Quantcast
Channel: Ehandel.se
Viewing all 22442 articles
Browse latest View live

Coops e-handel lanserar realtidskoll på matkassen

$
0
0

Coop Online följer nu nätkonkurrenterna Mat.se och Mathem när det kommer till leveranserna av matkassar till hemmen. Coop Online har tecknat avtal med Widrikssons åkeri om att använda företagets nya leveransportal. LäS äVEN: Fraktbolaget lanserar portal: "Lättare att planera sitt liv" "Investerat stora resurser" Portalen låter kunderna i realtid följa sin order och den ska erbjuda en bättre överblick och mer kontroll över leveransen. - Leveranssäkerhet är viktigt för oss då våra kunder är beroende av våra matkassar för att lösa vardagen. För att möta det behovet har vi den senaste tiden investerat stora resurser på att säkerställa att vi har ett starkt erbjudande för de som vill köpa mat på nätet. Att investera i Widrikssons Leveransportal är ett viktigt steg i utvecklingen, och ger oss möjlighet att fortsätta stärka vår roll som en dagligvaruleverantör i framkant, säger Niklas Zeitlin, Operativ Chef på Coop Online, i ett pressmeddelande. "Coops kvalitetsmässiga nålsöga" Enligt Widrikssons ska det nya avtalet vara ett bra betyg för leveransportalen. - Coop Online ställer höga krav på prestanda och kundvänlighet och när vårt verktyg passerar Coop Onlines kvalitetsmässiga nålsöga, vet vi att vi har en bra produkt, säger Johan Nyblom, vd på Widrikssons. All matkassar som köps av Coops kunder i Storstockholm och Göteborg kommer att kunna spåras i det nya systemet.

Qliro minskar sin omsättning - förbereder bolagen för utflytt

$
0
0

Qliro Group meddelar idag siffrorna från fjolårets fjärde kvartal och därmed också för helåret 2018. Försäljningen under det fjärde kvartalet minskar från 1,2 miljarder kronor, under Q4 2017, till 1,04 miljarder i fjol. Rörelseresultatet går samtidigt från 35,6 till 16,3 miljoner kronor. Omsättningen för helåret minskar från cirka 3,4 miljarder kronor (2017) till 3,2 miljarder (2018). Rörelseresultatet för helåret är samtidigt negativt och landar på minus 52,2 miljoner kronor, jämfört med plus 20,7 miljoner året innan. LäS äVEN: Qliro Group vill börsnotera eller sälja Nelly Trots sämre siffror så sägs allt gå enligt plan, och Qliro Group talar fortsatt om att göra de tre bolagen Qliro, CDON och Nelly till självständiga bolag. - Processen löper enligt plan och vi har tagit flera steg i detta arbete under kvartalet. Som ett led i processen har vi förnyat ledarskapet i de tre bolagen och förstärkt bolagsstyrningen i Nelly och CDON. Därmed har samtliga bolag nu separata styrelser med representanter från koncernens styrelse, ledning samt externa ledamöter för Qliro Financial Services och Nelly, kommenterar koncernchefen Marcus Lindqvist kvartalsrapporten. "Börsfähiga andra halvåret 2019" Företagen ska nu drivas oberoende av varandra och planen är att alla tre bolag ska uppfylla kraven för en börsnotering innan året är slut. - Bedömningen är att alla våra bolag kommer att vara börsfähiga under andra halvåret 2019, säger Marcus Lindqvist. Just nu ska arbete pågå med att separera bolagens IT- och ekonomisystem och alla tre bolag bedöms vara operativt och strukturellt självständiga under första halvåret 2019. - Koncernledningen fokuserar på att göra bolagen självständiga och börsfähiga, samt att utvärdera potentiella transaktioner.

Svag Q4-tillväxt för nätmaten: "Klart högre första kvartalet"

$
0
0

E-handeln med mat har länge förutspåtts en lysande framtid och de stora dagligvarukedjorna har på senare tid försökt överträffa varandra med olika satsningar på onlineområdet. Hittills har dock det stora genombrottet för livsmedel på nätet låtit vänta på sig. I början av 2018 spåddes dagligvaruhandeln på nätet omsätta 5,7 miljarder kronor under hela året. Det hade i så fall inneburit en ökning på 24 procent jämfört med året innan, och 5,7 miljarder kan förstås låta som en ganska stor summa. Onlineförsäljningen utgör dock fortfarande bara några få procent av den totala dagligvaruhandeln i Sverige. LäS äVEN: Prognos: Så många miljarder omsätter nätmaten i år Lägre tillväxt i december Nu visar en ny undersökning, Dagligvaruindex från Svensk Dagligvaruhandel i samarbete med HUI Research, att ökningen för nätmaten under 2018 slutade på 26,7 procent. Det kan jämföras med att försäljningen i fysiska butiker ökade med 2,6 procent. Enligt undersökningen ska tillväxten ha varit starkast i början av året. Under Q4 ökade dagligvaruhandeln online endast med drygt 21 procent, och december var en av de sämsta tillväxtmånaderna med en ökning på strax över 19 procent. Endast september visade upp en lägre e-handelstillväxt. - Tillväxttakten för såväl försäljning i butik som i e-handel avmattades något under året och var klart högre under det första kvartalet än under det fjärde kvartalet, skriver Svensk Dagligvaruhandel i ett pressmeddelande. "Synen på ekonomin har försämrats" Daniel Liljeberg, näringspolitiskt ansvarig på Svensk Dagligvaruhandel, kommenterar utvecklingen: - Under året har hushållens syn på ekonomin försämrats enligt konjunkturinstitutet. Det kan ha påverkat tillväxttakten under slutet av 2018 men sett över hela året ser det stabilt ut. Januari, april och juli sticker i rapporten ut som starka e-handelsmånader. Samtliga visar upp en e-handelstillväxt på över 35 procent, jämfört med samma månad året innan. I Dagligvaruindex ingår ICA Nära, ICA Supermarket, ICA Kvantum, ICA Maxi, Stora Coop, Coop, Lilla Coop, Citygross, EKO, Hemköp, Willys, Willys Hemma, Eurocash, Mat.se, Middagsfrid, Linas matkasse, Mat och Ro, FODI och Delitea. Samtliga aktörer har delat med sig av sin försäljningsstatistik 12 gånger under det gångna året.

