February 7, 2019, 1:45 pm
![]()
Alla har nog följt historien om bolaget Top-Toy som försattes i konkurs. Under tredje veckan i januari, detta året, började konkurs-utförsäljningen i Sverige för företagets butiker Toys R Us och BR. Då började 28 stycken butiker utförsäljningen till halva priset. E-handeln var dock inte en del av utförsäljningen och stängdes ner. Alla varor från e-handelslagren flyttades istället successivt över till de aktuella butikerna.
LäS äVEN: Nu börjar utförsäljningen av Toys R Us i Sverige
Nu meddelar leksaksaktören att alla Toys R Us-butiker startar sin sista utförsäljning idag och därmed även sänker alla priser med 90 procent från originalpriset. I Sverige finns det för tillfället 19 öppna Toys R Us-butiker, och samtliga butiker stängs under nästa vecka – exakt vilken dag beror på hur den slutliga försäljningen går, meddelar Top-Toy.
- Vi inleder de sista öppningsdagarna för alla Toys R Us-butiker i Sverige. Det innebär att vi skall sälja så mycket varor som möjligt. Därmed har vi sänkt priserna otroligt mycket och vi hoppas på att många vill utnyttja denna möjlighet till att göra riktiga kap, säger Søren Aamann Jensen, kurator för Top-Toy, i ett pressmeddelande.
↧
February 7, 2019, 1:15 pm
![]()
De flesta inom e-handelsvärlden känner nog till de stora marknadsplatserna Alibaba och JD.com. Men underförstått är också, att det självklart finns flera andra aktörer på en sådan jättemarknad som Kina. I slutet av förra året skrev vi om e-handelsuppstickaren Pinduoduo, som startades i september 2015 av en före detta Google-ingenjör, Colin Huang.
Det har gått väldigt bra för Pinduoduo sedan start. Efter bara tre år skrevs det att e-handlaren stod för 5,2 procent av Kinas e-handel, och förra året värderades bolaget till 24 miljarder dollar.
LäS äVEN: Omsätter miljarder efter 2,5 år - tar klivet in på börsen
Nu rapporterar TechCrunch att Pinduoduo, eller PDD som de även kallas, tar in över 1 miljard dollar i nytt kapital, bara sex månader efter att de börsnoterades. Detta skulle kunna uppfattats som att det inte går så bra för e-handlaren, men företaget menar att det handlar om att priset för att konkurrera med e-handelsjättarna är enormt.
Det kinesiska e-handelsföretaget offentliggjorde sin plan på att sälja 37 miljoner aktier, vilket motsvarar en intäkt på mer än en miljard dollar och upp till 1,25 miljarder, om alla optioner utnyttjas fullt ut. PDD börsnoterades i juli och drog då in 1,6 miljarder dollar när de listades på nasdaq.
↧
↧
February 7, 2019, 4:22 pm
![]()
Under sommaren 2016 lanserade Qliro Groups betalföretag Qliro en egen e-handelskassa. Den fick namnet Qliro One och riktade sig redan från början till större e-handelsföretag, eller till bolag som åtminstone hade ambitionen att växa sig stora.
LäS äVEN: Qliro utmanar Klarna med egna checkouten Qliro One
Designtorget och Outdoorexperten
Till en början användes kassan förstås av Qliro Groups egna bolag, men även externa jättar som Lyko och Bangerhead var snabba med att hoppa på tåget. Sedan dess har skaran av e-handlare med Qliro One vuxit stadigt och i dag kom beskedet att iPiccolo, som bland annat driver e-handeln inkClub, också har valt att samarbeta med betalleverantören.
- Vi har nu cirka 30 e-handlare anslutna. Det är en blandning av "gamla gruppbolag" och helt "externa" handlare. Några exempel är CDON, Nelly, Gymgrossisten, Skånska Byggvaror, Tretti/Whiteaway, Campadre, Outdoorexperten, Designtorget, Lyko, Parfym.se, Bangerhead och nu även iPiccolo, berättar Qliros CCO David Lundqvist i ett mejl till Ehandel.se.
Det krävs fortfarande en viss omsättning för att komma i fråga för Qliro One. IPiccolo räknar till exempel med att omsätta 800 miljoner kronor under 2019.
- Vi riktar endast in oss mot större e-handlare för att säkerställa att vi ska kunna ha ett tätt och produktivt samarbete med våra partners. Därför har vi valt en strategi som innebär att vi endast samarbetar med större utvalda aktörer, förklarar David Lundqvist.
"Får en beprövad betallösning"
Utöver inkClub driver iPiccolo en rad nätbutiker inom allt från kontorsmaterial till vitaminer. Bolagets tio nätbutiker finns i ett tiotal länder och har omkring 100 anställda.
Företaget grundades för 20 år sedan och har hittills haft en egen fakturalösning. Den byts nu ut mot Qliros variant.
- Vi tilltalades av Qliros konsumentfokuserade erbjudande. Med Qliro får vi en kundvänlig partner och en beprövad betallösning som möjliggör för oss att fokusera på kärnverksamheten och fortsatt tillväxt, säger Martin Benckert, vd för iPiccolo, i ett pressmeddelande.
↧
February 7, 2019, 2:13 pm
![]()
Nyligen fick vi ryktesvägen veta att tjänsten Klarna Shipping Service gått ur beta-stadiet och nu är redo för den stora massan. Tjänsten i fråga är betalbolaget Klarnas försök att även integrera hela fraktflödet i sin kassa. Tanken är att Klarnas kassa och deras tillhörande app ska bli centralen för betalning och leverans.
