Quantcast
Channel: Ehandel.se
Viewing all 22433 articles
Browse latest View live

"Gilla, dela och tagga dina vänner" - tävlingar tillåtna igen

$
0
0

Sedan ett par år tillbaka har det funnits strikta regler kring hur tävlingar eller utlottningar på sociala medier måste ske för att inte bryta mot Spelinspektionens regler. Det som hittills har varit olagligt är att anordna lotterier där deltagare ska gilla, dela eller tagga någon för att sedan låta slumpen avgöra vinnaren. En tävling som avgjordes av slumpen krävde då tillstånd från Spelinspektionen. Den som bröt mot detta riskerade böter, eller till och med fängelse. Slumpen fick ej avgöra Vad som dock har varit tillåtet var tävlingar som kräver någon sorts prestation av deltagaren, det vill säga att till exempel hitta på en slogan, motivera något svar på en fråga, rita en bild eller fota. För att sedan utse en vinnare utifrån vem som har gjort något bäst. Förbudet handlade alltså om att använda slumpen. - Jag skulle vilja säga att vi inte gjorde någon stor kampanj av det. Men vi hade informationen lätt tillgänglig på vår startsida. Sedan kunde vi notera att man informerade varandra om problemet. Det blev allmänt känt att det inte var tillåtet, säger My Hamrén, pressansvarig på Spelinspektionen, till Breakit. "Har kommit in frågor" Men från och med den första januari började en ny spellag att gälla. Den tillåter att man annordnar tävligar eller lotterier på sociala medier som endast kräver att deltagare ska gilla, dela eller tagga en vän för att vinna. Den nya spellagen kräver ingen licens om deltagarna inte krävs på en insats. - Vi har informationen tillgänglig. Jag vet att det har kommit frågor om ifall det är lagligt, om ifall det verkligen är okej nu, säger My Hamrén. Dock kan regler kring tävlingar och lotterier skilja sig från Spelinspektionens. Det är därför viktigt att dubbelkolla vad respektive plattform har för regler. Spelinspektionen: Från den 1 januari 2019 gäller en ny spellag, där spel om pengar kräver licens. Licens krävs dock inte om deltagare inte behöver betala en insats. Det innebär till exempel att det inte krävs någon licens om man har en utlottning där deltagarna”gillar och delar” i sociala medier.

Miljardbolagets knep för att gå runt ny e-handelslag

$
0
0

I ett försök att skapa en mer rättvis marknad för landets e-handlare, införde Indien tidigare i år regler som innebär att utländska digitala marknadsplatser måste behandla alla säljare i landet lika. Det medförde att jättar som Amazon och Walmartägda Flipkart inte längre kunde lyfta fram sina egna varor framför de som andra bolag på plattformarna sålde. B2B-företag agerar mellanhand Lagändringen uppskattades förstås inte av de amerikanska e-handelsgiganterna, som har investerat miljarder för att bygga en affär på den indiska marknaden. LäS äVEN: Rivalerna slår sig ihop i kampen om jättemarknaden Innan lagändringen ens var genomförd spekulerades det i hur Amazon och Flipkart skulle lyckas gå runt den, och nu har Flipkart tagit fram ett helt nytt sätt att driva försäljning på. Det handlar om ett nätverk av knappt tio oberoende B2B-enheter som ska agera en slags mellanhand i transaktionen. Det rapporterar The Economic Times. Måste hålla sig under 25 procent Enkelt förklarat ska B2B-aktörerna, som här kallas "Alpha Sellers", köpa varor från Flipkarts grossistverksamhet "Flipkart India". Dessa ska sedan skicka varorna vidare till en grupp säljare som går under namnet Beta Sellers, som i sin tur ska sälja dem på Flipkarts marknadsplats. På så sätt räknar Flipkart med att kunna hålla andelen varor som säljs i egen regi på bolagets marknadsplats på under 25 procent, vilket är vad den nya lagen kräver. Indiens nya marknadsplatsregler trädde i kraft den 1 februari i år.

Svensk e-handlare vann 60 000 euro

$
0
0

Det gotländska företaget ImseVimse har funnits i över 30 år, men startade sin e-handel för drygt två år sedan. Företagets sortiment omfattar funktionella och återanvändbara textilprodukter för barn och kvinnor som ska vara bra för miljön. LäS äVEN: Hennes e-handel når hela världen - slår nu 19 miljoner Nu har ImseVimse vunnit i det EU-finansierade projektet C-voucher som hölls i Spanien i början av februari, just tack vare sitt miljötänk. En vinnare från varje land Tävlingen har för avsikt att stödja små och medelstora företag som jobbar mot cirkulär ekonomi, det vill säga affärsmodeller som strävar efter miljövänliga kretslopp. Totalt kom det in 87 ansökningar från företag som ville vara med i tävlingen, varav tolv stycken fick gå vidare. Tävlingens sista del handlade om att pitcha sina cirkulära företagsmodeller inför en jury som sedan utsåg sex vinnare, en vinnare från varje land. "Gångbara idéer på EU-nivå" Den svenska vinnaren blev ImseVimse som ska få delta i ett nio månader långt affärsutvecklingsprogram. Där ska företaget jobba på, och förbättra, sin cirkulära företagsmodell tillsammans med designers, branschexperter och mentorer. I vinsten ingår även 60 000 euro som ska möjliggöra för företaget att med hjälp av teknik utveckla cirkulära lösningar och skapa sektorsövergripande värdekedjor. - Att först få bekräftelse på att våra cirkulära idéer är innovativa och gångbara på EU-nivå och sedan dessutom få hjälp av cirkulära experter med att implementera dem är helt fantastiskt för ett litet bolag som ImseVimse, säger Therese Lindström, vd på ImseVimse, i ett pressmeddelande och tillägger: - Det innebär konkret att vi kommer att kunna erbjuda nya sätt för kunden att kunna ta del av våra tjänster och produkter genom till exempel leasing och prenumeration. Dessutom syftar idéerna till att vi ska kunna följa våra produkter så vi kan ta ansvar för recycling när garantitiden gått ut och de är uttjänta. Projektet är ett samarbete mellan Tillväxtverket, branschledare och accelerationsexperter samt omfattar tretton partners från sex olika länder: Polen, Frankrike, Spanien, Danmark, Rumänien och Sverige.