Nu blir Cerveras butiker lokala e-handelslager

$
0
0

Cervera har satsat mycket på sin e-handel den sista tiden. Bara för några månader sedan lanserade företaget sin webbutik i Norge. Nu satsar de på att optimera sin e-handel i Sverige genom att sudda ut gränsen mellan sina fysiska butiker och online. Cerveras omnikanalsprojekt inleddes i april förra året, och rullades ut i alla butiker under julhandeln. LäS äVEN: Cervera lanserar e-handel i Norge: "Ett naturligt steg" - Vi ser större krav från våra kunder på ett fungerande gränssnitt mellan onlineförsäljning och fysisk butik, och man kräver att samma service gäller i alla kanaler. Dessutom vill man ha snabba leveranser och flera fraktalternativ. Genom vårt omniarbete kan vi nu erbjuda en lösning vi känner oss stolta över, säger Andrew Golrang, IT- och affärsutvecklingschef på Cervera, i ett pressmeddelande. Kort sammanfattat ska omnikanalsatsningen ge kunderna kortare leveranstider och större produkttillgänglighet. Men om vi ska berätta lite mer så har Cervera valt att uppdatera och optimera sina befintliga system, för att skapa en omnilogistikplattform, istället för att ta in nya program. I praktiken betyder det bland annat att kunden nu kan reservera varor på nätet direkt i Cerveras kassasystem, som då hanterar ordern inom några minuter, samt att onlinebeställningar plockas i vald butik istället för centrallagret, vilket i sin tur minskar ledtiderna från upp till sju dagar till några minuter. En annan nyhet som enligt Cervera redan har hunnit bli populär, är deras egna checkout på hemsidan som endast är för butiksanställda. När kunder vill handla något på nätet som inte finns i butik, kan personalen ta betalt direkt i butikskassan och skicka orden automatiskt till lagret för plock och distribution. - Vi tror fortfarande stenhårt på fysiska butiker och den roll de har att fylla. Dels i form av upplevelsen för kunden, men även som lokalt lager. Genom att aktivera våra butiker över landet möjliggör vi leveranser i hela Sverige med väsentligt kortare leveranstider och dessutom med en mindre miljöpåverkan. Vi kommer helt enkelt närmare kunden än vad en renodlad enhandlare kan göra, säger Johan Junehed, VD på Cervera. Framåt planerar Cervera att uppdatera betalningsmöjligheterna i sina butiker. Säljarna ska utrustas med surfplattor för att kunderna ska kunna avsluta sina köp där de är, istället för att kunden ska behöva gå till kassan. Butikerna ska även få arbeta med Swish in-store och Klarna in-store.

Detta kan rädda svensk näthandel under nästa månad

$
0
0

I slutet av förra veckan så varnade vi för den värsta försäljningen på året. Februari är nämligen här och det är historiskt sett årets sämsta månad för e-handlare. Detta faktum tar förstås dagens Analysbrev upp, men vi får också slutbetyget för januari. LäS äVEN: Håll i er - nu dalar försäljningen rejält inom e-handeln Januari visar sig inte vara någon toppenmånad den heller. Försäljningen ökade endast med 8 procent och även om orderingången var något bättre så slutade den på plus 10 procent, jämfört med i fjol. Intäkterna steg med 8 procent under januari En ganska kass månad kommer nu alltså att följas av en ännu sämre, i alla fall sett till helåret. Det finns dock ett ljus i tunneln. - Bättre tider är dock att vänta. Mars månad ligger inte allt för långt bort. Och eftersom att ingen av årets påskdagar ligger i mars, kommer vi högst troligen att se betydligt roligare siffror då. Vi tittar närmare på detta i nästa månads analysbrev, så missa inte det, skriver vår analytiker Joakim Andersen i Analysbrev #35. Ni kan prenumerera på Analysbrevet på följande länk. Det går även att läsa dagens brev på denna länk. Vill ni själva hålla koll på statistiken så kan ni bli medlemmar i Ehandel.se Analytics, som är helt gratis för e-handlare.