En av de butiker som använder Klarna Shipping Service är Weekday och vi testade att beställa via deras sajt häromveckan. Kopplingen till Klarnas app var då inte live men fraktintegrationen i kassan var smidig och vi kunde välja mellan PostNord och DHL, samt vilket utlämningsställe som vi ville ha leveransen till. Tanken är att en mer strömlinjeformad kassa ska öka konverteringen för e-handlarna.
LäS äVEN: Klarna vill visa leveransinfo direkt i sin app
Klarnas vision om att integrera frakten i betalflödet är inte ny. Redan 2017 ville Klarna att e-handlarna skulle dela med sig av spårningsnummer, så att kunderna skulle kunna följa försändelsen i appen.
Enkelt att slå på tjänsten
Det som nu sker med Klarna Shipping Service är en djupare integration, snarare än att endast dela ett spårningsnummer. E-handlare som använder till exempel Klarna Checkout (KCO) och en TA-leverantör som Unifaun ska mycket enkelt kunna koppla ihop allt och göra det smidigare för slutkunden.
- För dem som använder Klarna Checkout behöver man inte göra någon frontend-integration, och har man dessutom något av de TA-system som vi samarbetar med så behöver man inte heller göra någon backend-integration, utan det är bara att kontakta oss så kan vi slå på Klarna Shipping Service, säger Rasmus Fahlander, Product Director på Klarna, till Ehandel.se.
Vi frågade Rasmus Fahlander, som också är ansvarig för “Purchase Experience” på bolaget, om tjänsten är redo för en bred lansering.
- Den här tjänsten är tillgänglig för alla. Det är bara att höra av sig. Integrationen är enkel, och vi jobbar nu på att förbättra och effektivisera processen med partners på bästa sätt.
Precis som med adress och betalval så kommer Klarnas kassa, med den nya tjänsten påkoppplad, även att minnas kundernas val när det gäller till exempel fraktbolag och vilket utlämningsställe som kunden föredrar. Kundernas fraktval ska även följa med mellan olika e-handelsbutiker, som använder KCO.
Kommer sätta en ny standard
Enligt Rasmus Fahlander har feedbacken hittills varit väldigt positiv när det gäller den nya tjänsten.
- Vi är övertygade om att den kommer att sätta en högre standard än dagens, för hur man som konsument interagerar med frakt och leveranser, och som gör att de risker och komplikationer som idag är förknippade med leveranser inom e-handeln drastiskt kommer att minska.
Trots att betalbolaget inte har gjort så mycket väsen av sin nya tjänst, Klarna Shipping Service, så är det uppenbart att man har stora förhoppningar på att integrera betalningen med frakten.
- Klarna vill ge butiker möjligheten att presentera sina kunder med leveransalternativ på ett enkelt, tydligt och snabbt sätt. Jag tycker det här är en av de största sakerna Klarna har gjort för att hjälpa handlare att öka konverteringen, och hjälpa konsumenter att handla online i stället för att gå till butiken, sedan vi lanserade Klarna Checkout. Det kommer att öka tillväxten för de handlare som väljer att jobba med produkten, avslutar Rasmus Fahlander.
↧
February 7, 2019, 3:22 pm
![]()
Modehandlaren Lager 157 lanserade PostNords nya leveranstjänst SameDay den 13 december. Planen var att Lager 157 skulle vara pilottestare, men sedan lansering har modeaktören fortsatt med leveranstjänsten som går ut på att beställningar ska levereras samma dag som köpen genomförs.
LäS äVEN: PostNord lanserar ny tjänst - ska leverera samma dag
- Just nu jobbar vi mycket med att analysera kundernas behov i vår omnikanal och SameDay-leveranserna har blivit en viktig del i vår långsiktiga strategi. Både marknaden och kunderna kräver fler alternativ. Vi vill ge kunderna fler personligt anpassade leveransval. Därför vill vi ha ett så brett spektrum av leveransmöjligheter som möjligt, så att alla kan hitta ett som passar just dem, säger Stefan Palm, vd på Lager157, till Ehandel.se.
Click & collect är hetare
Lager 157 fokuserar på sin startegi, och fortsätter därför erbjuda kunderna leveransmöjligheten samma dag. Trots att leveransalternativet inte är det mest populära.
- Om vi ser på volymutfallet av tjänsten så är det inga jättestora volymer det handlar om, och vi ser det som en nischad produkt, vilket motsvarar mindre än en procent av våra ordrar. Men den siffran ökar sakta hela tiden. Dock är inte allt löst från mottagarsidan, det vill säga portkoder, nycklar och fall där mottagaren inte är hemma. Lösningar på bland annat sådana problem måste fortfarande utvecklas. Men vi upplever att det är en viktig del av vår konkurrenskraft, och fortsätter därför att erbjuda detta alternativ. Det leveranssättet som har ökat mest är just nu ”in store pick up” där vi närmar oss 50 procent av vår e-handelsförsäljning, säger Stefan Palm.
SameDay-servicen hos Lager 157 kostar idag hundra kronor och erbjuds endast i Stockholm, men i december förra året sa Stefan Palm att "målet är att hälften av våra butiker ska ha SameDay inom 18 till 20 månader".
Nu berättar han för Ehandel.se att de planerar att kunna erbjuda leveranstjänsten i de 5 till 10 största städerna redan detta året.
Fyndiqs kunder vill ha billig frakt
Modeföretaget var dock inte de enda som hoppade på SameDay-servicen. även Fyndiq tog del av tjänsten i december, dock endast en dag. Till skillnad från Lager 157, som endast erbjuder tjänsten i Stockholm, lät Fyndiq kunder i Stockholm, Göteborg och Malmö få ta del av servicen.