Bostadsmarknaden svalnade - svagt år för byggvaror på nätet

$
0
0

Livsmedel ökade med 27 procent och blev därmed 2018 års e-handelsraket. Det konstaterades i årets E-barometer, som PostNord släppte under gårdagen. LäS äVEN: Så mycket växte e-handeln 2018: "En milstolpe" Sämre gick det för bygghandeln, som för bara något år sedan visade upp stark tillväxt flera kvartal i rad. Under 2018 växte branschen med förhållandevis blygsamma 10 procent på nätet, och särskilt svag ska tillväxten ha varit under det andra halvåret. Omsätter 4,7 miljarder på nätet Enligt E-barometern står nu e-handeln för 11 procent av Sveriges totala bygghandel, vilket motsvarar en e-handelsomsättning på 4,7 miljarder kronor. LäS äVEN: Bygghandeln fortsätter att flyga högt på nätet - Anledningarna är flera. Bygghandeln är en av de branscher som är mest beroende av utvecklingen på bostadsmarknaden och en förmånlig kreditgivning. De goda år som varit har inneburit exeptionella tillväxttal för delbranschen. Den låga räntan har gjort att svenskarna har kunnat investera i sina bostäder och se värdet öka, skriver PostNord i sin rapport. "Goda tider byttes mot oroligare" Enkelt förklarat blev bygghandelns e-handelslösningar allt smidigare samtidigt som det var extra förmånligt att köpa bostäder och att ägna sig åt renovering. Läget förändrades dock under året som gick. - De goda tiderna byttes mot oroligare och intresset för att investera i bostaden minskade något. Lägg därtill den varma sommaren, som satte stopp för hemmasnickrarna. Enligt E-barometern har 4 procent av svenskarna handlat byggvaror på nätet. 19 procent av de tillfrågade konsumenterna i den aktuella undersökningen gjorde sitt senaste byggvaruköp på nätet.

Norsk e-handel öppnar i Sverige - ska tredubbla omsättningen

$
0
0

Den norska eldstadsaktören Elementi.no startade sin e-handel förra året. Efter en framgångsrik första säsong expanderar nu onlinebutiken till både Sverige och Danmark. Förra året omsatte Elementi 1,5 miljoner norska kronor, men i år menar bolaget att de ska dubbla, eller till och med tredubbla omsättningen. - Produkterna blev väl mottagna i Norge, och vi ser att det finns en potentiell marknad för dem även i Sverige och Danmark, säger Fredrik Andresen, försäljnings- och marknadschef på Elementi, till vår systersajt eHandel.com. Marknadschef utan erfaranhet Tre norska företag: Scan Granitt, Norsk Steinmiljø samt Rocks of Norway står bakom eldstadsföretaget Elementi. Försäljnings- och marknadschefen, Fredrik Andresen, kommer senast från Norsk Steinmiljø som han varit trogen i sju år. Men när kan tillsattes sin nya post på Elementi hade han ingen tidigare erfarenhet av e-handel. Viktigt med sociala medier Sociala medier har varit en central del av företagets marknadsföring. Elementi menar att de från start har haft stort fokus på bland annat sin Instagramprofil. - Våra produkter är väldigt Instagramvänliga. Vi har samarbetat med olika interiörbloggare, samt med stylister som har presenterat produkterna i en skandinavisk miljö. Norrmän älskar värme, och trots den varma sommaren förra året hade vi en mycket bra försäljning. Elementis huvudkontor och lager ligger i Sandefjord, men enligt företaget är det inte omöjligt att det i framtiden även kan finnas lager i Sverige.

