Quantcast
Channel: Ehandel.se
Viewing all 22433 articles
Browse latest View live

Lekextra tar över BR:s lokaler och personal

$
0
0

Top-Toy försattes i konkurs i december förra året, och därmed lades alla Toys R Us och BR-butiker ner. Några veckor efter meddelandet köpte den danska koncernen Salling Group upp Top-Toys danska varulager samt rättigheterna till varumärket BR i Danmark. I början på februari gick Salling Group ut med att de ska öppna 25 stycken BR-butiker i Danmark. LäS äVEN: BR Leksaker återuppstår - ny webbshop och nya butiker Nu meddelar Nordic Toy Team att de har förvärvat tjugo stycken av Top-Toys butiker i Norge. - Vi stärker vår redan starka position på den norska marknaden. Konkurrensen kommer att öka framöver och det här är ett nödvändigt steg mot att befästa positionen som konsumenternas första val av leksaker, säger Peter Liljeberg, kedjeledare för Lekextra, i ett pressmeddelande. Förhandlar med svenska fastighetsägare Peter Liljeberg berättar att de lokaler som koncernen har valt att ta över är BR-Leksakers butiker som ligger strategiskt bra och kan gynna aktörens lönsamhet. - Vi har de senaste veckorna suttit i förhandlingar och kommer att ta över flera av Top-Toys butiker som har strategiskt bra lägen. Vi har gjort klart med en av Top-Toys tidigare butik idag, och vår förhoppning är att vi ska bli flera butiker framöver. Vi för också flera förhandlingar med fastighetsägare på den svenska marknaden. I Sverige är dock villkoren kring Top Toys butiker annorlunda, men vi har förhoppningar om att växa ytterligare med vår svenska leksakskedja Lekextra. Räddar BR:s personal Nordic Toy Team räddar även de flesta av de medarbetare som berördes av BR:s nedläggning. - Flertalet av personalen som tidigare arbetat i dessa butiker får anställning hos oss. De är fantastiskt drivande och nu får deras tidigare personal dela våra värderingar och växa tillsammans med oss. Koncernen Nordic Toy Team AS äger varumärket Lekextra i Sverige och i Norge Ringo och Kozmos, med sammanlagt 251 butiker i båda länderna. Kedjekontoret ligger i Norge.

Åhlénschefen tar ny roll - "Vi ska vara top of mind"

$
0
0

För två år sedan pratade Ehandel.se med Cecilia Mortimer Meurling om bland annat möjligheterna i att hoppa på e-handelsbollen senare än andra företag. Redan då påpekade hon att en bra omnikanal är när gränsen mellan kanalerna suddas ut. - E-handeln är ju bara viktig för åhléns för att den är viktig för åhléns kunder. Nu är kundbeteendet så att många väljer att göra vissa inköp online och då vill vi tillgodose det behovet, sa Cecilia Mortimer Meurling i en tidigare intervju. LäS äVEN: åhlénschefen om jakten på perfekt omnikanal Nu satsar åhléns på ett samlat ansvar för marknads- och försäljningsinsatserna, för att möta kunden i dess förväntningar som förändras i takt med att dagens digitala samhälle utvecklas. åhléns försäljningschef, Cecilia Mortimer Meurling, får därför en ny roll i företaget. Med sin breda erfarenhet från att utveckla digitala affärer och att leda utveckling inom marknad och försäljning, blir hon nu istället marknads- och försäljningschef. - All kommunikation ska utgå från åhléns varumärke och kunden ska känna igen åhléns, oavsett om den möter oss i sociala medier, i vår e-handel, i varuhuset, i en utomhuskampanj eller inom ramen för annan kommunikation. Vi har påbörjat arbetet men det finns en rad viktiga beröringspunkter mellan marknad och försäljning som kan förtydligas så att kunden alltid har oss ”top of mind” vid sitt nästa köp, säger Cecilia Mortimer Meurling, ny marknads- och försäljningschef på åhléns, i ett pressmeddelande. Enligt vd:n Gustaf öhrn, är det det förändrade kundbeteendet som suddar ut gränsen mellan marknadsföring och försäljning. - För att hela tiden kunna utveckla mötet med våra kunder lever vi i ständig förändring. Genom ett gemensamt ledarskap för marknad och försäljning tar vi tillvara potentialen i åhléns starka varumärke, samtidigt som vi förstärker våra försäljningsinsatser. Detta är särskilt angeläget i den snabba digitala omställning som vi befinner oss mitt i, säger Gustaf öhrn, vd åhléns. Cecilia har varit trogen åhléns sedan 2015, och iträder officiellt sin nya roll i slutet av februari. I samband med omorganisationen på företaget lämnar den nuvarande marknadschefen, Patrik Nygren-Bonnier, efter ett år i rollen. Tidigare var han marknadschef på Ikea Sverige. LäS äVEN: årets Marknadschef ska göra åhléns bäst på omnihandel

Nytt e-handelspris: De här tre kan ta hem årets D-Award

$
0
0

Den 7 mars går Svensk Digital Handels e-handelskonferens D-Congress av stapeln på Svenska Mässan i Göteborg. En nyhet för årets event är att branschorganisationen kommer att utse en vinnare av det nyinstiftade branschpriset D-Award. "Alla är värdiga vinnare" Priset delas ut till det e-handelsföretag som Svensk Digital Handel tycker har bidragit mest till att driva den digitala handeln framåt under året som gått. årets tre nominerade är Desenio, iDeal of Sweden och RevolutionRace. - Med D-Award vill vi uppmärksamma de svenska e-handelsföretag som bryter ny mark och som skapar kundupplevelser utöver det vanliga. Desenio, Ideal of Sweden och RevolutionRace är internationellt framgångsrika företag som i hög grad bidrar till att sätta svensk e-handel på den globala e-handelskartan. Oavsett vilket av de nominerade företagen som vinner omröstningen på D-Congress är alla värdiga vinnare av D-Award, säger Svensk Digital Handels styrelseordförande Freddy Sobin i ett pressmeddelande. Processen med att ta fram de tre finalisterna inleddes redan i december med att förslag på bolag kunde skickas in via Svensk Digital Handels hemsida. Efter att bland annat ha kollat bolagens ekonomiska resultat och utsatt bolagen för en mystery shopper-genomgång, kunde juryn enas om tre slutliga vinnarkandidater. Tre kriterier för att vinna För att lyckas ta hem ett D-Award måste man som e-handlare ha lyckats med minst ett av tre framtagna kriterier. De går i korthet ut på att man med hjälp av nya innovationer har brutit ny mark, att man har skapat en kundupplevelse utöver det vanliga eller att man har lyckats väl internationellt. Desenio, iDeal of Sweden och RevolutionRace hyllas av juryn för bland annat lyckade insatser på sociala medier. årets jury för D-Award består utöver Freddy Sobin av åtta andra e-handelsprofiler som Mathems vd Tomas Kull och Babyshops medgrundare Linn Tagesson. D-Congress besökare kommer också att få möjlighet att rösta på sin favorit.