LäS äVEN: Fyndiq - nästa bolag att testa PostNords SameDay-leverans
Ehandel.se hörde av sig till Fyndiq för att följa upp hur samarbetet gått:
- Det är kul att PostNord utvecklar sina tjänster och var så snabba på bollen att sy ihop detta med oss! Vi lanserade SameDay två dagar innan julafton, och fick omedelbart kundordrar som motsvarade cirka en procent av försäljningsvolymen redan första dagen, säger Fredrik Norberg, Fyndiqs grundare och vd och fortsätter:
- Vi tror på att fortsatt utveckla vårt leveranserbjudande som ett led i att möta kundernas ökade förväntan och där ingår "SameDay delivery". Vi ser däremot inte att leverans samma dag kommer bli något större alternativ inom den närmsta tiden, då det har visat sig att våra kunder främst uppskattar en lägre fraktkostnad mot några dagars extra leveranstid.
↧
↧
February 8, 2019, 9:52 am
![]()
även om e-handeln fortfarande står för en liten del av den totala detaljhandeln, så är det knappast längre något nytt fenomen att beställa hem varor via nätet. Faktum är att en rad nätföretag - som Komplett, Bokus och Euroflorist - redan har hunnit passera 20-årsstrecket.
LäS äVEN: Bokus firar 20-årsjubileum som nätbokhandlare
Nu har det blivit dags för Webhallen att bjuda in till sin 20-årsfest. Företaget, som numera har både e-handel och ett fysiskt butiksnät, inledde sin bana i en källarlokal den 5 februari 1999.
"Visst har vi stött på utmaningar"
20-årsfirandet kommer att äga rum i slutet av februari, både i Webhallens e-handel och i företagets flaggskeppsbutik på Sveavägen i Stockholm. Den som besöker festen kommer bland annat att kunna ta del av erbjudanden samt lära sig mer om Webhallens historia. Dessutom kommer företaget att anordna en tävling som ska ge en lycklig vinnare ett presentkort på 20 000 kronor.
- Webhallen har ett unikt koncept, både som återförsäljare och som arbetsgivare betraktat. Det har resulterat i att vi verkligen kunnat omfamna vår bakgrund som gamers och teknikintresserade tillsammans med våra kunder och kollegor från dag ett. Visst har vi stött på utmaningar på vägen men vårt 20-årsjubileum blir, utöver en hyllning till vår historia, ett startskott för att tydliggöra vad vi står för igen, kommenterar Webhallens marknadschef Anton Nilsson i ett pressmeddelande.
Genom åren har Webhallen uppmärksammats inte minst för sin annorlunda medlemsklubb, som till formen påminner om ett slags datorspel. Dessutom har företaget ofta ställt till med större event i samband med nya spelreleaser, vilket ska ha blivit uppskattat i kundkretsar.
LäS äVEN: Webhallen gör näthandeln till ett spel för kunderna
↧
February 7, 2019, 1:54 pm
![]()
Trånga utrymmen, långa köer och avier från olika leverantörer som kräver att man som kund besöker flera ombud.
För fastighetsföretaget Atrium Ljungberg var det ingen tvekan om att det befintliga nätet av e-handelsombud ibland lämnar en del att önska. Därför grundades dotterbolaget Leveriet, som lanserades som ett lyxigare paketombud.
LäS äVEN: Företaget som ska leverera lyxigare paketombud till jul
- Vi ville göra något för att öka servicen och skapa en bättre upplevelse. Så det var där vi började, berättar Mattias Celinder, affärsområdeschef på Atrium Ljungberg, för Ehandel.se.
"Valfrihet är det viktigaste"
Leveriets resa började i augusti 2018 och i samband med julhandeln öppnades två pilotombud. De ligger i Stockholm och Malmö - i de Atrium Ljungberg-ägda köpcentren Sickla och Mobilia - och erbjuder bland annat sittplatser som ska göra det mer angenämt att köa. Det finns också ett bord där kunder kan packa och packa upp varor, möjlighet till presentinslagning och att köpa nytt emballage, samt provrum där man kan prova e-handlade plagg.
Det går också att lämna kartonger och annat emballage för återvinning direkt i Leveriets lokaler.
- Det är både en hållbarhetsfråga och en service till våra kunder som slipper bära med sig onödigt emballage hem.
Men är det oftast inte smidigare att bära hem varan i paketet och att prova sina e-handlade kläder hemma?
- Vi har utgått från att alla är olika och att behoven kan se olika ut i olika situationer. Vi tycker att valfrihet är det viktigaste, men vill visa att möjligheten finns. Sedan handlar det också om en beteendeförändring, det här är ju på många sätt någonting nytt och som konsument är man van vid att göra på ett visst sätt.
Leveriet vill göra besöket hos paketombudet till en lyxigare upplevelse
Oberoende av fraktaktör
Mattias Celinder berättar att en del kunder har blivit positivt överraskade av exempelvis provrummen, men trots det valt att gå raka vägen hem med sitt paket under armen.
- Då kanske man nästa gång väljer att testa kläderna på plats. Men det är absolut inget måste utan vi vill vara så kundvänliga som möjligt.
Trots den relativt korta tid som gått sedan lanseringen, har Leveriets två ombud enligt Mattias Celinder hunnit bygga upp en daglig ström av kunder som kommer för att hämta paket. Eftersom ombuden i regel bara erbjuds som alternativ till dem som har ett postnummer som ligger i närheten, är målgruppen dock fortfarande ganska begränsad.
Något som skiljer Leveriet från andra paketombud är att projektet bygger på ett samarbete mellan Atrium Ljungberg samt PostNord, DB Schenker, DHL och UPS. Det innebär att man som konsument kan hämta upp sina paket hos Leveriet oberoende av vilken av leverantörerna ovan som tagit hand om frakten.