Crowdfundingbolag och podd tar upp jakten på entreprenörer

$
0
0

Vad har Framgångspodden och FundedByMe gemensamt? Jo, bland annat har de båda ett stort intresse för e-handelsföretag. Vi på Ehandel.se har flera gånger kunnat berätta om nya e-handelsföretag som vänt sig till FundedByMe för att få in kapital, och i Framgångspodden har flera framgångsika e-handelsentreprenörer medverkat som gäster. LäS äVEN: Deras e-handel tar upp kampen om ny marknad värd miljarder Förhoppningen är att de två aktörerna tillsammans ska kunna inspirera fler att ta steget till att starta företag. När det väl är avklarat står crowdfunding-plattformen FundedByMe förstås redo att hjälpa till med insamling av pengar. - Vi älskar Framgångspodden och det arbete som Alexander har gjort för att inspirera tusentals entreprenörer, investerare och det svenska samhället. Sverige är ett mycket framgångsrikt land och de som lyckas måste dela med sig av sina erfarenheter, sina berättelser om motgångar samt om hur de nådde dit de nådde. Med detta samarbete vill vi inspirera fler att våga bygga och växa bolag och investera i det som kan bli nästa stora svenska framgångsbolag, säger Daniel Daboczy, vd FundedByMe i ett pressmeddelande. Vill hjälpa fler att växa mer Exakt vad samarbetet går ut på framgår inte i FundedByMe:s pressmeddelande, men ambitionen i sig är ganska tydlig. Fler nya bolag kan leda till fler insamlingsprojekt hos crowdfundingplattformen. För den som lyckas väl är det förstås inte otänkbart att framgångarna så småningom resulterar i en möjlighet att själv få medverka i podden. - Vi är glada att få till ett samarbeta med FundedByMe och Daniel speciellt idag när crowdfunding växer som det gör här i Sverige. Vi hoppas att tillsammans kunna hjälpa fler företag med hjälp av detta samarbete, säger Alexander Pärlemos, grundare av Framgångspodden. Framgångspodden har bland annat gästats av den tidigare Siba-VD:n Fabian Bengtsson och Happy Plugs grundare Andreas Vural. Daniel Daboczy har också medverkat som gäst i programmet.

Så lyckas du med skiftet från fysisk till digital handel

$
0
0

Peter Borgman, en av våra talare på B2B Online, har jobbat med e-handel sen 90-talet och många av de åren inom B2B. Eventavdelningen på Ehandel.se passade på att ställa tre snabba frågor till Peter inför eventet. Hur ser du på utvecklingen av den digitala B2B-handeln i Norden under 2019? - Personligen tror jag att vi under 2019 kommer att få se att e-handel inom B2B hamnar mer i fokus. Fram tills nu har e-handeln i väldigt många fall hanteras som en separat avdelning inom företagen och under 2019 kommer man att inse behovet av att få ihop den med företagets övriga processer. Många steg kommer att tas för att företagen ska få en gemensam försäljningsprocess som också innefattar de digitala kanalerna och tydliga USPar oberoende av kanaler. Vad kan våra deltagare förvänta sig av din föreläsning? - Jag kommer att fokusera på hur man genom att få kanalerna att samarbeta kan åstadkomma ökade resultat och samtidigt minskad administration. Ett annat ämne som kommer att beröras är alla de handelshinder som man måste hanterats när man ska ta en fysisk försäljningsprocess till att bli digital, såväl om man ska ta och gå från en ren B2C online-närvaro till en B2B-försäljningskanal digitalt. Varför tycker du att man ska besöka B2B Online? - Det finns behov av mer dialog inom B2B-fokuserad e-handel och detta är ett ypperligt tillfälle att utbyta erfarenhet och kunskap inom de utmaningar det innebär att lyckas med en e-handelssatsning inom B2B. Min förhoppning är att vi alla kan hjälpas åt att lära oss av varandras misstag och på det viset se till att andra inte gör om samma misstag. E-handelskonferensen B2B Online äger rum i Stockholm den 21 mars i år. Biljetter och mer info om eventet hittar du via den här länken.

Kändisfotografen Bingo Rimér har blivit e-handlare

$
0
0

Bingo Rimér är en välkänd fotograf och konstnär i Sverige, men sedan december är han även e-handlare. Bingos resa i fotografins värld började 1994, flera år innan digitaliseringens etablering i samhället. Då var det analogt arbete i mörkrum och fotolabb som gällde, och dåtidens Photoshop var retuschering med rakblad och pensel. – Den digitala transformeringen ändrade såklart spelplanen fullständigt – både på gott och ont, säger Bingo Rimér i ett pressmeddelande. "Få fart på försäljningen" I början av det här decenniet startade Bingo ett nytt kapitel, och satte igång med att skapa tavlor föreställandes bland andra Zlatan, Håkan Hellström och även Tim Bergling, Avicii. Hans verk har funnits till försäljning i flera års tid, men fotografen hade ingen bra plattform att sköta sin försäljning på. Under hösten förra året började han utforska olika e-handelslösningar, och till slut föll valet på Askås. – Jag hade ingen riktigt bra plattform för att lösa, och få fart, på försäljningen och det behövde jag få ordning på, säger Bingo Rimér. Bingos sajt xxx.se lanserades i december, där han säljer sina unika tavlor. Dock är det inte så enkelt som det brukar vara i webbutiker, att man bara klickar hem en vara. Den som är intresserad av ett verk får mejla Bingo personlingen. Ville få till en bra julhandel Försäljningen av Avicii-tavlorna görs till förmån för organisationen Suicide Zero, som jobbar för att motverka psykisk ohälsa och att minska antalet självmord i Sverige. – Sajten lanserades i december och syftet var såklart att få till en bra julhandel. Vi sålde bra av alla produkter, däribland Avicii-tavlorna och det känns ju extra härligt, säger Bingo.