Klart: Amazon slopar planerna på superkontor i New York

$
0
0

Amazon kommer inte att öppna något andra huvudkontor i New York. Det rapporterar Reuters. Enligt nyhetsbyrån har Amazon sagt att företaget inte ser någon möjlighet till positivt samarbete över tid med staden och dess representanter. LäS äVEN: Borgmästaren försöker rädda nätjättens superkontor Går miste om 25 000 jobb Beslutet innebär att New York går miste om utlovade investeringar på uppskattningsvis tre miljarder dollar och cirka 25 000 möjliga arbetstillfällen. Amazons jakt efter en stad att bygga ett andra huvudkontor i, har pågått i över ett års tid. Till slut togs beslut om att New York och Arlington skulle få dela på projektet, och kort därefter inleddes protesterna. Boende i New York oroades av att boendekostnaderna skulle trissas upp, och kritiker menade att de subventioner som utlovades till Amazon var orimliga. Hemstaden gick ut och varnade Motståndet backades till och med upp av representanter från Seattle, där Amazons nuvarande huvudkontor ligger, som gick ut och varnade New York för vad ett Amazon-huvudkontor kan föra med sig. LäS äVEN: Seattle varnar New York inför Amazons etablering Enligt Reuters kommer Amazon inte att inleda någon ny jakt på en plats för ett nytt kontorsbygge, utan planen är att fokusera på att bygga ut andra befintliga och planerade kontor. E-handlaren har redan 5 000 anställda i New York City.

Deppigt i e-handeln när februari slog till

$
0
0

I januari kom en sammanställning från PriceRunner som visade att e-handlarna hade fått en förbättrad framtidstro och syn på nuläget. Enligt undersökningen ser nätbutiker positivt på onlineförsäljningens utveckling under de kommande 12 månaderna. LäS äVEN: E-handlarna rekordoptimistiska: "Amazonspöket mindre skrämmande" Men den positiva inställningen bland e-handlare verkar bara ha varit tillfällig. I september rapporterade branschorganisationen Svensk Handel att framtidsförväntningarna bland e-handlarna fortfarade är högre än bland butiksförsäljarna, men att e-handlarnas förväntningar utvecklas åt motsatt håll och minskar. Och nu meddelar Svensk Handel att e-handlarnas optimism har sjunkit igen. LäS äVEN: E-handeln tappar: "Svårt att få till lönsam e-handel" Oroar sig för framtiden Trots en positiv glimt av framtidstro i januari, kom ångesten och februari snabbt. E-handlarnas framtidsindikator ligger kvar på en tydligt positiv nivå, jämfört med butikernas. Men samtidigt sjunker den. Enligt Karin Johansson som är vd på Svensk Handel, handlar e-handlarnas oro främst om att kunna expandera och utveckla sina företag, då e-handlarna känner en utmaning i att hitta rätt kompetens när de vill anställa nästa medarbetare. – Detaljhandeln står mitt i en stor strukturomvandling där kunderna handlar alltmer på nätet. Svenska e-handlare har självförtroende och ser ljust på framtiden. Samtidigt kan utmaningar att hitta rätt kompetens bromsa viljan att expandera och anställa nästa medarbetare, säger Karin Johansson i ett pressmeddelnade. E-handlarnas "fattigaste" månad Svensk Handel meddelar idag att e-handlarnas framtidsindikator föll med 1,9 enheter, till 107,3 nu i februari. Men februari är, och har varit, en ganska jobbig månad för e-handlare ett tag. Februari betraktas som årets fattigaste månad för konsumenterna, och även årets "fattigaste" månad för e-handlare. - I e-handelsvärlden är februari den sämsta månaden och har länge varit det, sa Joakim Andersen, analytiker på Ehandel.se. LäS äVEN: Håll i er - nu dalar försäljningen rejält inom e-handeln

B2B-jätten ska ta nästa steg - tar in ny ledare

$
0
0

Martin & Servera-koncernen är just nu i en intensiv utveckling och nästa steg blir att tillsätta en ny vd och koncernchef. Valet föll på Liv Forhaug som i grunden är civilekonom men som kommer närmast från rollen som direktör för strategi och affärsutveckling för ICA Gruppen. - När Martin & Servera-koncernen nu tar nästa steg är det med en ledare med stor erfarenhet av handel med livsmedel, affärsutveckling och digital transformation, säger Caroline Berg, styrelseordförande för Martin & Servera, i ett pressmeddelande. Koncernen har under de senaste åren bland annat satsat på sin e-handel och förvärvat flera företag. Martin & Servera omsätter cirka 15 miljarder kronor och har drygt 3 000 anställda. Liv Forhaug kommer att tillträda sin nya roll som koncernchef för Martin & Servera senast den 1 oktober. LäS äVEN: Martin & Servera omsätter över 9 miljarder i sin e-handel - Martin & Servera är en välskött bolagsgrupp med en stark position, kända varumärken och som ligger långt fram på många sätt. Det är en bransch där det händer mycket. Måltidsbeteenden förändras, digitalisering påverkar – det finns många olika spännande möjligheter framöver, säger Liv Forhaug. Liv har ingått i Icas koncernledning sedan 2013, och har under åren lett utvecklingen och lanseringen av Icas e-handel, skapat en central enhet för data och avancerad analys samt arbetat med förvärv och utveckling av bolag i ICA Gruppen, däribland Apotek Hjärtat och Min Doktor. Hon har även ett långt förflutet som konsult och partner på McKinsey. - Liv har spelat en viktig roll i arbetet med ICA Gruppens koncernstrategier och den nya koncernstruktur vi skapade genom avyttringen av ICA Norge och förvärvet av Apotek Hjärtat bland annat. Under de senaste åren har hon också drivit ICA Gruppens arbete med digitalisering och bland annat byggt upp våra centrala enheter CDO-funktionen och ICAx. Liv har varit en mycket uppskattad ledare och kollega för oss inom ICA och jag önskar henne stort lycka till i framtiden, säger Per Strömberg, vd ICA Gruppen. Ica meddelar att de har påbörjat rekryteringen av Livs ersättare.

Ny e-handel och 70 butiker - Toys R Us blir Tru Kids

$
0
0

Att Top-Toy försattes i konkurs, lade ner Toys R Us och BR-Leksaker och allt som hänt med varumärkena sedan dess är nog en av årets mest omtalade händesler hittills. Förra veckan meddelade leksaksaktören att de sista 19 öppna Toys R Us-butikerna i Sverige kommer att stängas den här veckan och igår skrev vi om att norska Nordic Toy Team tar över BRs butiker och personal i Norge. Nu rapporterar Forbes senaste nytt - Tru Kids har har köpt Toys R Us varumärke. LäS äVEN: Lekextra tar över BR:s lokaler och personal Det nybildade bolaget Tru Kids Inc har köpt varumärkena Toys R Us och Babies R Us samt maskot-giraffen Geoffrey. Företaget planerar både en ny e-handelsplattform och 70 nya butiker i Europa, Asien och Indien, dock under namnet Tru Kids Brands. Företaget planerar även att växa varumärket i USA. Inga exakta detaljer kring det har ännu avslöjats, men Tru Kids ska enligt nyhetssajten ta fram en individuell plan för den amerikanska marknaden. – Vi har en “once in a lifetime opportunity” att skriva nästa kapitel för Toys R Us genom att lansera en nyutvecklad omnikanalupplevelse för våra älskade varumärken här i USA, säger vd Richard Barry. Flera personer som tidigare haft betydelsefulla poster inom Toys R Us sitter idag i Tru Kids ledning, bland annat Richard Barry som har haft rollen som Global Chief Merchandising Officer. Enligt företaget ska Richard Barry har lärt sig av Toys R Us tidigare misstag, och planerar därför att satsa rejält på Tru Kids e-handel.

