påverkar man konverteringen på alla plan. Effekten motsvarar att du lägger en motorväg genom den vanliga konverteringstratten när du skapar ett attraktivare sortiment inom kategorin med produkter som kunder faktiskt söker efter och är intresserade av. Läs mer av Martin: "Marknadsplatsen" nästa stora skifte i e-handeln

Efterdyningarna av Googles mobila hot

$
0
0

2015 var som många kanske minns året då Google hetsade, eller snarare hotade, alla e-handlare till att mobilanpassa sin sida. Annars riskerade man att straffas i sökresultaten. Vi analyserade effekten av sökmotoruppdateringen, kallad mobilegeddon, och kunde inte finna någon märkbar effekt. En analys som Christian Rudolf delvis förklarat med att i alla fall de stora e-handlarna helt enkelt gjorde som Google sa och anpassade sina sidor fort som bara den. Nu har vi tagit ett lite större perspektiv och tittat på de 10 000 svenska nätbutiker som vi har i vår analystjänst Ehandelsindex. Separat mobilsajt på väg ut Tittar vi på e-handlarnas mobilanpassning veckorna efter 21 april, vilket var dagen då Google rullade ut den fruktade mobilegeddon-uppdateringen. Under denna tiden ökade antalet responsiva nätbutiker med 68 stycken per vecka. De e-handlare som satsade på en separat mobilsida ökade samtidigt med 18 stycken per vecka. Trenden är tydlig, responsivt är här för att stanna Hur ser det då ut idag? De senaste månaderna, 1 november till 20 januari, fortsätter responsiva nätbutiker att öka med 24 stycken per vecka. Antalet e-handlare som satsar på en separat mobilsida har dock helt stannat upp och antalet har faktiskt minskat med 2 stycken per vecka. Framtiden är responsiv Vi kan alltså konstatera att det var en rusch efter att mobilanpassa sin sajt efter Googles "mobilegeddon". På alla möjliga vis, både separat mobilsajt och en responsiv sida som anpassar sig till alla olika enheter och upplösningar. För något år sedan diskuterades det om responsiv design eller en separat mobilsajt var rätt väg att gå, men nu kan vi konstatera att framtiden är responsiv och att den snart dominerar e-handeln. Om tillväxten fortsätter kommer hälften av Sveriges e-handel vara responsiv i slutet av 2016. Läs även: Glöm separat mobilsajt - Responsivt är framtiden

Nu trappar Amazon upp sin Europaexpansion

$
0
0

Amazon är en av Europas största e-handlare och har idag fler än 41 000 fast anställda i Europa. De senaste åren har e-handlaren anställt på löpande band, särskilt i Tyskland och Storbritannien i takt med att man byggt nya distributionscentraler. Bara under 2015 anställdes mer än 10 000 nya medarbetare och i år fortsätter Amazon sin expansion i Europa, rapporter Financial Times. Bara i Storbritannien planerar man att anställa runt 2 500 under året, något som innebär att man kommer att ha runt 14 500 anställa i landet. En del av jobben som ska tillsättas är på Amazons olika huvudkontor i Europa samt på företagets olika forskningscenter. En majoritet av de nya jobben kommer inte oväntat att skapas på Amazons distributionscentraler, som under de senaste åren fått kritik för bristfälliga arbetsförhållanden och låga löner. Fortsatta investeringar att vänta Amazon har sett den europeiska försäljningen skjuta i höjden under 2015, särskilt julhandeln blev lyckad med Black Friday som startskott. Men framgången har inte varit gratis. Bara sedan 2010 har e-handlaren investerat 15 miljarder dollar i Europa och man planerar att fortsätta investera i sitt lagernätverk, nya forskningscenter och i sina molntjänster. Man förväntas även expandera sina entimmes leveransservice som under förra året lanserades i Storbritannien och Italien, samt sina leveranser av dagligvaror. Financial Times skriver även att Amazon kommer att släppa en mer detaljerad plan av sina Europasatsning under fredagen.

E-handeln kan erbjuda både jobb och snabbare integration

$
0
0

Igår berättade vi om hur Tomas Kull, MatHems VD, anser att avtalen som begränsar arbetstiderna för anställda hämmar matkasseföretagen. En fråga som han hoppas kommer att kunna lösas när Svensk Handel i nästa vecka inleder förhandlingar med Handels och Unionen om bland annat nya kollektivavtal för e-handeln. Men det är inte bara flexiblare arbetstider som Tomas Kull vill slå ett slag för. I en intervju med Di Digital säger MatHems VD att e-handeln, och främst dess lagerverksamhet, kan erbjuda sysselsättning för stora mängder nyanlända flyktingar och därmed bidra till integrationen. – Vi har redan kontaktat Migrationsverket och erbjudit oss integrera flyktingar i samhället. Vi har kontaktat dem centralt och lokalt i Göteborg, säger Tomas Kull. Förhandlingar om nya ingångslöner Redan idag har drygt hälften av MatHems anställda utländsk bakgrund och Tomas påpekar att just lagerverksamheten inte ställer några högre krav på utbildning och språkkunskaper. Företaget har även märkt av att många medarbetarna inte vill vara lediga över julhelgen då det inte är en högtid som de firar. Tomas Kull har tidigare även påpekat att det finns gott om länder med lägre arbetskraftskostnader än Sverige, och när det är dags att inleda förhandlingarna om nya kollektivavtal, kommer Svensk Handel bland annat att driva frågan om frysta ingångslöner. Något som skulle kunna innebära att det upprättas särskilda avtal så att företag kan anställa nyanlända med låga kvalifikationer till en lägre lön. – E-handeln är mycket mer personalintensiv än vanlig handel. För konsumenterna spelar det ingen roll var varorna plockas och packas. Inom detaljhandeln finns det definitivt en risk att vi i Sverige blir utkonkurrerade, säger Tomas Kull.