Börjar med egna byggnader
Framöver ser Leveriet bland annat framför sig att fler fraktaktörer ansluts till projektet och att de egna ombuden blir fler. Men det finns också andra planer i pipelinen. En av dem är att göra Leveriet till vad Mattias Celinder beskriver som ett "utskjutet lager", vilket innebär att e-handlare ska kunna hyra en form av lageryta hos Leveriet.
På det sättet skulle populära produkter kunna förvaras direkt hos ombudet, som snabbare kan få ut dem till slutkonsumenten. Ett första sådant samarbete finns redan på plats eftersom Leveriet inom några veckor ska börja förvara varor åt möbelföretaget Svenssons i Lammhult.
- Vi samarbetar gärna med andra aktörer. Det finns hur stora möjligheter som helst i det här, som vi ser det.
Vad är annars nästa steg för Leveriets del?
- För att det ska bli något av det här så bör det ju rullas ut på fler ställen, och det är väl ingen kioskvältare att vi troligtvis till en början kommer att öppna fler i våra egna anläggningar. Men på sikt är vårt önskemål att det här ska bli rikstäckande och då ser vi framför oss platser med god genomströmning av människor. Det behöver inte vara just köpcentrum, utan det kan handla om till exempel kontorsmiljöer eller tunnelbanestationer.
"Finns allt utrymme att växa"
Precis som andra ombud får Leveriet en viss summa från logistikaktörerna för varje hanterat paket, men om det blir fart på den nya lagerverksamheten förväntas den bidra rejält till affären. På sikt kan Mattias Celinder och hans kollegor också tänka sig att göra Leveriets ombud till en slags leveranshubbar, som kan samordna logistikaktörernas paket och sedan frakta dem vidare ut till konsumenten.
Kan det här på sikt bli den nya sortens ombud eller handlar det mer om att bidra med ett lyxigt komplement?
- Tittar vi ett par år tillbaka har e-handeln haft en otrolig ökning och troligtvis kommer den ökningen att fortsätta. Och då kommer det att krävas ökad smidighet för oss som kunder. Vi tror att det finns allt utrymme för både oss och andra aktörer att växa.
↧
February 8, 2019, 8:56 am
![]()
Egendesignade axelremmar för väskor är något som Kristine W. Lium och Pauline Längbo har gemensamt. I december skrev vi om Kristine W. Lium, grundare av axelremsvarumärket Retach, som lanserade sin e-handel i slutet av november.
LäS äVEN: Retach vill förlänga väskornas liv och spara på miljön
Idén med axelremmarna handlar om att förnya och göra en gammal väska som ny. Tanken är att axelremmarna på sikt ska bidra till att färre köper nya väskor.
Hon lanserade sitt varumärke, Gabrielle by P, i oktober 2017 och stänger sitt första verksamhetsår i april och väntas då omsätta cirka två miljoner kronor. Detta är bara början. Enligt Pauline ska omsättningen minst fördubblas varje år framåt. 2019 blir på fokus att växa i Sverige, men även att expandera på den globala marknaden, med målet om att på sikt slå i USA.
Vill utöka antalet återförsäljare
E-handeln är en viktig del i uppbyggandet av hennes varumärke, menar grundaren och designern. Idén om att designa färgglada axelremmar föddes under en sommarsemester 2017, och redan i oktober samma år lanserade hon sin sajt.
Pauline har finansierat sin uppstart själv och fokuserar i dagsläget på eget ägandeskap. Men något hon vill dela på är däremot försäljningsmöjligheten. Innan jul signade hon avtal med åhléns City där axelremmarna kommer att säljas i åhléns butiker i Stockholm som Göteborg, och hon vill fortsätta utöka antalet återförsäljare.
Följare på sociala medier fick bestämma
Något som hon fokuserar mycket på och som är en viktig del av hennes företag är hennes personliga och nära relation till sina kunder. Hon jobbar aktivit med sina sociala medier och senast fick hennes följare vara med och påverka kommande färgval och designalternativ. Hon understryker att “relationen till kunderna är företagets kärna och nyckeln till hennes framgång”.
Hon startade med tre axelremsmodeller i oktober, och idag erbjuder hon redan åtta olika. Produktutvecklingen är också en sak som står i fokus och hon har förutom axelremmar för väskor bland annat lanserat kameraremmar och hundkoppel.
↧
February 8, 2019, 9:49 am
![]()
För några veckor sedan meddelade nätmathandlaren Mat.se att det inte längre var människor som satte prognoserna för inköp, logistik och bemanning hos företaget. E-handlaren har lämnat över detta på en Artificiell Intelligens (AI) som utvecklats inhouse.
LäS äVEN: Mat.se utvecklar AI som fixar inköp, logistik och bemanning
Nu kommer nästa stora AI-överlämning. 3PL-leverantören Nowaste, som satsar på att bli störst inom e-handelslogistik, meddelar att de under februari kommer att installera en AI i företaget. Den ska nu lära sig de olika verksamheterna och avdelningarna samt deras processer.
LäS äVEN: Fruktjätten som tog täten inom e-handelslogistik
- Vi ser en oerhörd styrka i att rationalisera resursplaneringen genom att nyttja AI. Vi idag har många olika verksamheter vars behov kan variera kraftigt från en dag till en annan. Vissa verksamheter kan det röra sig om timmar och då får vi genom AI:n en ökad kontroll och möjligheten att arbeta mer proaktivt, säger Nowastes driftchef Daniel åkesson i ett pressmeddelande.