Välkommen till den nya hypersnabba webben

$
0
0

I dag ska vi titta närmare på några tekniker som kan komma att bli ganska viktiga framöver. Vi ska bland annat dyka ner i PWA och AMP. Förkortningarna står för Progressive Web Applications och Accelerated Mobile Pages. Alltså progressiva webbappar och accelererade mobila sidor. Vi ska först titta på PWA men AMP har också en viktig roll eftersom det är en teknik som pushas hårt av vår vän (eller fiende) Google. Vi står just nu inför ett skifte på nätet. Ett skifte som vi även märkt av inom e-handelns värld där flera stora e-handlare lanserat allt snabbare nätbutiker. Det talas också allt mer om upplevd hastighet, utöver det gamla vanliga om laddningstider. Upplevd hastighet är något som PWA jobbar med och den klassiska laddningstiden är något som AMP försöker att adressera. Det är dock inte fullt så enkelt, förstås. Intresset från er läsare kring dessa nyheter om nya snabba sajter har varit stort. En smidigare nätbutik för kunden lär med stor sannolikhet även leda till fler eller större köp, vilket förmodligen ligger till grund för det starka intresset för dessa nya tekniker, som ska snabba upp webben. Alla hemsidor ska bli appar Vad är det då som är nytt? Det mest konkreta exemplet för att symbolisera den nya webben är förmodligen att sajter nu kan skicka notiser till dig som användare, trots att du inte ens besöker sidan. Ett beteende som vi känner igen ifrån de mobila apparna på våra telefoner. Hur kan en webbsida prata med dig när den inte ens besöks? Det sker med hjälp av nya tekniker, som är en del av en större rörelse för att göra webben mer lik en app. Du kan nu skicka notiser direkt till dina kunders webbläsare, om exempelvis en rea eller ett extra bra erbjudande. Du måste dock be kunden om lov först. även om notiser är ett väldigt app-likt beteende så gör dessa nya tekniker mycket mer än så. Tanken är att vi istället för att ha en app för varje hemsida - vilket för något år sedan såg ut att vara framtiden - så ska alla hemsidor bli appar. LYKO och NA-KD tidigt ute PWA är egentligen inte en teknik utan flera ihopbakade i en. En central del är dock något som kallas Service Workers. Det är ett litet “program” som körs i din webbläsare, på din dator, som hanterar kommunikationen mellan sajten och servern. Det betyder i sin tur att du som sajtägare kan styra över trafiken mellan kunden och e-handeln. Det man kan göra med Service Workers är till exempel att ladda in delar av sidan som besökaren ännu inte har klickat på. Detta gör att nya produktsidor som kunden klickar på laddar supersnabbt, i princip omedelbart. Det ger även fördelen att om till exempel nätverksuppkopplingen är dålig så kan sidan, i bästa fall, fungera helt felfritt ändå. LäS äVEN: Hemligheten bakom Lykos nya turbosnabba e-handel Vem använder då dessa tekniker? E-handlaren Lyko var tidig att hoppa på den nya tidens webbappar och använder till exempel Service Workers för att snabba upp sajten och skydda sig mot dåliga uppkopplingar, i exempelvis mobiler. NA-KD är en annan e-handlare som också satsar på denna nya typ av upplevelse. Stöds inte av alla webbläsare Vad vi vet är det dock inte jättemånga svenska e-handlare som idag har webbappar istället för mer traditionella sajter. PWA är faktiskt relativt nytt och uttrycket myntades först 2015 i ett blogginlägg av Google-ingenjören Alex Russell. Och det var förmodligen inte förrän under Googles utvecklarkonferens 2017, då PWA fick en beskärd del av rampljuset, som fler fick upp ögonen för tekniken. Sanningen är också att alla tekniker som “utgör” PWA inte stöds av alla webbläsare. De flesta av de mest populära webbläsarna verkar dock ha hoppat på tåget, och du kan idag lansera ganska kraftfulla webbappar utan att behöva oroa dig alltför mycket över kompatibilitets-problem. Detta bekräftas också av det faktum att e-handelsgiganter som exempelvis Alibaba, med sin nätbutik AliExpress, omfamnat både PWA och AMP. Ebay använder också AMP samt kikar på möjligheten att gå över till en progressiv webbapp för sin marknadsplats. En trojansk häst? Vad är då accelererade mobila sidor (AMP)? För det första är det en teknik som är direkt utvecklad av Google, medan PWA är en mer “generell standard”. AMP utvecklades av sökjätten som ett svar på Facebooks teknik Instant Articles, men har sedan dess tagit rollen av en teknik för att snabba upp allt på webben, inte bara nyhetsartiklar. Sidor accelererade med hjälp av AMP började synas i Googles sökresultat 2016. AMP tar ofta formen av en alternativ sida, eller sidor, till den vanliga sajten från ett företag, e-handlare eller mediabolag. Säg att du har en produktsida för en viss typ av produkt då kan du även skapa en kopia av den sidan i AMP:s egen version av Internetspråket HTML (istället för vanlig HTML). Den nya sidan kan Google sedan hitta och spara på sin egen server, istället för hos ditt webbhotell. Detta betyder att när en kund söker efter en produkt, via mobilen, så kan Google leverera AMP-sidan direkt från sin server till kunden, istället för att behöva hämta den från ett potentiellt segt webbhotell. Vänta nu, tänker du kanske. AMP är en trojansk häst från Google vars plan är att ta över hela webben!? Alla sidor sparas hos Google och användaren lämnar aldrig företaget, utan presenteras söksvar och innehåll direkt ifrån sökjätten. LäS äVEN: Sökexperten varnar för Googles nya webbstandard Släppte på kontrollen efter kritik Du är i så fall långt ifrån ensam. Google har fått massiv kritik för sitt AMP-projekt som många menar på är att skapa ett alternativt Internet, kontrollerat med järnhand av sökjätten. På grund av detta har Google sakta men säkert släppt på kontrollen över AMP-projektet. I september förra året införde man till exempel en ny typ av styrning av hela projektet. Det är dock en öppen standard på pappret och hostingföretag som exempelvis Cloudflare använder också AMP för att snabbare leverera sidor. Sidor som stödjer AMP ska ladda på under sekunden och det är nog ingen som ifrågasätter teknikens snabbhet. Trots att AMP-sidor ofta är avskalade från allt “tungt” webbmaterial så ska de erbjuda sajtägare att designa sina egna sidor (via CSS). Och trots att det, primärt, är Google som faktiskt levererar sidan så ska statistiken, via exempelvis Google Analytics, följa med, som om besökaren var på den vanliga hemsidan. AMP-analytics som funktionen heter stöds av en hel rad olika statistiktjänster. Stöd för nästan hela e-handeln Det finns även stöd för annonser, vilket var ganska kritiskt från början, i och med att det startade som en konkurrent till Instant Articles. Vi publicister behöver visa annonser. Sedan starten har tekniken sakta men säkert byggts ut och det ska nu, vad vi förstår, nästan gå att bygga en hel e-handel i AMP. Detta gick dock inte alls i början då det saknades flera funktioner som krävdes i en nätbutik. Det ska även gå att köra A/B-tester via AMP. Tekniken börjar alltså mogna. E-handlare som implementerat AMP har för det mesta gjort det på produktsidorna, så att dessa snabbt kan ladda via sökningar på Google. När kunden sedan behöver gå vidare så går man ur AMP-läget till den vanliga “slöa” sajten. De som skapat hela sajter i AMP bryter dock också ur läget i kassan, då den gärna vill köra programkod som inte är tillåten i AMP. Kontentan är att du inte behöver skriva om hela sajten i AMP utan du kan välja vissa delar. Googles mål verkar dock vara att du inte alls ska behöva lämna deras kungadöme. Tips: Plocka russinen ur kakan AMP kan numera också samarbeta med progressiva webbappar (PWA). även om AMP-projektet vill sälja in det som lätt så är faktum att det är två skilda tekniker. AMP vill primärt göra första sidladdningen hypersnabb, via Googles servrar, medan PWA vill göra sidan hypersnabb när sajten (webbappen) väl har laddats in. En AMP-sida kan i alla fall numera starta en webbapp i bakgrunden. Det betyder att första sidan laddas supersnabbt och att nästa sida sedan skickas med hjälp av webbappen, som sedan tar över. Du ska förmodligen inte omedelbart hoppa på PWA och AMP och konvertera din e-handel till någon form av superaccelererad hypermodern megawebbapp, även om det förstås vore coolt. Du kan dock, som vi varit inne på tidigare, plocka russinen ur kakan. Kika på vad du tycker verkar mest värdefullt och implementera det. Kanske skapa AMP-sidor för ditt företags starkaste landningssidor via Google. Eller använda Service Workers så att sajtens sidor laddas i bakgrunden och kunderna blir lurade att de har världens snabbaste Internet. Om du vill gräva djupare:Hur du konverterar din e-handel till en progressiv webbapp.Hur du bygger en e-handel i AMP.