Betaltjänst lade av - e-handlare förlorade tiotusentals kronor

$
0
0

- Jag bloggade för flera år sedan om att vi aldrig kan bli bättre än vår sämsta leverantör, och det värsta med detta är när en leverantör inte tar ansvar för att de är den svagaste länken eller ens verkar vara mån om oss som kund. Kan ha tappat 40 procent i antal order Så inleder e-handlaren och medieprofilen Mats Ingelborn ett nytt inlägg på sin blogg. Inlägget handlar om problem med en betalleverantör. Ingelborn driver flera nätbutiker inom området strumpbyxor, och har till åtminstone någon av dem använt sig av betalningsleverantören Svea Webpay. Under två veckor i december, som bland annat omfattade mellandagarna, gick det inte att betala med kort i Mats Ingelborns butik. Enligt e-handlaren hade problemet inte gått att upptäcka på annat sätt än att ett testköp hade gjorts. - Hur många kunder och hur mycket anseende vi förlorade går inte att uppskatta. Men jag räknade på omsättning och antal beställningar för samma datumperiod året innan och då tappade vi 40 procent i antal beställningar och cirka 30 000 kronor i omsättning! skriver Mats Ingelborn i sitt blogginlägg. Erbjöds 250 kronor i kredit Till slut var det en kund som uppmärksammade Mats Ingelborn på problemet, varpå han kunde gå till botten med problemet. Helt nöjd med servicen från sin betalningsleverantör, är han dock inte. - Svea löste i och för sig problemet på något dygn när jag väl påpekat det (efter att jag gjort ett testköp på en kunds inrådan) men något vidare ansvar tycker Svea inte att dom har, dom tycker inte att det är deras ansvar att säkerställa att tjänsten fungerar. Dom har sträckt sig till ett generöst erbjudande om 250 kronor i kredit på nästa månadsfaktura, skriver han. När Ehandel.se kontaktar Svea Ekonomi för att få en kommentar om den uppkomna situationen, låter det dock annorlunda. - Väldigt tråkigt att en kund har drabbats av ett problem med kortbetalningar. För oss är det självklart att e-handlare ska kunna lita på att vår betaltjänst fungerar som den ska. Det är fullt ut vårt ansvar att larma om ett avbrott sker hos våra kunder, skriver Thomas Svensson, Partner & Integration Manager på Svea Ekonomi/Webpay. Vill ha marknadens bästa agerande Enligt Thomas Svensson var det brister hos en underleverantör till Svea Ekonomi som ledde till att de aktuella betalningsproblemen uppstod. Sedan dess har betalföretaget i “allt väsentligt” lämnat samarbetet med underleverantören i fråga. Dessutom ska Svea Ekonomis funktion för kortbetalningar ha uppdaterats ett flertal gånger. - Hur vi ska lämna denna enskilda händelse bakom oss och titta framåt diskuterar vi nu med både kund och underleverantör. Ambitionen är att även denna kund ska känna sig trygg och nöjd med att våra lösningar och vårt agerande är marknadens bästa. Det är naturligtvis vårt ansvar att se till att våra tjänster fungerar som förväntat, avslutar Thomas Svensson.

Bubblerooms nya satsning - ska ta fler marknadsandelar

$
0
0

Bubblerooms vd, Ville Kangasmuukko, berättade för Ehandel.se i november att han förutspår att deras tillväxt skulle landa på över 35 procent, under 2018. Efter årsskiftet kan vi nu meddela att Bubblerooms försäljningstillväxt slutligen landade på cirka 50 procent, för andra året i rad. LäS äVEN: Bubblerooms VD: Vi ökar med över 35 procent i år Trots att det fortsätter att gå bra för e-handlaren, så slutar de inte att satsa. Nu i januari lanserade Bubbleroom en ny bröllopssajt på Bubbleroom.se. Enligt nätmodeföretaget är satsningen strategisk med fokus på att ta fler marknadsandelar inom festsegmentet. "Inspirativ och lättnavigerad weddingsite" I samband med bröllopssatsningen ska även flera starka design- och influencersamarbeten lanseras under året. Bland annat ska Bubbleroom inleda ett nära samarbete med den svenska Youtube-profilen Isabella Jedler, som ska skildra hennes verkliga bröllopsplanering som nätbutikens besökare ska få föja. - Vi tror starkt på satsningen inom bröllopssortimentet och dess möjligheter att ta än mer marknadsandelar inom festmode. Genom att erbjuda en inspirativ och lättnavigerad weddingsite med brett sortiment, med noga utvalda varumärken, så stärker vi vår position på marknaden ytterligare. Dessutom har vi en rad spännande kommersiella samarbeten under våren som stärker vår satsning, säger Tina Malmqvist, marknadschef på Bubbleroom, i ett pressmeddelande.