Antalet nätbutiker ökade bara med 1 procent

$
0
0

Igår kom PostNords årliga E-barometersrapport som presenterade ett starkt e-handelsår. Den svenska e-handeln omsätter nu 77 miljarder kronor vilket motsvarar 9,8 procent av den totala detaljhandeln. Enligt Ehandel.se Analytics var den totala intäktsökningen inom e-handeln 14 procent under fjolåret. – Under 2018 stod e-handelsförsäljningen för all tillväxt i sällanköpsvaruhandeln och tog försäljningsandelar från de fysiska butikerna, sa PostNord i en tidigare kommentar. LäS äVEN: Så mycket växte e-handeln 2018: "En milstolpe" Nu redogör Svea ekonomi tillsammans med Payson för att e-handeln fortsätter att öka, med en procent, samtidigt som detaljhandeln backar, med fem procent, under det gångna året. Det framkommer i rapporten E-termometern, som de båda företagen tillsammans har satt ihop. Analysen baseras på data från Allabolag och gjordes genom att mäta antalet nystartade företag inom e- handeln och detaljhandeln. Kunder förväntar sig webbutiker Enligt E-handelstermometern startades det totalt 2 232 e-handelsbutiker under 2018. Vi kan även se att 2010 var det bästa året både för den fysiska handeln, +44 procent, och e-handeln, +51 procent. året efter landade den fysiska handeln på -4 procent men e-handeln fortsatte att öka med 37 procent. Sedan 2008 har den fysiska handeln ökat och minskat under åren, medan e-handeln hela tiden ökat. – Köpmodellen har på kort tid kastats om i grunden. Det första steget i köpprocessen är numera att söka efter produkten online och de fysiska butikerna besöks först när man vill bekanta sig närmare med varan, säger Emma Lindgren, e-handelsexpert på Svea Ekonomi, i ett pressmeddelande och fortsätter: – Det finns flera anledningar till att butikernas utveckling ser ut som de gör. även fast man driver en fysisk butik, förväntar sig kunderna att företaget ska ha en hemsida där man kan se produkterna. Men att e-handeln ökar och de fysiska butikerna minskar är inget nytt. Det som dock är oväntat är att e-handeln aldrig haft en så liten tillväxtsiffra som förra året. Trots att den fortfarande ligger på plus.

Ellos lanserar nytt varumärke och sajt

$
0
0

Ellos Group har under de senaste åren gjort en del olika satsningar, och vuxit främst inom heminredningssegmentet genom sina e-handelsplatser Ellos och Jotex. Bland annat satsade bolaget på ett nytt e-handelslager i oktober. 35 000 kvadratmeter med möjlighet till ytterligare expansion på 18 000 kvadratmeter, för just heminredningsvaror. LäS äVEN: Ellos i ny storsatsning - 35 000 kvadrat heminredning Men två e-handelsplattformar med heminredning räckte inte. Nu har Ellos lanserat en ny webbutik, Homeroom.se. - Homeroom erbjuder det mesta inom hem och inredning med över 15 000 heminredningsprodukter. Allt säljs med flexibel hemleverans oavsett storlek och vikt för att göra det så smidigt som möjligt för kunderna, säger Annika Mårtensson, vd för Homeroom, i ett pressmeddelande. "Ett bra komplement" Den nya plattformen gick live på den svenska marknaden först, men kort därefter släpptes nätbutiken på alla nordiska marknader. - Genom vår nya e-handelsplats kommer vi att bredda hemerbjudandet till våra kunder i hela Norden. Homeroom säljer både egna och externa varumärken. Det är ett bra komplement till våra befintliga e-handelsplatser som vi satsar stort på under 2019, säger Hans Ohlsson, vd för Ellos Group. Homeroom bygger på Ellos Groups e-handelssystem som bolaget stolt lanserade för något år sedan. På så vis kommer företaget kunna vidareutveckla sin plattform och rikta sig mot fler länder i framtiden. LäS äVEN: Ellos slänger ut stordatorn - lanserar ny modern sajt

Löwengrips nya e-handel är live

$
0
0

Efter månader av förberedelser har det till slut blivit dags för den stora premiären. I dag lanseras nätbutiken Hermine Hold, som ska sälja håraccessoarer i premiumsegmentet. Anpassat för sociala medier Bakom projektet står bland andra Isabella Löwengrip och Joachim Lindström och Filip Ummer från e-handelsföretaget iDeal of Sweden. Redan tidigt i processen gick trion ut och meddelade att tanken med Hermine Hold var att sälja en produkt som skulle vara lätt att marknadsföra i sociala medier. LäS äVEN: Proffsen slår sig ihop - ska nå miljarden med ny e-handel Utöver att vara Instagramvänliga är Hermine Holds produkter tänkta att fylla en lucka på marknaden. Planen är att de också ska fungera väl ihop med den kundkrets som Isabella Löwengrips befintliga bolag redan når. "Blod svett och tårar" Nu har Hermine Hold gått från planeringsstadiet till verkligheten, och från och med i dag är sidan alltså öppen för beställningar. Inte helt oväntat har sidans första kollektion fått namnet Isabella, och förhoppningen är förstås att den ska falla kunderna i smaken. - Folk pratar om blod, svett och tårar - och till det skulle vi vilja lägga en hel del skratt och gemenskap. Och såklart - alla ni som har följt oss på den här resan. Utan er input skulle det här aldrig ha varit möjligt, hälsar Hermine Hold i ett nyhetsbrev. Namnet Hermine Hold sägs vara hämtat från grekiskan - där Hermine betyder att resa - och tyskan, där ordet betyder kraftfull och stark. Nätbutikens grundare har tidigare sagts vara att slå igenom internationellt, och att nå en miljard kronor i omsättning under de fem första åren.