"Marknadsaktiviteter och väder"
Till skillnad från Mat.se har Nowaste inte programmerat sin egen AI utan deras variant ska komma ifrån företaget redPILOT. AI-systemet, med namnet Operational Excellence, kommer med tiden att detaljstyra Nowastes logistik.
- Lösningen som levereras av redPILOT består av tre moduler som med tiden kommer kunna detaljstyra resurser som personal, truckar mm. ner på avdelningsnivå och timme på de olika lagerna. Systemet tar bland annat hänsyn till trender, prognoser, försäljning, inköp, marknadsaktiviteter, väder, mm. tillsammans med parametrar som orderstruktur, avgångstider etc. Detta blir den första implementeringen i Norden för redPILOT, berättar Nowaste.
Den nya AI:n börjar lära sig verksamheten under februrari och beräknas vara i full drift i slutet av juni.
↧
↧
February 8, 2019, 2:59 pm
![]()
Planen var först att ta sig an den amerikanska marknaden, men under 2018 tog Recheckit beslut om att istället göra en satsning på svensk mark. Det norska techbolaget, vars affär går ut på att öka e-handlares konvertering, gick därmed in i Sverige som sin första internationella marknad.
LäS äVEN: Recheckit till Sverige - tar in e-handelsprofil som VD
Nu kommer Recheckits nästa drag - nämligen en ny ordförande. Den som ska leda bolagets styrelse framåt är ingen mindre än civilekonomen Gunnar Bjørkavåg, som förmodligen är mest känd för att i 18 år ha varit koncernchef för den norska mediejätten NHST Media Group. I gruppen ingår bland annat tidningarna Morgenbladet och Dagens Næringsliv.
"Mycket nöjda med utvecklingen"
Gunnar Bjørkavåg arbetar annars för investmentfirman Must Invest, som i somras gick in med 10 miljoner kronor i Recheckit.
- Från ett investeringsperspektiv är vi mycket nöjda med den utveckling och tillväxt vi ser i företaget, både i och utanför Norge, kommenterar Gunnar Bjørkavåg i ett pressmeddelande.
Recheckit nådde under 2018 en omsättning på 16 miljoner kronor. Bland företagets kunder finns bolag som IKEA, Cocopanda, CoolStuff och Komplett.
↧
February 8, 2019, 3:02 pm
![]()
Betaljätten Mastercard satsar stenhårt på vad man tror är framtidens branding. Förra månaden slängde bolaget ut sitt namn från logotypen. Logon består numera av de två ikoniska ringarna.
Vissa kanske skulle kalla bara detta drastiskt men nu fortsätter betalbolaget sin satsning på den nya tidens brand. Denna gång är det ett ljud som ska bli Mastercards nya identitet.
Anlitat Linkin Parks bandmedlem
"Ljudvarumärket" är en ljudsnutt, samt tillhörande checkout-jingle, som företaget ser framför sig kommer att spelas upp överallt där man betalar med Mastercard, oavsett om det gäller kort, mobil plånbok eller i e-handeln.
- En sonisk identitet - ett visitkort i ljudform för ett varumärke - är nu lika viktigt som ett varumärkes visuella identitet, säger Matt Lieber, grundare på ljudföretaget Gimlet Media, i en kommentar i Mastercards pressmeddelande.
Gimlet Media verkar alltså ha varit med och tagit fram den nya melodin, även om det inte framgår tydligt i pressmeddelandet. Mastercard verkar ha lagt en hel del pengar på sin nya soniska identitet.
- För att säkerställa att Mastercard-melodin skulle resonera med människor världen över, tog Mastercard hjälp av musiker, artister och byråer från hela världen, däribland musikern Mike Shinoda från Linkin Park, skriver betalföretaget.
"Det är en nödvändighet"
Det som drivit på satsningen kring ett ikoniskt ljud verkar samtidigt ha varit den ökande mängden röstassistenter, som nu inflitrerar världens hem. Mastercard pekar på den ökande mängden e-handel som sker via röst och man vill nu skapa en identitet som kan följa med in i den nya röststyrda världen.
- Med explosionen av podcast, strömmande musik och smarta högtalare är en ljudstrategi inte längre något som är "bra att ha" för varumärken - det är en nödvändighet, säger Matt Lieber.
Modehandlaren Fred Segal ska vara först ut att få ta del av den “soniska identiteten” och den ska nu spelas i deras butik i Los Angeles, när en kund gemomför en betalning med Mastercard. Melodin ska även höras när man handlar något med Mastercard genom Amazons smarta högtalare Alexa.
Ska komma till e-handeln
Ljudet ska dock inte sluta där. I ett pressutskick till redaktionen så meddelar Mastercard att nästa steg är e-handeln. Efter att Alexa och några utvalda detaljhandlare hakat på tåget så är planen att även ta ljudet till nätet.
- Därefter kommer ljudet att rullas ut i e-handeln och till röstaktiverade enheter i detaljhandeln, skriver Mastercard.
Ni kan höra ljudet i videon nedanför. Det ska dock finnas flera varianter för olika tillfällen. Exakt hur ljudet ska implementeras i e-handeln framgår ej.
Det tillhörande checkout-ljudet som förmodligen blir det mer vanliga:
↧
February 10, 2019, 7:15 pm
![]()
En plats på nätet där man kan köpa nya och begagnade böcker, samt sälja böcker man redan har. Så skulle man kunna beskriva den norska sajten Bookis.com. Sidan har tagit upp kampen med de traditionella bokförsäljarna och uppenbarligen lyckats väl hittills. Via en egenutvecklad plattform och mobilapp har sajten vuxit snabbt.