E-handeln krossar 2 miljarder - tar nu klivet in på börsen

$
0
0

I förra veckan meddelade Levi’s att bolaget efter många år skulle göra ett nytt försök på börsen. Enligt Internet Retailer är anledningen bland annat att företaget vill växa sig större inom e-handeln. I dag uppges Levi’s e-handelsförsäljning omsätta 223 miljoner dollar - cirka 2,3 miljarder svenska kronor - om året. Det motsvarar fyra procent av företagets totala omsättning, som förra året nådde upp i 5,58 miljarder dollar. Levi’s egna fysiska butiker står för 26 procent av försäljningen, medan försäljningen via återförsäljare står för 65 procent. E-handeln växer mest Denimjättens direktförsäljning på nätet uppges ha vuxit med 18 procent det senaste året, vilket kan jämföras med tillväxten på 8 procent för återförsäljarkanalen. Bland återförsäljarna finns både e-handlare och fysiska aktörer, som till exempel Amazon och Bloomingdales. Senast Levi’s lät allmänheten köpa aktier i företaget var 1985. Den här gången uppges företagets förhoppning vara att få in mellan 600 och 800 miljoner dollar i nytt kapital.

H&M-konkurrentens nya tjänst: Leverans efter fem timmar

$
0
0

De senaste åren har de traditionella kedjorna satsat stort på olika Click&Collect-koncept, det vill säga att man låter kunderna beställa sin vara på nätet för att sedan hämta upp den i någon av kedjans fysiska butiker. Upplägget är förstås praktiskt för retailers, som kan använda sina egna butiker som både e-handelslager och upphämtningsställe. Dessutom brukar modellen beskrivas som tidssparande och smidig för konsumenterna. Beställ före 12 och hämta efter 17 Faktum är att Click&Collect verkar ha blivit så populärt att modellen även attraherar företag som inte har ett butiksnät att använda sig av. Det är åtmintone den brittiska modeaktören Asos senaste satsning ett tecken på. LäS äVEN: Asos tar klivet in i Sverige - lanserar svensk sajt Asos brukar ses som en renodlad e-handlare men företaget jobbar även i viss utsträckning med tillfälliga popup-butiker, åtminstone på sin hemmamarknad Storbritannien. Där har Asos nu lanserat Click&Collect-tjänsten "Asos Instant - On Campus". För alla som bor i närheten Enkelt förklarat har Asos öppnat en popup-butik vid Leeds University. Kunder som handlar på Asos före klockan 12.00 kan hämta upp sin vara i den tillfälliga butiken efter klockan 17.00 samma dag. Tjänsten är inte bara till för studenter, utan alla som bor i närheten av Leeds University ska få upp leveransmodellen som alternativ i Asos checkout. Enligt nyhetssajten Tamebay inkluderar upplägget inte bara Asos e-handel och företagets butik, utan även två logistikföretag. Servicen är gratis för kunder som är medlemmar i Asos Premier, något som kostar knappt tio 10 pund om året. Premier-medlemskap ger annars kunderna rätt till leverans dagen efter, utan att man måste beställa för ett visst belopp. LäS äVEN: Asos börjar leverera dagen efter i Sverige - för 225 kronor per år