Touchföretaget får anrik kund till sina e-handelsskärmar

$
0
0

E-handelsleverantören Touchtech, som erbjuder speciellt utformade pekskärmar för butiker, har de senaste åren fångat upp flera stora detaljhandlare som Eton, MQ och Cervera. I slutet av förra året hakade modeföretaget Svea även på tänket kring jätteskärmar i butik, som ska ta e-handeln närmare kunderna. LäS äVEN: Modemärket Svea öppnar en speciell fysisk e-handelsbutik Nu meddelar man att även den anrika butiken Stenströms, som tillverkat skjortor sedan 1899, också valt att installera Touchtechs skärmar i sina fysiska butiker. Beslutet sägs bland annat baseras på butikernas storlek. - Våra flaggskeppsbutiker har en begränsad yta och har idag ingen möjlighet att visa hela Stenströms sortiment. När vi nu installerar Touchtech skärmar ges både vår personal och våra kunder ett jättebra verktyg för att få tillgång till hela vårt breda produktutbud. Kunden kan själv välja om de önskar få varan levererad till butik eller skickad till sin hemadress, säger Fredrik Strandberg, vd på Stenströms skjortfabrik, i ett pressmeddelande. "Väldigt begränsade ytor" Små ytor sägs också vara något som Touchtech menar på är extra fördelaktigt när det kommer till att installera företagets e-handelsskärmar. - Stenströms har flertalet egna butiker och fler än 1500 återförsäljare fördelat på över 20 marknader globalt. Deras förutsättningar med ett stort produktutbud i kombination med väldigt begränsade ytor är optimala för att driva försäljning via Touchtech Vendo i butik, säger Deniz Chaban, vd på Touchtech. Touchtechs teknik och skärmar ska i detta fallet levereras i samarbete med e-handelsleverantören Avensia. I går rullades lösningen ut i Stenströmsbutiken på varuhuset NK. Näst på tur står företagets fysiska butiker i Stockholm, Helsingfors, Hamburg och Köpenhamn. LäS äVEN: Digitala skärmar i butiken - så funkar det på riktigt

E-handlare rekryterar före detta kapten från danska armén

$
0
0

E-modeföretaget Boozt ska öka sitt fokus på att utveckla talanger inom företaget, och har därför tillsatt en ny HR-chef. Den som tillträder den nya posten är Cæcilie Rottbøll, som närmast kommer från Royal Danish Army Officers Academy. - Våra anställda är det viktigaste av allt. Vår starka tillväxt gör att vi nu tycker att timingen är rätt för att öka vårt fokus på att utveckla våra talanger och säkerställa att vår kultur står sig stark även i framtiden. Vi är därför väldgit glada att ha hittat Cæcilie, som med sin unika kompetens vill vara en del i vår fortsatta resa. Vi är fortfarande bara i början av vår resa, och med hennes erfarenhet att utveckla ledaregenskaper och laganda i högpresterande team är vi övertygade om att Cæcilie är den rätta personen för att göra vår organisation ännu starkare, säger Hermann Haraldsson, vd på Boozt, i ett pressmeddelande. Cæcilie var en del av den danska armén i över 13 år, och senast ansvarig för utbildning av nyutnämnda officerer. Tidigare har hon även varit utplacerad i Afganistan som kapten, samt andreman för Danish National Support Element vid militärbasen Camp Bastion. - Jag är glad att ta mig an nya ansvarsområden och tillföra min erfarenhet från den danska armén till en ny kontext. Boozt har visat på starka förmågor och en god affärsutvecklingsförmåga genom åren, och jag är stolt över att bli en del i en välmående kultur och hjälpa till att utveckla denna i framtiden, säger Cæcilie Rottbøll. Cæcilie Rottbøll ska tillträda sin nya roll den första april, och kommer att ingå i e-modehandlarens ledningsgrupp.

Tesla öppnade butik på Amazon - stängdes nästan direkt

$
0
0

Det brukar heta att en butik på Amazons marknadsplats kan vara ett bra sätt att driva försäljning, men en sämre strategi om man vill bygga sitt varumärke. Kläder och mobilskal Det var dock ingenting som bekymrade bilföretaget Tesla, som nyligen valde att öppnat en butik hos e-handelsjätten. I butiken planerade företaget att sälja produkter som var märkta med Teslas logga, helt enkelt för att skapa uppmärksamhet kring det egna varumärket. Det rapporterar flera amerikanska medier med hänvisning till nyhetssajten Electrec, som var först med att berätta om butiken. I sortimentet ingår bland annat klädesplagg, skal till mobiltelefoner och små modeller av Tesla-bilar. Och upplägget togs emot väl av kunderna. Enligt uppgift ska en surfbräda med Teslas logotyp, som kostade motsvarande 13 700 kronor, ha sålt slut redan första dagen. Sålde slut för fort? Faktum är att butiken verkar ha gått lite väl bra. Kort efter att bland andra TechCrunch och The Verge publicerade sina artiklar om att butiken hade öppnat, fick de nämligen lägga till uppdateringar om att den hade stängt igen. Exakt vad den plötsliga stängningen beror på är oklart, men nyhetssajterna spekulerar i om det kan bero på att varorna såldes slut så fort att Tesla inte hann fylla på med nya. Kort innan nätbutiken ersattes med en “page not found”-sida, ska flera produkter ha listats som "unavailable". The Verge har utan framgång sökt Tesla för en kommentar.