Kungsängen in i nytt skede - förre VD:n gör comeback

$
0
0

Precis som de flesta andra branscher befinner sig sängbranschen just nu i ett skifte mot ökad digitalisering. Och Kungssängen, som kanske är mest känt för att driva försäljning via ett eget butiksnät, har sedan en tid tillbaka även en egen nätbutik. "Många spännande utmaningar" Nu står av allt att döma fler utvecklingssatsningar på agendan, och i samband med det väljer Kungssängen att göra en rockad på vd-posten. - De senaste åren har många förändringar och satsningar skett inom KungSängen i syfte att bygga ett robust företag som fortsätter att vara framgångsrikt i den framtida sängmarknaden säger Kungssängens styrelseordförande Johan Röhss i ett pressmeddelande. Ny, eller egentligen nygammal, vd blir Peter Gustafsson. Han är i dag delägare och medlem i Kungssängens styrelse, och var under åren 2012 till 2016 även företagets vd. - KungSängen är ett fantastiskt företag med duktiga och engagerade medarbetare, nöjda kunder, fina butiker och med ett bra sortiment. Branschen står inför många spännande utmaningar framöver där jag bland annat ser service och digitalisering som viktiga delar i KungSängens utveckling. Jag ser fram emot att få vara en del av den fortsatta resan tillsammans med alla duktiga och engagerade medarbetare samt säkra kontinuitet i verksamheten med fokus på lönsamhet, säger Peter Gustafsson. "Starkt omnikanal-erbjudande" Peter Gustafsson tillträdde rollen som vd för Kungssängen den 19 februari. I samband med skiftet lämnade den tidigare vd:n Ulrika Eriksson bolaget. Hon beskrivs av Johan Röhss som en person som har åstadkommit viktiga och nyttiga förändringar för Kungssängen som bolag under sin tid som ledare. - Det har varit roliga och intensiva år, då vi moderniserat sortiment, butiksnät, varumärke och IT-miljö. KungSängen har ett starkt omnikanal-erbjudande, vilket ger goda förutsättningar för framtiden, säger Ulrika Eriksson.

Boozt vände till vinst och slog 2,7 miljarder i omsättning

$
0
0

Det fjärde och viktiga kvartalet fick en ansträngd inledning hos e-handlaren Boozt. Sedan tog dock julhandeln fart och till slut kunde företaget konstatera att december 2918 bjöd på en tillväxt på 51 procent och 90 000 nya kunder. Det innebar i sin tur att Boozts omsättning för helåret också tog ett rejält skutt uppåt. I dag redovisar e-handlaren sina siffror för 2018 och rapporterar en koncerntillväxt på 38,1 procent. Det innebär att omsättningen kom upp i 2,78 miljarder kronor, vilket kan jämföras med att samma post hamnade på strax över 2 miljarder 2017. "Förlust i segmentet övrigt" Resultatet kom samtidigt upp i 42,6 miljarder kronor, vilket är ett ordentligt lyft från förra årets resultat på minus 12,6 miljoner kronor. - Under 2018 utvecklades Boozt.com och Booztlet.com enligt plan med stark tillväxt och förbättrad rörelsemarginal. Koncernens resultat försämrades emellertid av en betydande förlust i segmentet övrigt, eftersom öppnandet av den nya fysiska butiken blev dyrare än förväntat. 2019 blir ännu ett spännande år i Boozts korta historia. Detaljhandeln genomgår stora strukturella förändringar. Sådana ombytliga förhållanden kräver en stark affärsmodell som kan tåla detta och växa sig starkare. Vi anser att vi är i den positionen och går in i 2019 i bättre form än någonsin, säger Boozts vd Hermann Haraldsson i ett pressmeddelande. Väntas öka med 27 procent i år Under det här året räknar Boozt med fortsatt stark tillväxt, samt ökad ytterligare förbättringar på lönsamhetsfronten. - Vårt outtröttliga fokus på att förbättra kundupplevelsen är vad som leder till den höga kundnöjdheten och får kunderna att komma tillbaka. Under 2019 förväntas tillväxten överstiga 27% med en förbättrad justerad rörelsemarginal jämfört med 2018. Detta då skalfördelar förväntas förbättra lönsamheten samtidigt som det möjliggör fortsatta investeringar i nya kunder.

E-handlare öppnar veganbutik: "Efterfrågan ökar hela tiden"