Dubblade från december
Nyligen lyckades Bookis.com stänga en emission som drog in sex miljoner norska kronor plus teckningsoptioner för fem miljoner kronor, vilket innebär att sajten nu värderas till 25 miljoner norska kronor. Det rapporterar vår norska systersajt Ehandel.com. Bookis.com grundades 2017 och ska med hjälp av ett dropshippingupplägg nu ha byggt upp Norges största urval av boktitlar. Bara i januari sålde företaget för över en miljon norska kronor, vilket var dubbelt så mycket som i december. Antalet begagnade böcker som säljs på plattformen ökade också under samma period.
↧
February 11, 2019, 8:31 am
![]()
Enligt en ny rapport från affärsinformationsföretaget UC, framgår det att antalet företagskonkurser ökade med 13 procent under 2018, Jämfört med 2017. Och under januari detta året har 343 företag redan försatts i konkurs. Det är en ökning med fem procent, jämfört med samma månad förra året.
– Brist på kompetent personal och svårigheter med att anpassa sig till digitalisering och e-handel är några vanliga anledningar, säger Richard Damberg, ekonom på UC, till SvD.
Enligt UC har andelen oseriösa företag ökat kraftigt under de senaste två åren. Med det menas företag som startas, bedrivs eller avslutas i “bedrägligt syfte”. Denna typ av företag har ökat från 10 till 25 procent av alla bolag som försatts i konkurs i år.
– Vi ser en oerhört allvarlig utveckling. De oseriösa företagen verkar öka och de återfinns i alla branscher. Förutom vanliga anledningar till konkurs som likviditetsbrist eller hårdnande konkurrens får vi numera vänja oss vid att oseriösa och bedrägliga företag är en vanlig orsak till konkurs, säger Richard Damberg, i ett pressmeddelande.
Skillnader i landet
Rapporten visar samtidigt att det finns stora skillnader i landet. Som mest ökar konkurserna i Västerbotten med 267 procent i januari, jämfört med förra året, och andra plats tar Sörmland med 180 procent. Dalarna ökar med 69 procent, Blekinge med 67 och Jämtland med 50. I Stockholm ökar konkurserna med 23 procent.
De som minskade konkurserna mest förra månaden, jämfört med januari 2018, är Värmland med -74 procent, Gotland med -67 och Norrbotten med -58.
“E-handel och stordrift”
Men antalet konkurser ökar även olika mycket i olika branscher. Ett exempel är detaljhandeln som är en av de större branscherna. Aktörerna i segmentet omsätter mycket pengar, men konkurserna ökar också under de senaste åren.
Antalet konkurser i detaljhandeln i januari, jämfört med ett år sedan, har ökat med +5 procent.
– De värst drabbade är små detaljhandlare i förortscentrum som inte tillhör en kedja, där har många slagits ut. Det har skett en stor omsvängning i branschen där e-handel och stordrift är tydliga trender, om man inte är väldigt nischad, säger Richard Damberg.
↧
↧
February 11, 2019, 8:54 am
![]()
I mars förra året berättade vi om en ny tjänst som automatiskt skulle skriva e-handlarnas produkttexter. Med hjälp av en nytuvecklad AI-motor ska den svenska tjänsten Textual drastiskt reducera den tid det tar för nätbutiker att ta fram innehåll till nya sajter, på andra språk.
LäS äVEN: Ny e-handelstjänst låter datorn skapa ditt content
Företaget kan vara något på spåren, eftersom man nu har fått in 12 miljoner kronor i nytt kapital. Bland investerarna finner vi e-handelsveteranen Alexander Hars, grundarna bakom Mat.se och riskkapitalbolaget Wellstreet.
Vi frågade Textuals grundare, Henrik Gemoll, vad de planerar att använda pengarna till.
- Vi kommer att storsatsa på att stärka teamet för att kunna komma igång med fler kunder, samt expandera till nya marknader. Vi jobbar nu på att lansera integrerade moduler till några av de stora globala e-handelplattformarna som Shopify, Magento och WooCommerce där det finns ett stort behov för en tjänst som vår för att effektivisera produktläggning ytterligare, säger Henrik Gemoll.
Innan översatte ni 7 språk, nu är ni uppe i 14. är planen alla språk?
- Våra lingvister jobbar hela tiden med att addera fler språk. Idag har vi stöd för 14 språk och om ett par veckor så blir arabiska vårt 15:e. I och med detta täcker vi över 4 miljarder människor med de språken vi erbjuder. Framöver följer vi kundbehoven och lägger till de språk som efterfrågas.
Utöver att producera produkt- och kategoritexter sägs Textual även vara bra på att skapa texter för digitala annonser, SMS-utskick och nyhetsbrev.
När vi först skrev om företaget kommunicerades det att tjänsten främst inriktade sig på modebranschen.
Stödjer ni fler branscher än mode nu?
- Vi har inga begränsningar i vilka branscher eller vertikaler vi kan jobba med. Däremot har vi i startgroparna valt att prioritera stöd för allt från kläder, skor, smycken, möbler, lampor och övriga textiler. Vi jobbar kontinuerligt med att addera fler vertikaler och prioriteringslistan ändras beroende på vilka stora kunder som går live med oss först, säger Henrik Gemoll.
Hur många e-handlare använder er tjänst idag?
- Vi har byggt tjänsten tillsammans med en handfull handlare - allt från små e-handlare i Sverige till några stora globala spelare. Vilka som använder Textual är inget vi kan kommentera i dagsläget.
↧
February 11, 2019, 10:43 am
![]()
Nu satsar Jula på att digitalisera sina varuhus så att deras olika försäljningskanaler kan börja flyta ihop. Den som har följt hemmafixarkedjans resa under de senaste åren förstår att detta är en ganska stor omställning.