Téamo - hur vi gick från idé till första kunden på två månader

$
0
0

Under hösten 2018 bestämde jag och min affärspartner tillika sambo, Joakim Lustig, oss för att starta vårt egna temärke. Vi visste att vi ville sälja vårt te online och att vi framför allt ville rikta in oss på en prenumerationstjänst. Med endast en distributionskanal insåg vi följaktligen att vi skulle behöva lägga krut på vår hemsida. Jag heter Anna Leijon och både jag och min sambo har bakgrunder som civilingenjörer från KTH och vi frilanskonsultar i dag som produktägare respektive utvecklare. Vi lyckades lansera vår webshop på två månader och vi gjorde allting själva vid sidan av våra heltidsarbeten. Den här artikeln handlar om vilka avgörande vägskäl vi har ställts inför, vad som har varit tufft och som överraskat oss i strävan mot att bli Sveriges bästa tehandel online - en resa som bara börjat. Slåss mot exempelvis Rihanna Så fort vi hade bestämt oss för att starta ett temärke började vi brainstorma företagsnamn samtidigt som vi letade efter en lämplig domän med ändelsen ".se". Att komma på ett bra namn är i sig en stor utmaning, men det skulle visa sig att det är en ännu större utmaning att hitta en bra domän som är ledig. Lägg sedan till att hitta matchande och lediga Facebook- och Instagram-namn och det blir fullständigt omöjligt. Vi valde företagsnamnet Téamo, domänen "teamo.se" och fick nöja oss med Facebook-namnet "teamofortealskare" efter vår slogan "Téamo - för teälskare", samt "teamo.se" på Instagram. Helst hade vi så klart velat heta Téamo överallt, men det är mer eller mindre omöjligt på den övermogna domän- och kontonamnsmarknaden. Namnet Téamo har vissa fördelar, som att det är ett kort namn med endast fem bokstäver, och vissa nackdelar, som att det är ett riktigt uttryck utan apostrofen på spanska, vilket gör att vi slåss mot exempelvis Rihannas musikvideo till låten “Te amo” om att toppa sökresultaten. Vad ska det stå på köpknappen? Att navigera i namndjungeln var onekligen en utmaning och någonting annat som också chockade oss var omfattningen av arbetet med user experience, design, bilder och texter som krävs för att sätta upp och underhålla en webshop. Exempelvis diskuterade vi intensivt valet av färger på knapparna och huruvida det skulle stå "köp", "lägg i varukorg" eller "beställ" på dem. Nya téer och ny e-handel - samt en rad nya utmaningar Det har också varit överraskande svårt att få till en enhetlig och snygg känsla på hemsidan, vilket är någonting man verkligen kan grotta ned sig i i all oändlighet. Men sådant kan vi ju alltid finslipa senare. Utmaningen är att leverera någonting när det är tillräckligt bra och inte lägga tio gånger mer tid för att få det helt perfekt. Besök vår hemsida teamo.se om du vill se hur vi har löst det. Kom gärna med feedback! Långsiktigt är planen givetvis att kunna få organisk trafik till hemsidan och komma högst upp i sökresultaten. Till vår hjälp använder vi tilläggstjänster som Hotjar (för att förbättra user experience) och Mangools (för att göra SEO-research). Vi har också använt oss mycket av benchmarking för att få inspiration. Valde "shotgun-principen" och köpte allt I våra första trevande försök med Adwords tillämpade vi shotgun-approachen och köpte alla möjliga sökord. Med tiden har vi dock optimerat våra Adwords och vi köper även Google Shopping-annonser och tillämpar remarketing på display-nätverk. Någonting annat som är en utmaning är Facebook Ad Manager som inte har fungerat bra, enligt vår erfarenhet hittills. Vi har upplevt att Adwords fungerar bäst av de kanaler som jag har nämnt ovan, men vi har inte gett Facebook-annonsering en riktig chans än eftersom det har känts svårare att få till. En del av att bygga organisk trafik långsiktigt är också att få inlänkar. Vi har jobbat med mer eller mindre seriösa influencers och influencer-nätverk och vi länkar från våra egna personliga hemsidor och bloggar. Jag driver en egen blogg och passar på att gästblogga på andra grymma domäner, såsom Ehandel.se, när jag får möjlighet. Den här artikeln kan exempelvis ses både som ett kreativt försök i att marknadsföra såväl min blogg som vårt temärke, samt en bra chans att reflektera över och summera vad vi har gjort hittills :). Alla nya e-handlares största utmaning För att runda av den här artikeln vill jag nämna vår främsta utmaning hittills, som består i att driva trafik till hemsidan till en rimlig kostnad, vilket jag tror är den största utmaningen för alla nystartade e-handlare. Det finns inget egenvärde i att ha en superoptimerad hemsida som har få besökare. Vi lär oss dock hela tiden vad som fungerar för oss med en "trial and error"-approach samt försöker vara kreativa och optimera vår marknadsföringsstrategi. I den här artikeln har jag diskuterat vår praktiska approach till uppstarten av vår e-handel. För att läsa om vad som motiverade oss att starta Téamo på ett mer drivkraftsorienterat plan och varför vi valde just te, läs min artikel "How did I end up with my own tea brand, Téamo?". Hör gärna av er till mig om ni har frågor eller synpunkter. :) Tack för uppmärksamheten och lycka till med era egna webshoppar!

Nya Varubreven en besvikelse: "Ingen större skillnad"

$
0
0

PostNords varubrev är en brevtjänst, anpassad för varor, och används därför främst av e-handlare. Under de senaste åren har varubrevtjänsten varit många e-handlares favoritfraktsätt men sedan PostNord började att införa vissa ändringar har många e-handlare gått i taket. Först höjde PostNord priset och sedan ändrades måtten på varubreven. De nya måtten började gälla från och med den första maj 2018. Varubreven blev då mindre flexibla. Tidigare räknades varubrevens mått med en sammanlagd längd, bredd och tjocklek, men efter ändringen sattes strikta mått för dessa, och längden närapå halverades. Detta möttes av av stark kritik och flera e-handelsföretag beskrev ändringen som "ogenomtänkt". Det startades bland annat en namninsamling som ett försökt att stoppa ändringen, och många e-handlare började överväga andra leveransalternativ. LäS äVEN: E-handlare talar ut om strypningen av varubreven Format anpassades efter blevlåda PostNord förklarade att anledningen till de nya måtten var att de ville ge fler kunder möjligheten att kunna få sina försändelser hela vägen hem till sin brevlåda. Varubrevens format anpassades alltså efter standardstorleken på fastighetsboxar. I samband med måttändringarna infördes även en avgift, på 38 kronor, för dem som fortsatte att skicka försändelser större än de nya måtten. Fyra månader efter lanseringen av varubrevets nya mått, meddelade fraktföretaget att de skulle justera regleringen kring varubreven igen. Då ändrades avgiften för överskridande mått till 5 kronor. Men varubrevsoptimeringarna skulle inte sluta där. PostNord berättade i september förra året att de redan då planerade fler nyheter angående varubreven. – Vår ambition är att lansera den förbättrade varubrevstjänsten i början av 2019, sa Håkan Ericsson, PostNords koncernchef, i en tidigare kommentar. öka spårbarheten Första februari kom nyheten. Fraktföretaget meddelade att de lanserar en ny uppdatering av varubrevstjänsten. Den är bland annat tänkt att öka spårbarheten. LäS äVEN: PostNord uppdaterar varubrevstjänsten - igen Kort handlar den senaste ändringen om att varubrevet skannas varje gång det kommer fram till en ny plats och när den tas emot av mottagaren, på så vis kan både kunden och avsändaren följa varubrevets resa genom PostNords olika spårkanaler. – För att möta både avsändande och mottagande kunders önskemål om kontroll och ökad spårbarhet genomför PostNord en förändring av varubrev inom Sverige. Att i både kundportal och app kunna se att leveransen är gjord ger mervärde för både avsändare och mottagare, sa Yasmina Djedou, produktägare Varubrev på PostNord, i ett tidigare uttalande. "En efterlängtad uppdatering" För att undersöka vad e-handlarna tycker om den nya varubrevsuppdateringen, vände vi på Ehandel.se oss till Ehandelsindex för att leta upp svenska e-handlare med en omsättning på cirka två till tre miljoner kronor. På så sätt vi fick kontakt med ett fleratal olika e-handlare, bland annat Ola Walfridsson som är vd på Loot Land: – Tycker att det är en efterlängtad uppdatering av varubrevet. Vi säljer produkter som ofta överskrider måtten för varubrev, samtidigt som de väger och kostar relativt lite. När PostNord först gjorde om sina varubrev var vi i stort sett tvungna att dubbla fraktavgiften till kund, vilket påverkade försäljningen negativt. När PostNord sedan minskade straffavgiften kunde vi justera ned den igen, detta är ännu ett positivt steg för oss och våra kunder. Vi skickar cirka 90 procent av alla våra ordrar som varubrev, större ordrar går via DHL. "Medför inte någon större skillnad" Både spårbarhetsuppdateringen och en minskad avgift för varubrev med för stora mått mottogs positivt av flera e-handlare. Men trots detta tappade fraktföretaget många nätförsäljare under dessa omställningar, och de nya förändringarna har inte varit tillräckligt bra för att alla e-handlare ska komma tillbaka. – Vi kände oss riktigt svikna av PostNord när de ändrade varubrevstjänsten förra året. Jag försökte förhandla med dem för att kunna använda deras tjänst Mypack istället, men de var inte intresserade av att justera några priser. Till slut fick vi till ett bra avtal med Schenker som fungerar bra för oss. Därför kommer vi inte börja använda Varubrevstjänsten igen som det ser ut nu, säger Nicklas Westerholm som driver Presenteriet.se till Ehandel.se. – Vi använder oss av Postnords Varubrev för paket som är låga och väger under 1 kg, vilket motsvarar knappt hälften av våra sändningar. När PostNord begränsade paketens höjd förra året var det ett stort avbräck för oss. Den nya uppdateringen med ökad spårbarhet är bra, men medför inte någon större skillnad för oss, säger Fredrik Qvarnström, vd på överlevnadsbutiken. Fler företagscenter med bättre öppettider Waldemar Söderqvist, som är gundare av Egettryck.se, är en av dem som har väntat länge på spårbarhetsfunktionen. Men han tycker att det finns en del kvar att önska av PostNord: – Vi använder PostNords varubrev, och det är positivt att PostNord förbättrar tjänsten ytterligare. Det är efterlängtat. Dock är det intressant att jag som e-handlare uppmärksammas på förändringarna genom att prenumerera på Ehandel.se:s nyhetsbrev, och inte som kund och användare av tjänsten, vilket man annars hade kunnat förvänta sig. Att spårbarheten utökas kommer troligtvis leda till att färre försändelser kommer bort. Vi märkte en stor ökning av försvunna brev när vi tvingades skicka skrymmande försändelser som vanliga brev och inte varubrev i somras, säger Waldemar Söderqvist och tillägger: – På vår önskelista står fler företagscenter med bättre öppettider så att man även kan lämna in varubreven någorlunda smidigt, i de fall man måste panikskicka något. De ställen som finns just nu är alldeles för få och med udda öppettider, och under semestertider är det ännu värre. Att kunna lämna in enstaka varubrev på utlämningsställen hade varit fantastiskt.