$
0
0

Det är knappast någon hemlighet att personer som handlar sin mat på nätet är mer benägna än genomsnittet att satsa på vegetariskt och ekologiskt. Och e-handlarna har inte varit sena att gå den gröna efterfrågan till mötes.Vi har till exempel sett Middagsfrid ta farväl av charkprodukter och årstiderna plocka bort allt nöt- och fläskkött ur sina middagskassar. LäS äVEN: Middagsfrid vill inte göda korvsamhället vi lever i Vegetariskt eller veganskt? Nu kommer Mat.se med en ny satsning på samma område. Det handlar om en dedikerad veganbutik i företagets vanliga e-handel. Sedan tidigare har bolaget även en vegetarisk butik, som uppges ha blivit väldigt populär. - Efterfrågan på vegetariska och veganska färdigrätter som till exempel sojaprodukter, tofu och havreprodukter ökar hela tiden och vi vill därför göra det ännu lättare för kunderna att göra valet mellan vegetariskt och veganskt genom vår nya speciella veganbutik, säger Ylva Bruzelius, hållbarhetsansvarig på Mat.se, i ett pressmeddelande. Under 2018 ökade Mat.se:s försäljning av vegetariska och veganska köttsubstitut med 126 procent, samtidigt som utbudet inom kategorins sortiment byggdes ut med 50 procent. Vill hjälpa kunden till medvetet val Den nya veganbutiken uppges för tillfället innehålla nära 200 produkter. - Vi vill hela tiden tillgodose våra kunder med vad de vill ha, samtidigt som vi vill hjälpa dem göra mer medvetna och hållbara val. Därför känns en veganbutik som rätt nästa steg för oss, säger Ylva Bruzelius. LäS äVEN: Mat.se ökar ekoförsäljningen och kundens miljömedvetenhet

Lexingtons e-handel står för 19 procent av omsättningen

$
0
0

Kläd- och inredningsbolaget Lexington grundades 1997. Ehandel.se rapporterade om företaget senast i augusti när aktören startade en ny e-handel för sitt andra varumärke Urban Collective. Lexington har under en lång tid satsat mycket på varumärkets digitalisering och sin e-handel. LäS äVEN: Lexingtons webbshop ökade med 30% - startar ny e-handel Nu redovisar bolaget sitt bokslut för januari till december 2018. Omsättningen är ganska stabil men sjönk från 268,1 miljoner kronor 2017, till 266,9 miljoner förra året. I rapporten redogör Lexington även för fjärde kvartalet, som visar att bolaget fortsätter att öka på nätet. Det som har varit särskilt framgångsrikt är hemsortimentet, framförallt drivet av online-handeln. - Kvartalet visar fortsatta framgångar online. Vi gör framsteg inom viktiga strategiska områden och totalt sett hamnar försäljning och resultat i nivå med föregående år under ett kvartal där marknaden generellt fortsätter vara utmanande och under stark förändring, säger Kristina Lindhe, vd på Lexington, i ett pressmeddelande. E-handel ökade 33 procent Företagets egna e-handel ökade försäljningen med 33 procent under året, och står nu för 19 procent av omsättningen. - Vi kan också se en försäljningsökning på över 100 procent till e-handlare, både i kvartalet och för helåret, säger Kristina Lindhe. Samtidigt som hemsegmentet har börjat öka, så har klädsortimentet minskat. Enligt vd Kristina Lindhe är orsaken "den varma hösten och den svaga julhandeln". "Ser över situationen" Under kvartalet har Lexingtons egna butiker tappat i försäljning med 3 procent, men lyckades öka med en procent under året. - Trafiken till shoppingcenter, handelsplatser och varuhus har minskat generellt under året. Det gör att vi ser över situationen i det egna butiksnätet. Vi stängde två butiker under 2018 och vi stänger ytterligare en nu i februari, säger Kristina Lindhe och fortsätter: - Våra huvudmarknader i Norden visar god tillväxt i kvartalet. Däremot har vi haft en svagare utveckling på flera europeiska marknader. Också här är det den fysiska handeln som viker, medan online-handeln utvecklas positivt även här. "Nya internationella online-kunder" Företaget satsar mer och mer på sin onlineförsäljning och har vågat bredda sina perspektiv internationellt sedan flera år tillbaka. Det kommer Lexington fortsätta med och redan nu förbereder företaget för framtida internationella online-kunder. - Under kvartalet har vi också fortsatt att investera i våra affärssystem för att möjliggöra en snabbare och effektivare integration med nya internationella online-kunder framöver. I december påbörjade vi ett samarbete med en av Tysklands ledande onlineföretag, Otto, som kommer att följas av fler liknande samarbeten och integrationer under första halvåret 2019, säger Kristina Lindhe. Marknadsföring är också en central del av försäljningen och där satsar företaget på att vara rätt i tiden. Sociala medier och influencer-aktiviteter är därför något som företaget lägger mycket fokus på. - Under den förändring som pågår på marknaden är det viktigt att fortsätta utveckla, och bygga värde i, varumärket Lexington. Starka varumärken kommer att spela en allt viktigare roll för kunden framöver när en ökande del av handeln sker online. Vi har allokerat mer resurser till digitala media och influencer-aktiviteter i perioden och vi ökar marknadsföringen i egna kanaler. Vi anställer också flera personer som arbetar med digitaliseringen, avslutar Kristina.