Under 2011, när många företag jobbade hårt med att synas på webben, gick Jula helt emot strömmen och stängde plötsligt ner sin e-handel. Efter sex år insåg de vilket värde nätförsäljningen har och bestämde sig för att återigen öppna en nätbutik. En ny e-handel blev kedjans viktigaste satsning under 2017. Och i onsdags meddelade företaget att de rekryterat en ny inköpschef, som kommer med en hel del e-handelskunskap i bagaget.
LäS äVEN: Jula rekryterar inköpschef - tungt e-handelsnamn
Jula ska byta ut alla prisetiketter i sina fysiska butiker till digitala prisskyltar, och siktar på att utrusta alla Julavaruhus i Sverige med de digitala prisetiketterna under 2019.
– Digitala prisetiketter tar oss till nästa nivå, säger Magnus Sigurd, affärsutvecklingschef på Jula, i ett pressmeddelande och tillägger:
– Digitaliseringen av våra varuhus går nu in i en ny fas, de digitala etiketterna ger så mycket mer möjligheter än att bara sätta ett digitalt pris. Saker som i den fysiska handeln tidigare inte var möjligt kan vi med digitala prisetiketter göra ganska enkelt. De olika kanalerna börjar flyta ihop, upplevelsen i varuhusen närmar sig nu upplevelsen på webben, säger Magnus Sigurd.
En satsning på digitala prisskyltar gjorde kedjorna MediaMarkt och Elgiganten redan under 2015. Elektronikaktörerna gjorde det av samma anledning som Jula - för att knyta ihop deras fysiska butiker med e-handeln, men även för att kunna anpassa priserna snabbt och möta konkurrensen från e-handeln.
LäS äVEN: Digitala prislappar ska smälta ihop online och offline
– Med digitala prisetiketter kan vi nu sömlöst möta kundens förväntningar på ett ännu bättre sätt. Vi vet att vi alltid kommer att ha rätt pris på alla våra produkter på samtliga plattformar. Saldo och inventering säkerställs enklare, och produkter finns alltid på rätt plats. Vi får helt enkelt en högre kvalité i vårt totala erbjudande, säger Magnus Sigurd.
De digitala prisetiketterna kommer även att placeras i Julabutikerna i Norge och Polen under 2020.
↧
February 11, 2019, 12:52 pm
![]()
Skokedjan Foot Locker, som de senaste åren har stängt flera hundra av sina fysiska butiker, investerar nu i e-handel. Bolaget har förstås en egen e-handel på Footlocker.com och över 3 000 butiker i 27 länder.
Nu meddelar dock Foot Locker att de investerat 100 miljoner dollar, över 900 miljoner kronor, i företaget Goat. Goat ska primärt driva nätbutikerna GOAT och Flight Club, som båda agerar marknadsplatser för kvalitets-sneakers.
- Kraften i Foot Lockers globala fotavtryck och GOAT-gruppens digitala kapacitet kommer att göra det möjligt för båda företagen att ge en oöverträffad kundupplevelse och höja kundernas engagemang i hela sneakers-industrin, kommenterar Foot Locker investeringen.
Totalt 200 miljoner dollar
Tanken är alltså att utnyttja Goats digitala kompetens för att lyfta båda företagens erbjudanden. För Goats del så ser man positivt på att Foot Locker nu kan ge deras verksamhet en mycket bred fysisk närvaro.
- Med över 3 000 butiker kommer Foot Locker att stödja vår, primärt digitala, närvaro med fysiska kontaktpunkter över hela världen, vilket ger ökat värde till vårt community av köpare och säljare, säger Goats medgrundare Eddy Lu.
Foot Locker ska, i och med investeringen, få en minoritetsandel i Goat-gruppen. Totalt skall Goat tagit in nära 200 miljoner dollar sedan starten 2015.
↧
February 11, 2019, 2:07 pm
![]()
För en månad sedan kommunicerade H&M ut att de under året ska introducera tekniska lösningar som ska, i enlighet med deras omnikanalstrategi, underlätta för kunden att handla online och i butik. Under föregående år har modejätten bland annat lanserat och expanderat Click & Collect samt In-Store Mode, där kunder i utvalda butiker kan använda H&M-appen som ett digitalt shoppingverktyg för att se vad som finns tillgängligt. Enligt kedjan ska de under 2019 “accelerera sin transformation och dra nytta av de möjligheter som skapas av modeindustrins digitalisering”.– Vi rullar ut digitala funktioner och tjänster för att erbjuda modeentusiaster en inspirerande och smidig shoppingupplevelse i linje med vår omnikanalstrategi, säger Fredrik Olsson, Managing Director på H&M, i ett pressmeddelande.
Minska returer
Men i takt med näthandelns växande popularitet ökar även returerna som är en av e-handelns stora utmaning. Modejätten Hennes och Mauritz rustar för framtiden och satsar på en ny digital lösning för att minska returer från nätet, det rapporterar Dagens Industri. Klädkedjan ska testa en ny app som låter kunden ”prova” plagget i mobilen.
H&M har under cirka två års tid jobbat med artificiell intelligens med målet att underlätta kundens köpbeslut, förklarar H&M:s affärsutvecklingschef Daniel Claesson. Enligt honom har det inte varit så enkelt att hitta en lösning som både fungerar tillräckligt bra men som samtidigt inte blir för avancerad.
Prova kläder virtuellt
Den nya appen har fått namnet “Perfect fit”. Meningen är att kunden ska ta fram en digital avatar av sig själv, genom att ta några bilder på sin kropp i olika vinklar. Sedan ska användaren kunna prova H&M:s kläder virtuellt och se hur plagget passar avataren. På så sätt kan kunden få en bättre uppfattning om hur plagget kommer att sitta på kroppen, redan innan det beställs från modeaktörens e-handel.