E-handelsdöden slår till igen - kedja stänger 2 100 butiker

$
0
0

Skomärket Payless Shoesource planerar att stänga alla sina 2 100 fysiska butiker i USA och Puerto Rico. Det rapporterar CNN, som även tar upp att bolaget har hamnat på obestånd och ansökt om rekonstruktion efter att konkurrensen med e-handeln blev för stor. Exakt vad som kommer att hända med Payless e-handel är i nuläget oklart - enligt CNN ska den stängas men enligt andra nyhetskällor ska försäljningen tvärt om flyttas till nätet. I skrivande stund går det dock inte att komma in på företagets sajt. Payless Shoesource grundades 1956 i delstaten Kansas i USA och har sedan dess etablerat 3 600 butiker i 40 olika länder. Företaget uppges för närvarande inte ha några planer på att stänga några butiker i andra länder än USA. Slutar med möbler i fysiska butiker Beskedet om Payless nedläggning kommer inte långt efter att varuhuskedjan J. C. Penneys beslut om att flytta försäljningen av möbler online. Dessutom ska företaget helt och hållet upphöra med sin försäljning av vitvaror. Sedan tidigare är J. C. Penney i färd med att stänga varuhus som inte är lönsamma. Anledningen till förändringarna uppges vara att bolaget vill få till förbättrad tillväxt och lönsamhet, samtidigt som det på ett bättre sätt vill möta kundernas förväntningar. Det rapporterar Internet Retailer med hänvisning till Bloomberg News. J. C. Penney grundades för 116 år sedan och har sedan dess levt väl på sin varuhusmodell. På senare tid har dock försäljningen sviktat och nu hoppas bolaget på att det nya upplägget ska ge mer yta åt andra kategorier, som mode och inredning.

Osmidig checkout - e-handlare förlorar kunder

$
0
0

Stripe har nyligen gjort sin årliga undersökning som analyserar hur "kassan" i Sveriges 100 populäraste nätbutiker fungerar och vilka steg i utcheckningssytemet som brister mest. Resultatet visade, precis som förra året, att näthandlare förlorar försäljning på grund av olika fel i kassahanteringen. "Försvårar övergången till e-handel" 95 av 100 nätbutiker hade tre eller fler allvarliga problem i kassan, jämfört med 89 stycken förra året. Ett registrerat fel handlade bland annat om att webbutikens utcheckningssytem misslyckades med att i realtid identifiera vilken typ av kort kunden vill betala med. Vilket i sin tur leder till att kunden inte blir uppmärksammad på om den fyller i fel uppgifter, eller att betalkort inte blir automatiskt blockerade om de passerat sitt giltighetsdatum. Ett annat vanligt fel var att e-butiker inte hade autofill korrekt installerat. Fel fungerande autofill gör egentligen motsatsen till sitt jobb, och kunden fick en osmidig upplevelse i kassan. Elva procent av nätbutikerna registrerades ha sex fel eller fler i kassan, och det är en rejäl ökning med tanke på att förra årets resultat i den här gruppen låg på noll procent. – Sådana här tekniska fel irriterar kunderna och skadar varje butiks goodwill och varumärke. Många kunder lämnar sin varukorg i kassan. Det är onödigt, det sänker företagens konkurrenskraft och det försvårar övergången till digital handel, säger Erik Olofsson, Nordenchef på Stripe, i ett pressmeddelande. Näthandeln tappar fart i onödan Men enligt Stripe kvarstår många onödiga problem och i vissa fall har betalningsflödet till och med försämrats. Att handla på nätet associeras oftast med att vara enklare och smidigare än att handla i en fysisk butik. Därför är det lite motsägelsefullt när utcheckningen blir krångligare istället. – Det innebär att näthandelns utveckling tappar fart helt i onödan. Problem med att checka ut sin varukorg är i princip helt onödiga och kan åtgärdas ganska enkelt. Butikerna kan sälja mer om de erbjuder ett köpflöde som verkligen fungerar smidigt, säger Erik Olofsson.