Färdiglagat men lyxigt med Saffrons hemleveranser

$
0
0

Att det finns ett stort antal personer som har svårt att få tid till matlagning när både karriär och privatliv tar sin beskärda del av dagen har varit känt länge. Efter att de färdiga matkassarna gjorde entré på marknaden har Gobble gett konsumenter i USA möjligheten till få nästan färdig mat hemlevererad och i Sverige har Foodora nyligen lanserat ett koncept som går ut på att leverera hem mat från restauranger i Stockholm. "Svårt komma på vad man ska laga" Nu lanseras tjänsten Saffron, som erbjuder färdiglagad mat som kyls ner och levereras till kunderna. Maten ska hålla hög kvalitet och tjänsten riktar sig särskilt till kunder som har ont om tid och samtidigt är beredda att betala lite extra för att få god färdigmat. Kunden laddar ner en app som både går att använda för att beställa mat och att välja leveransadress. Sedan lagas maten i Saffrons kök innan den körs ut till kunden. Bakom företaget står Joseph Hajj och Justin Drees som träffades när de arbetade ihop på Klarna. - Idén uppstod när jag var föräldraledig med min son Klas. Jag tycker det är svårt att hitta tid och energi att komma på vad jag ska laga för middag, det är lätt att ta vägen förbi pizzerian eller sushistället på väg från tunnelbanan. Jag pratade med Joseph om hur svårt det kan vara att få ihop jobb och privatliv, säger Justin Drees till Breakit. Träffades på mässa Maten som Saffron levererar är tillagad av bland andra Thomas Sjögren som också har tänkt ut en del av recepten. Thomas Sjögren fick utmärkelsen årets Kock 2015 och värvades till teamet när de tre träffades på en Mitt Kök-mässa. - Jag var där för att laga mat på scen och efteråt kom de fram och förklarade hur tjänsten funkar. Det lät som en rolig idé och sedan dess har vi kört på ihop. Jag har alltid tyckt att matlagning är kul men det är också kul att hitta nya sätt att få ut maten på, säger Thomas Sjögren. Saffrons erbjudande går för närvarande bara att ta del av om man bor i Stockholms innerstad samt i ett antal närliggande kommuner. Sedan för ungefär två veckor sedan ska Saffron enligt Breakit ha levererat ungefär 300 färdiglagade rätter.

De flesta kollar på nätet innan de shoppar loss i butik

$
0
0

Enligt en ny undersökning, genomförd av betallösningsföretaget Verifone som intervjuat drygt 1000 personer, säger sex av tio svenskar att de kollar upp en vara på nätet innan de traskar in i en butik för att köpa den. Samtidigt säger fyra av tio tillfrågade att de gör det omvända. Alltså att kolla in en bestämd produkt i butik för att sedan lägga sin beställning online. – I ett läge där de flesta handlare arbetar både via fysiska butiker och webben får vi konsumenter en ökad möjlighet att jämföra utbudet hos olika handlare, säger Jonas Rörsgård, vd på Verifone Sverige. – Det här gör att den webbinfluerade handeln blir allt viktigare men också att konsumenterna får möjlighet att känna på en vara innan de köper den på nätet. Främst yngre storstadsbor När det gäller att kolla upp en vara på nätet för att sedan köpa i butik är det vanligast förekommande i åldersgruppen 30-39 år. Här säger hela 84,5 procent att det är vanligt att göra på detta sätt. I gruppen på 60+ är den siffran betydligt lägre, 41,5 procent. även när det kommer till att känna och klämma i butik för att sedan slutföra köpet på nätet är åldersgruppen 30-39 år mest företagsam. Här anger varannan person att de gör så medan drygt 30 procent av sextioplussarna gör detsamma. Det finns även geografiska skillnader. Nästan hälften av stockholmarna, göteborgarna och skåningarna säger att de oftast kollar upp en vara i butik innan de köper den på nätet. Bland smålänningarna är den siffran endast 33 procent. – Möjligheten att kolla upp en vara i en butik innan en köper den på nätet är förstås större om du bor i en större stad, kanske är det därför stockholmare, skåningar och göteborgare utmärker sig i statistiken, säger Jonas Rörsgård.
Viewing all 22368 articles
Browse latest View live