Brand i matjättens robotlager - tusentals order stoppade

$
0
0

Nätmatjätten och e-handelsleverantören Ocado kämpar just nu med en massiv brand i sitt flaggskeppslager i Stobritannien. Lagret är av den typ som ICA investerat över en miljard kronor i, och som består av hundratals självgående robotar. LäS äVEN: ICA investerar 1,1 miljarder i robotlager för e-handeln The Guardian rapporterade i natt att 200 brandmän och 20 brandbilar kämpat mot branden i över 24 timmar. Branden startade på tisdagsmorgonen i Ocados lager i Andover och den var fortfarande igång i natt vid 5-tiden. Delar av taket ska nu ha kollapsat. Lagret i Andover ska som sagt vara Ocados flaggskeppslager och det hanterar över än 4 000 order dagligen. Nätmathandlaren har nu fått stoppa flera tusen av kundernas order på grund av branden. Lagret i Andover är ett av tre robotlager som Ocado driver i egen regi. LäS äVEN: Ocado avslöjar fördelarna med ICA:s nya robotlager Trots att delar av taket har kollapsat och fyra brandmän har fått behandlats för rökskador så sägs det värsta nu vara över. - Branden i den robotdrivna distributionscentralen är nu under kontroll, har brandkåren sagt i ett uttalande.

Mat.se ökar ekoförsäljningen och kundens miljömedvetenhet

$
0
0

Mat.se har sedan starten 2012 jobbat på att få sina kunder att handla mer hållbart och ekologiskt. I en tidigare intervju med Måns Danielson som är vd på Mat.se, berättade han för Ehandel.se att deras två huvudfokusområden är att göra det enkelt för kunden att handla "bättre", det vill säga att göra bra val och att spara pengar, samt att bidra till ett mer hållbart samhälle. För knappt ett år sedan skrev vi även om att e-mathandlaren skulle börja med att synliggöra klimatdata om hur varje vara påverkar miljön. Efter ett avslutat köp skulle kunden även få ett kvitto med information om hur inköpet har påverkat miljön. Detta infördes med målet om att den totala klimatpåverkan från kundernas matinköp skulle minska med 50 procent. LäS äVEN: Full transparens: Mat.se i unikt samarbete kring klimatdata Nu har Mat.se dessutom tagit fram möjligheten för kunden att ”ekofiera” sin kasse, vilket betyder att att kunden ska få upp ekologiska alternativ för sina produkter i kassan med information om prisskillnad och produktinformation så att kunden ska få möjlighet till fler ekologiska val innan köpet slutförs. – Vi vill hjälpa kunden att handla mer ekologiskt genom att visa alternativ som kunden kanske har missat. Med detta hoppas vi kunna öka ekoförsäljningen, och därmed bidra till de mervärden som ekologiskt innebär för miljön, säger Ylva Bruzelius, hållbarhetsansvarig på Mat.se. Nätmatföretaget ökade under 2018 sin försäljning av ekologiska varor med hela 28 procent och den delen står nu för 16,4 procent av den totala försäljningen. Tar man även med andra miljömärkningar, landar den ekologiska försäljningen på 33 procent. För att jämföra, så landade den totala ekoandelen av livsmedelsförsäljningen i Sverige på drygt 9 procent. – Vi ser en fortsatt hög efterfrågan på ekologiskt och arbetar aktivt med kampanjer och kommunikation kring vårt ekologiska utbud till våra kunder. Vi har också en väldigt påläst och engagerad kundgrupp som ständigt efterfrågar ett mer ekologiskt, vegetariskt, veganskt och hållbart utbud, säger Anders Jacobsson, marknadschef på Mat.se, i ett pressmeddelande.

Jula rekryterar inköpschef - tungt e-handelsnamn

$
0
0

Hemmafixarkedjan Jula har den senaste tiden satsat allt mer på e-handeln efter en omskriven online-pause för några år sedan. Nu meddelar företaget att man har rekryterat en ny inköpschef som kommer med en hel del e-handelskunskap i bagaget. LäS äVEN: Hemmafixar-jätten köper hästsportkedjan Den som får uppdraget är Roger Halvarsson som närmast varit Sverige-vd på Bygghemma. Han har även erfarenhet från Hobbex, Ica, Siba och NetOnNet. - Vi är mycket glada att ha Roger med oss på vår e-handelsresa. Han delar våra värderingar och har starkt fokus på sortiment- och produktutveckling, säger Julas vd Joachim Frykberg i ett pressmeddelande. "Inte minst online" Varför Roger Halvarsson väljer Jula som sitt nästa uppdrag sägs bland annat bero på företagskulturen. - Jag gillar Jula och företagskulturen, jag delar dessa värderingar, och ser fram mot att jobba i den andan, säger Roger Halvarsson i en kommentar. Joachim Frykberg ser samtidigt stort värde i Rogers tidigare erfarenheter. - Roger har lång erfarenhet inom handeln, inte minst online, och det är kunskap som vi kommer ha stor nytta av i vårt fortsatta utvecklingsarbete. Ett av våra viktigaste utvecklingsområden berör e-handeln och där kommer Roger att vara en framtida nyckelspelare, säger Joachim Frykberg. Roger Halvarsson tillträdde tjänsten som inköpschef på Jula den 1 februari 2019.