Akademibokhandeln tappade 5,6 miljoner kronor

$
0
0

I april förra året fick Akademibokhandeln Holding, där även Bokus ingår, en ny vd - Maria Edsman. Hon tog över som vd efter att ha varit försäljningschef för Akademibokhandeln sedan 2014. Maria arbetade då med ansvar för både försäljning i butik samt för omnikanalarbetet. Som vd skulle hon nu fokusera på det ännu mer och styra upp e-handelsverksamheten hos både Akademibokhandeln och Bokus. – Vi har redan en stark position både i butik och e-handel och jag ser fram emot att i rollen som vd fortsätta utveckla vår position i både den fysiska och digitala världen, sa Maria Edsman. LäS äVEN: Hon blir ny vd för Bokus och Akademibokhandeln Nu redovisar koncernen sitt bokslut för helåret 2018, som presenterar en lägre försäljning. Omsättningen landade på 1 784,1 miljoner kronor jämfört med 1 789,7 miljoner 2017. Rörelseresultatet efter avskrivningar uppgick till 45,5 miljoner kronor, jämfört med 77,3 miljoner året innan. – Resultatminskningen mot föregående år förklaras framförallt av förskjutning mot e-handel med lägre marginaler, högre avskrivningar och kostnader för den ökade satsningen på affärsutveckling, säger Maria Edsman. Förskjutning mot nätbokhandel I rapporten framgår det att styckeförsäljningen av böcker har varit stabil under året men med en förskjutning från fysisk bokhandel till nätbokhandel. – Nedgången i bokförsäljning i butiksnätet, har till stor del kompenserats av en god tillväxt i det övriga sortimentet, säger Maria Edsman och tillägger: – De minskande marginaler som varit resultatet av förskjutningen mot nätbokhandel och digitala abonnemang, har till viss del kompenserats med kostnadseffektiviseringsinitiativ som fortsätter under 2019. Stark tillväxt för Bokus Play Företaget satsade i mars på en egen tjänst för streamade böcker, Bokus Play, vilket har visat sig ha blivit en succé och "ökat drivet av en stark tillväxt för abonnemangstjänster". LäS äVEN: Backade 19 miljoner efter storsatsning på streaming – Resultatet minskade till följd av ökade satsningar på utveckling, däribland den nya streamingtjänsten Bokus Play, skrev företaget i sin årsrapport.

Jollyroom får 3 miljoner kronor i böter

$
0
0

Jollyroom har kritiserats av Konsumentverket flera gånger på grund av att de under flera år haft ständiga rea- och utförsäljningskampanjer, trots att priserna inte varit lägre än vanligt. Varje gång ska Jollyroom ha lovat Konsumentverket att bättra sig. Men eftersom företaget inte gjort det de lovat, lämnade Konsumentverket över ärendet till Konsumentombudsmannen, KO, i september. - Vi beklagar kritiken från Konsumentverket och tar den självklart på stort allvar, svarade Ole Sauar, Jollyrooms vd, i en tidigare kommentar. Konsumentombudsmannen vidtog rättsliga åtgärder mot Jollyroom, som stämdes för att ha brutit mot marknadsföringslagen. Patent- och marknadsdomstolen utfärdade förbud för Jollyrooms vilseledande reareklam i väntan på den slutliga domen. LäS äVEN: Jollyroom stäms av KO för påhittad rea Mer exakt, men förkortat, fick Jollyroom förbud för att "vid marknadsföring av varor använda sig av uttrycken "sale" eller "lagerrensning" eller andra uttryck med motsvarande innebörd, om inte försäljningen sker under en begränsad tid och priserna inte är väsentligt lägre än Jollyrooms ordinarie priser för motsvarande varor" med vite om 3 miljoner kronor. Jollyrooms missvisande kampanjer har dock fortsatt, trots löften om att de ska rätta sig. Nu har KO granskat föreagets påståenden om utförsäljning och bedömt att Jollyroom har brutit mot förbudet. Den 5 februari ska Jollyroom ha mejlat ut ett nyhetsbrev till sina prenumeranter, och likaså den 7 februari. De båda nyhetsbreven hade, enligt KO, samma innebörd. Rubrikerna var "Allt ska bort!" med en text undertill om att riktigt bra priser gäller på "utgående sortiment" och att det "gäller så långt lagret räcker". Detta bedömde KO som ett påstående med motsvarande innebörd som "lagerrensning" som då bröt mot det förbud som Jollyroom fick. KO analyserade även Jollyrooms prishistorik och kom fram till "att utförsäljningspriserna (det senaste uttagna priset) för varorna i stort sett är jämförbara med Jollyrooms ordinarie priser. Jollyroom har därmed gjort sig skyldiga till en överträdelse av Patent- och marknadsdomstolens "intermistiska förbud". Jollyroom döms därför till att betala vitet om 3 miljoner kronor.

Boxningsproffset investerar i "Europas nästa Alibaba"