– Vi labbar med det här för att förstå om kunden är mogen för det och hur bra det fungerar, säger Daniel Claesson.
Att hitta rätt storlek med en app som är uppbyggd på artificiell intelligens, är H&M inte först med. För drygt ett halvår sedan skrev vi om att Tailor Store ersatte sina måttband med en app som förenklar processen av att betälla en skräddarsydd skjorta.
LäS äVEN: Tailor Store ersätter måttbanden med artificiell intelligens
Den digitala skräddarens app fungerar på ett liknande sätt som H&M:s. Vi gjorde en uppföljning med företaget för några veckor sedan, som meddelade att den nya måttagningsappen gjort succé.
↧
↧
February 11, 2019, 2:12 pm
![]()
Nätbutiken Pickyliving erbjuder specialluckor till kök, garderober och andra IKEA-möbler. Nu meddelar leverantören Norna att de tillsammans med Pickyliving lanserat världens första AI-baserade köksdesigner.
- Kunder kan nu i realtid, i Pickylivings online-butik, bygga ett fotorealistiskt kök baserad på avancerad artificiell intelligens utifrån personliga preferenser och de globala trenderna inom köksinredning, förklarar Norna i ett pressmeddelande.
"Miljontals beräkningar"
Tjänsten som alltså tillskrivs artificiell intelligens fungerar som så att användare laddar upp en bild på sitt drömkök. Sedan föreslår Pickylivings “designer”, det vill säga AI:n, ett köksupplägg för användaren, baserat på Pickylivings sortiment. Det går förstås också att efteråt ändra färger och material. På hemsidan beskriver Norna vad som händer i bakgrunden:
"Den bild som du nyss laddade upp behandlades av vår Al på flera sätt och i flera steg. Det kanske såg enkelt ut, men på de 5-10 sekunder som det tog att generera köksförslagen till Dig, så genomförde vårt system miljontals beräkningar i ett stort antal lager neurala nätverk — mycket på samma sätt som vårt mänskliga sinne analyserar sin omgivning!"
Pickyliving hoppas samtidigt att deras nya AI-verktyg kommer att göra kunderna lite mer äventyrslystna.
- Det är med stor glädje vi nu presenterar denna banbrytande lösning till våra kunder. Lösningen kommer att bredda våra kunders medvetande om alla de fantastiska produktkombinationer som vi erbjuder, samt uppmuntra folk att kliva utanför den komfortzon som ett vitt eller grått kök vanligen erbjuder, säger Pickylivings vd och medgrundare Henrik Haij.
↧
February 12, 2019, 7:40 am
![]()
Marknadsplatsen Blocket meddelade igår att man köper företaget Qasa. Närmare bestämt är det Blocket Bostad som nu stärker verksamheten med Qasa, som erbjuder tjänster inom privat bostadsuthyrning.
De båda företagen har faktiskt redan haft ett samarbete sedan hösten 2018. Nu lägger dock Blocket vantarna på Qasa och köpet ska samtidigt vara startskottet på en internationell satsning.
- Blockets förvärv av Qasa förväntas bli starten på en bredare internationalisering som kommer påbörjas redan under 2019. I Schibsted Marketplaces Nordics annonseras omkring 220 000 andrahandsbostäder årligen, meddelar Blocket.
"Förbereda inför expansionen"
Mattia Tosti, medgrundare av Qasa, berättar att de med Blocket och Schibsted i ryggen nu kan blicka utomlands. Qasa ska alltså lanseras internationellt.
- Det är en fantastisk känsla, nu har vi alla förutsättningar för att göra skillnad och hjälpa fler hyra eller hyra ut boende på ett smidigt och säkert sätt. Vi har redan börjat utlysa flera tjänster för att bredda teamet och förbereda inför expansionen som väntar, säger Mattia Tosti.
↧
February 12, 2019, 8:36 am
![]()
E-handelsjätten Amazon är, som de flesta förmodligen hört, på väg att bygga ett andra huvudkontor. Planen var ett stycke nytt superkontor men Amazon valde till slut att dela upp det på två platser, Long Island i New York och Virginia, Washington, D.C.
Undersöker nu andra platser
Amazon HQ2, som projektet kallas, verkar flyta på utan större problem när det kommer till Virginia-delen men i New York har projektet mött massivt motstånd från politiker och allmänheten. Anledningen är bland annat de stora subventioner som e-handlaren förhandlat fram. Samtidigt beräknas kontoret skapa tusentals nya jobb och därmed stora skatteintäkter.
Reuters rapporterade häromdagen att Amazon nu tittar på alternativa platser för New York-delen av Amazon HQ2, detta efter det stora motståndet. E-handlaren ska ännu inte köpt någon mark eller skrivit på några avtal gällande New York, vilket sägs göra det enkelt för företaget att backa ur dealen med staden.
Subventioner på 3 miljarder
Nu rapporterar bland annat TechCrunch att New Yorks borgmästare Bill de Blasio försöker rädda projektet. Bill De Blasio ska under ett stadsbudgetmöte ha sagt att projektet är livsviktigt för staden. Staden sägs behöva jobben och de intäkter som kommer att följa med projektet. Detta trots att Amazon erbjudits subventioner av staden, som kan vara värda upp emot 3 miljarder dollar.
Enligt New York Times ska Bill De Blasio dock upprepade gånger fått försvara projektet och de subventioner som ingår i dealen. Detta från både demokratiska och republikanska lagstiftare. Kritiken är alltså fortsatt stark även om borgmästaren uppenbarligen är på Amazons sida.
↧