Kommuner går ihop i kampen om ökad e-handel

$
0
0

I flera år har regering och riksdag försökt få de svenska myndigheterna att bli bättre på att e-handla och att använda sig av e-fakturor. Förändringen har dock gått minst sagt långsamt och rapport efter rapport har visat på dystra e-handelsresultat för landets offentliga verksamheter. LäS äVEN: 70 procent av myndigheterna näthandlar inte trots krav "Har länge vetat om intresse" Den 1 april i år träder en ny lag om e-fakturor i kraft. Den innebär att alla nya avtal mellan leverantörer och offentliga aktörer måste faktureras digitalt. För att vara redo när det verkligen gäller, har ett antal kommuner i Skåne och Blekinge bestämt sig för att med gemensamma krafter ta sig an den väntade e-handelsutmaningen. Det första gemensamma projektet blir en nätverksträff om e-handel i Eslövs kommun. Totalt väntas ett 40-tal tjänstemän från kommuner i Skåne och Blekinge närvara. - Det är roligt att få vara med och starta upp ett sådant här nätverk i Skåne. Vi har länge vetat om att det har funnits intresse. Därför är det glädjande att Eslövs kommun ville vara med och ordna den första träffen, säger Kerstin Wiss Holmdahl, förbundsjurist med ansvar för e-handelsfrågor på Sveriges Kommuner och Landsting, i ett pressmeddelande. Ska undvika upprepade misstag Och valet av kommun för träffen är knappast en tillfällighet. Enligt uppgift är nämligen Eslöv just nu "i uppstarten av e-handel", vilket innebär att ett elektroniskt beställningssystem håller på att upprättas. - Fokus det senaste halvåret har varit att öka andelen e-fakturor inför att den nya lagen träder i kraft. 2017 var andelen e-fakturor under 40 procent. Målet för 2019 är att vi ska nå minst 70 procent, säger Johanna Löthberg, e-handelsansvarig i Eslövs kommun. Hon välkomnar det nya nätverket, som hon tror kan bidra till ökad kunskap på e-handelsområdet. - Det är bra att vi kan ha nätverk i Skåne lokalt i dessa frågor. Vi är få i varje kommun som jobbar med e-handelsfrågor. Genom att lära känna kollegor i andra kommuner kan vi lära av varandra. Kunskapsutbytet ger möjlighet att inte göra om andras misstag och att repetera det som har varit bra, avslutar Johanna Löthberg. LäS äVEN: Digitaliseringen går för sakta - ny myndighet ska hjälpa till

Varannan svensk kommer näthandla mat under 2019

$
0
0

Matjätten City Gross har tagit tempen på svensk nätmathandel i en ny rapport. Som de flesta vet är e-handeln med mat fortfarande i sin linda, trots att nästan alla stora dagligvaruhandlare har insett att de måste erbjuda en näthandel och hemleverans. LäS äVEN: Svag Q4-tillväxt för nätmaten: "Klart högre första kvartalet" Det är dock endast någon enstaka procent av dagligvaruhandeln som faktiskt sker online. Detta kan vara på väg att ändras enligt City Gross undersökning, som säger att varannan svensk kommer att e-handla sina matvaror någon gång under 2019. Hur ofta de svenska konsumenterna avser att e-handla mat varierar dock. - Knappt två av tio (17 procent) tror att de kommer att e-handla mat minst någon gång varje månad och 31 procent mer sällan än varje månad. Mest flitiga är 30–49åringarna, bland vilka 28 procent svarar att de kommer handla mat online minst någon gång varje månad, skriver City Gross om undersökningen. "Utmaning att få fler att ta steget" Den största fördelen när det kommer till nätmathandel ska enligt de tillfrågade vara hemleveransen. Mer än hälften tycker samtidigt att leverans dagen efter beställning är ett måste. Den största osäkerheten uppges gälla kvalitén på varorna. - Det finns en trygghet i att själv få välja sina färskvaror, att se och känna efter om frukten eller köttet håller måttet. Siffrorna visar att oron inte ligger i transporterna. Vi har många färskvaror i sortimentet online och visst är det lite av en utmaning att få fler att ta steget och våga beställa hem varorna, säger Mikael Andersson, onlinechef för Bergendahls Food, som driver City Gross. När man väl testat att e-handla mat så ska osäkerheten dock minska. - De som testat att e-handla mat tidigare är i undersökningen mindre osäkra på kvaliteten än de som inte gjort det. Det visar att vi i branschen generellt håller en hög kvalitet, säger Mikael Andersson. Kunder som tidigare e-handlat mat ser samtidigt fler fördelar med det, än de som inte har gjort det. Många tycker också att de sparar tid genom att e-handla sin mat. Drygt tusen svenskar deltog i City Gross undersökning.