Första Amazon Go-butiken utanför USA

$
0
0

För drygt en månad sen skrev vi om att Amazon planerar att rulla ut sina första kassalösabutiker utanför USA. E-handelsjätten letade, enligt Daily Mail, efter lämpiga lokaler till sina Amazon Go-butiker i bland annat Surrey, Kent, Berkshire, Buckinghamshire, Hertfordshire, Essex och Middlesex, utöver London. LäS äVEN: Ryktet återkommer - Amazon Go kommer till Storbritannien Idag rapporterar Tamebay att Amazon Go-butikerna i London nu är redo för lansering, men ett exakt datum meddelas inte. I oktober kom nyheten om att Amazon planerar att öppna en av sina kassalösabutiker i London, då sades det även att onlinejätten övervägde att öppna sin butik på Oxford Circus. Men det är inget som i nuläget är bekräftat. – Amazons plan att starta en Amazon Go-butik i London är ingen överraskning, särskilt eftersom att dagligvaruhandeln har visat sig gå bra i landet. Onlinejätten gör ett strategiskt drag för att konkurrera med de stora livsmedelsbutikerna. Amazon Go-butikerna kommer hädanefter fortsätta att expandera på Storbritanniens storgator, därför bör återförsäljare vidta åtgärder i sina fysiska butiker, och börja erbjuda bekväma kassaalternativ som ger kunderna flexibilitet, säger Gavin Bisdee, chef för global marknadsföring på Zynstra, till Tamebay. Amazon Go vs. Scan, Bag, Go Den första Amazon Go-butiken öppnades under 2016, och redan då ryktades det att e-handelsjätten skulle öppna minst en sådan butik i Storbritannien. Idag finns det sammanlagt nio Amazon Go-butiker som ligger i Seattle, Chicago och San Francisco. I början av detta året meddelade även Microsoft att de tillsammans med butikskedjan Kroger, hade skapat en egen version av Amazons kassalösa butikskoncept. Duon menade att de ska, genom sitt samarbete, utmana e-handeln och ge sina kunder fler skäl till att besöka fysiska butiker. Microsoft och Krogers app fick namnet "Scan, Bag, Go". LäS äVEN: Microsoft och Kroger härmar Amazon Go

Adlibris storförlust: Minus 125 miljoner kronor

$
0
0

Förra året gjorde nätbokhandlaren Adlibris flera stora satsningar. Bland annat tog e-handlaren över Apoteas gamla lager, och skulle sedan bygga ytterligare ett lager i anslutning till de två som företaget redan disponerar över. Aktören förklarade att det nya komplexet skulle möjliggöra ytterligare expansion för Adlibrisgruppen. Några månader senare lanserade företaget och deras ägare Bonniers en ny e-handel inriktad på heminredning. Men sedan hamnade bokföretaget i blåsväder när de inte klarade av att leverera beställningar i utlovad tid under Black Friday och strax innan julafton meddelade Adlibris att alla julklappar inte heller skulle hinna fram i tid. LäS äVEN: Adlibris: 2 procent av julpaketen kom inte fram i tid – Vi har haft några driftsavbrott. En hyllsektion rasade till exempel omkull och då tappade vi en del tid. Sedan har vi haft en del externa leveranser som varit sena, vi har ju inte alla boktitlar i lager, sa Johan Kleberg, vd på Adlibris, i en tidigare kommentar. Stark tillväxt men stor förlust Nu redovisas Bonnier Groups årsrapport där det framgår att Adlibris ökade sin omsättning med tolv procent förra året, och landade på 2,247 miljarder kronor. – Det är en kombination av en stark bokförsäljning i Sverige och Finland till och med november, samt en väldigt stark tillväxt av andra produkter än böcker i Sverige, Finland och Norge hela året, säger Johan Kleberg, till Market. Trots en stadig tillväxt, gjorde e-handlaren samtidigt en förlust på 125 miljoner kronor, jämfört med 31 miljoner kronor året innan. – Det beror på tre saker. Dels att vi gjorde en rad bokföringsmässiga förändringar under 2018 så de är av engångskaraktär. Därtill genomförde vi en kraftig omställning av verksamheten mot ett bredare sortiment på Adlibris. Detta medförde stora kostnader inom primärt logistik och fraktkostnader. Slutligen gjorde vi ett svagt resultat på några av våra nischade sajter, säger Johan Kleberg. "Om vi når vinst igen" Andra produktkategorier än böcker ökade med 18 procent och motsvarar 24 procent av försäljningen. – Vi räknar med en avsevärd tillväxt för andra produkter än böcker även under 2019. Därtill räknar vi med en fortsatt tillväxt inom fysiska böcker med kraftigt ökade marknadsandelar men att marknaden kommer att vara relativt svag, säger Johan Kleberg och tillägger: – Om vi når vinst igen under 2019 beror på hur mycket vi satsar på en fortsatt breddning av Adlibris, vilket gör att vi kan vara relevanta oftare och driva en ökad köpfrekvens bland våra kunder, som är vår absolut viktigaste fråga även under 2019. Oavsett detta kommer vi att se en kraftig resultatförbättring under 2019.

Från garaget till 70 miljoner - nu avgår landets bilkung

$
0
0

När Bjørn-Aage Bredal drog igång e-handeln Bilpleiekongen år 2013 var det i form av en liten verksamhet i det egna garaget i norska Larvik. år 2017 hade företaget, som precis som namnet antyder säljer bilvårdsprodukter, vuxit till att omsätta över 40 miljoner norska kronor. Inte överens med styrelsen Nu flyttar bolaget in i nya lokaler på 2 000 kvadratmeter och i samband med det väljer Bjørn-Aage Bredal, eller "bilvårdskungen" som han själv kallar sig, att lämna företaget han har grundat och byggt upp. - Jag drar mig tillbaka som kung helt enkelt för att jag inte är helt enig med styrelsen om vilken riktning vi ska ta framåt. Jag vill göra det enkelt för sådana som dig och mig, och jag vill att kunskapen ska delas gratis så att du själv väljer var du vill handla. Jag tror på ärlig information, säger han i ett pressmeddelande. "Måste vara fler än jag som sliter" Norges bilvårdskung hade redan från början en ambition om att skapa en nätbutik som skulle kombinera det bästa av två världar; e-handel och information till kunderna. Under åren som gått har Bjørn-Aage Bredal lanserat inte mindre än 500 Youtube-videor med tips och genomgångar om hur man bästa tar hand om sin bil. Eller som bilvårdskungen uttrycker det; hur man får sin bil att se ut som en miljon dollar. - På den tiden hade jag ett ganska normalt förhållande till bilvård och såg det mest som ett nödvändigt ont. Och det var när jag sökte på nätet om hur man skulle göra som jag fick idén. Jag tänkte att det måste vara fler än jag som sliter med det här, minns han från starten. Vad Bjørn-Aage Bredal ska göra nu är ännu höljt i dunkel, men han kan se tillbaka på ett par lyckade år som e-handlare och bilvårdsexpert. Pratar gärna om bilvård Bilpleiekongen har bland annat utnämnts till Gasellföretag och omsättningen är nu uppe i nära 70 miljoner norska kronor. De cirka 20 anställda får därmed klara sig utan sin ledare, som har blivit något av en kändis i bilbranschen. - Jag kan inte gå på några bilevenemang utan att jag bli igenkänd. Och det är klart att jag känner mig stolt vid sådana tillfällen. Jag tycker att det är trevligt när folk kommer fram för att prata med mig om bilvård, eller bara vill ta en bild till sitt Instagram-konto, säger Bjørn-Aage Bredal.