$
0
0

Dropshippingaktören Droshi startades 2015, och sedan dess har det hänt en del hos företaget. I slutet av 2017 kom Motormännens e-handelschef Stefan Bensmo in i företaget som COO. Förra året rekryterade Droshi också bland andra Qliro Groups tidigare IT-chef, Daniel Thor, som CTO samt tog in den globala DHL-chefen, Martin Sigel, som investerare och ny medlem i styrelsen. LäS äVEN: De ska hjälpa e-handlarna att droppa logistik-krånglet När Ehandel.se pratade med Droshi för något år sedan, beskrev de sig som "Europas Alibaba - med en twist". Företagets affärsidé grundar sig i att göra det enklare för både leverantörer och återförsäljare genom dropshipping. Dropshipping betyder att en återförsäljare inte behöver ha något lager med varor, utan bara tar emot beställningar på sin sajt som direkt skickas vidare till leverantörerna. Leverantörerna skickar sedan produkterna till slutkunden. Nu meddelar Droshi att de har fått en ny delägare, Klara Svensson, som är en av världens bästa kvinnliga boxare. – Det känns superkul att Klara vill vara en del av vår resa. Få är så målinriktade och drivna som idrottare på högsta nivå, säger Jonas Salminen, vd och grundare på Droshi, i ett pressmeddelande. Klara menar att hon länge har velat ta ett kliv in i företagsvärlden, och med Droshi kändes det rätt. – Jag tycker att Droshi är ett spännande bolag med en enorm potential. Jag har länge tänkt att jag ska börja göra lite investeringar och bygga upp en portfölj. Då tyckte jag att det var lika bra att börja med Europas nästa Alibaba, säger Klara Svensson. I samband med Klaras entré i bolaget väljer även Droshi att starta en insamlingskampaj hos FundedByMe, för att kunna fortsätta växa och jobba mot att integrera plattformen med några av världens största e-handelsföretag. Förhoppningen är att kunna få in mellan 800 000 kronor och 5,3 miljoner kronor i en finansieringsrunda. – Känns väldigt bra att utveckla Droshi vidare med nytt kapital. Top-Toy och vi var på väg att bygga ett stort samarbete med målet att ta deras e-handel från 7 procent till 30 procent av den totala försäljningen med dropshipping, innan de gick i konkurs. Nu har vi flera andra stora samarbeten på gång och det visar på vår mognad att arbeta med de största spelarna, säger Jonas Salminen och tillägger: – Det är en del av vår globala lansering och därmed också en viktig bit på väg mot tillväxt även internationellt. Denna investering är avsedd att skynda på den internationella satsningen och integration mot ytterligare plattformar.

Partykungen omsatte 6 miljoner under Alla hjärtans dag

$
0
0

I dagarna meddelade både Svensk Handel och vår egen analysavdelning på Ehandel.se att februari är årets fattigaste månad både för konsumenter och e-handlare. E-handlarnas framtidsförväntningar föll med 1,9 enheter i februari, enligt framtidsindikatorn. LäS äVEN: Deppigt i e-handeln när februari slog till - I e-handelsvärlden är februari den sämsta månaden och har länge varit det, sa Joakim Andersen, analytiker på Ehandel.se. Men Partykungen.se lyckades få till en riktigt bra start på den annars deppiga månaden. Företaget ökade sin omsättning med 40 procent från den första februari fram till Alla hjärtans dag - den 14:e februari - jämfört med samma period året innan. Satsar vidare mot e-handelns mardrömshelg Totalt omsatte aktören sex miljoner kronor under perioden, och hela februari ser ut att hamna på 11 miljoner kronor. Hela månaden ökar med 35 procent, jämfört med februari året innan. - Vår bäst säljande produkt under perioden var inte helt oväntat pojkvänskudden, säger Joel Svensson, vd på Partykungen, i ett pressmeddelande och tillägger: - Vi satsar nu vidare på nästa stora högtid, som för andra e-handlare snarare är en mardröm, det vill säga påsken. "En rekordomsättning" För att nå resultat som dessa har företaget jobbat startegiskt. Enligt Joel är konkurrensen om utrymme och bästa kundupplevelsen i online-kanaler bland e-handlare stor. Därför är det viktigt att synas vid rätt sökord. - SEO-arbetet har varit en högst bidragande orsak till Partykungens framgångar för att etablera varumärket på den nordiska marknaden. I och med att vi lyckades ranka högst på “Alla hjärtans dag” i Sverige, resulterade det i en rekordomsättning under februari i år. Det goda utfallet för alla hjärtans dag har gjort oss extra peppade på att lägga mer resurser på SEO-arbetet i framtiden, säger Joel Svensson.

PostNord i ny härva - uppges vara avsändare i falskt mejl

$
0
0

Betala fem kronor så får du ett formulär som kan lämnas till posten i utbyte mot ett paket som ligger där och väntar på dig. Ungefär så lyder budskapet i ett mejl som har skickats ut till ett okänt antal mottagare de senaste dagarna. Mejlet ser ut att ha PostNord som avsändare, men problemet är att både det och mejlets innehåll är påhittat av bedragare. - Det ser tyvärr ut som att det just nu cirkulerar bluffmejl och dito SMS, konstaterar Maria Ibsén, pressansvarig på PostNord, när vi visar henne det aktuella utskicket. För den som är lite vaken är det ganska uppenbart att mejlet inte är äkta. Bland annat är mejlrubriken formulerad "Din paket är skickat". Enligt uppgift till redaktionen har samma mejl dessutom skickats ut flera gånger på kort tid till en och samma mottagare - ibland så intensivt som tre gånger på en timme. "Alltid lika tråkigt" Mottagaren uppmanas att klicka på en länk där det står "Betala frakt". Vad som händer om man gör det kan vi inte svara på, men som med alla misstänksamma mejl är förstås länkar något man i själva verket bör undvika. För PostNord har det tyvärr blivit någon av en vardag att personer med oärliga avsikter utnyttjar PostNords varumärke för att försöka få in pengar. - Som tur är är de flesta mottagare lite misstänksamma, vilket man dessvärre behöver vara idag. Det är alltid lika tråkigt när mindre nogräknade personer använder vårt eller någon annans namn för att luras, säger Maria Ibsén. LäS äVEN: Massutskick av nytt bluffmejl med PostNord som avsändare
Viewing all 22433 articles
Browse latest View live