E-handelsleverantörens rekord - 570 butiker på 30 dagar

$
0
0

Bara för någon månad sedan meddelade e-handelsleverantören Quickbutik att de hade passerat sin milstolpe, och mätte 1000 aktiva e-handelsbutiker. På tre år hade företaget alltså gått från noll till över 1000 svenska kunder. LäS äVEN: E-handelsleverantören firar över 1000 butiker på tre år Nu rapporterar företaget att de har slagit sitt "all-time rekord" igen och fått in 570 stycken e-butiker på 30 dagar. - Vi räknade först med att nå 1500 butiker om en och en halv månad, 15 mars, på vår årsdag, så vi blev minst sagt glatt överraskade över den stora tillökningen i januari. Vi har aldrig förr fått in så många kunder på så kort tid. Det är fantastiskt roligt, och vi har sedan länge strävat efter att komma upp till den här nivån. När vi i oktober passerade vår milstolpe med tusen butiker, insåg vi dels vilka förutsättningar vi kommer att ha i det nya året samt vilken påverkan vi kommer att kunna ha, säger Azddin Benberkan, grundare och vd på Quickbutik, till Ehandel.se Enligt Azddin är den stora ökningen en kombination av flera saker. - Vår tillväxt är framför allt organisk, det beror på att vi lever och andas "word of mouth". Vi värnar om våra kunder och det resulterar i en positiv snöbollseffekt. Sen tror jag också att de som stått och funderat på nästa steg har vågat satsa i januari, det är en månad där flera allmänt ser över deras verksamhet och tar beslut. Tictail är en del av resultatet I slutet av november förra året skrev Ehandel.se om att e-handelsplattformen Tictail inte kommer att leva vidare. Trots att Shopify köpte upp bolaget så kommer plattformen ändå läggas ner den första april i år. Detta har också påverkat Quickbutiks resultat, menar Azddin. - När Tictail meddelade att de ska läggas ner, hamnade deras kunder i kläm. De fick egentligen två alternativ, att flytta till Shopify som köpt upp Tictail eller att välja något annat. Då var vi beredda på att slå till och signalera att vi också finns som ett alternativ. Jag tror egentligen att det var det allt handlade om, att reagera snabbt. Vi gjorde en kampanj speciellt utformad för de kunder som hamnat i kläm, och märkte snabbt en ganska stor våg kunder komma över till oss. LäS äVEN: E-handelsplattformen Tictail läggs ner den 1 april 2019 Siktar på att tredubbla omsättningen I år siktar Quickbutik på att passera 12 miljoner kronor i omsättning. I jämförelse landade föregående räkenskapsår preliminärt på 3,8 miljoner kronor, då bolaget har ett brutet räkneskapsår som börjar i februari. E-handelsleverantören är alltså ingen uppstickare längre och växter stadigt. - Vi jobbar just nu på något stort som vi kommer att gå ut med snart. Utan att säga för mycket, så är det en av de största kommande nyheter och förändringar för hur man tänker plattform. Utöver nyheter, håller vi även på att flytta till större kontor och vi växer så det knakar i personalstyrka. Detta året vill vi ta in minst 5 personer till.

ICA:s e-handel ökade med en halv miljard

$
0
0

Matjätten ICA meddelade nu på morgonen sina siffror för helåret 2018. Omsättningen ökar med över 5 procent och landar på 115 miljarder kronor. LäS äVEN: ICA:s e-handel omsatte 1,5 miljarder kronor Dagens Nyheter rapporterade i förra veckan att ICA omsatte cirka 1,5 miljarder kronor på nätet, under de senaste tolv månaderna. Den slutliga siffran för 2018 hamnar dock på 1,7 miljarder kronor i e-handelsförsäljning. Detta ska vara en ökning med en halv miljard, jämfört med 2017. - Vad som bland annat bidragit till tillväxten är att vår e-handel fortsätter att utvecklas i god takt. Under 2018 passerade vi 1,7 miljarder kronor i försäljning, en ökning med en halv miljard jämfört med förra året, säger företagets vd Per Strömberg i en kommentar till rapporten. Företagets nya e-handelslager sägs dock fortfarande belasta resultatet. - Vårt e-handelslager flyttade i oktober till mer permanenta lokaler i Stockholm, men är fortfarande i en uppstartsfas och belastar därmed resultatet. Men trots detta kan vi i stort ändå notera ett resultatmässigt stabilt kvartal. Antalet ICA-butiker som bedriver e-handel stämmer inte heller exakt med Dagens Nyheters tidigare siffror. Det är enligt den nya rapporten 282 ICA-butiker som är aktiva med lösplock via e-handel och 634 stycken som erbjuder företagets matkasse. Under det sista kvartalet ökade e-handeln med 35 procent, vilket är lägre än helårets tillväxt på 42 procent. - Totalt ökade e-handeln i kvartalet med 35 procent jämfört med samma period föregående år, varav lösplock 44 procent och ICA Matkassen -2 procent. Onlineförsäljningen var i fjärde kvartalet 520 miljoner kronor.