Så mycket växte e-handeln 2018: "En milstolpe"

$
0
0

En tillväxt på 15 procent och inga tecken på en avmattning. Så sammanfattar PostNord e-handelsåret 2018. I dag släpper logistikföretaget sin E-barometer för året som gått, och passar i samband med det på att ge en prognos för 2019. Tog andelar från den fysiska handeln Enligt E-barometern årsrapport 2018, som PostNord tagit fram i samarbete med Svensk Digital handel och HUI Research, blev året som gått ännu ett starkt e-handelsår. E-handeln omsätter nu 77 miljarder kronor och står för 9,8 procent av den totala detaljhandeln. - 2018 kom att bli en betydande milstolpe för e-handelstillväxten. Under 2018 stod nämligen e-handelsförsäljningen för all tillväxt i sällanköpsvaruhandeln och tog försäljningsandelar från de fysiska butikerna, sammanfattar PostNord i ett pressmeddelande. Siffrorna går hand i hand med dem som vi på Ehandel.se presenterade i början av året. Med hjälp av Ehandel.se Analytics kunde vi visa att intäkterna ökade med 14 procent i svensk e-handel under 2018. Både antalet order och antalet besök ökade med 17 procent, enligt våra siffror. LäS äVEN: E-handelsåret 2018 - november krossade allt motstånd Olika drivkrafter i stad och på landsbygd årets E-barometer konstaterar att livsmedelsbreanchen blev årets raket, med en tillväxt på 27 procent. Dessutom har PostNord tagit fram siffror över hur olika geografiska regioner skiljer sig åt när det kommer till e-handel. Facit: Stockholmarna e-handlar mest per person och gotlänningarna e-handlar minst, men några större skillnader förekommer inte. LäS äVEN: Svag Q4-tillväxt för nätmaten: "Klart högre första kvartalet" - även om det finns de som vill tro att det är stora skillnader mellan personer som är bosatta på landsbygd och storstad så är vi trots allt rätt lika. Det finns dock några regionala skillnader, till exempel att storstadsbor handlar mer från Storbritannien medan landsbygdsbor handlar från Kina. Dessutom skiljer sig drivkrafterna, då främsta orsaken till att e-handla på landsbygden och i mindre städer är att produkten helt enkelt inte finns att tillgå, medan ökad bekvämlighet är en vanligare orsak i storstäderna, säger PostNords e-handelsexpert Arne Andersson i en kommentar. E-barometerns prognos är att svensk e-handel kommer att växa med 14 procent under 2019. Det skulle i så fall innebära en samlad e-handelsomsättning på 88 miljarder kronor vid årets slut. Hela E-barometern kan laddas ner via den här länken.

Lykos e-handel omsatte 590 miljoner kronor

$
0
0

Skönhetskedjan och e-handelsföretaget Lyko redovisar idag sitt bokslut för helåret 2018, som presneterar en ökad försäljningstillväxt på 20,2 procent och landar på 932,7 miljoner kronor. Företagets e-handel visar sig ha drivit tillväxten och står nu för 63,2 procent av omsättningen, vilket totalt motsvarar 589,6 miljoner kronor. Jämfört med 2017 motsvarade nätförsäljningen 52,4 procent. – Vi är mycket nöjda med lönsamhetsutvecklingen inom Online. Vi slog försäljningsrekord under Black Week och Cyber Monday då mer än 14 000 nya kunder hittade till Lyko.se, säger Rickard Lyko, vd på Lyko, i ett pressmeddelande och fortsätter: – Vi ser att de varumärkesstärkande investeringar vi gjort under året fortsätter ge effekt, med en högre igenkänning för varumärket Lyko även på längre sikt. Vår norska verksamhet fortsätter att växa snabbt, liksom vår än så länge begränsade satsning online i Finland. Men när något stiger, måste något annat sjunka. Så är det även i omnikalaaktörens fall där försäljningen i butik sjönk och står idag för 36,8 procent av omsättningen, jämfört med 47,6 procent året innan. Ska fortsätta satsa på butiksnät De senaste kvartalsresultaten visade på sjunkande siffror, men Lyko har fortsatt satsat på sin omnikanal. Enligt Rickard handlar det om färre antal besökare, vilket i sin tur förklaras av en generellt svagare marknad för fysisk detaljhandel. Butiksfösäljningen under tredjekvartalet sjönk till -13,9 procent men omnikanalssatsningen lyfte fjärdekvartalet till -12,3 procent, och på så sätt vände aktören resultatutvecklingen. – Våra fysiska butiker fortsätter att skapa förutsättningar för Online-segmentet då de ger oss tillgång till ett attraktivt produktsortiment - en mycket viktig pusselbit i vårt koncept. Vi kommer därmed fortsätta satsa på vårt butiksnät genom innovation och stärkt omnikanalstrategi, säger Rickard Lyko. Omnikanalssatsningar I november inledde Lyko och frakttjänstföretaget Instabox ett samarbete. Några veckor senare började företaget installera särskilt utformade paketskåp i flera av sina butiker. Paketskåpen fungerar som utlämningsställen både för Lykos och andra aktörers e-handelskunder. Målet var att på så sätt sudda ut gränserna mellan näthandel och fysisk handel, samt mellan Lyko och andra företag. LäS äVEN: Nu kommer fler paketskåp till Lykos butiker För några veckor sedan gjorde skönhetskedjan ännu ett steg åt att sudda ut gränsen mellan online och fysisk handel. Lykos frisörer får nu provision på produkter som frisörkunden köper online, upp till tre dagar efter behandlingstillfället. – Dessa två åtgärder är exempel på att gränsen mellan det digitala köpet och fysisk butik suddas ut ytterligare, säger Rickard. LäS äVEN: Lykos nya system skapar "en äkta omnikanalkänsla" Lyko har som mål att investera cirka 85 miljoner kronor under perioden 2018 till 2020 i ett automatiserat varulagersystem, som ska leda företaget till att uppnå en högre kostnads- och resurseffektivitet, vilket ger långsiktiga lönsamhetsförbättringar.

Sportamore tar klivet utanför Norden - här är nästa land

$
0
0

E-handlaren Sportamore har bestämt sig för att det är dags för en större expansion. I ett pressmeddelande skriver bolaget att företaget öppnar för handel utanför Norden och att Frankrike blir den första marknaden att lanseras. Beslutet kommer efter att Sportamore fått till flera starka kvartal på rad på sina nordiska hemmamarknad. LäS äVEN: Sportamore omsatte över 200 miljoner tredje kvartalet "Kan etablera till låg kostnad" En anledning till bolagets starka tillväxt uppges vara satsningarna på infrastruktur som har genomförts under de senaste åren. Sportamore har bland annat investerat i robotsystemet AutoStore, vilket nu har gjort det möjligt att ta bolaget till nya länder. - Med vår existerande organisation och skalbara infrastruktur kan vi etablera nya marknader till låg kostnad. Samtidigt exponerar vi vårt erbjudande för en större totalmarknad och reducerar risker kopplade till skiftande väder i enskilda geografier. Dessutom kan vi med enkelhet kan flytta marknadssatsningar mellan marknader för att dra nytta av gynnsamma förutsättningar för kundsanskaffning, säger Sportamores vd Johan Ryding, VD på Sportamore, i en kommentar. Sportamore planerar att ha sin franska sida klar för beställningar under det andra halvåret 2019. Startkostnaden för den nya marknaden är beräknad till under en miljon kronor. LäS äVEN: Sportamore till final i prestigefull logistiktävling
Viewing all 22433 articles
Browse latest View live