Sämsta handelsmånaden är här - hoppet står till kärleken

$
0
0

Efter höstens alla shoppingfester och den stora finalen kring jul och mellandagsrean, brukar början av det nya året innebära en dipp för handeln. Nyligen kunde vi konstatera att februari även den här gången ser ut att bli årets sämsta e-handelsmånad. LäS äVEN: Håll i er - nu dalar försäljningen rejält inom e-handeln Som tur är väntar dock en ljusglimt mitt i februari. Vi pratar naturligtvis om Alla hjärtans dag, som mycket väl kan vara det som räddar februari från att landa på ännu sämre nivåer. Presenter utgör ett undantag Enligt Svensk Handel lägger genomsnittsfiraren 500 kronor på Alla hjärtans dag, vilket enligt branschorganisationen innebär att handeln kan räkna med att sälja för cirka 750 miljoner kronor i samband med dagen. - Försäljningen av blommor, choklad och smycken går starkt i samband med Alla hjärtans dag. Handeln laddar upp med varor och blommor som kan bidra till att visa omtanke till de vi tycker om, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel, i ett pressmeddelande. Joakim Andersen, analytiker på Ehandel.se, instämmer i att presenthandeln faktiskt ger den i övrigt svaga februarimånaden ett lyft. - I Ehandel.se Analytics ser vi att februari är årets sämsta månad. Men om vi undersöker månaden lite mer noggrant hittar vi ett undantag. Kategorin "Presenter" sticker ut och verkar ha en betydligt bättre månad än övriga. Specifikt är det veckan innan Alla hjärtans dag, vecka sex, som haft en riktigt bra försäljning de senaste åren, konstaterar han. "Inte av avgörande betydelse" Firandet av Alla hjärtans dag är enligt Svensk Handels undersökning vanligare bland yngre personer än bland äldre. Fler män än kvinnor köper något till sin partner, medan kvinnorna i högre utsträckning handlar åt andra än sin partner. Men det är fortfarande bara en minoritet av de tillfrågade i undersökningen som köper någonting dagen till ära, vilket gör att effekten i handeln som helhet blir ganska blygsam. - även om Alla hjärtans dag ger vissa delbranscher en rejäl försäljningsskjuts – inte minst blomsterhandeln – är dagen inte av avgörande betydelse för handeln som helhet. Alla hjärtans dag ändrar inte på det faktum att februari är årets svagaste försäljningsmånad för detaljhandeln, säger Johan Davidson.

Miljardbolaget Made.com kommer till Sverige i år

$
0
0

Det brittiska e-handelsföretaget Made.com rapporterade nyligen sina siffror för 2018. Företaget säljer möbler i Storbritannien, men även i flera andra europeiska länder. I undersökningar har det visat sig att konsumenter blir allt mer vana vid att köpa större och dyrare varor online och det är tydligt hos Made.com, som räknar hem en försäljningsökning på 37 procent för 2018. Made.com omsatte 173 miljoner pund i fjol, vilket är strax över 2 miljarder kronor i dagens kurs. Runt 100 miljoner pund uppges komma från Storbritannien, men företaget växer nu snabbare utomlands än på hemmamarknaden. EU går om UK i år I samband med siffrorna för 2018 så avslöjar möbeljätten att man nu är redo att ta sig an fler europeiska länder. Under 2019 ska fyra nya länder erövras och ett av dem är Sverige. Under detta år räknar Made.com samtidigt med att majoriteten av omsättningen kommer att komma ifrån andra länder än hemlandet. De nya länderna kommer att bli Portugal, Italien, Danmark och Sverige. E-handelsföretaget kommer då att finnas representerat på 13 olika marknader över hela Europa. Företaget är ett renodlat e-handelsföretag, de säljer alltså bara online, men man bedriver även sex stycken fysiska showrooms, och fler är planerade. Ett nytt showroom ska till exempel öppnas i Hamburg till våren. Hur den svenska satsningen kommer att se ut återstår att se.

Audis första elbil får en alldeles egen e-handelssajt

$
0
0

I Norge är snart hälften av alla nya bilar eldrivna. Landet älskar uppenbarligen elbilar och det blir kanske ännu bättre om de kan e-handla sina elbilar. Leverantören Ateles meddelar i alla fall att man nu har skapat en ny e-handelssajt för Audi i Norge. Den nya sajten låter inte kunderna klicka hem bilen. Det är alltså inte en fullständig e-handel med hemleverans. Sajten låter dock kunden konfigurera en Audi e-tron, som den nya elbilen heter, och skicka in en beställning. - Siten är till för att konfigurera och beställa den nya Audi e-tron, där kunderna på ett enkelt sätt själva kan bygga ihop sin bil baserat på ett antal grundpaket. När kunden är nöjd med sina val skickas beställningen till handlaren som, tillsammans med kunden, färdigställer beställningen, skriver leverantören i ett pressmeddelande. "E-handels- och konfigurationssite" Harald A. Møller ska vara Norges största bilimportör och är det företag som sköter importen av Audi i Norge. - Digitalisering har fortsatt stort fokus för oss på Møller och vi är glada över att gå live med vår e-handels- och konfigurationssite för Audi e-tron. Ateles har varit en strategiskt viktig partner till oss sedan vi inledde vårt samarbete och de bevisar återigen att de är en dedikerad leverantör, säger Tonje Bakke, Program Manager Digital Services på Møller Mobility Group. Beställningar till fabriken ska hanteras i köordning och tidiga order kommer att levereras under första halvan av 2019. LäS äVEN: Volkswagen ska själv sälja sina bilar direkt på nätet
Viewing all 22442 articles
Browse latest View live